tatlidede

Artık Huzur Yok - Chinua Achebe Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Artık Huzur Yok kimin eseri? Artık Huzur Yok kitabının yazarı kimdir? Artık Huzur Yok konusu ve anafikri nedir? Artık Huzur Yok kitabı ne anlatıyor? Artık Huzur Yok PDF indirme linki var mı? Artık Huzur Yok kitabının yazarı Chinua Achebe kimdir? İşte Artık Huzur Yok kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 27.05.2022 08:00
Artık Huzur Yok - Chinua Achebe Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Chinua Achebe

Çevirmen: Nazan Arıbaş Erbil

Orijinal Adı: No Longer At Ease

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786053751724

Sayfa Sayısı: 176

Artık Huzur Yok Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslarası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin ikinci kitabı Artık Huzur Yok ise yazarın çok yönlülüğünün bir kanıtı.

Obi Okonkwo, İngiltere’de aldığı eğitimin ardından ülkesi Nijerya’ya dönmüş ve devlet memuru olarak işe başlamıştı. Ancak karşısında yozlaşmış ve rüşvetçi bir yönetim vardı. İdeallerine bağlı olan Obi, kendisine teklif edilen tüm rüşvetleri elinin tersiyle itmeye kararlıydı... ta ki ailesinin onaylamadığı bir kıza âşık olana dek. Obi’nin yaşadığı aşk onu hem derin bir duygusal çalkantıya hem de mali bir çıkmaza sürükleyecekti.

Artık Huzur Yok, Nijerya’nın bugün bile güncelliğini koruyan sıkıntılarının; insanlığın bölgesel değil evrensel sorunlarının yüzümüze tutulan trajik bir aynası.

“Büyüleyici bir yazar. Yirminci yüzyılın en iyilerinden.”

- Margaret Atwood

“Achebe’nin eserleri olmadan Afrika edebiyatını düşünmek olanaksız.”

- Toni Morrison

“Achebe insanı sarsıyor... Sert üslubunu, sıradan insanlara duyduğu gerçekçi ve kararında bir şefkatle hafifletiyor.”

- Anthony Burgess

Artık Huzur Yok Alıntıları - Sözleri

  • Çünkü İgbo halkının şu deyişi doğruydu: Bir korkak, yenebileceği bir adam gördüğünde kavgaya aç bir adama dönüşürdü.
  • "Bıçakla öldüren bıçakla ölmelidir."
  • Mektup dedi ki, para bir soydaşı satın alamaz. Kardeşleri olan, zenginlerin satın alabileceğinden daha fazlasına sahiptir.
  • “Halkı olan, parası olandan daha zengindir.”
  • Önce tilki kovalanmalıydı, çalılıkta başıboş dolaştığı için tavuğu uyarmak sonraya bırakılabilirdi.
  • "Bir kardeşi olan ona sımsıkı sarılmalı/Çünkü tıpkı bir soydaşın pazardan satın alınamayacağı gibi/ Bir kardeş de parayla alınamaz."
  • "Şu bir gerçek ki, Afrikalı yüzyıllardır dünyanın en kötü ikliminin ve akla gelebilecek her türlü hastalığın mağduru durumundadır. Bu onun suçu değildir. Fakat zihinsel ve fiziksel olarak tükenmiştir. Bizse ona Batılı eğitimi getirdik. Bunun ona ne faydası olacak?”
  • Saflığımızı koruyabilelim, Yaşama sevincimizi ve de neşemizi.
  • "Ortada büyük bir ağaç varsa, küçükler güneşe ulaşmak için onun sırtına tırmanır."
  • "Nerede olursa olsun, bir yerde bir şey varsa, hemen yanı başında da bir şey vardir. Bu şeye kan bağı denir. Kan hiçbir şeye benzemez. O yüzden ysm ekerseniz yam, portakal ekerseniz portakal verir."
  • "Kadınlara ve müziğe yaş biçilmemeli,"
  • "Eğitim hizmet içindir, beyaz yakalı işler ve dolgun maaşlar için değil."
  • “Sen daha çok gençsin, dünkü çocuksun. Okumuş insansın. Ama okumak ayrı, tecrübe ayrı şey.”
  • "Kendimizce hatalarımız var, ama beyaz görünce beyaz, siyah görünce siyaha dönüşen boş adamlar değiliz ."
  • Biz kimseyi incitmek istemiyoruz. Bizi incitmek isteyen olursa da boynu kırılsın.

