tatlidede

2022 Haziran ayı yoksulluk sınırı ne kadar? 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı kaç TL? Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık ne kadar?

Türk-İş açıkladı! Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın 2022 Haziran ayı sonucu belli oldu. Yoksulluk sınırı, gıda enflasyonu, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı rakamları ortaya çıktı. Peki, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı kaç oldu? Açlık ve yoksulluk sınırı nedir? Yoksulluk sınırı nasıl hesaplanır? İşte Haziran 2022 açlık ve yoksulluk sınırı verileri…
  • 29.06.2022 15:40
2022 Haziran ayı yoksulluk sınırı ne kadar? 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı kaç TL? Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık ne kadar?

Açlık ve yoksulluk Sınırı belli oldu.

Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının 2022 haziran ayına ilişkin sonuçlarını yayımladı.

Araştırma verileri, yoksulluk sınırı, gıda enflasyonu, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı rakamlarını içeriyor.

Peki, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı kaç oldu? Açlık ve yoksulluk sınırı nedir? Yoksulluk sınırı nasıl hesaplanır?

İşte Haziran 2022 açlık ve yoksulluk sınırı verileri…

Türk-İş, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının 2022 haziran ayına ilişkin sonuçlarını yayımladı.

4 KİŞİLİK AİLENİN YOKSULLUK SINIRI KAÇ OLDU?

Araştırma verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin 818 TL olarak kayıtlara geçti.

Yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin TL'yi aşarken, gıda fiyatlarındaki artış ise yıllık yüzde 117 seviyesinde gerçekleşti.

4 KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI NE OLDU?

Türk-İş, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında açlık sınırı 6 bin 391 TL olarak hesaplandı.

BEKAR BİR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ AYLIK NE KADAR?

Haziranda bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 8 bin 313 TL'ye yükseldi.

TÜRK-İŞ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ARAŞTIRMASI 2022 HAZİRAN AYI VERİLERİ!

Araştırmaya göre, girdi ve tedarik maliyetlerinin de artmasıyla haziran ayında da hem süt hem yoğurt hem de peynir fiyatları arttı. Sütte bir aylık zam yüzde 13 olarak tespit edildi.

Kuzu, tavuk ve yumurta fiyatlarında düşüş gözlendi. Dana, balık, yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları arttı. Bir ayda nohut yüzde 18, kuru fasulye ile yağlı tohumlar (kuruyemişler) yüzde 13 zamlandı.

Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının da tamamı yükseldi. Bu grupta en yüksek zam yüzde 14 ile pirinçte oldu. Pirinç mayısta da yüzde 12 zamlanmıştı.

Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri ve pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ile barbunya, fasulye, yaz sebzelerinden domates, kabak, patlıcan, biber fiyatları geriledi.

Bezelye ve kuru soğan sabit kaldı. Limonun fiyatı arttı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 11,7 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 16,68 lira oldu.

Ayçiçeği yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı. Margarinin fiyatı, bir ayda yüzde 11 arttı.

Türk Şeker'in sattığı şekere yüzde 67 oranındaki zam da raflara yansımaya başladı. Mayısta yüksek oranlarda zamlanan çay ve ıhlamur fiyatları bu ay da değişmedi.

Pekmez fiyatı sabit kaldı. Siyah ve yeşil zeytin, salça, reçel, bal fiyatları yükseldi.

Baharatlar ortalama yüzde 16, tuz ise yüzde 18 zamlandı.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI NEDİR?

Yoksulluk Sınırı Nedir?

Yoksulluk sınırı, yeterli yaşam standardına sahip olarak yaşayabilmek için gerekli olan asgari gelir miktarına denir.

Uygulamada ya da algılamada ise, yoksulluk kavramının niteliğinde gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında uçurum kadar nitelikte farklar bulunur.

Aynı zamanda ülkeler çapında olan sınır rakamlarla değişiklik gösterir.

Açlık sınırı nedir?

Açlık sınırı hesaplaması yapılırken minimum kalori ve minimum maliyet hesaplaması yapılır.

YOKSULLUK SINIRI NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Açlık sınırının kapsamına bakıldığı zaman Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan standartlara göre hesaplandığı görülür.

Açlık sınırı için belirlenen değerler, çalışan ya da bir tane 0 ile 6 yaş arasında olan bir başkası ile 6 ile 15 yaş aralığında olan dört kişilik bir aileye göre hesaplanır.

Bu hesaplamanın yapılmasında ise, Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülük ettiği, bütün aile üyelerinin alması gereken asgari Kalori miktarına göre belirlenir.

Yaş olarak çok büyük bir evlada sahip olan aileler genellikle 2800 kalori ile yaşamını sürdürebilirken, 0 ile 6 yaş aralığı içinde küçük bir evladı olan aileler için hesaplama yapılırken yaklaşık 2800 kaloriye ilave olarak 2400 kalori daha eklenir.

Bunun nedeni ise, gelişim döneminde olan çocukların asgari olarak alması gereken kalori miktarının 2400 olmasından kaynaklanır.

YOKSULLUK SINIRI NASIL HESAPLANIR?

Yoksulluk sınırının hesaplanması yapılırken, genellikle normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir düzeyde hayatına devam edebilmesini sağlayabilecek bir sene içinde tüketebileceği tüm kaynakların değerinin toplanması ile bulunur.

Zaman ilerledikçe enflasyon oranında artış meydana gelmesi, yoksulluk sınırını önemli ölçüde etkiler.

Bu kaynaklar içinde en önemlisi ise, yaşayabilmek için kullanılacak olan yerin kirası ya da gideri oluşturur.

Bu nedenle de, yoksulluk sınırı ile direkt bir şekilde bağlantılı olan ekonomistler gayrimenkul fiyatlarındaki inişleri ve çıkışları yakından takip eder.

GAZETE VATAN

Yorum Yaz