tatlidede
tatlidede

Benlik Yanılsaması - Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Benlik Yanılsaması kimin eseri? Benlik Yanılsaması kitabının yazarı kimdir? Benlik Yanılsaması konusu ve anafikri nedir? Benlik Yanılsaması kitabı ne anlatıyor? Benlik Yanılsaması PDF indirme linki var mı? Benlik Yanılsaması kitabının yazarı Bruce Hood kimdir? İşte Benlik Yanılsaması kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 10.08.2022 19:00
Benlik Yanılsaması - Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Bruce Hood

Çevirmen: Eyüphan Özdemir

Orijinal Adı: The Self Illusion

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755398426

Sayfa Sayısı: 336

Benlik Yanılsaması Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Hepimiz özgür iradeleri ve bağımsız benlikleri olan bireyleriz." Bu, öylesine yaygın ve derinden bağlı olduğumuz bir düşüncedir ki tersini hayal etmek bile zordur. Ama Bruce Hood bu kitabında başta sinirbilim ve davranış bilim olmak üzere pek çok disiplinden damıttığı son derece çarpıcı bilimsel bulgularla tersini gözler önüne seriyor: Benliğimiz ve özgür irademiz birer yanılsamadan ibarettir. Benlik dediğimiz şey düşünce, duygu ve anı gibi zihinsel çıktılardan oluşan bir "demet", yazılması hayat boyu süren bir öykü, çok sayıda melodiden oluşan bir senfoni, yaşamak için inşa ettiğimiz bir dış dünya modeli, zihinsel bir Matrix olarak yararlı ve kaçınılmaz bir yanılsamadır.

Yazar yalnızca "Bizler beyinlerimiziz" diyerek basit bir indirgemecilik yapmak yerine; benlik yanılsamasının beyinde nasıl üretildiğini, bireyin gelişimindeki önemli aşamalarla olan ilişkisini, "Ayna Benlik" kuramıyla ifade edilen bireyin onu kuşatan koşulların ve insanların bir yansıması olduğu düşüncesini, benlik üretimimizde toplumun nasıl bir başat rolü olduğunu ayrıntılı bir şekilde irdeliyor.

Hood böylece ilk tohumlarını Buddha'nın attığı benliğin "Demet Kuramı"na, toplumsal etkileşimlerin benlik kurgumuz üzerindeki büyük etkisini son derece sarsıcı örneklerle gözler önüne sererek sosyal bir boyut katıyor: Bizler "diğerleri"nin "sosyal beynimiz" üzerinde yazdığı bir oyunun sahte yazarlarıyız.

Hood ayrıca, İnternetin ve özellikle Facebook ve Twitter başta olmak üzere sosyal ağların toplumsal etkileşim biçimlerimizi ve benlik algımızı nasıl değiştirdiğini inceleyerek, insanlığın benlik üretme tarihinin önemli bir kavşağında bulunduğumuzu vurguluyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Benlik Yanılsaması Alıntıları - Sözleri

