tatlidede
tatlidede

Bakteri nedir, bakteriler nerede yaşarlar? TDK'ya göre bakteri ne anlama geliyor? Etimolojik kökeni nedir?

Sağlıkla ilgili sıkça karşılaşılan terimlerden biri olan bakteri nedir? TDK'ya göre ne anlama geliyor? Bakterinin etimolojik kökeni nedir?
  • 15.09.2021 17:02
Bakteri nedir, bakteriler nerede yaşarlar? TDK'ya göre bakteri ne anlama geliyor? Etimolojik kökeni nedir?

Yunanca asıllı bir kelime olan bakteri (bakterion/βακτήριον) değnek ve çubuk anlamlarına gelmektedir. TDK'ya göre bakteri 'toprakta, suda, canlılarda bulunan, çürüme, mayalanma veya hastalıklara yol açan, küresel, silindirimsi, kıvrık biçimli olan, bölünerek çoğalan, klorofilsiz, tek hücreli canlı'dır.

Prokaryotik mikroorganizmaların geniş bir alanını oluşturan bakteriler doğada yaygın bulunan hastalık yapıcı organizmalardır. Bakteriler çıplak gözle değil, ancak mikroskop vasıtasıyla görülebilir.

Bakteriler ne zaman ortaya çıktı? Bakteriler nerede yaşarlar?

Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakteriler, Dünya'da ortaya çıkan ilk yaşam formları arasındaydı ve habitatlarının çoğunda bulunuyordu. Bakteriler toprakta, suda, asitli kaplıcalarda, radyoaktif atıklarda ve Yerkabuğunun derin biyosferinde yaşar. Bakteriler, azotun atmosferden sabitlenmesi gibi besinleri geri dönüştürerek besin döngüsünün birçok aşamasında hayati öneme sahiptir.

Doğada yayılmış olan canlıların çoğunu bakteriler teşkil eder. Hiç bir canlı doğada bakteriler kadar yaygın değildir. Yerde, suda, insan, hayvan ve bitkilerin dış muhitle temas ettiği tüm yerlerde büyük bir bollukta bakteri bulunmaktadır. Bu nedenle bakterilere biyoloji dilinde 'her yerde var' anlamına gelen 'ubiquitaer' denilmiştir.

İnsan vücudunda ne kadar bakteri bulunur?

Bakteriler mikrobiyal canlılardır. 2014 yılı itibari ile popüler medyada ve bilimsel literatürde insan vücudunda insan hücrelerinin sayısının yaklaşık 10 katı kadar mikrobiyal hücre olduğu; bu rakam, insan mikrobiyomunun yaklaşık 100 trilyon bakteri hücresi içerdiği ve yetişkin bir insanın tipik olarak yaklaşık 10 trilyon insan hücresine sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Bakterilerin işlevi nedir?

Yeryüzündeki yaşam için en etkili bakteriler toprakta, tortullarda ve denizlerde bulunur. Bunların iyi bilinen işlevleri, bitkilere azot ve fosfor gibi besin maddeleri sağlamanın yanı sıra büyüme hormonları üretmektir. Ölü organik maddeleri ayrıştırarak toprak yapısına ve doğanın döngüsüne katkıda bulunurlar.

Kaynaklar

  • ReAct Group
  • Türk Ansiklopedisi
  • Wikipedia

 

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz