tatlidede

Ateşi Çalmak 3 - Galina Serebryakova Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ateşi Çalmak 3 kimin eseri? Ateşi Çalmak 3 kitabının yazarı kimdir? Ateşi Çalmak 3 konusu ve anafikri nedir? Ateşi Çalmak 3 kitabı ne anlatıyor? Ateşi Çalmak 3 PDF indirme linki var mı? Ateşi Çalmak 3 kitabının yazarı Galina Serebryakova kimdir? İşte Ateşi Çalmak 3 kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 14.05.2022 09:00
Ateşi Çalmak 3 - Galina Serebryakova Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Galina Serebryakova

Çevirmen: Nurşen Kocamaz

Yayın Evi: Evrensel Basım Yayın

İSBN: 9789756865286

Sayfa Sayısı: 478

Ateşi Çalmak 3 Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ateşi Çalmak, Karl Marx ve döneminin belgesel romanıdır.

Tamamı dört cilt halinde yayına hazırlanan bu büyük eser, biyografik bir romanın alışılmış sınırlarını aşan bir konu ve ayrıntı zenginliğine sahiptir. Sovyet araştırmacı ve yazar Galina Serebryakova, 19. yüzyılın büyük işçi mücadelelerini, bu mücadelenin ortaya çıkardığı sınıf önderlerini, teorisyenleri ve örgütçüleri, tümüyle belgelere dayanan bir roman kurgusu içinde anlatmaktadır. Serebryakova, araştırmalarını, yalnızca Sovyetler Birliği Marksizm-Leninizm Enstitüsü'nde değil, aynı zamanda Avrupa'nın belli başlı merkezlerinde, işçi sınıfı mücadelesinin o dönemde geçtiği bütün bölgelerde de ince bir sabırla yıllarca sürdürülmüş ve eserinde yer verdiği her olayın, tarihsel gerçekliğe uygun olmasına özen göstemiştir. Bir başka deyişle, proletarya hareketinin duygusal ve psikolojik boyutlarına ilişkin olarak söylenenler dahil, bu kitapta, tarihsel gerçeklikle çeliştiği söylenebilecek tek bir satır bile yoktur.

Eserin "Sınamalar" alt başlığıyla sunulan bu cildinde, 1848 devrimlerinin yenilgisinden, Birinci Enternasyonal'in kurulduğu 1864 yılına kadar uzanan dönem anlatılmaktadır. Kapitalizmin nispeten istikrar içinde gelişimi, Avrupa çapında koyu bir gericilik ve işçi hareketinde durgunluğun karakterize eetiği bu dönem, belli başlı özellikleri ve olaylarıyla romanda canladırılıyor. Ve bu dönem boyunca Marx ve Engeles'in yaşamları, bilimsel ve politik çalışmaları: Marx ailesinin yoksulluk, ölümler ve temel eseri Kapital'in yazılış serüveni... Köln Kominist Davası, sınamalarda savrulanlar, çelikleşenler... Birinci Enternasyonal'in doğuşu...

(Arka Kapak)

