tatlidede
tatlidede

Atanamayan Kürtçe öğretmeni arıcılık yapıyor

BBC Türkçe'ye bilgi veren Kürt dili bölümü hocaları ve öğrencileri, bugüne dek yaklaşık 1500 mezun veren Kürt Dili ve Edebiyatı mezunları arasından 112'sinin ataması gerçekleştiğini belirtiliyor. Mardin’de babası ile birlikte arıcılık yapan Vahdet Uçar da atanamayan öğretmenlerden biri.
  • 04.07.2021 16:12
Atanamayan Kürtçe öğretmeni arıcılık yapıyor

"Arıların en çekici özelliği iyi bir matematiğe, iyi bir akla sahip olmaları ve çok çalışkan olmaları. Bu arıların insanı kendine çeken en büyük özellikleri. Kovanı açtığımda onların o çalışma şekli, bana da azim veriyor. Onlar o kadar çalışırken, benim tembellik yapmam, insan olarak zoruma gidiyor." diyor Vahdet Uçar...Kızıltepe'nin bir köyünde babasıyla beraber 30'u aşkın kovanda bal üretiyor. Bu meslek, onun çocukluk hayali değil, baba, kız yaşadıkları olumsuzlukların ardından, yıllardır hobi olarak yaptıkları bal üretimini profesyonel olarak sürdürmeye karar vermişler.

Baba, kız baharda yoldan uzak bölgelere koydukları kovanları, bir ay önce köydeki evlerinin bahçesine nakletmişler. Günde iki saat kovanların bakımını yapıyorlar. 

"MEB'DE KÜRTÇE ÖĞRETMENLERİNE AYRILAN KONTENJAN AZ"

Vahdet, aslında Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe Öğretmenliği bölümü mezunu. 2019'da mezun olduğunda, o da Mardin, Van, Muş, Bingöl Üniversitelerinin Kürtçe, Zazaca bölümlerinden mezun yaklaşık bin öğretmen adayı gibi atanmayı beklemiş ama son beş yılda bu bölüm için Milli Eğitim Bakanlığı'nın ayırdığı kontenjan sayısı çok az,  bu yüzden bini aşkın bölüm mezunu başka alternatifler yaratmak zorunda kalmışlar. Bölüm için bu yıl için ayrılan  kontenjan ise sadece üç. 

"Çözüm süreci bozulunca açılan kontenjan bir ya da ikiye düşürüldü. Bir de mülakat uygulandı Mezun olduğumda kadro açılamadığını görünce KPSS'ye hazırlanmadım bile. Bir ya da iki kişilik kontenjana atanabilmek için KPSS'den derece yapmak gerekiyor bu yüzden mecburen başka alanlara yöneldim" diyor Vahdet Uçar.

Vahdet, Kürtçe Öğretmenlikten mezun olan birçok arkadaşının farklı işlere yöneldiğini ya da işsiz olduğunu söylüyor.  "İnşaatlarda amelelik yapan, marketlerde çalışan da, insanlar kendi imkanlarıyla kendilerine bir yol çizmeye çalışıyor ama üzerine pandemi de gelince her şey daha da zorlaştı'' diyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Atanamayan Kürtçe öğretmeni arıcılık yapıyorMardin'de atanamadığı için arıcılık yapan Kürtçe öğretmeni Vahdet Uçar: 'Arılar çalışırken benim tembellik yapmam insan olarak zoruma gidiyor'

HABERDAR - Gerçekler Sadece Gerçekler

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz