tatlidede

İŞTE 2021 Adım adım, KIZ isteme, SÖZ kesme, NİŞAN, kına gecesi ve DÜĞÜN

Hayatınızın en önemli anına giden yol rehberiniz. Önce söz ve nişan... Sevdiğiniz insan ile hayatınızı birleştirmeye karar verdiniz. Ama evlilik yolunda yapacak çok iş var! Korkmanıza gerek yok; çünkü özel firmalar artık bu mutlu anınızda sizlere destek veriyor
  • 09.06.2021 08:00
İŞTE 2021 Adım adım, KIZ isteme, SÖZ kesme, NİŞAN, kına gecesi ve DÜĞÜN

Hayatınızın en önemli kararının ilk adımını atıyorsunuz. Bir anda kendinizi tatlı ve heyecanlı bir koşuşturmanın içinde bulacaksınız. Bu koşuşturma içinde eğer iyi bir plan yapabilirseniz, bu zorlukları rahatlıkla atlatabilirsiniz.
       Her şey, öncelikle ‘kız istemek’ ile başlar... Genel olarak kız isteme merasimi kız tarafının evinde yapılır. Ailenin erkek tarafından büyüğü veya ailenin değer verdiği kişi, kızı ailesindenAllah’ın emri, Peygamberin kavliyle ister.” Hemen ardından söz kahveleri ikram edilir. Genç çifte yüzükler takılırken, geleneksel bir konuşma yapılıp kurdele kesilir. Hatta bekarlara kurdeleden birer parça kesilerek verilir. Kurdele ne kadar kısa ise evlenme o kadar yakın zamanda gerçekleşir diye de bir rivayet vardır.
       Bu tip merasimlerde bir takım tecrübesizliklerden kaynaklanan yanlış anlamalar ve alınganlıklar olabilir. Mümkün mertebe olayları alttan alarak, sakince çözümlenmesini sağlamalısınız. Unutmayın ki düşüncesizce yapılan davranışlar ömür boyu süren kırgınlıklar ve küskünlükler yaratır.
       Söz gecesi kıyafetinde aşırıya kaçmayın. Gelin adaylarının sade bir etek-gömlek veya elbise, sade makyajla tamamlanmış bir saç modeli; damat adaylarının ise şık bir takım elbise, uyumlu bir kravat seçmesi uyfun düşer... Unutmayın hiç bir anne-baba böyle bir gecede moda dergisinden fırlamış gibi görünen bir gelin ve damat adayı ile karşılaşmak istemez.
             


       İlk puan her zaman kahveden gelir!
       Kızlar! Bir hafta öncesinden köpüklü kahve provasına başlamanızı öneriyoruz. Cezveye kişi sayısı kadar kahve fincanı su doldurun. İçine yaptığınız kişi adedinden 1-2 çay kaşığı fazladan kahve ekleyin. Eğer az şekerli isteniyorsa kişi başına çeyrek çay kaşığı, orta şekerli isteniyorsa kişi başına yarım çay kaşığı, şekerli isteniyorsa kişi başına bir çay kaşığı şeker koyun. Cezveyi normal ateşe koyarak köpürene kadar aralıklarla karıştırın. Kaynama sırasında asla karıştırmayın. Köpürdükten sonra fincanlara yarısını koyun ve kısık ateşte tekrar köpürtün. Bu arada o gece için taze kahve almayı da unutmayın.
       Kız evine giderken erkek tarafının kesinlikle unutmaması gerekenlerden birisi de söz çiçeğidir. Çiçeksiz kız istenmez. Genel olarak kırmızı gül buketi yaptırılır. Gül adedinin tek sayı olmasına da dikkat edin. Ama tabii ki müstakbel eşinizin hoşuna giden başka bir çiçeği de tercih edebilirsiniz. Size bir ipucu; bayanlar genelde orkide, zambak ve lilyuma bayılırlar. Bu arada her çiçek bambaşka duygular ifade eder. Mesela yanlışlıkla Açelya alayım demeyin.