Artık Huzur Yok İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Artık Huzur Yok, Chinua Achebe’nin Afrika Üçlemesi’nin ikinci kitabı. Eser, ilk kitaptaki baş karakterin torununun hikayesi üzerinden okuru 20.yy ortaları Nijerya’sına götürüyor. Sömürgeciliğin etkisi altında, insanları kendi inanç ve gelenekleri ile Batı kültürü ve inançları arasında sıkışıp kalmış bir ülkenin değişimi ve yozlaşma başta olmak üzere bunun toplumdaki etkisi oldukça sürükleyici bir kurguyla aktarılmış. Sömürgeci yönetimle beraber değişen ülkenin ve insanlarının bu durumdan nasıl etkilendiğini çok güzel aktarmış Achebe. Parçalanma’yı da sevmiştim ancak daha durağan bir kurgusu vardı. Artık Huzur Yok ise elimden bırakamadan okuduğum ve anlattıkları kadar kurgusuyla da beni kendine bağlayan bir kitap oldu. Hatta ikinci kitabı bu kadar sevince, ilk kitapla ilgili hislerim bile daha olumlu yönde değişti. Son kitap Tanrının Oku’nu da yakın zamanda okuyup üçlemeyi bitirmeyi planlıyorum. Afrika edebiyatına ilgi duyan ya da farklı kültürlerle ilgili okumalar yapmaktan hoşlananlara tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)

"Nerede olursa olsun, bir yerde bir şey varsa, hemen yanı başında da bir şey vardir. Bu şeye kan bağı denir. Kan hiçbir şeye benzemez. O yüzden yam ekerseniz yam, portakal ekerseniz portakal verir." Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe'nin Afrika üçlemesinin ikinci kitabı Artık Huzur Yok. Obi Okonkwo, aldığı bursla İngiltere'de eğitim alır. Okulu bitince ülkesi Nijerya'ya dönerek devlet memeuru olarak göreve başlar. Içine düştüğü ortam, ahlaksızlıklarla doludur. Obi her ne kadar iş ahlakı olan biri olsa da yaşadığı aşk onu bir çıkmaza sürükleyecektir. Afrika halkının çektiği sıkıntılar, eşitsizlikler, din farklılıkları her türlü ötekileştirme son derece sade ve çarpıcı bir şekilde anlatılmıştır. Obi, Afrika ve Batı kültürü arasında sıkışmış kalmış bir yanda ailesi bir yanda büyük aşkı onu büyük bir gerilime sürüklemiştir. Bugün hala güncelliğini koruyan sıkıntılar, sadece Nijerya'nın değil tüm dünyanın sıkıntıları olarak var olmaya devam etmektedir. İnsanın sadece insan olduğunu kavrayamadığımız sürece de devam edecektir. Üçüncü kitabı okumayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Keyifli okumalar dileriz."Bir kardeşi olan ona sımsıkı sarılmalı/Çünkü tıpkı bir soydaşın pazardan satın alınamayacağı gibi/ Bir kardeş de parayla alınamaz." (Özge Şahin)

Artık Huzur Yok-Chinua ACHEBE: Afrika edebiyatın en önemli isimlerinden biri olan chinua achebenin okuduğum ikinci kitabı oldu artık huzur yok aynen birincisi olan parçalanma gibi harika bir kitap Geçenlerde beni çokda sevdiğine inanmadığım biri sormuştu bu " kadar kitap okudunda ne kazandın? demişti bende ona boyumun uzadığını gençleştigimi söyledim" Şimdi kalkıp da buna bu kitaptaki Obi okonkwoyu anladığımı beklentileri karşılayamamanın ne demek olduğunu hayatın hayal kırıklığından başka bir şey olmadığını hepimizin köle olduğunu her tarafta beyazlar ile siyahların bulunduğunu okonkwoyu kendime benzettiğimi onu anladığımı söylesem ne anlardı hiç Kitap beyazların sömürgesi olan bir ülkede beyazlar dan nefret eden ama onlara hayran da olan insanların beyazlara benzemeye çalışan onlara imrenen fakat kökünden de kopamayan insanların dünyasında aşkı ile ailesi toplumu gelenekleri arasında sıkışmış aslında modern dünya ile köleliğin kalkmadığını gören okonkwoyu anlatıyor Muhteşem bir kitap şiddetle tavsiye ederim (ercan kara)

Artık Huzur Yok PDF indirme linki var mı?

Chinua Achebe - Artık Huzur Yok kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Artık Huzur Yok PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Chinua Achebe Kimdir?

Albert Chinualumogu Achebe, (d. 16 Kasım 1930 - ö. 21 Mart 2013) daha çok Chinua Achebe ismiyle tanınan Nijeryalı romancı, şâir, profesör ve eleştirmen. Modern Afrika literatüründe yazılmış en geniş kapsamlı kitaplardan biri olan Things Fall Apart (1958) adlı eseri ile tanınır. Bu onun ilk kitabıdır. Türkçeye Ruhum Yeniden Doğacak ismiyle çevrilmiştir.

Güneydoğu Nijerya'da Ogidi'nin Igbo kasabasında büyüdü. Anne babası Hristiyandı. Okulunda hemen kendini fark ettirdi ve üniversite öğrencilerine verilen bir bursu almaya hak kazandı. Dünya dinleri ve geleneksel Afrika kültürü karşısında büyülenmiş ve ilk yazılarını üniversite öğrencisiyken yazmaya başlamıştır. Mezun olduktan sonra Nijerya Radyo ve Televizyon Servisi’nde çalışmaya başlamıştır. Kısa süre sonra bölgedeki büyük şehirlerden Lagos’a taşınmıştır. 1950’lerin sonlarında Things Fall Apart kitabıyla dünya çapında ilgi görmeye başlamıştır. Bu ilgi daha sonra No Longer at Ease (1960), Arrow of God (1964), A Man of the People (1966) ve Anthills of the Savannah (1987) kitapları ile devam etmiştir. Achebe, romanlarını İngilizce yazmıştır ve Afrika’da “kolonicilerin dili” olarak bilinen İngilizce’yi savunmuştur. 1975’te An Image of Africa: Racism in Conrad’s “Heart of Darkness” adlı konferansı Joseph Conrad’ı “lanet bir ırkçı” olarak nitelendirdiği için tartışmaların odağı olmuştur.

1967’de Biafra bölgesi Nijerya’dan ayrılınca, Achebe, Biafra bağımsızlık hareketinin özverili bir destekçisi hâline geldi ve yeni kurulan devletin büyük elçisi olarak görev yaptı. Savaşın halk üzerinde çok büyük bir yıkıcı etkisi oldu. Açlık ve şiddet had safhaya geldiğinde Avrupa ve Amerikalı insanlara yardım çağrısında bulundu. Nijerya hükümeti, bölgeyi tekrar ele geçirdikten sonra Achebe politika ile ilgilenmeye başladı. Fakat tanık olduğu yolsuzluk ve elitizm nedeniyle istifa etti. 1970'lerde birkaç yıl ABD'de yaşadı. 1990'ların sonunda geçirdiği trafik kazasıyla kısmi felç olduktan sonra ABD'ye geri döndü.

Achebe’nin romanları Igbo toplumunun geleneklerine, Hristiyanlığın onlar üzerindeki etkisine ve endüstri çağındaki ekonomik kaynak çatışmalarına dikkat çeker. Tarzı büyük ölçüde Igbo toplumunun sözel kültürüne dayanmaktadır ve öykü, atasözü, hitabet ve halk hikayeleri olgularını birleştirip sunmaktadır. Ayrıca bir dizi kısa hikaye, çocuk kitabı ve deneme derlemesi de yayımlamıştır. Hâlen David ve Marianna Fisher Üniversitesi’nde profesör ve Brown Üniversitesi’nde Afrika İncelemeleri bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır.

Biyografi

Achebe’nin ebeveynleri Isaiah Okafo Achebe ve Janet Anaenechi Iloegbunam, Nijerya Protestan Birliği’ne bağlıydılar. En büyük kardeşi atalarının dinini yaşatmayı bıraktı fakat Achebe geleneklerine saygı duyan biriydi. Chinua ismi, Chinualumogu’nun kısaltmasıdır. Bu “Tanrı benim adıma savaşsın” demektir ve ilâhi koruma ve dayanıklılık için kullanılan bir duadır. Achebe ailesinde beş çocuk daha vardı. İsimleri de geleneksel adlar ile yeni dinlerinde kullanılan adların birleşiminden oluşuyordu: Frank Okwuofu, John Chukwuemeka Ifeanyichukwu, Zinobia Uzoma, Augustine Nduka ve Grace Nwanneka.

Gençlik Çağı

Chinua Achebe, 16 Kasım 1930’da, Ogidi’nin Igbo kasabasında doğdu. Ebeveynleri Isiah Okafo Achebe ve Anaenechi Iloegbunam Achebe Afrika gelenekleri ile Hristiyanlığın kesim noktasında bulunuyorlardı. Bu durum çocukları üzerinde büyük bir etki yarattı, özellikle de Chinualumogu üzerinde. Son kızkardeşin doğumuyla beraber, aile Isiah Achebe’nin büyüdüğü kasabaya taşındı. Burası Ogidi’ye bağlı, günümüzde ise Anambra ilinde bulunan bir kasabadır.

