tatlidede
tatlidede

Artuklu Üniversitesi'nin Korona Performansı

Artuklu Üniversitesi'nin Korona Performansı


Bir yandan dünyayı bir ahtapot gibi saran Covid-19 ismiyle tarihe geçen Koronavirüsü etkisinden pek bir şey kaybetmezken ve tabiri caizse gizemi de sürerken öte yandan insanlığın onunla mücadelesi de giderek güç kazanmaktadır.

Bu virüsün en çok vurduğu alan insanların kalabalık halinde bir arada yaşadı alanlardır. Çünkü insanların bulaşacağı ya da bu virüsü kapabileceği risk kalabalık ortamlardır. Bu ortamların başında okullar ve fabrikalar gelmekte, şehir merkezlerinde ana caddeler de virüsün çok tehdit ettiği mekanlar arasındadır.

Devlet yöneticileri bu virüsle mücadeleyi başlatırken öncelikle okullarda eğitime ara verdiler. Fabrikalardaki kalabalık, üretimi yavaşlatmak suretiyle azaltıldı. Mecburi olmadıkça sokaklara çıkılmaması önerildi. En çok tehdit altında olan yaş grubu olan 65 üstü ve 20 yaş altı olanların dışarı çıkmaları yasaklandı.

Ama öte taraftan üretimin durmaması gerektiği de vurgulandı. Şayet üretim durdurulursa asıl o zaman çöküş başlar ki, bunun adı KORONA YENİLGİSİ olacaktı. Tabi bir çok ülke bu virüs karşısında adeta ‘PES’ pozisyonunu aldı. Hali hazırda ABD ve İtalya’nın yanı sıra Fransa ve İspanya gibi ülkeler de bu pozisyonda yer almaktadır.

Türkiye daha başta ve zamanında aldığı önlemlerle dikkati çekti. Az hasarla bu süreçten çıkacağımızı öngörüyoruz, ümit ediyorum. Türkiye bir yandan güçlü sağlık ordusuyla can siperane ve fedakarane bir şekilde mücadele ediyor diğer yandan da ekonomi, eğitim ve diğer alanlarda üretimini makul sınırlar dahilinde sürdürmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversiteler uzaktan eğitim sitemini kurup hayata geçirdi. Bunun adı eğitimde üretimi sürdürmek, gençlerimizin ve çocuklarımızın yaşama hakkı kadar değerli olan eğitim hakkını teslim etmektir.

Uzaktan eğitim sistemine MEB’e bağlı okullarımız kısa bir süre içerisinde gerekli uyumu sağladı. Öğrenciler ve velilerle zaten temas kesik değildi. Mardin de bu sürece hassasiyetle ayak uydurdu. Okul idarecilerimiz ve öğretmenlerimiz daima öğrenci ve velilerle kontak halideydi.

MAÜ’nün Performansı Üst Düzeyde

Çok değerli ve iyi niyetli (Allah Muhafaza) bir rektörümüz var: İbrahim Özcoşar. Çok sıkıntılı bir dönemde rektör oldu. Ama gerçek performans ve nitelikli bir hizmet zaten böylesi süreçlerde ortaya çıkar.

Korona virüsü ile mücadele sürecinde üniversitemizin Rektör İbrahim Özcoşar yönetiminde ortaya koyduğu performans örnek teşkil edebilecek türden. İbrahim Hoca’nın açtığı imkanlar üzerinde Artuklu Üniversitesi yaklaşık bir aylık süre zarfında birbirinden daha değerli çalışmalar gerçekleştirdi.

İşte yaklaşık bir aydır devam eden çalışmaların listesi:

1-18 Mart' ta MAU uzaktan eğitim alt yapısını güçlendirerek 13.000 öğrenciye sorunsuz uzaktan eğitim desteği sundu.

Gerçekten kısa bir süre içerisinde uzaktan eğitim sistemiyle üniversite öğrencilerine ulaşmayı başarmıştır. Bu sisteme büyük katkısı olan Fatih Ağalday ve Ferhat Demiralp hocalarımız şahsında bütün ekibi kutluyoruz.

2-MAU sağlık bilimleri fakültesi ve sağlık hizmetleri MYO akademisyen ve öğrencileri, corona virüs salgını dolayısıyla Mardin'in merkez ve ilçelerinde bulunan hasta hanelerinde gönüllü destek hizmeti vermeye hazır olduklarını ve MAU üst yetkililerinde resmi görevlendirme yapabilecekleri kamuoyuna duyuruldu.

Bu duyuru üniversitemizin ekip olarak bu süreçte hazır bir kurum olduğunu beyan etmiştir.

