tatlidede
tatlidede

Ağla Sevgili Yurdum - Alan Paton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ağla Sevgili Yurdum kimin eseri? Ağla Sevgili Yurdum kitabının yazarı kimdir? Ağla Sevgili Yurdum konusu ve anafikri nedir? Ağla Sevgili Yurdum kitabı ne anlatıyor? Ağla Sevgili Yurdum PDF indirme linki var mı? Ağla Sevgili Yurdum kitabının yazarı Alan Paton kimdir? İşte Ağla Sevgili Yurdum kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 17.06.2022 19:00
Ağla Sevgili Yurdum - Alan Paton Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Alan Paton

Çevirmen: Mehmet Harmancı

Orijinal Adı: Cry, The Beloved Country

Yayın Evi: Bilgi Yayınevi

İSBN: 9789752200081

Sayfa Sayısı: 294

Ağla Sevgili Yurdum Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bütün yaşamı Güney Afrika'da geçen, önceleri zengin beyaz çocukların eğitmenliğini, sonraları kara çocukların kapatıldığı bir "ıslahevi"nin yöneticiliğini yapan Alan Paton, Ağla Sevgili Yurdum'da; kara derili insanlarla beyazların çelişki ve çatışmalarının yaşandığı bir ortamı, olanca doğallığıyla anlatıyor.

1930'lu yıllarda Güney Afrika'da birtakım yenilikler yapılmaya başlanmış; ancak, alabildiğine ilkel koşullarda yaşayan, ezilen, sömürülen, hor görülen kara derili insanların bu değişime ayak uydurmaları son derece sancılı olmuştur.

Hem zorlu bir yaşamla hem de aynı ölçüde acımasız beyazlarla cebelleşen; ama o ülkenin kendi ülkeleri olduğu ve sevgide, acıda, emekte dayanışma içinde olmaları gerektiği bilincini edindikçe kendilerini kanıtlama savaşımına girişen bu insanların dramı, Ağla Sevgili Yurdum'da tüm çıplaklığıyla sunulmuştur.

Mehmet Harmancı'nın akıcı Türkçesiyle okurumuza kazandırılan roman, sömürüye başkaldırının elkitabıdır.

(Arka Kapak)

Ağla Sevgili Yurdum Alıntıları - Sözleri

  • Dünyada acıdan ve korkudan başka hiçbir şey yok.
  • Felaket, bir şeylerin yıkımında değil, bunların yeniden onarılamamasındadır.
  • Bu ülkede egemen olan yalnızca korkudur.
  • "Herkesin yoksul olduğu bir yerde yoksulluk o kadar kötü bir şey değil."
  • Herkesin yoksul ol­duğu yerde yoksulluk o kadar kötü şey değil.
  • Üzüntü korkudan daha iyidir. Korku, ruhu yoksullaştırır, oysa üzüntü zenginleştirir.
  • Kimi zaman sigara içmek insana huzur verir. Ama asıl insanın içinde, huzur veren başka bir şey olmalı ve bunun keyfini çıkarmak için sigara içmeli...
  • Herkes yoksul olunca, yoksulluk o değin batmaz, acı vermez insana...
  • "Üzüntü korkudan daha iyidir. Korku, ruhu yoksullaştırır, oysa üzüntü zenginleştirir."
  • Hayat varsa, hayatın düzeltilmesi umudu da vardır.
  • Vicdan örtülecek; hayat ışığı söndürülmeyeck, fakat saklanacak, ilerde onunla yaşayacak bir kuşak için korunacak. Daha gelmeyen bir gün için... Ne var ki, bu gün nasıl gelecek, ne zaman gelecek, bunu hiç düşünmeyeceğiz.
  • Dünyada korku ve acıdan başka bir şey yok.
  • Bu ülkeye ne olduğunu bir tek Tanrı biliyor, ben anlayamıyorum.
  • "Yüreğimde büyük bir korku var. Beyazlar günün birinde sevgiye döndüklerinde, bizi nefrete dönmüş bulacaklar."
  • "Bazı anlar geliyor, gerçekten de Tanrı bu dünyayı bırakmış gitmiş gibi görünüyordu."

Ağla Sevgili Yurdum İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Beyaz adamla yerlilerin arasına sıkışmış Afrika toprakları gerçeği! Bu topraklar hakkında yazılan kitapları okumak için can atan bir okur olarak Ağla Sevgili Yurdum beni bir parça daha Afrika'ya yaklaştırdı. Yerlilerin kendilerini ve topraklarını korumak için sarıldığı mücadele bir diğer yandan beyaz adamın Batı'yı empoze etmesi ile karşı karşıya gelince ortaya bir rekabet çıkıyor. Aslında kitabın özünde Afrika'nın coğrafyasına karşı bir ilgi uyandırmak, o ilgiyi diri tutmak ve o bölgenin yaşadıklarını unutturmamak yatıyor. Kitap boyunca bu detayları felsefi ya da edebi cümleler yerine yerlilerin kurgunun içerisine yerleştirildiği ve konuşulan dilin metne yansıtıldığı basit cümlelerle halinde okuyoruz. Bu metinde bir ailenin başına gelen birtakım olaylar üzerinden ilgi odağı olan şehre gidip oradaki toplumla yüzleşiyoruz. Batıya yüzünü dönmüş, onu kabul etmiş yerlinin yaşamıyla batının etkilerinden uzak duran, benliğini koruyan, kendi değerlerine bağlı olan yerlinin yaşadığı hayat kıyaslanıyor. Bu kıyaslamalar üzerinden gerek bireysel gerekse toplumsal ya da siyasal arka planın işleyişini sistematik ve sürekli üzerine katan, derdini katlayan bir kurguyla okuruna Afrika yaşamından bir tablo çiziyor. Alan Paton, biz şehrin sokaklarını arşınlayarak oraları tanıyıp o bölgede yaşayan insanlarla haşır neşir olurken derdini bize anlatabiliyor olmanın huzurunu da tadıyor. Aslında bölgenin ya da Afrika'nın coğrafyasına değiniyor, mevcut durumun işleyişini eleştiriyor. Metnin dili oldukça sakin, duru ve akıcı ilerliyor. Zorlamayan, sıkmayan bir yanı var. Alan Paton tarafından 1946 yılında Norveç'te yazılmaya başlanıp San Fransisco'da tamamlanıyor. (Esengül Ersoy)

Yazar, kara derili insanlarla beyazların çelişki ve çatışmalarının yaşandığı bir ortamı, olanca doğallığıyla anlatıyor.1930'lu yıllarda Güney Afrika'da birtakım yenilikler yapılmaya başlanmış; ancak, alabildiğine ilkel koşullarda yaşayan, ezilen, sömürülen, hor görülen kara derili insanların bu değişime ayak uydurmaları son derece sancılı olmuştur.Hem zorlu bir yaşamla hem de aynı ölçüde acımasız beyazlarla cebelleşen; ama o ülkenin kendi ülkeleri olduğu ve sevgide, acıda, emekte dayanışma içinde olmaları gerektiği bilincini edindikçe kendilerini kanıtlama savaşımına girişen bu insanların dramı, Ağla Sevgili Yurdum'da tüm çıplaklığıyla sunulmuştur. Güzrl kitap tavsiye ederim. (Onur Ufuk)

1940'lı yıllardaki Güney Afrika. Irkçılığın doruklarda olduğu yıllar. Yerliler için yoksulluk ve kölelik düzeni, beyazlar içinse ülke hakimiyetini kaybetmeme çabası. Kırsaldan gelip Johannesburg'ta yaşam mücadelesi veren insanlar. Dramın her çeşidiyle karşılaşılan hayatlar. Ve bir cinayetin dramatik olarak karşılaştırdığı iki acılı baba. Ama her şeye rağmen insanların içlerinde olan iyilikler ve güzelliklerin de unutulmadığı sımsıcak bir roman. Güney Afrika Cumhuriyetinin bir dönemini anlatan ve çok akıcı bir şekilde yazılmış olan bu dramatik romanı ben büyük beğeniyle ve trajik bir duygusallık içerisinde okudum. Okunmasını da herkese tavsiye ederim. (mehmet temiz)

Ağla Sevgili Yurdum PDF indirme linki var mı?

Alan Paton - Ağla Sevgili Yurdum kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ağla Sevgili Yurdum PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Alan Paton Kimdir?

1930'lu yıllarda Güney Afrika'da birtakım yenilikler yapılmaya başlanmış; ancak, alabildiğine ilkel koşullarda yaşayan, ezilen, sömürülen, hor görülen kara derili insanların bu değişime ayak uydurmaları son derece sancılı olmuştur. Hem zorlu bir yaşamla hem de aynı ölçüde acımasız beyazlarla cebelleşen; ama o ülkenin kendi ülkeleri olduğu ve sevgide, acıda, emekte dayanışma içinde olmaları gerektiği bilincini edindikçe kendilerini kanıtlama savaşımına girişen bu insanların dramı, Ağla Sevgili Yurdum'da tüm çıplaklığıyla sunulmuştur. Mehmet Harmancı'nın akıcı Türkçesiyle okurumuza kazandırılan roman, sömürüye başkaldırının elkitabıdır.