       

İşte bazı çiçeklerin ne anlattıkları:
       Açelya: Gerçek şu ki her şey bitti! Seni artık sevmiyorum.
       Çan çiçeği: Aşkımıza sadakatle bağlıyım!
       Çingülü: Zarif ve çok güzelsin!
       Gardenya: Beni unutma; gerçek aşkımsın!
       Gül: Sevgi...
       Pembe gül: Arkadaşımsın
       Kırmızı ve beyaz gül: Birliktelik isteği
       Kırmızı gül goncası: Genç ve güzelsin
       Hanımeli: Sana olan bağlılığım sonsuza dek sürecek
       Karanfil: Kişinin kendisine olan öz saygısını ve güzelliği ifade eder
       Koyu kırmızı karanfil: Kalbimi kırdın
       Pembe karanfil: Seni unutmayacağım
       Lale: Aşkı ifade eder
       Kırmızı lale: Aşkımı itiraf etmek istiyorum
       Mor leylak: Sana ilk görüşte aşık oldum
       Mor Menekşe: Düşüncelerimi zaptettin
       Orkide: Aşkım, sen çok güzelsin
       Papatya: Temiz bir kalbin simgesi.
       
       
       Çikolatayı da unutmayın!
       Çiçekten sonra söz merasiminin bir diğer unsuru da çikolatadır... Söz çikolatası genel olarak şık bir gümüş tepsi, gondol, kristal veya porselen derin bir tabağa yerleştirilir. Çikolatanın taze olmasına ve şık bir şekilde paketlenmesine özen gösterin. Böyle detaylar önemsenir!
       Çikolata, eve girerken gelinin annesine, çiçek ise müstakbel eşe verilir.
       
       Sıra nişana gelince...
       Ve işte düğününüze yalnızca bir adım kaldı. Nişanlanıyorsunuz... Birbirinizin bir takım huylarını yeniden keşfedebileceğiniz bir dönemdesiniz. Nişanlılık devresi, hazırlıklar artık hızlandığından dolayı ufak tefek streslerin yaşanabileceği bir dönemdir. Ama siz siz olun asla yerli yersiz olaylarda müstakbel eşinizin kalbini kırmayın. Şu andan itibaren her anınızın, koşuşturmanızın ve hatta stresin bile keyfini çıkarın.
       
       Nişan yerini seçerken...
       Bazı aileler nişan yeri olarak ev ortamını tercih ederken, kimileri seçimini sosyal mekanlardan yana yapar. Ev tercih edilirse, tören kızın evinde gerçekleşir. Nişan töreninde aile yakınları karşılıklı olarak ilk kez tanışacağından mekanın sıcak bir ortam olması daha iyi olur.
       
     
       Nişan yüzüğü
       Alyanslar iki insanın hayatları boyunca en uzun kullandıkları takılardır. Hayatınız boyunca en şık ve anlamlı aksesuarlarınız olacakları ve her bakışta o güzel gününüzü hatırlatacakları için alyanslarınızı içinize sinerek alın.
       Geleneklerimize göre yüzükler damadın geline, gelinin damada hediyesi şeklinde karşılıklı olarak alınır. Karar verme aşamasında kafanızın karışacağı şüphesizdir.
       Kuyumcuların sundukları alternatifler o kadar zengin ve çeşitlidir ki birbirinden güzel alyanslar arasından seçim yapmanız hayli zor olacaktır. Asil ve zarif bir tek taş mı, yoksa modern tasarımlı beyaz altın bir alyans mı? Seçim sizin... Tercihinizi ne yönde yaparsanız yapın, hayatınız boyunca vazgeçilmez bir takınız olacakları için, her zaman rahatlıkla kullanabileceğiniz, giyim tarzınıza uyan bir seçim yapmanızı öneriyoruz.
       Kuyumcuya birbirinizin yüzükleri içerisine isimlerinizi ve nişan tarihinizi yazdırmayı unutmayınız.
       