  • Benlik egemenliği yanılsamasını sürdürmek konusunda o kadar ısrarcıyız ki sırf haklı olduğumuzu kanıtlamak için siyaha beyaz demeye hazırızdır.
  • Derinlerde bizi başkaları tarafından onaylanmaya iten bir dürtü vardır.
  • Yüzlerindeki kırışıklıklardan kurtulmak için botoks iğnesi vurdurarak yüz kaslarını geçici olarak kötürümleştiren insanların, başkalarının duygusal ifadelerini iyi okuyamamalarının nedeni belki de başkalarını kopyalayamamalarıdır.
  • ''Davranışlarımız ve düşüncelerimizin kökeni kendimizmişiz gibi görünebilir ama çoğunlukla sosyal bir bağlamda ortaya çıkarlar. Bir bakıma gerçekte olduğumuz kişi etrafımızdaki kişilere dayanmaktadır.''
  • Çocukları için en iyi olanı yapmak söz konusu olduğunda çoğu aile hiçbir şeyi riske atmaz, bu yüzden bebek beyinlerini geliştirme sektörünün sürekli büyüyeceğini tahmin ediyorum. Keşke insan beyninin teknoloji kökenli bilgiyi değil de insanlar arası iletişimden kaynaklanan çok daha karmaşık ama bir o kadar da tanıdık bilgiyi özümsemek üzere evrimleştiğini anlasalardı.
  • Farkında olmasak bile, karar verme, aslında ilgi çekmek için birbiriyle yarışan ve sürekli çatışma halinde olan pek çok sürecin bir bileşimidir. Karar vermenin gerçekten de kendi kontrolümüzde olmaktan ne kadar uzak olduğunu değerlendiremiyoruz
  • “Bilinçli zihin, benlik ya da ruh bir yandaş basındır, başkomutan değil”
  • Sırf yaşamınızı değiştirecek güce sahip olduğunuza inanmak bile onu daha katlanır hale getirir.
  • Başkalarının beklentilerine uymak için gereksiz yere kendimizi her farklı sunuşumuzda, ayartılma anlarında bize dadanmak için geri gelecek kontrol bozuklukları yaratıyoruz.
  • Öyle görünüyor ki bir kez tercihimizi yapınca kendimizi kararımızı gerekçelendirmeye adıyoruz.
  • Michael Levi-Leleu, 2005'te kızını Auschwitz-Birkenau Anıt Müzesi'nden ödünç alınmış nesnelerin sergilendiği Paris'te bir sergiye götürdü. Orada uzun süredir kayıp olan babasının, üzerinde adının baş harfleri ve adresinin yazılı olduğu bavulunu gördü. Michael Paris'teki sergiyle birlikte Auschwitz müzesinden bavulun geri verilmesini istedi ve bu, ölüm kamplarındaki eşyaların gelecek kuşaklar için kutsal objeler olarak sergilenmesi gerektiğini belirten Auschwitz Müzesi'yle aralarında bir hukuk savaşına neden oldu. Dört yıl sonra bavulun çok uzun vadeli olarak Paris'teki sergiye kiralanması şeklinde anlaşmaya varıldı. Kimlik ihtiyacı öylesine güçlüdür ki bir mahkum ya da ıslahevine yerleştirilmiş birinin elinden normalde değersiz kabul edileceği kişisel eşyası alındığında bu nesneler kıymete biner. OKB 'li kişilerin bazılarında, nesnelere sahip olma arzusu yaşadıkları evi atılmayan değersiz şeylerle dolup taşırabilen ve istifçilik olarak bilinen hastalık bir duruma dönüşür.
  • Anılarını kaydetme yeteneği olmadığı için Clive sonsuza dek buraya ve şimdiye hapsolmuştu.
  • Gülmeye, bastırdığımız kaygıyı serbest bırakan bir mekanizma olarak ihtiyaç duyuyor gibiyiz.
  • "Bazen benlik yanılsamamızı çok yüzlü olarak bile tanımlarız: ev benliği, iş benliği, ebeveyn benliği, politik benlik, bağnaz benlik, duygusal benlik, cinsel benlik ve hatta saldırgan benlik. Hepsi de neredeyse farklı bireyler gibi görünür ama açıkça tek bir beden vardır."
  • Utanç duymak ve utangaç biri haline gelmek ayna benliğin anahtar bileşenleridir. Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeseydik utanmazdık.

Benlik Yanılsaması İncelemesi - Şahsi Yorumlar

"Bizler diğerlerinin sosyal beynimiz üzerine yazdığı bir oyunun sahte yazarlarıyız." Buda'nın incir ağacı altındaki meditasyonunda bir benliğe sahip olmadığını keşfetmesi, çağdaş sinir bilimde özgür iradeye ve koşullardan bağımsız bir benlik anlayışına olan şüphenin varlığını ateşledi. Descartes'ın dualizmi geçersizdi. La Mettrie tarzı koyu maddeci bir materyalizmi de yumuşatan Hood, özgür irade savunuclarının kuantum fiziğiyle savlarını güçlendirmesine, deterministik anti tezleriyle de mahal vermiyor. Kitapta, "benlik" diye adlandırdığımız şeyin en başta genetik mirasımızla alakalı olsa da büyük oranda çevrenin üzerimizdeki etkileriyle şekillenen bir fenomen olduğunu ve yüzyıllardır inandığımız, karakterimizi belirleyen ruh/tin gibi metafizik bir ögenin bilimsel hiçbir dayanağı olmadığını açıklayan Hood, nöroloji ve psikolojiyi harmanlayarak "ben"in beynimiz tarafından oluşturulan bir illüzyon olduğunu savunuyor, "benlik" dediğimiz kavramın dış dünyadan bağımsız olamayacağını, hangi süreçlerden geçerek inşa edildiğini ve geçmişte yaşayan bilincimizin, sadece bilinçdışının sinir ağları sayesinde aldığı kararları sonradan tastik ettiğini ampirik kanıtlarla sunuyor. "Bilinçli bir karar verdiğimizi düşündüğümüzde bu karar bilinçsiz olarak zaten alınmıştır". Ayna Benlik kuramıyla da biyolojik bedenlerimize evrimsel bir avantaj sağlayan benlik yanılsamasının beyinde nasıl üretildiğini gözler önüne seriyor. Zihin Felsefesi, Özgür İrade ve Nöropsikoloji hakkında farklı okumalar yapmak adına, yazar/Saffet-Murat-Tura Ve yazar/Daniel-C-Dennett da okunabilir. (Ilgaz)