Hikâyecilik Igbo kültürünün temel taşı ve Igbo toplumunun tamamlayıcı unsuruydu. Chinua’nın annesi ve kız kardeşi Zinobia Uzoma, ona çocukluğunda birçok hikaye anlatırlardı. Eğitimi, babasının duvarlara astığı kolaj resimlerle, yıllık ve sayısız kitap ile birlikte gelişti. Bu kitapların arasında A Midsummer Night’s Dream (1590)’ın bir düzyazı uyarlaması ve The Pilgrim’s Progress (1678)'ın Igbo versiyonu da bulunmaktaydı. Chinua bunun yanında geleneksel kasaba organizasyonlarını da heyecanla beklerdi. Bunların içinde daha sonra kitaplarında yer vereceği maskeli balo tipi şenlikler de vardı.

Chinua Achebe Kitapları - Eserleri

  • Parçalanma
  • Artık Huzur Yok
  • Tanrının Oku
  • Halk Adamı

Chinua Achebe Alıntıları - Sözleri

  • Soru soran insan yolunu kaybetmezmiș (Tanrının Oku)
  • "Nerede olursa olsun, bir yerde bir şey varsa, hemen yanı başında da bir şey vardir. Bu şeye kan bağı denir. Kan hiçbir şeye benzemez. O yüzden ysm ekerseniz yam, portakal ekerseniz portakal verir." (Artık Huzur Yok)
  • Güpegündüz bir kurbağanın sıçradığını görürsen bil ki peşinde onu öldürmek için gelen vardır. (Parçalanma)
  • “Sen daha çok gençsin, dünkü çocuksun. Okumuş insansın. Ama okumak ayrı, tecrübe ayrı şey.” (Artık Huzur Yok)
  • Bir gece birden aklına gelen bir düşünceyle dehşete kapıldı: Nijerya'da geceleri nerede yatarsa yatsın davulların sesi hep aynı şekilde ve aynı belirsiz mesafeden duyuluyordu. Zonklarcasına çalınan bu davul sesi sıcaktan bunalmış beyninin içinden geliyor olabilir miydi? Bu düşünceyi gülerek geçiştirmek istedi ama cildi gülemeyeceği denli gerilmişti. "Ah bu eski topraklar!" diye düşündü, "insanı uykusundan uyandıran kâbuslarla dolu!" (Tanrının Oku)
  • Fakir adam, zengin nasıl para kazanıyor diye kendi gözüyle gördüğünde beni tekrar fakir yapın diye yalvarırmış. (Halk Adamı)
  • Güçlü bir adamın kılıcını o yerdeyken almayı başaramazsan ayağa kalktığında mı alacaksın? (Halk Adamı)
  • "Kendimizce hatalarımız var, ama beyaz görünce beyaz, siyah görünce siyaha dönüşen boş adamlar değiliz ." (Artık Huzur Yok)
  • Ben de Eneke-nti-oba kuşu gibiyim.Arkadaşları neden sürekli uçtuğunu sorduklarında onlara şu cevabı vermiş: "Günümüzde insanlar ıskalamadan ateş etmeyi öğrendiler o yüzden ben de konmadan uçmayı öğrendim." (Tanrının Oku)
  • "Ortada büyük bir ağaç varsa, küçükler güneşe ulaşmak için onun sırtına tırmanır." (Artık Huzur Yok)
  • Bağıran birinden korkmaya gerek yok. (Parçalanma)
  • Benim krallığım sahip olduklarım değil, yaptıklarımdır. (Halk Adamı)
  • "Şu bir gerçek ki, Afrikalı yüzyıllardır dünyanın en kötü ikliminin ve akla gelebilecek her türlü hastalığın mağduru durumundadır. Bu onun suçu değildir. Fakat zihinsel ve fiziksel olarak tükenmiştir. Bizse ona Batılı eğitimi getirdik. Bunun ona ne faydası olacak?” (Artık Huzur Yok)
  • "Bıçakla öldüren bıçakla ölmelidir." (Artık Huzur Yok)
  • Mektup dedi ki, para bir soydaşı satın alamaz. Kardeşleri olan, zenginlerin satın alabileceğinden daha fazlasına sahiptir. (Artık Huzur Yok)
  • “Büyüğe saygı gösteren, kendi büyüklüğünün yolunu hazırlar.” (Parçalanma)
  • Çünkü İgbo halkının şu deyişi doğruydu: Bir korkak, yenebileceği bir adam gördüğünde kavgaya aç bir adama dönüşürdü. (Artık Huzur Yok)
  • İnsanın koşullara bağlı olarak kolayca gaddarlaşabilmesi doğamızın acı bir gerçeğiydi. (Halk Adamı)
  • Bir akbabayı leşe konduğu için suçlayabilir misin? (Tanrının Oku)
  • "Halkımızın bir deyişi vardı: Bir köle diğerinin sığ bir çukura atıldığını görürse bilmelidir ki zamanı gelince o da aynı duruma düşecektir." (Halk Adamı)

Yorum Yaz