tatlidede

Ahmet Türk kimdir? Ahmet Türk nereli ve kaç yaşında? Ahmet Türk hangi partide görev yaptı, görevi ne? Ahmet Türk hayatı hakkında

Ahmet Türk kimdir? Soruları vatandaşlar tarafından günün en çok aranılan isimlerinden biri oldu. Ahmet Türk nereli ve kaç yaşında? Şeklindeki sorular merak konusu oldu. Kürt Siyasetçi Ahmet Türk hayatına dair bilgiler haberimizde...
  • 04.10.2022 21:18
Ahmet Türk kimdir? Ahmet Türk nereli ve kaç yaşında? Ahmet Türk hangi partide görev yaptı, görevi ne? Ahmet Türk hayatı hakkında

Ahmet Türk kimdir?

Ahmet Türk, 2 Temmuz 1942 tarihinde Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya geldi.

Kürt siyasetçi olan Türk, 11 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP'nin son genel başkanıdır.

Ahmet Türk Hayatı

Ahmet Türk, 2 Temmuz 1942'de Mardin'de Kürt kökenli bir ailede dünyaya geldi. Baba Adı Sino, Anne Adı Medine olan Türk, Güneydoğu'nun aşiretlerinden Kanco ailesindendir.

1954 yılında babası Hacı Sinan’ı kaybeden Ahmet Türk’ün aktif politik hayatı, milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk’ün öldürülmesi ile başladı.

İlk defa milletvekilliğine XV. TBMM Döneminde (1973) Demokratik Parti’den Mardin milletvekilli olarak seçildi.

Daha sonra bu partiden istifa ederek CHP’ye katıldı. Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev aldı.

Ahmet Türk Siyasi Kariyeri

1988 yılında sayısı 6 bini bulan insanın ölümüne ve daha fazlasının da sakat kalmasına neden olan Halepçe Katliamı nedeniyle 1989 yılında Paris’teki Kürt konferansına katıldığı gerekçesiyle milletvekili bulunduğu SHP’den ihraç edildi.

1990'da Halkın Emeği Partisi (HEP)'nin kurucu üyesi oldu. O günlerde HEP’i kurarak başladığı etnik siyaset çizgisi, bugün DTP’yle yeni bir boyut kazandı.

Hareketin partileşmesi ve sonucunda DTP'nin kurulmasından sonra, Aysel Tuğluk ile birlikte partinin genel başkanlığına seçildi. Böylece, Aysel Tuğluk ile birlikte, Türkiye'de eşbaşkanlık sistemini ilk uygulayan parti genel başkanı olmuştur.

Haziran 2006'da yapılan DTP kongresinde eşbaşkanlık sisteminin kaldırılması üzerine, partinin tek genel başkanı olarak yeniden seçildi.

Şubat 2007 tarihinde yapılan kongrede, başka hiçbir aday çıkmaması üzerine, yeniden partinin genel başkanlığına seçildi.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde bağımsız Mardin Milletvekili olarak meclise girmiştir.

HEP kuruculuğu ile DEP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından, HADEP ve DEHAP yönetiminde de aktif roller üstlenen Ahmet Türk, Abdullah Öcalan’la da zaman zaman görüşmeler yaptı.

Bu konudaki bir anısını şöyle anlatıyor: “Biz rahmetli Özal’ın mesajını götürmek üzere Öcalan’la görüştük. Özal, bize ‘Akan kanın durması için çaba içinde olmanız gerekir.’ deyince, kendisine ateşkesin sürmesi için Bekaa’ya gitmeyi düşündüğümüzü söyledik. ‘Elbette’ dedi.”

Türk, eski DEP’li arkadaşlarının ısrarları sonucu yeniden Ankara’ya döndü ve siyasette 3. kez şansını denemeye karar verdi. Oysa birkaç ay öncesine kadar Zana ve arkadaşlarının kuracağı partiden umutsuzdu.

Milliyet’ten Hasan Cemal’e verdiği röportajda, etnik partilerden şöyle bahsemişti: “Bugüne kadar kurduğumuz bütün partilerde, inandırıcılık eksiği vardı. Parti içi hukuk, parti içi demokrasi açısından olumlu bir şey söylemek güçtü. Bu yüzden Türk aydınlarına da güven veremedik. Çünkü ipler perde arkasında başkalarının elinde diye düşünülürdü. Bu nedenle muhataplarımız tarafından pek ciddiye alınmazdık. Şimdi yeni bir anlayış geliştirmek zorundayız. Vesayetle, vekâletle siyaset üretemeyiz artık.”

4.(XV), 5.(XVI), XVIII., XIX. (1982 Anayasası’nın 84/son fıkrasına göre 30.06.1994 tarihinde milletvekilliği sona ermiştir.), XXIII. (1982 Anayasası’nın 84/son fıkrasına göre, 31.12.2009 tarihinde Milletvekilliği sona ermiştir.) ve XXIV. Dönem Mardin Milletvekilliği ile XIX. Dönem İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı yapmıştır.

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmiştir. Ocak 2016'da Ahmet Türk hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına 'muhalefet’ gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ahmet Türk, 17 Kasım 2016 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmış ve 21 Kasım 2016'da gözaltına alınmıştır.

24 Kasım 2016'da savcılık sorgusunun ardından Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan Ahmet Türk, burada tutuklanarak cezaevine gönderildi.