Ateşi Çalmak 3 Alıntıları - Sözleri

  • Bir halkın ruhunu; en güzel, yarattığı masallar açığa vurur.
  • "İnsan, uçsuz bucaksız bir uçurum."
  • Ölüm, bireysellikleri ortadan kaldırıyor.
  • İnsanlığın geleceği için boş inançtan daha tehlikeli bir şey olamaz; sadece kendi haklılığına inanmakla kalmayıp başkalarının farklı düşünmelerini engelleme gerekliliğini duymaktan daha yıkıcı bir şey yoktur.
  • "Yüz, ruhun aynasıdır"...
  • Çıkrık tekerleği gibi aynı yerde dönüp duruyorum.
  • "Mutsuzken, geçmiş mutlu anları anımsamaktan daha büyük bir acı yoktur." diye fısıldadı şairin sözlerini.
  • Yıllar geçtikçe biriken deney ve düşüncelerin özel bir güzelliği var. Bu da bir tür sermaye.
  • Gerçek aşk, geçen yıllara, arkası kesilmeyen hastalıklara, kapıyı çalan yaşlılığa, renklerin silinişine, cildin kuruyup yanakların kırışmasına, hatların belirginliğini yitirmesine, saçların ağırmasına aldırmayan aşktır.
  • İnsanlar gerçek duygu ve düşüncelerini gizliyor, hatta bazen o kadar derinlere gizliyorlardı ki sonra kendileri de bulamıyorlardı.
  • "Dünyada elbette pek çok kadın var ve bunlardan bazıları da harikadır. Ama, her çizgisi, hatta her kırışığı bile yaşamımın en güçlü ve güzel anılarını bende canladıran yüzü başka nerede bulabilirim? Sonsuz acılarımı, çaresiz yitimlerimi bile senin sevgili yüzünde okuyorum...
  • Kadınların yüzleri adeta sayısız kozmetik ürünün reklam panosuydu...
  • Mutluluk, rengarenk, güzel kokulu bir çiçek gibi insanı çeker ve süsler, mutsuzluk ise, adeta şiddetli bir kar fırtınası gibi insanı sınavdan geçirir, maskeleri indirir, içyüzünü ortaya çıkarır.
  • Maddi hayatın üretim tarzı genel olarak toplumsal, siyasal ve entelektüel hayat sürecini koşullandırır. İnsanların varlıklarını belirleyen, bilinçleri değildir; tam tersine bilinçlerini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır.
  • İnsan teri, ekmek hamurunun gerçekten de değişmez bir baharatı.

Ateşi Çalmak 3 İncelemesi - Şahsi Yorumlar

1849-1864 yılları arasını anlatan 3.cilt Karl Marx’a daha fazla odaklanmış durumda. İlk iki cilt, dönemin Avrupa ve toplumsal yapısını gösterebilmek adına tarihe odaklı ilerliyordu. Ama Sınamalar alt başlıklı bu cilt, Karl Marx ve Friedrich Engels’in İngiltere’de yaşadıklarını anlatıyor. Özellikle ve öncelikle Marx’ın ve ailesinin çektiği sıkıntılar ön planda ve beni çok etkiledi. Bu ciltte, Marx’ın özel hayatı ön planda. Eşi Jenny’nin geçirdiği çiçek hastalığı, çocuklarının ölümü, yaşadığı ekonomik bunalım…Marx’ı çok iyi tanımamıza yardımcı oluyor. (Hüsamettin Çalışkan)

Kitapta bir yanda 1850 lerden 1860 ların ortasına kadar Avrupanın ve Amerikanın siyasi ve sosyal tarihi anlatılırken diğer yanda Karl Marx ve ailesinin hayatı, Karl Marx ve Engels’in ortak çalışmaları, Mihail Bakunin’in Rusya’daki hapishane hayatı anlatılmaktadır. 1848 Fransız iç çatışmasından sonra işçi örgütlenmeleri ve mücadelesinde bir gerileme görülür ve Marx ailesi ile İngiltere’ye taşınır. Marx’ın teorik araştırmaları ve çalışmaları için Londra Kütüphanesi tam bir bilgi cennetidir. Darwin’in evrim çalışmalarından, Hint Felsefesine kadar araştırmalarını burada sürdürür. Ancak sosyal hayatında gerek ekonomik darlık gerekse sağlık koşullarının iyi gitmemesi üç çocuğunu kaybetmesine neden olur. Avrupa’da köşe yazarlığı konusunda iş bulamayan Marx,Amerika’da günlük bir gazete de yazılar yazar. Amerikan iç savaşı sürecinde Güneylilerin köleliği savunmaları nedeni ile Kuzeylilerden ve köleliğin kaldırılmasından yana tavır alır. Siyahların köle olarak yaftalanması emek değerine vurulan en büyük darbelerdendir görüşünü benimser. Tutuklanıp Hapse atılan Mihail Bakunin I. Nikolay’a af mektupları yazar. Cezası indirilip Sibirya’ya sürülen Bakunin, sürgün yerinden kaçar. Avrupa’da gerileyen işçi örgütlenmeleri tekrar hız kazanır. (idris yılmaz)

Ateşi Çalmak Sınamalar: Mevzu 1848 sonrası için yeni hesaplar yapanlar o kadar başarıya koşuyor ki yarını da kaleme almış bir öğrenci/öğretmen edasıyla anlatıyor. Kıvrak sol direk dibinde düştüğü yeri yakar. Sağ fikir ise yeni fikirlere gebe olmayan aristokrasinin savunucusu. Sol ve sosyalist yaklaşım kolaylığı yorumlarken, sağ ve zümredaş yapı bir dönemin korkuluğu gibi. Kıskançlık, darkafalılık ve döneklik resmî gibi bir şey. Işçi ve sınıfsal fark gözetmek nedir bilmeyen emektar lejyonlara bunu anlatmak istemekte. Sınamalar gerçeği ortadadır. Kutuplar veya ekvatoral bölge yaşantısı fark gözetmeksizin her canlı varlığın yaşam hakkı her türlü vardır var olacaktır. Hiç bir himayeyi kabul görmek zorunda değil-dir. (ahmet)

Ateşi Çalmak 3 PDF indirme linki var mı?

Galina Serebryakova - Ateşi Çalmak 3 kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Ateşi Çalmak 3 PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Galina Serebryakova Kimdir?

Profesyonel devrimci bir ailede dünyaya geldi. 1917-23 yılları arasındaki İç Savaş’ta ön saflarda çarpıştı. Savaştan sonra Moskova Üniversitesi İşçi ve Köylü Fakültesi’nde öğrenim gördü. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya ve İsveç’e giderek uzun araştırmalarda bulundu ve yapacağı çalışmalar için materyal topladı. Eserleri, büyük ölçüde bu araştırma ve gözlemlerin ürünüdür. İlk eseri Fransız Devriminde Kadınlar’dan başlayarak tarihsel konulara yöneldi. Yazarın, tarihsel olayları edebi bir tarzda işleme çabası, Karl Marx’ın hayatını tarihsel gerçeklğe sadık kalarak ve edebi düzeyi yüksek bir tarzda anlattığı destansı nehir romanı Ateşi Çalmak ile doruk noktasına vardı.

Galina Serebryakova Kitapları - Eserleri

  • Ateşi Çalmak 1
  • Ateşi Çalmak 2
  • Ateşi Çalmak 3
  • Ateşi Çalmak 4
  • Ateşi Çalmak 5
  • Fransız Devriminde Kadınlar

Galina Serebryakova Alıntıları - Sözleri

  • "Emekçileri seviyorum, ne demek? Siz onları lahanayı, jambonu sever gibi çok mu seviyorsunuz, az mı? Neden bize sevgiyi yorumluyorsunuz? Lütfen, bırakın bu duygulu ifadeleri! Kendinizi, karınızı,çocuklarınızı sevin, tüm bunlar çok güzel, fakat işçilerin sizden ve sizin gibilerden talep ettiği nedir? Yalnızca gerekli olanı, belki de daha azını. Onların emeği sayesinde zenginleşirken, en azından onları kendi merhametinizden kurtarın." (Ateşi Çalmak 4)
  • Mahkemeler, bir toplumsal düzenin en gerçekçi aynalarıdır. (Ateşi Çalmak 4)
  • "Burjuvazi bizi kullandı. Kendi çıkarları için bize devrim yaptırdı. Ama buraya kadar! Şimdi biz kendi devrimimizi yapacağız!" (Ateşi Çalmak 1)
  • ''..'Kapital'in ilk cildi insanlarda büyük hayretler uyandırmış, okuyanı adeta fethederek kendi yolunu açmıştı. Bir devir başlatan, bir çığır açan tüm kitapların, yazgıları karmaşık ve alışılmadıktır. Yakılsalar, yok edilseler bile onlar küllerinden yeniden doğmuşlar ve yüzyıllar sonra kendi zafer yürüyüşlerini gerçekleştirmişlerdir. Bunları yazanlar afaroz edildiler, haksız yere yerildiler, ancak bu kitaplar insanları mutlu ederek ve onların ruhunu zenginleştirerek yazarlarını yeniden dirilttiler ve yeni bir yaşama başladılar. Görmezden gelindiler ve suskunlukla yok edilmeye çalışıldılar. Ama onlar bir fırtına gibi daha da güçlü bir şekilde tüm yeryüzüne yayıldılar, her eve girdiler. Dahice düşünceler ve duyguların ifadesi olan bu kitaplar hiç değişmeksizin er ya da geç gereksinim duyanlara ulaştı ve insanların mutluluğu ve iyiliği için hizmet ettiler. Hiç kimse 'Kapital'i zafere giden yoldan alıkoyamazdı, çünkü dahice olan, ölümsüzdür.'' (Ateşi Çalmak 4)
  • “Toplum içerisindeki konumumuz, biz ayırdına varmadan çok önce belirlenir.” (Ateşi Çalmak 1)
  • "Tek yaşamsal doğrunun sadece bir avuç insanın değil bütün insanların mutluluğu olduğu tartışılmaz gerçeğini ne zaman ve nasıl anlayacaklar? (Ateşi Çalmak 2)
  • Maddi hayatın üretim tarzı genel olarak toplumsal, siyasal ve entelektüel hayat sürecini koşullandırır. İnsanların varlıklarını belirleyen, bilinçleri değildir; tam tersine bilinçlerini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır. (Ateşi Çalmak 3)
  • Aydın bir kız, şeytanın yılana dönüşmesi ve cehennem azabı gibi hikayelere kolay kolay inanmazdı.. (Fransız Devriminde Kadınlar)
  • "Kitapta da yazdığı gibi, ne verdiğin değil, nasıl verdiğin önemlidir. Bay Lasalle'nin sağ eli, sol elinin ne yaptığını çok iyi biliyor." (Ateşi Çalmak 2)
  • İradesi bazen bir yelken gibi kabarıyor, bazen de bir balon gibi sönüyordu. (Ateşi Çalmak 2)
  • (…) ama Engels yarı uyur halde bile düşünmeyi sürdürüyordu. Goethe’nin sözlerini hatırlıyordu: Zenginliğinizi yitirmekle fazla bir şey yitirmezsiniz, Şerefinizi yitirmekle çok şeyi yitirirsiniz, Cesaretinizi yitirmekle ise her şeyi yitirirsiniz, Engels tüm yaşamı boyunca cesur olmuştu ve ölümü de öyle karşıladı. (Ateşi Çalmak 5)
  • Değerli dostum, sen cehaletin ayrıcalıklı sınıfın elinde ustaca kullandığı bir silah olduğunu göz ardı ediyorsun. Prometheus için, ateşi tanrılardan çalıp insanlığa vermek o kadar da kolay olmamış. (Ateşi Çalmak 2)
  • Ölüm, bireysellikleri ortadan kaldırıyor. (Ateşi Çalmak 3)
  • Yıllar geçtikçe biriken deney ve düşüncelerin özel bir güzelliği var. Bu da bir tür sermaye. (Ateşi Çalmak 3)
  • "Erkekler, kaderimizi belirleyen sanatımızı elimizden almasın istiyoruz. Yiyeceğimizi kazanmak için iğnemizi ipliğimizi bırakın bize." (Fransız Devriminde Kadınlar)
  • Kitaplar, müzik, doğa... dü­şüncelerinin ve düşlerinin ateşinde yanmasını engelliyordu. (Ateşi Çalmak 5)
  • "Her devrim, eski toplumu yıktığı için sosyal; eski rejimi devirdiği için politik bir devrimdir," diye yazdı Marx. (Ateşi Çalmak 2)
  • Kadınların yüzleri adeta sayısız kozmetik ürünün reklam panosuydu... (Ateşi Çalmak 3)
  • "O büyük bir teorisyen" diye düşündü Bakunin; Marx'ın yüzünü gözünün önüne getirerek. (Ateşi Çalmak 2)
  • Yeniden Plutarkhos'u okuyor, Voltaire ve Rousseau'dan alıntılar yapıyor, hizmetçilere kendisine 'yurttaş' diye seslenmelerini emrediyordu. (Fransız Devriminde Kadınlar)

Yorum Yaz