tatlidede

Bağımlılık Belası

Bağımlılık Belası

Ülkemizin, memleketimizin, en büyük ve geri planda kalan sorunlarından birisi bağımlılıklardır. Daha önce Yeşilay temsilciliği yaptım. Yeşilay’ın tüm faaliyetlerinin yaygınlaşması için çaba gösterdim. Üniversitede Genç Yeşilay Öğrenci Kulübünü danışman olup kurarak aktif olması için çalıştım. Ayrıca bunlara ilave olarak ALKÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezinin Müdürlüğünü yapıp merkezi yeniden şekillendirdim. Sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, teknoloji ve benzeri her türlü bağımlılığa karşı onlarca etkinlik ve proje yürüttüm.

TBMM Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanlığı yapmış olan Prof. Dr. Yılmaz Tezcan hocamızdan, Dünyada çevre problemlerine ve bağımlılığa karşı mücadeleyi en etkin yürüten isimlerden merhum Prof. Dr. Orhan Kural hocamıza kadar birçok ismi davet ettim. Birlikte bağımlılık mücadelesini yürüttük.
Yeşilay bünyesinde, o dönemde bulunduğum bölge için, tütün, alkol, madde, teknoloji bağımlılarına ve yakınlarına, ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği verecek, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) kurularak bağımlılıkla profesyonel mücadele edilmesi için karar alınmasını sağladım. Bu hususta çalışmalar devam ediyor. Tüm gençlerimizi bağımlılıklardan uzak tutmak için mücadelemizi gençlerle el ele yaptık. Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzden, KYK Öğrenci Yurtlarına kadar birçok kurumla işbirliği yaparak, mahkûmlardan öğrencilere her kesime seminerler, konferanslar verdim.

Bütün bu faaliyetlerimiz esnasında ve hekimlik mesleğimi icra ettiğim uzun yıllar boyunca gördüm ki bağımlılık zannedildiğinden çok daha ciddi, yaygın ve kapsamlı bir sorundur. Özellikle çağımızda, teknoloji, sosyal medya, internet, sanal kumar, sigara, alkol ve her türlü madde bağımlılığı giderek daha yaygınlaşmaktadır. Ayrıca her bağımlılık bir sonrakine yatkınlık oluşturabilmektedir. Her bağımlılık insanı insan yapan iradeyi ortadan kaldırır.

Bağımlılık, tedavisi çok zor ve tekrar etme ihtimali çok yüksek bir sağlık sorunudur. Bağımlı bireyler birçok ciddi başka suça yatkın hale gelirler. Çevreleri, aileleri ve dostları için tehdide dönüşebilirler. Çoğunlukla bağımlı olduklarını kabullenmezler. Tedavi olmak istemezler. Bağımlılıklarına devam edebilmek için her yolu deneyebilirler.

Çok yaygın ve bu kadar ciddi etkili bir durum olan bağımlılık her bireye risk oluşturabileceği için, bağımlılık mücadelesi de toplum olarak hep birlikte yapılmalıdır. Mart ayında yer alan Yeşilay’ın kuruluş yıldönümü vesilesiyle bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Hiçbir bağımlılığı hafife almadan, profesyonel destek alarak bağımlılıklarla mücadele edip, bağımsız ve sağlıklı bir birey olmanız temennisiyle. Sorunun büyüklüğünü ve ciddiyetini konuştuk. Mücadele nasıl yapılmalı? Bu soruyu da ayrı bir yazıda cevaplayalım. Yeni, farklı ve etkili tekniklerle bağımlılıklarla hep birlikte mücadele etmeyi ümit ediyoruz. Sağlıkla kalın.

Editör: Aydın

Yorum Yaz