tatlidede

BAŞVURU FORMU! 0,99 Faizli Konut kredisi başvurusu için gerekli belge, evraklar nelerdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği müjdeler yerine geliyor. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için 3 proje gerçekleştirildi. Projelerin ardından krediler hakkında merak edilen konular araştırılmaya başlandı. Peki, Konut Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir? Kredi Borcu Olan Ev Satılır mı? Konut Kredisi Çekme Masrafları Ne kadar? Konut Kredisi Dosya Masrafı Ne Kadardır? Konut Kredisi ile Mortgage Arasında Farkı Nedir? Konut Kredisi Ekspertiz Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır, Ne Kadardır? Konut Kredisinde Ortak Tapu Yapılabilir mi, nasıl yapılır? İcradan Ev Alınırken Konut Kredisi Çekilebilir mi? Evin Peşinatı İçin Kredi Çekebilir miyim? İşte konut kredisi hakkında merak edilenler...
  • 11.05.2022 19:19
BAŞVURU FORMU! 0,99 Faizli Konut kredisi başvurusu için gerekli belge, evraklar nelerdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği müjdeler yerine geliyor. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için 3 proje gerçekleştirildi. Projelerin ardından krediler hakkında merak edilen konular araştırılmaya başlandı.

Peki, Konut Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir? Kredi Borcu Olan Ev Satılır mı? Konut Kredisi Çekme Masrafları Ne kadar? Konut Kredisi Dosya Masrafı Ne Kadardır? Konut Kredisi ile Mortgage Arasında Farkı Nedir? Konut Kredisi Ekspertiz Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır, Ne Kadardır? Konut Kredisinde Ortak Tapu Yapılabilir mi, nasıl yapılır? İcradan Ev Alınırken Konut Kredisi Çekilebilir mi? Evin Peşinatı İçin Kredi Çekebilir miyim?

İşte konut kredisi hakkında merak edilenler...

Konut Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belge ve Evraklar Nelerdir?

Konut ve Ev Kredileri İçin Gerekli Evraklar 2022;

  • Başvuru formu
  • Kimlik belgesi
  • Gelir belgesi (maaş bordrosu ya da vergi levhası)
  • Serbest mesleğe sahip olanlar için ilgili meslek kuruluşundan alınmış üyelik belgesi fotokopisi
  • Şirket sahipleri için şirkete ait ana sözleşmenin yayımlandığı ticaret sicil gazetesinin fotokopisi
  • Yapımına henüz başlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat ruhsatı (bu noktada konut projesi ile bankanın anlaşması olması gerekmekte.)
  • Yapımı henüz tamamlanmamış binalardan alınacak konutlar için inşaat ruhsatı ve kat irtifakı belgesi
  • Tamamlanmış binalardan alınacak konutlar için kat mülkiyeti tapusu fotokopisi
  • Ekspertiz raporu (bankanın anlaştığı bilirkişiden hizmet alabileceğiniz gibi kendiniz de dışarıdan bir bilirkişi tutabilirsiniz.)

Kredi Borcu Olan Ev Satılır mı?

Kredi borcu olan ev satılabilir. Nakit para ile beraber konut kredisi kapatılabilir, ev üzerindeki banka ipoteği de kaldırılabilir. İpotek kaldırılabilmesi için de satacak kişi, bankadan önce tüketici kredisi çeker.

Böylelikle konut kredisi borcunu kapatıp, tapudan ipoteği kaldırabilir. Daha sonrasında bankalar arası bir yazışma başlatılır ve satış işlemi gerçekleştirilir.

Konut Kredisi Çekme Masrafları

En uygun konut kredisini bulmak için hesaplama yaparken yalnızca faiz oranı ile kredinin toplam maliyeti belirlenemez.

Çünkü konut kredilerinde ilave olarak şu ücretlendirmeler de yer alır: 

  • Dosya masrafı
  • Ekspertiz bedeli
  • İpotek tahsis bedeli
  • DASK ücreti
  • Konut sigortası bedeli
  • Hayat sigortası ücreti
  • Ferdi kaza sigortası ücreti
  • Hesap işletim ve ekstre ücretleri

Bunlara ek olarak eğer bir erken ödeme gerçekleşirse burada ceza söz konusu olabiliyor. Yani ev kredisi taksitlerinizin tamamını vadesinden önce ödemek isterseniz, ödemek istediğiniz tutarın en fazla %2 oranında ceza ödeyebilirsiniz.

Bu durum, kredi veren bankanın inisiyatifinde. En ucuz ev kredisini bulabilmek için tüm bu etmenleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Konut Kredisi Dosya Masrafı Ne Kadardır?

Ev kredilerinde tahsis edilen dosya masrafı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmeliğe göre kredi tutarının binde 5’ini geçemez. Yani 100.000 TL’lik bir konut kredisinin dosya masrafı en fazla 500 TL olabilir.

Dosya masrafsız konut kredisi kullanmak ise tamamen bankanın inisiyatifinde. Zaman zaman kredi veren bankalar bu yönde kampanya yapabiliyorlar. Yine ev sahibi olmak için bütçe hesaplaması yaparken dosya masrafını da hesaplamalarınıza dahil etmenizde fayda var.

Konut Kredisi ile Mortgage Arasında Farkı Nedir?

Her iki kredi türü de; müstakil ev, daire, villa, işyeri, ofis, tarla, arazi, yazlık vb gayrimenkulleri satın almanıza olanak tanıyor ve benzer koşullara sahipler. Aralarındaki fark, 2007 yılında yapılan bir düzenlemeyle (Mortgage Yasası) ortadan kaldırıldı.

Yani Türkiye’de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlı kavramlardır. Bu yasadan önce ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilebiliyordu. Yapılan değişiklikle bu süre 180, hatta bazı bankalarda 240 aya kadar çıkabiliyor.

Mortgage düzenlemesi sonrasında ev kredisi oranları da eskiye oranla daha düşük seviyelerde seyretmektedir. Mortgage sözcüğü, “kira öder gibi ev sahibi olmak” deyimini ülkemizde olanaklı kılmıştır.

Konut Kredisi Ekspertiz Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır, Ne Kadardır?

Ekspertiz ücreti, satın alınmak istenen gayrimenkule bedel biçen emlak uzmanına ödenen ücrettir. Bankalar, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız ekspertizler ile çalışırlar. Bunlarda satın alınmak istenen konutun krediye uygun olup olmadığını ve ne kadarına kadar kredi verilebileceğini belirler.

Ekspertiz raporunda alınmak istenen konutun; imar durumu, altyapısı, adresi, yaşı, katı, kapı numarası, yapı tipi gibi detaylı bilgiler yer alır. Ekspertiz ücretinin sabit bir oranı ya da değeri yoktur, bankadan bankaya değişiklik gösterir.

Konut Kredisinde Ortak Tapu Yapılabilir mi, nasıl yapılır?

Ev kredisi ile alınan eve ortak tapu yapılabilmesi mümkün. Böyle bir durumda taraflar için ayrı ayrı kredi açılır ama konutun tamamına ipotek konulur.

Ortaklardan biri ya da tamamı kredi talebinde bulunabilir. Kredi talebinde bulunan her tüketici banka tarafından ayrı ayrı değerlendirilir.

İcradan Ev Alınırken Konut Kredisi Çekilebilir mi?

İcra yoluyla gayrimenkul alırken kredi başvurusu yapılabilir. Bununla birlikte bu başvuruların kredi veren bankalar tarafından onaylanma ihtimali, bu tip evlerin hukuki durumu nedeniyle son derece düşüktür.

Yani satış sonrası mahkeme yolunun açık olması ve akabinde alınacak olan kararların belirsizliği nedeniyle bankalar bu tarz durumlarda kredilere onay vermeye pek sıcak bakmıyorlar.

Evin Peşinatı İçin Kredi Çekebilir miyim?

Evin tamamı için konut kredisi çekmek, banka ile inşaat firması arasında özel bir anlaşma yoksa mümkün değil.

Eğer kredi notunuz yüksek ve geliriniz yeterliyse evin uzman raporunda yer alan bedelinin en fazla yüzde 90’ı kadar kredi çekebilirsiniz. En düşük konut kredisi veren bankalara bakıldığında ise müşterilerin mağdur olmaması için peşinat için de kredi verilebiliyor.

Konut kredisi adı altında olmasa da ihtiyaç kredisi ya da kampanyalar kapsamında bu seçenekten yararlanmak mümkün. Eğer aldığınız konut bankanın anlaşmalı olduğu bir projeden ya da kurumdan ise genelde peşinat için uygun faiz oranları ile kredi kullandırılabiliyor.

Burada da kredi notunuz ve geliriniz çok önemli. Projeden olmasa bile ihtiyaç kredisi ile peşinat veren bankaları da önceden araştırmanız gerekli. Bu noktada konut kredisi, varsa diğer kredi ve kredi kartlarınız ve ihtiyaç kredisinin aylık ödemelerinin, aylık maaşınızın yarısını geçmemesi gerekiyor.

Yorum Yaz