Alan Paton Kitapları - Eserleri

  • Ağla Sevgili Yurdum
  • Beyazlara Mahsus
  • Artık Çok Geç

Alan Paton Alıntıları - Sözleri

  • "Çok şey bekliyor, dünyanın nasıl bir yer olduğunu bilmesine karşılık, yine de umutlu olmaya devam ediyor. O ara düş kırıklığına uğrayınca da kendini koyveriyor." (Beyazlara Mahsus)
  • "Baba, ben kadınların ağladıkları bir evde yaşayamam." (Beyazlara Mahsus)
  • Herkes yoksul olunca, yoksulluk o değin batmaz, acı vermez insana... (Ağla Sevgili Yurdum)
  • "Acımak bir kafesin kapısı gibidir. Bir açtın mı, içindeki her şey uçar gider." (Beyazlara Mahsus)
  • "Gereklilik. Amerikan yiyeceklerini boykot ediyorsam ve açlıktan ölmek üzereysem ve çevremde yalnız Amerikan yiyecekleri varsa, o zaman Amerikan yiyeceklerini yerim." "Yani boykota devam edebilmek için Amerikan yiyeceklerini yersin," dedi babası. (Beyazlara Mahsus)
  • "Küçük çocuklar güdüsel olarak sevgiye dönüktür ve insan, sevgi aracılığıyla onları daha kolay ve daha doğal denetleyebilir." (Beyazlara Mahsus)
  • Bu ülkeye ne olduğunu bir tek Tanrı biliyor, ben anlayamıyorum. (Ağla Sevgili Yurdum)
  • Üzüntü korkudan daha iyidir. Korku, ruhu yoksullaştırır, oysa üzüntü zenginleştirir. (Ağla Sevgili Yurdum)
  • Vicdan örtülecek; hayat ışığı söndürülmeyeck, fakat saklanacak, ilerde onunla yaşayacak bir kuşak için korunacak. Daha gelmeyen bir gün için... Ne var ki, bu gün nasıl gelecek, ne zaman gelecek, bunu hiç düşünmeyeceğiz. (Ağla Sevgili Yurdum)
  • Hiçbir şey ummayan kişiye ne mutlu, çünkü o hiç düş kırıklığına uğramayacaktır. (Beyazlara Mahsus)
  • Bu ülkede egemen olan yalnızca korkudur. (Ağla Sevgili Yurdum)
  • " Sen talihlisin dedi babası. Ben hep en iyi şeyleri umduğumuz bir dünyada yetiştim. Ama sen sahte umutların bile kalmadığı bir dünyada yaşıyorsun." (Beyazlara Mahsus)
  • Herkesin yoksul ol­duğu yerde yoksulluk o kadar kötü şey değil. (Ağla Sevgili Yurdum)
  • Hayat varsa, hayatın düzeltilmesi umudu da vardır. (Ağla Sevgili Yurdum)
  • "Amerikan yiyeceklerini boykot ediyorsam ve açlıktan ölmek üzereysem ve çevremde yalnız Amerikan yiyecekleri varsa, o zaman Amerikan yiyeceklerini yerim." (Beyazlara Mahsus)
  • "Yüreğimde büyük bir korku var. Beyazlar günün birinde sevgiye döndüklerinde, bizi nefrete dönmüş bulacaklar." (Ağla Sevgili Yurdum)
  • "Bazı anlar geliyor, gerçekten de Tanrı bu dünyayı bırakmış gitmiş gibi görünüyordu." (Ağla Sevgili Yurdum)
  • Kimi zaman sigara içmek insana huzur verir. Ama asıl insanın içinde, huzur veren başka bir şey olmalı ve bunun keyfini çıkarmak için sigara içmeli... (Ağla Sevgili Yurdum)
  • "Herkesin yoksul olduğu bir yerde yoksulluk o kadar kötü bir şey değil." (Ağla Sevgili Yurdum)
  • "İnsanlar birbirlerine dokunamazlarsa, bir gün gelir birbirlerini incitirler." (Beyazlara Mahsus)

Yorum Yaz