       Nişan elbisesi
       İşte muhteşem gözükmeniz gereken bir gece daha... Gelin hanım, düğün gecenizde beyazlar içinde olacağınıza göre, nişan gecenizde iddialı ve canlı renkleri kullanabilir... Sakın siyah bir tuvaleti tercih etmeyin. Unutmayın matem değil, nişan geceniz bu gece...
       Nişanınız evde yapılacaksa tabii ki sade ve şık bir elbiseyi tercih etmelisiniz. Damat beyin de şık bir takım elbise giymesi gerekir.
       
       Yıllardır bozulmayan gelenek

       Nişanlanacak olan çiftlerin karşılıklı olarak nişan bohçası hazırlamaları çoğu yörelerimizde adettendir. Nişandan önce kız ve erkek tarafı diğer tarafa süslenmiş birer bohça gönderir. Nişan bohçalarının içinde bulunması gerekenler ve veriliş şekli yöreden yöreye farklılık gösterebilir.
       Erkek tarafının hazırladığı bohçada, gecelik takımı, iç çamaşırları, sabahlık, parfüm, makyaj seti, çanta, ayakkabı, etek ve ceketten oluşan bir takım veya elbise ile terlik bulunur. Kız tarafının hazırladığı bohçada ise pijama, ropdöşambr, iç çamaşır takımı, tıraş seti, terlik, gömlek, kravat, kemer, çorap ile parfüm yer alır. Tüm bunlara ilaveten kayınvalide ve kayınpederlere de hediyeler gönderilir.
       
       Bu güzel anı görüntüleyin
       Eğer nişanınızı aile içinde yapıyorsanız, aileden birine resimlerinizi çekmesini rica edin. Bu kişinin resim çekmeye meraklı olmasında fayda vardır. Baktınız kimseyi bulamıyorsunuz, bir arkadaşınızı bu işle görevlendirebilirsiniz. Bu kişiye resimlerinizi çekerken dikkat etmesi gereken noktaları hatırlatın. Örneğin kadraj fotoğrafta önemlidir. Yani resimde en sol ve en sağdaki kişiler ile herkesin ayakları ve kafaları olmalıdır. Önemli bir konu daha; makinenize film almayı sakın unutmayın!
       Bu güzel anınızı görüntüleyecek kişinin profesyonel biri olmasını isterseniz, kendisiyle nişanınızdan en az on gün önce görüşerek ne tarz resimler ve pozlar istediğinizi belirtmelisiniz.
       Eğer nişan ev dışında yapılıyorsa, fotoğrafçınız resimlerinizi misafirlerinize satacaktır. Bunun fiyatını önceden teyit edin. Ayrıca sizin kendi resimlerinize ödeyeceğiniz fiyatı öğrenin. Bu genelde misafirlerin fiyatının üçte biri ile yarısı arasında değişir. Genelde fotoğrafçılar filmlerin negatiflerini vermek istemezler. Anlaşmanızda belli sayıda resim aldığınız takdirde tüm negatifleri de bedelsiz alacağınızı teyit edebilirsiniz.
       Fotoğrafçının herhangi bir aksiliğe karşı, yanında en az iki makinenin olmasını sağlayın. Ayrıca fotoğrafçının nişan mekanında zamanında bulunmasını sağlayıp, aile fertleri ile tanıştırın. Misafirlerinizi giriş anından itibaren görüntüleyin.
       Genelde profesyonel fotoğrafçılar video çekimini de temin ederler. İstediğiniz özel çekimler varsa baştan belirtmeniz gerekir. Kaç kopya video kaset verileceğini öğrenin. Bu video kasetlerinizi arzu ederseniz daha sonra VCD’ye de çekebilirsiniz.

       

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz