18 Mayıs 2012 10:34 Anasayfam Yap Favorilerime Ekle İletişim Künye Ziyaretçi Defteri Sitene Ekle
 
Batman - Êlıh Haberleri Diyarbakır - Amed Haberleri Siirt - Sêrt Haberleri Şırnak - Şırnex Haberleri Hakkari - Çolemerg Haberleri Şanlıurfa - Rıha Haberleri Gaziantep - Dilok Haberleri Adıyaman - Semsür Haberleri
Fotoğraf Galeri Video Galeri
Midyat - Mîdyad Haberleri Nusaybin - Nisêbîn Haberleri Kızıltepe - Qoser Haberleri Derik - Dêrika Çiyaye Mazi Haberleri Dargeçit - Kerboran Haberleri Ömerli - Masertê Haberleri Mazıdağı - Şamrah Haberleri Yeşilli - Rışmıl Haberleri Savur - Stêwre Haberleri
Mağdurlar hakkını aramak istiyor haberi - Mardin Life - Mardin İletişim Gazetesi
ANASAYFAYA DÖN
15 Şubat 2012 Çarşamba Saat 18:23
Mağdurlar hakkını aramak istiyor
1980 darbesinde ağır işkencelerden geçen 49 kişi, Evren ve Şahinkaya'nın yargılanacağı davaya müdahillik başvurusunda bulundu.

12 Eylül 1980 askeri darbesinde cezaevine giren ve ağır işkencelerden geçen toplam 49 kişi, dönemin genelkurmay başkanı 7. Cumhurbaşkanı Ahmet Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı davaya müdahillik başvurusunda bulundu.

Telafisi güç ve imkansız şekilde mağdur edildiklerini vurgulayan mağdurlar, dilekçelerinde, "Açılan kamu davasına müdahil olarak kabulümüzü, fazlaya ilişkin haklarla birlikte, maddi ve manevi tazminata ilişkin şahsi haklarımızın saklı tutulmasını saygıyla arz ve talep ederiz." dediler.

Darbeciler, 4 Nisan 2012 tarihinde hakim karşısına çıkacak. 12 Eylül darbesinin mağdurları ise davaya müdahil olmak için dilekçe vermeye devam ediyor. Son olarak, darbe döneminde cezaevinde yatan ve işkence gören 49 kişi, avukatları üzerinden müdahillik başvurusunda bulundu. Müdahillik başvurusunda bulunanlar arasında halen 12 Eylül'den dolayı tutuklu bulunan Ünal Osmanağaoğlu, Emir Kuşdemir ve Bülent Bülbül de yer alıyor.

Dilekçeler, avukatlar Osman Başer ve Serdal Namkoç tarafından Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. 49 isim arasında merhum Alparslan Türkeş döneminde ülkü ocakları genel başkanlığı yapan Alaattin Aldemir ile Doğu'nun Başbuğ'u olarak bilinen Yılma Durak da bulunuyor. 12. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillik başvurularını ilk duruşmada karara bağlayacak.

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemenizce kabul edilen iddianamede de belirtildiği üzere; 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbe ile ülkede yönetim askeri idareye geçmiş ve bununla birlikte gelişen süreçte yukarıda isimlerini belirttiğimiz ve davaya müdahil olarak katılmak isteyen müvekkillerimiz de telafisi güç ve imkansız mağdur edilmişlerdir." denilen müdahillik dilekçesinde, askeri darbe sonucu "fişleme" ve "gözaltılarla" gelişen süreçte suçlu olup olmadıklarına bakılmaksızın, müvekkillerin Ankara ve çeşitli şehirlerde gözaltına alındığı ifade edildi.

"MAĞDURLAR, YALNIZ O DÖNEM DEĞİL, ÖMÜRLERİNİN TAMAMINI ETKİLEYECEK TRAVMALAR YAŞADILAR"

Mamak Askeri Cezaevi'nde insanlık dışı muameleler, ağır işkenceler, hakaretler ve tehditler altında ölüm korkusu ile yıllarca tutuklu kaldıklarının vurgulandığı dilekçede, şunlara yer verildi:

"Bu sürecin müsebbibi hiç şüphe yoktur ki 12 Eylül 1980 tarihinde darbeyi gerçekleştiren ve Milli Güvenlik Konseyi üyesi olan sanıklardır. Sanıklar her ne kadar darbe, ülkenin içerisinde bulunduğu anarşi ve terör ortamına son vermek, ülkede huzur ve barışı sağlama amacı ile yapıldı savunmasında ise de fiilen devlet yönetimi ellerinde iken emirleri altındaki insanlar aracılığı ile hukuk ve insanlık dışı muameleleri cezaevlerinde müvekkillere uygulatmışlardır. Yargı bağımsızlığı, düzen ve huzurdan bahsetmekten geri kalmayan bu kişilerden Kenan Evren'in 3 Kasım 1984 tarihinde Muş gezisi sırasında söylediği, 'Şimdi ben, bunları yakaladıktan sonra mahkemeye vereceğim ve ondan sonra da idam etmeyeceğim, ömür boyu bakacağım. Bu vatan için kanını akıtan bu Mehmetçiklere silah çeken o haini ben senelerce besleyeceğim.' şeklindeki sözler, bu sanıkların yargı dahil her konuda tek söz sahibi olduklarının ve keyfi kararlar alarak uygulayan oligarşik diktatörya kurduklarının açık bir göstergesidir."

Beyanlarından da anlaşılacağı üzere sanıkların bilinçli bir şekilde müvekkilleri üzerinde bir projeyi uyguladıklarının dile getirildiği dilekçede, suç işlendiği ve müvekkillerinin mağdur edildiği vurgulandı. "Vicdanını yitirmiş bu sanıkların insanlık dışı uygulamalarının sonucu, suçlu ya da suçsuz olmaları bir önem arz etmeksizin hiçbir insanın hak etmeyeceği fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kalan müvekkiller yalnızca o dönem için değil, geri kalan ömürlerinin tamamını etkileyecek travmalar yaşamışlardır." denilen dilekçede, müvekkillerin mahkemede açılmış bulunan kamu davasında zarar gören (mağdur) konumunda olduklarından hakların korunması amacıyla müdahalede bulunma mecburiyetinin ortaya çıktığı belirtildi. Müdahillik başvurusunda bulunan isimler:

"Alaaddin Aldemir, A. Semet Karakuş, Mehmet Kaya, Ünal Osmanağaoğlu (tutuklu), Aydın Eryılmaz, Osman Yurt, Mustafa Bozan, Cavit Böke, Mesut Doğan, Abidin Akyürek, Mustafa Akdoğan, Hayati Aldı, Mahir Panayır, Emir Kuşdemir (tutuklu), Erdal Solak, Adnan Çeçen, Ramazan Akça, Emrullah Parlatan, Ali Yüksek, Ertuğrul Yıldız, Kubilay Yariz, Reşat Demirçin, Mervan Çalış, Hakverdi Satılmış, Refik Cevdet Yayla, Metin Köksal, İrfan Arısan, Muhittin Kılıçaslan, Şevki Köksal, Yusuf İzzettin Yıldız, Abdulkadir Yanık, Osman Öksüz, Habip Güleç, Ali Asker Torun, Eyyüp Özmen, Alaattin Arkan, Haluk Demir, Mustafa Hulusi Ulusan, Osman Şeker, Bülent Bülbül ( tutuklu), İsmail Susam, Ramazan Özalp, Mikdat Evci, Fethi Arı, Yılma Durak, Ahmet Yalav Abdullah Uğur, İlhami Erdoğan, Şahan Özgenç"

YORUMLAR - YORUM YAZ - HABERİ YAZDIR      
Bu habere henüz yorum yapılmadı. Bu haberde ilk sözü siz söyleyin!

DİĞER HABERLER
:: HIZLI MENÜ
TWITTER'DA MARDİNLİFE
MARDİN KENT REHBERİ
ÇOK OKUNANLAR

ANKET :
YORUMLANAN HABERLER
YORUMCU: ŞANLIURFADAN
YORUMCU: ASLAN
YORUMCU: mihama
YORUMCU: selim erol
YORUMCU: meral
YORUMCU: AK PARTİ
Güzel Mardin'imiz kanaatimce daha güzel hizmet edilmeye layıktır.Sayın belediye başkanımız ya başkanlık yapmayı bilmlyor yada yapamıyor . Yılı aşkın sokak ve caddelerin harabe oluşuna alıştık da; ilgisizliğin, bilgisizliğin bu kadarına alışamadık henüz. (Merak etmeyin ona da alışırız yakında.) İki örnek vererek başkan beyin ne diyeceğini görmek isterim. Zira telefonlara çıkma gibi güzel bir adeti yok başkanın . Metin Pamukçu bey bile telefonlara dönüş yapıp :"Yapabileceğim bir şey yok kardeşim " deme erdemini gösteriyordu. Bu başkanda o bile yok.Gül mahallesinde belediyenin su borusu 2 mayıs da patladı.Patlamakla kalmadı sokağı, bir vatandaşın evinin duvarını yıkarak evin içine göçertti.Olur kazdır.(?!?) Olamayacak şey şu :Telefon açıyorum oradan geçen bir vatandaş olarak. Saat 15.48. Saat 16.35, bir personel elinde vana geliyor. "Ne yapacağğııız?" diyor. Neyse uzatmayalım anlıyor olayı nihayet. Durumun vehametini izaha kalkıyor belediyeye.II. Nafile..Tabii arda 4-5 kere aranıyor belediye. Yok abi ses yok.Sonunda 155'i arıyorum. İmdat!... Derken saat 18.10 zabıta geliyor, su yeni kesiliyor, sokağın başına naylon şerit çekiliyor, gidiliyor. Gidiş o gidiş. 14 mayıs 4x3 çukur olduğu yerde.Çoluk- çocuk, yaşlı, sakat, kör vs. ordan nasıl geçerse geçsin canım, kimin umurunda. Bu arda evinin duvarı göçüp, sokağı 12 gündür misafir eden vandaş 2 aydır; "Evime su sızıyor diye belediyeye dilekçeler verdim" demeside boş...Şimdi Allah aşkınıza; En dandik bir beldede dahi olsa bu olay, başkan: "Yahu benin suyun, benim sokağımı milletin evine yıktı. Gideyim, bakayımm ölü-yaralı varmı, zarar ziyan nedir?" diyerek belediyeyi oraya yığmazmı ya . Ne ala memleket ahhhh. Başkan hala görmemiştir o sokağı. Haberi yoksa "örtki ölem" vakasdır zaten. İki..14 mayıs saat 09.45 Fuat Yağcı Camii önündeki cadde kapalı .Pazartesi hasta, h.konağı vs. orada, yenişehirin en işlek caddelerinden biri, kapalı. Neden ? Evelere şenlik belediyemiz yola duba mıne monte ederek gidiş-gelişli yapacakmış.Al işte belediyecilik. Zabıtya diyorum ki: "Akşam yapılamazmıydı?" Cevap!!!:"Akşam mesai mi var?"..."Dün daha sakindi yapaydınız!" Cevap daha da dehşet: ""Git lo senden mi öğreneceğiz?""".... Ee bilmiyorsun, öğretene kızıyorsun. Ne olacak? . ALLAH AŞKINIZA İMDATT. KURTARIN BU KABUSTAN BİZİ..Devlet neden belediyeden, belediye başkanından korumaz ki vatandaşını? Davetiye mi lazım? Suç duyurusu mu?...Saygı ile.
(EDİTÖR ABİME NTO: Lütfen görülebilecek bir yerden yayınlayın. Yoruma yazdın orada yayınlarım demeyin. Yazacak başka yer bulamadı.Yorum köşesine yazdımm.)üze
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
03:03 04:59 12:24 16:15 19:30 21:11
:: GÜNÜN
Yalnızca seni sevenleri sevmek, sevgi değil, değiş tokuştur.

Cenap Şehabettin

  Mardin Life Link Bankası Mardin Biyografiler Gündemdekiler Diğer  
   
Fotoğraf Galeri
Video Galeri
Güncel
Ekonomi
Spor
Eğitim
Politika
Yaşam
Kültür & Sanat
Sağlık
Dünya
Artuklu Üniversitesi
Mardin Barosu
Mardin Valiliği
Mardin Adliyesi
USTAD Düşünce Kuruluşu
Dicle Kalkınma Ajansı
Mardin Belediyesi
Mardin'den Haberler
Çevre ve Orman Müdürlüğü
Kültür-Turizm Müdürlüğü
Mardin Önemli Telefonlar
Mardin'deki Medreseler
Coğrafik Yapısı
Mardin Harabeleri, Sit Alanları
Mardin'deki Manastır ve Kiliseler
Mardin Evleri
Midyat İlçesi
Mazıdağı İlçesi
El Sanatları
Mardin'deki dergah ve zaviyeler
Halil Karahan Kimdir?
Eyyüp Necimoğlu Kimdir?
Gönül Bekin Şahkulubey Kimdir?
Av. Remzi Yedikardeş Kimdir?
Ahmet Alan Kimdir?
Zeynel Abidin Erdem
Doç. Dr. Abdulhalim Aydın
Necdet Özel
Cengiz Bingül Kimdir?
Gabriel Akyüz
Serdar Bedii Omay
Beşir Ayanoğlu
Halit Demir
Cüneyt Yüksel
Gönül Bekin
Süleyman Çelebi
Abdullah Erin
Turhan Ayvaz
Emine Ayna
Ahmet Türk
Dicle Kalkınma Ajansı
Artuklu Üniversitesi
Mardin Valiliği
Mardin Belediyesi
Mardin Valiliği
Mardin TSO
Milli Eğitim
Mardin Sağlık
Mardinspor
Mardin Emniyet
 

 
Reklam - İletişim - İnsan Kaynakları - Yayın İlkeleri - Önemli Telefonlar - MOBİL
Tüm Hakları Saklıdır © 2004-2011 - İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Yazılım ve Tasarım Hakkı GrupTR.Com'a aittir.  
13 Mart Mahallesi, Hükümet Caddesi, Çağdaş Sokak. No:4 Mardin / Yenişehir Mardin İletişim Gazetesi / 0 533 560 03 32 & 0 482 212 67 36    
 
Mardin haberleri Mardin haberi Mardin MARDİN Mardin mardın Mardin Mardin fotoğrafları Mardin ünlüleri Mardin iş adamları Mardin valiliği Mardin belediyesi Mardin kütüphanesi Mardinspor Mardinspor fotoğrafları Mardin cezaevi Mardin videoları Mardin galerileri Mardin basını Mardinte yaşayan ünlüler Mardin kaplıcaları Mardinliler Mardinli ünlüler www.Mardinilkhaber.com Mardinin plakası Mardin56 www.Mardinmanset.com Mardin manşetleri Mardin sondakika Mardinliler Mardinli MARDİNLİLER MardinLILER Mardinliler mardınlıler www.Mardinliler.net Mardin gazeteleri Mardin basını Mardin kaleleri Mardin botan çayı Mardin tillo TİLLO tıllo egemen bağış emine erdoğan MARDİNLİ ünlüler Mardinde doğanlar kimler Mardinli Mardinin tarihçesi www.Mardinnethaber.com Mardinde yaşayanlar Mardinin plakası kaç? Mardinin plaka kodu 47 nerenin plakası Mardin telefon kodu 482 Mardin eğitim haberleri www.Mardinimiz.com Mardindekiler Mardinim Mardinliyiz Mardin siteleri Mardin gazete siteleri Mardin haber sitesi Mardin gazeteleri Mardine kim gelecek Mardine gelen ünlüler Mardin konserleri Mardin bdp Mardin ak parti Mardin belediye başkanı mehmet beşir ayanoğlu hasan duruer mehmet halit demir cüneyt yüksel gönül bekin sahkulubey süleyman celebi hakimiyet gazetesi temel kocaklar marev marder marimder artuklu üniversitesi serdar bedii omay kürtçe kürdoloji kasımiye deyrulzafaran manastırı kırklar kilisesi zinciriye medresesi ulu camii artuklular selim sadak SELİM SADAK Selim Sadak Mardin Manşet