tatlidede

Bach - Aydın Büke Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bach kimin eseri? Bach kitabının yazarı kimdir? Bach konusu ve anafikri nedir? Bach kitabı ne anlatıyor? Bach PDF indirme linki var mı? Bach kitabının yazarı Aydın Büke kimdir? İşte Bach kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 28.05.2022 17:00
Bach - Aydın Büke Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Aydın Büke

Yayın Evi: Kabalcı Yayınevi

İSBN: 9789758240371

Sayfa Sayısı: 486

Bach Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Yüzyılı aşkın bir süredir Almanya'nın Thüringen ve Saksonya bölgesindeki şehirlerde 'müzik işçileri' olarak çalışan bir aile, zaman içinde oluşturduğu piramidi neredeyse tamamlamıştı. Piramidin tepe noktasını oluşturacak son taş da 21 Mart 1685 günü yerine yerleşti." Bach ailesine yeni bir üye daha katılmıştı. Vaftiz babalarının ön isimlerini alan bebek, kilise defterine Johann Sebastian Bach olarak kaydedildi.

Aydın Büke, çok sesli müziğin en önemli ismi olan Bach'ın serüvenini, yaşadığı dönemin tarihsel çerçevesinden bizlere aktarıyor. Bach'ın bugüne dek ayrıntısıyla işlenmeyen eserleri kitapta geniş yer tutarken, tanınmış eserlerinin de farklı yönlerine işaret ediliyor.

(Arka Kapak)

Bach Alıntıları - Sözleri

  • “Kentte (Leipzig) matbaanın ve kitap ticaretinin de ayrı bir önemi vardı. 1765’te kitap basımı ve satımıyla kazanç sağlayan 56 matbaa bulunuyordu.”
  • Günümüzde, Köthen Sarayı'nın ziyaretçilerini, 19.yüzyılda konmuş olan şu yazı karşılıyor: "Johann Sebastian Bach, 1717-1723 yılları arasında ölümsüz eserlerini burada yarattı. Onunla gurur duy Anavatan ama aynı zamanda ona layık ol.
  • Sanatın görevi, aslında tanrısal bir kavram olan kusursuzluğa ulaşmaya çalışmak ve bunun için gerekiyorsa, doğada var olanları belli bir düzen ve uyum içinde yeniden şekillendirmekti.
  • Bach'ın ilk göz ağrısı olan org, yaşamı boyunca en iyi çaldığı ve en iyi tanıdığı çalgı olma özelliğini korudu.
  • Zafer Sadece Tanrınındır
  • "Bu eserleri duyduğun zaman dünyanın tam ortasında olduğunu hissedeceksin. Onları yüzlerce kere dinlememe rağmen tam olarak çözebilmiş değilim ve sanırım bunu hiç başaramayacağım."
  • “O, klasik müziğin temel taşı ve her şeyin başlangıcıydı.”
  • “Zaman içinde oldukça geniş bir bölgede yaşamaya başlayan Bachların en önemli özelliklerinden biri, her yıl mutlaka bir araya gelerek hasret gidermeleri ve aile içi bağları daima canlı tutmalarıydı.”
  • “Kentte (Leipzig) matbaanın ve kitap ticaretinin de ayrı bir önemi vardı. 1765’te kitap basımı ve satımıyla kazanç sağlayan 56 matbaa bulunuyordu.”
  • “Ama bütün çocuklarımın doğuştan müzisyen olduklarını düşünüyorum; o kadar ki, karımın güzel soprano sesini ve büyük kızımın sağlam ritmini de hesaba katarsak, aile içinde vokal ve çalgısal konserler düzenlememiz bence mümkün gibi görünüyor.”
  • “Bach’ın bu nedenle bestelediği en tanınmış vokal eser BWV 211 Kahve Kantatı’dır.”
  • “Sadece bu eser bile, bestecinin güncel ve moda konularda da nasıl etkili bir müzik anlatımı kullanabildiğinin en iyi örneğidir.”
  • “BWV 1080 Füg Sanatı, BWV 232 Si minör Missa, BWV 870-893 İyi Düzenlenmiş Klavye II. Defter gibi yapıtların Bach’ın eserleri arasında çok özel bir yeri vardır.
  • “19. yüzyıl bestecilerinin hemen hepsi, özellikle Brahms ve Wagner, Bach’ın müziğinden derinden etkilenmişti.”
  • “Bach’ın döneminde oda müziği eserlerinde kullanılan temel form sonattı. Kuşkusuz Barok dönem sonatının, klasik ve romantik dönemdeki örneklerinden farklı olduğunu unutmamak gerekiyor.”

Bach İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kendimce bir piramit oluşturdum ben, Bach’ın en tepede olduğu ve onun altına gelecek isimlerin Beethoven, Mozart, Brahms, Vivaldi.. şeklinde yerleştirildiği. Bach bana göre en üretken besteci olmanın yanında çeşitli türlerde en başarılı eserleri verendir. Kitapta hayatı çok iyi işlenmiş, en önemli eserleri detaylı anlatılmış. Kitabın sonunda Bach’ın soyağacının yer alması, tüm eserlerinin listesi yazılması hatta o dönemdeki para birimlerinin günümüzdeki tekabül ettiği miktarlarının bulunması beni çok memnun etti. Aydın Büke’nin bu kitabı hazırlarken nasıl emek verdiğini okurken anlıyorsunuz. Kendisine bize böyle bir eser kazandırdığı için minnettarım. (Ertuğrul)

İmreniyorum: Bir aile düşünün müzikal donanıma sahip,yetenekli,kraliyet ve halk tarafından benimsenmiş yardımlarda bulunulmuş, insan daha ne isterki. Ütüpya gibi bir yaşam... (Emre USTA)

Klasik müzik dünyasında en büyük olarak kabul edilen besteciler 'Üç B' ile formüle edilir. Açılımı ise Bach, Beethoven ve Brahms'tır. Bu üçlünün içinde de Bach hep bir numaradır. Klasik müzikte en çok esere sahip olan besteci de yine odur. Birçok klasik müzik formunu da o başlatmıştır. Bach öyle bir aileden geliyor ki, müziğin genetik olduğu tezini hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde doğruluyor adeta. Bütün ailesi, çocukları dahil müzikçi. Yaşamı güçlüklerle geçmiş. Bu kadar çok eser bestelemesini hayatını okuyunca anlayabiliyorsunuz. Geçinebilmek için sürekli kilisede çalışmış. Her pazar ayini için yeni bir eser bestelemesi gerekiyormuş. O da her hafta bir beste yapmış ayinde seslendirilmek üzere. Bestelerinin tamamının bu şekilde yapıldığı ve dini temalı olduğunu göstermiyor tabii. Yaşamı ve Yapıtları kitabını okuduğunuzda eserlerini bir başka kulakla, bilerek dinleyeceğinize emin olabilirsiniz. (Sefa Akgül)

Bach PDF indirme linki var mı?

Aydın Büke - Bach kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bach PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Aydın Büke Kimdir?

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nda flüt sanatçısıdır. Müzik tarihi üzerine yayımlanmış beş kitabı olan sanatçı, genellikle tüm dünyada doğum ve ölüm yıldönümleriyle gündeme gelen büyük besteciler üzerinde araştırma yapıp, sonra da kitaplaştırmaktadır.2000 yılında Bach’ın 250. ölüm yıldönümü, 2006’da Mozart’ın 250. doğum yıldönümü, 2010’da Chopin’in 200. doğum yılı nedeniyle eser vermiştir.

Yaşamı

1958 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nden sonra İstanbul Devlet Konservatuarı'nı bitirdi. Müzik öğrenimine üç yıl Avusturya'da devam ettikten sonra yurda döndü. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın sınavını kazandı ve flüt sanatçısı olarak bu kurumda çalışmaya başladı; halen bu görevi sürdürmektedir.

1995-2004 yılları arasında TRT Radyo 3'te klasik müzik programları hazırladı. 2003-2010 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi'nde Müzik Tarihi dersleri verdi. Müzik tarihi üzerine kitaplar yayımladı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde müzik tarihi dersleri verir.

Kitapları

İki Dahi Üç Opera (1998)

Bach: Yaşamı ve Eserleri (2001)

Mozart: Bir Yaşamöyküsü (2006)

Chopin: Tuşlara Adanmış Bir Yaşam (2010)

Romantizmin Işığı Clara (2012)

Aydın Büke Kitapları - Eserleri

  • Chopin
  • Mozart
  • Bach
  • Beethoven
  • Romantizmin Işığı Clara
  • İki Dahi Üç Opera
  • Müziği Yaratanlar