3-22 Mart saat 20.00'da Twitter'daki @mardinartuklu adresinde artukluevdekitapokuyor etiketinin altına, okuduğumuz kitapların fotoğraflarını paylaşarak Katılanlar arasından 100 kişiye 2 ciltlik ''Artuklular'' kitabını hediye ettik. Baslatilan hareket hanstag olarak Türkiye'de gündem oldu.

Bu etkinlikle gençlerimize kitap okuma sevgisi ve zorunluluğu tekrar hatırlatılmış oldu üniversitemiz.

4-evdeuniversite programı ilk canlı yayın kapsamında: İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Doç.Dr. Lütfi Sunar, “Koronavirüs Sonrası Dünyayı ve Toplumları Neler Bekliyor?” Konusunu ele aldı. Moderatörlüğünü Doc. Dr.Yunus Cengiz yaptı.

Bu gibi etkinlikler üniversitemizde akademik üretimin devam etmekte olduğunu göstermektedir. Bu sebeple Yunus Cengiz hocamızı tebrik ediyoruz.

5- Üniversitemiz SBF Öğretim üyesi Prof. Dr. Semir Paşa'nın moderatörlüğünü yaptığı “Salgına Karşı Tıbbi ve Psiko-Sosyal Destek” konulu panel düzenlendi. Diyarbakır araştırma hasta hanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Coşkun ve Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlisi Hacer Beşer katıldı.

6- Psikiyatri uzmanı, yazar ve şair Prof. Dr. Mustafa Kemal Sayar, Evde Üniversite etkinlikleri kapsamında canlı yayında MAU Psikoloji Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Deniz Işıker Bedir'in konuğu oldu.

7- Evde Üniversite etkinliklerinin Artuklu AYP başlıklı bölümünde, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kudret Bülbül ile "Sosyal Bilimler Batı Bilimleri Midir" sorusuna cevap aranarak söyleşi düzenlendi.

8-Besinci olarak: evdeuniversite kapsamındaki programlarımız bu sürecin en önemli konularından "Uzaktan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme" konusuyla devam etti. MAU Prof. DR. Vahap Özpolat'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Asaf Varol, Hacettepe Üniversitesinden Halil Yurdugül, Ankara Üniversitesi' nden Dr. Ömer Kutlu katıldı.

8- MAU Prof. Dr. Zülküf Kara ve Doç. Dr. İbrahim Yücedağ ile İÜ'den Prof. Dr. Veysel Bozkurt'un katıldığı ve "Biyolojik Hasarın Toplumsal Semptomları" konusu ele alındı.

Artuklu Üniversitesinin tasarlayarak gerçekleştirdiği ‘Evde Üniversite Etkinlikleri’ kapsamında bir dizi program hayata geçirilmiştir. Üniversitemiz bu anlamda pozitif bir performans ortaya koymuştur ki, kamuoyu bunu dikkatle islemekte ve takdir etmektedir. Adeta bu etkinliklerle gençlerimize ‘Üniversitesizlik Duygusu’ yaşatılmamıştır. Buna sebep olan başta Sayın Rektör Hocamız Prof. Dr. İbrahim Özcoşar olmak üzere Vahap Özpolat, Yunus Cengiz, Zülküf Kara, Semir Paşa, Deniz Işıker, İbrahim Yücedağ hocalarımıza, ayrıca

diğer üniversitelerden zahmet edip üniversitemizin etkinliklerine katılarak zenginleşmesine yol açtıkları için akademisyen dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Koronasız bir eğitim dünyası dileğiyle

Saygıyla…

Yorumlar

Image
Zeki Aydın
16.09.2020 / 15:45

Yorumu yazar kendi yapsın.Ülkemizdeki yağdanlık hastalığı.Umarım koranayıda bu yağcılığıda yeneriz.

Image
Mardinli
30.04.2020 / 14:18

Şu ana kadar üniversiteden başarısızlık dışında bir şey görmedik zira eski yönetim sadece kendilerine eş ve yandaşlarına güzel kadro kapma peşindeydi umarım yeni yönetim başarılı olur

Image
Vay TIRT
24.04.2020 / 16:32

Tarzınıza hiç yakışmamış Feraç Bey. Ne bu yağdancı yaklaşımla neyin peşindesiniz? Twitter üzerinden sosyal medya fenomeni olmak için like verme dışında başka bir şey beceremeyen bu üniversite hangi başarıyı sağlamış. Akademik performans yerlerde sürünüyor. Bol kasılma az icraat, yerlerde sürünen akademi. Tırttan uçak.

Yorum Yaz