3 Şubat 2017 tarihinde sağlık sorunları nedeniyle Adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

Ahmet Türk’ün Özel hayatı

Lise mezunu Türk, evli ve 8 çocuk babasıdır

Ahmet Türk’ün Soyadı Neden Türk

Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat, yazısında Ahmet Türk ile görüşmesini ele aldı.

Donat Türk’e “soyadınız neden Türk” diye sormuştu.

Donat Ahmet Türk’ün cevabının ise Raif Türk’ün hikayesinde gizli olduğunu yazdı.

Donat’ın anlattığı Raif Türk’ün hikayesi şöyleydi: “Baba askere gitmiş. Giderken "Türkçe sıfır", askerlik bitmiş köyüne dönmüş "Türkçe mükemmel." Köyün "en iyi Türkçe konuşanı" oymuş. Demişler ki: - Senin soyadın Türk olsun." İşte DİSİAD (Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Raif Türk'ün "soyadının Türk oluşunun hikâyesi." Oysa Odatv Ahmet Türk’ün soyadının neden Türk olduğunu, hatta üvey annesinin adının neden Türkiye olduğunu 1 Kasım 2007 tarihli yazıda ele almıştı.

Konunun Raif Türk’ün soyası ile bir ilgisi yoktu.

İşte o yazı: Ahmet Türk’ün babası Hacı Sinan, bir oduncuydu ama şanslı bir oduncuydu.

Dönemin ünlü Osmanlı Paşalarından İbrahim Paşa, ölmeden önce kaleyi andıran kasrını ve topraklarını, bölgenin aşiret reislerinden Hüseyin Kanco’ya bırakmıştı.

Hüseyin Kanco Hamidiye alayına bağlı bir Kürt komutandı.

O da ölmeden tüm bu mal varlığını bir şartla, yanında çalışan oduncu Hacı Sinan’a bırakmaya karar verdi.

Hacı Sinan’a, “İbrahim Paşa’dan kalan tüm malvarlığımı ben de sana bırakacağım ama bir şartla, büyük kızım Türkiye ile evleneceksin ve damadım olacaksın” dedi.

Oduncu Hacı Sinan bu şartı kabul etti ve Hüseyin Kanco’nun büyük kızı Türkiye ile evlendi. Ve tabi Kanco aşiretinin de lideri oldu.

Soyadı kanunu çıktığında Kürt Kanco aşiretinin reisi Hacı Sinan, bölgede yaşayan birçok insanın yaptığı gibi, Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılık göstergesi olarak Türk soyadını aldı.

Böylece kendi adı Sinan Türk, eşinin adı Türkiye Türk oldu. Eşi Türkiye’nin yaşı Sinan Türk’ten büyüktü.

Hacı Sinan Türk birkaç yıl sonra genç bir kadınla ikinci evliliğini yaptı. İşte Hacı Sinan Türk’ün bu genç eşinden, Ahmet Türk doğdu.

Kaderin cilvesine bakın ki, ilerleyen günlerde Kürtler için siyasete soyunacak olan küçük Ahmet’in soyadı Türk olmakla kalmamış, üvey annesinin adı da Türkiye olmuştu.

Ahmet Türk’ün üvey annesi Türkiye Türk’ün hayat hikayesi de aslında çok ilginç.

Türkiye Türk genç bir kadının üzerine kuma getirilmesine dayanamayarak babasının dostları olan Derik’teki Necmioğlu aşiretine sığındı.

Yıllar sonra, annesi Türkiye'nin başka bir aşirete sığınmasını kabul edemeyen büyük oğlu gidip Derik'te annesini öldürdü.

Böylece Ahmet Türk’ün üvey abisi katil oldu, üvey annesi Türkiye ise hayatını kaybetti.

Ailedeki trajediler bu kadarla da sonlanmadı.

Ahmet Türk 10 yaşındayken bu kez babasını kaybetti. Artık aşirette söz sahibi abisi ile birlikte o olacaktı.

Türk ailesi, aşiretini diğer aşiretlere karşı korumak, gücünü arttırmak için de çok geçmeden siyasete soyunda.

Önce 1970 seçimlerinde abisi Abdurrahim Türk, Adalet Partisi’nden milletvekili oldu.

Siyasetin ilk durağında bir kayıp verdiler bu kez abisi Kanco aşiretin daha fazla güçlenmesini istemeyen başka bir aşiretler tarafından öldürüldü.

Abisinin ölümünden sonra aşiretin başına geçen Ahmet Türk, abisinin tam tersi bir siyasi görüş ile 1974 seçimlerinde CHP milletvekili olarak meclise girdi.

Ama CHP’den girdiği siyasetin kıvrımlı yolları onu etnik siyaset yapmaya götürdü.

Ahmet Türk Biyografisi

Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı
Görev süresi
30 Eylül 2000 - 11 Aralık 2009
Yerine geldiği Nurettin Demirtaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi
15., 16., 18., 19., 23. ve 24. dönem milletvekili
Seçim bölgesi 1973 – Mardin
1977 – Mardin
1987 – Mardin
1991 – Mardin
2007 – Mardin
2011 – Mardin
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Temmuz 1942 (79 yaşında)
Derik, Mardin, Türkiye
Partisi Demokratik Parti (1973-1974)
Cumhuriyet Halk Partisi (1974-1980)
Sosyaldemokrat Halkçı Parti (1987-1994)
Demokratik Toplum Partisi (2005-2009)
Halkların Demokratik Partisi (2014-günümuz)

Yorum Yaz