Aydın Büke Alıntıları - Sözleri

  • Brahms, Liszt hakkında şunları söylemişti: "Liszt'i dinlememiş birinin konuşacak bir şeyi olmamali. En başta o geliyor, onun ardından epey bir ara var. Piyano çalışı kendine has, eşi benzeri olmayan ve taklit edilemeyen bir şeydi... Bizlerde piyano çalıyoruz ama hepimiz birdenancak onun iki elinin birkaç parmağı olabiliriz." (Romantizmin Işığı Clara)
  • “Ama bütün çocuklarımın doğuştan müzisyen olduklarını düşünüyorum; o kadar ki, karımın güzel soprano sesini ve büyük kızımın sağlam ritmini de hesaba katarsak, aile içinde vokal ve çalgısal konserler düzenlememiz bence mümkün gibi görünüyor.” (Bach)
  • “Zaman içinde oldukça geniş bir bölgede yaşamaya başlayan Bachların en önemli özelliklerinden biri, her yıl mutlaka bir araya gelerek hasret gidermeleri ve aile içi bağları daima canlı tutmalarıydı.” (Bach)
  • “Aşk çok güzel ama ama...” (Romantizmin Işığı Clara)
  • “Sadece bu eser bile, bestecinin güncel ve moda konularda da nasıl etkili bir müzik anlatımı kullanabildiğinin en iyi örneğidir.” (Bach)
  • Duygularımı şiirle aktaramam, şair değilim;kendimi gölgeler ve ışıkla ifade edemem,ressam değilim; düşüncelerimi hareketlerle de açıklayamam, dansçı değilim.Ama bunların hepsini seslerle yapabilirim.Ben bir müzikçiyim. (Mozart)
  • Duygularımı şiirle aktaramam, şair değilim; Kendimi gölgeler ve ışıkla ifade edemem, ressam değilim; Düşüncelerimi hareketlerle de açıklayamam, dansçı değilim. Ama bunların hepsini seslerle yapabilirim Ben bir müzikçiyim .. (Mozart)
  • "Fransız Devrimi, Bastille'in alınmasıyla değil, Figaro'nun sahnelenmesiyle başladı." (Mozart)
  • "Doğa, tınılarıyla ruhumuzu okşayan bir rüzgar arpı gibidir... Müzik ruhumuzu rahatlatan ve bizi heyecanlandıran genel bir dildir. Bütün güzel ve iyi şeyler, geçmiş ve gelecek ruhumuzu etkiler, bizde beklenti ve özlem yaratır..." (Romantizmin Işığı Clara)
  • "Bu eserleri duyduğun zaman dünyanın tam ortasında olduğunu hissedeceksin. Onları yüzlerce kere dinlememe rağmen tam olarak çözebilmiş değilim ve sanırım bunu hiç başaramayacağım." (Bach)
  • ''Yabancı diyarlarda seni ülkenden daha çok takdir edebilirler ancak daha çok sevemezler.'' Chopin yıllar sonra bu satırların altına şu notu ekleyecekti:''Daha çok da sevebilirler.'' (Chopin)
  • Aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır. (Beethoven)
  • " Sapere Aude ! Aklını kendin kullanmak cesaretini göster! (Beethoven)
  • Günümüzde, Köthen Sarayı'nın ziyaretçilerini, 19.yüzyılda konmuş olan şu yazı karşılıyor: "Johann Sebastian Bach, 1717-1723 yılları arasında ölümsüz eserlerini burada yarattı. Onunla gurur duy Anavatan ama aynı zamanda ona layık ol. (Bach)
  • ''Biraz piyano çalıyorum, ağlıyorum, gülüyorum, mumları söndürüp uykuya dalıyorum ve rüyamda daima seni görüyorum.'' (Chopin)
  • " İnsanları tanrısallık katına yalnızca sanat ve bilim yükseltir; ben , insanları daha yüksek ve iyiler safına katan başka hiçbir üstünlük tanımıyorum." (Beethoven)
  • İnsanlar arasında birbirlerinden tümüyle habersiz, ruh ve akıl birlikteliği olabiliyor. Hemen anlaşıyorlar. Yaşamları daha tanışmadan benzer bir çizgide ilerliyor. İnsanlar ve olaylar, üzerlerinde aynı etkiyi yaratıyor. Kendileri hakkında düşündüklerinde, farkında olmadan aynı sonuçlara varıyorlar. Böyle birlikteliklere sık rastlanmıyor. İnsanların çoğu istese bile böylesine bir gönül yakınlığı kuramıyor. (Beethoven)
  • “O, klasik müziğin temel taşı ve her şeyin başlangıcıydı.” (Bach)
  • "Ancak Praglılar için olağanüstü piyano çalmak dendiğinde akla hala yalnızca Mozart geliyordu. Bu nedenle Beethoven'ın çalışı 'abartılı ve ölçü tanımaz' sözleriyle tanımlanmış ve sonrasında yazı şöyle noktalanmıştı: 'Kalbimiz yerine yalnızca kulaklarımızı ele geçirdiğinden bizim için asla bir Mozart olmayacak.' " (Beethoven)
  • O iyilik ve sevgi dolu bir anneydi, aynı zamanda benim en yakın dostumdu. Ah, ona anne diye tatlılıkla seslendiğimde, beni duyacağını bilmek ne büyük bir mutlulukmuş! Şimdi sesleneceğim kim kaldı? Hayalimde onu andıran sessiz imgeler mi? (Beethoven)

Yorum Yaz