Kitap psikolojiyle ilgilenenlerin okuyabileceği tarzda bir kitap. 4 yıllık lisans eğitiminin kısa ve anlaşılır bir özeti gibi olmuş. Benlik kavramının sabit ve bireyle alakalı olmadığını aslında çevreden kaynaklanan uyaranları beynimizin sanki bizim özerk kararımızmış gibi bize oyun oynayarak fark ettirmeden kabul ettirdiği ifade ediliyor. Bilişsel, sosyal ve gelişim psikolojisi konularını birbiriyle ilişkilendirerek benlik yapısını çok yönlü ele alıyor yazar. Ayrıca son kısımda internetle ilgili kısmı da bireylerin önceki yüzyılla arasındaki kişilik yapılanmasını yeniden gözden geçirmesini sağlıyor. (Aylinlin)

Bruce Hood'un Sosyal Beyin ve Kimliği Nasıl Oluşturur? alt başlığıyla, kiminin ezbere kiminin ise aldanarak dillendirdiği bir yanılsama bütününü resmen ifşa ettiği güzel kitabı. özellikle liberal ve neo-liberal dönemde iyiden iyiye yalnızlaşan ve tekleşen (bireyleşen) insanoğlunun, özgür iradeleri ve bağımsız benlikleri üzerinden dillendirdiği bir tavra şahitlik ederiz. ancak Bruce Hood bu dogmayı yerle bir ediyor kitabında. bu analizini ayne benlik kuramı üzerinden budizme ve buda öğretilerine bağlıyor. bunu oldukça derin bağlar oluşturarak yapıyor. -ki benlik dediğimiz kavramın aslında fikirler, hisler ve geçmişte yaşanılanlar, tecrübelerin bir karması olduğunu, sosyal yaşamda oluşturduğumuz bu karma çerçevesinde kendimizi gerçekleştirip, mevcut çevresel faktörlere göre şekillendirdiğimiz bir form olduğunu ortaya koyuyor. bir kavram ile anlatılacak bir olgu olmadığını (yani benlik diye bir şeyin olmadığını) bu noktada buda öğretileriyle de temellendiriyor. oldukça yerinde bir analiz ancak fikrimce daha toplumcu bir duruş ile benlik kavramını çürütebilirdi ancak böyle bile oldukça besleyici bir kitap. sonunu internet üzerinden oluşturulan yeni kişiliklere bağlayarak değişen süreci önümüze seriyor. oldukça güzel tespitler içeren bir kitap olmuş. (Uğur De Molinari)

Benlik Yanılsaması PDF indirme linki var mı?

Bruce Hood - Benlik Yanılsaması kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Benlik Yanılsaması PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bruce Hood Kimdir?

Bruce MacFarlane Hood, Kanada doğumludur. Psikoloji lisans eğitimi ardından Dundee Üniversitesi’nde hem Sanat hem de Felsefe yüksek lisansı yaptıktan sonra, 1991’de Cambridge Üniversitesi’nde çocuklarda görsel gelişim alanında doktorasını tamamlamıştır. ABD’ye taşınmasının ardından MIT ve Harvard Üniversitesi’nde dersler vermeye başlamış ve ayrıca Bristol Üniversitesi bünyesindeki Bristol Bilişsel Gelişim Merkezi’ni yönetmiştir.

Sinirbilim alanında Sloan Fellowship ve Robert L. Fantz ödüllerini almıştır ve Amerikalı psikologların çatı örgütü olan American Psychological Association’ın asil üyesidir. Çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri yanında, Benlik Yanılsaması dışında, SuperSense: Why We Believe in the Unbelievable (HarperCollins, 2009); The Domesticated Brain (Pelikan Books, 2014) kitaplarının da yazarıdır. Ayrıca Psychology (Palgrave, 2011) ve The Origins of Object Knowledge (OUP, 2009) adlı son derece popüler akademik kitapların yazarları arasındadır.

Halen Bristol Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi dersleri vermektedir.

Bruce Hood Kitapları - Eserleri

  • Benlik Yanılsaması
  • Evcilleşmiş Beyin

Bruce Hood Alıntıları - Sözleri

  • Utanç duymak ve utangaç biri haline gelmek ayna benliğin anahtar bileşenleridir. Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeseydik utanmazdık. (Benlik Yanılsaması)
  • Farkında olmasak bile, karar verme, aslında ilgi çekmek için birbiriyle yarışan ve sürekli çatışma halinde olan pek çok sürecin bir bileşimidir. Karar vermenin gerçekten de kendi kontrolümüzde olmaktan ne kadar uzak olduğunu değerlendiremiyoruz (Benlik Yanılsaması)
  • 20.000 yılı aşkın süredir insan beyni yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde hacim kaybetti. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Sırf yaşamınızı değiştirecek güce sahip olduğunuza inanmak bile onu daha katlanır hale getirir. (Benlik Yanılsaması)
  • Anılarını kaydetme yeteneği olmadığı için Clive sonsuza dek buraya ve şimdiye hapsolmuştu. (Benlik Yanılsaması)
  • Yüzlerindeki kırışıklıklardan kurtulmak için botoks iğnesi vurdurarak yüz kaslarını geçici olarak kötürümleştiren insanların, başkalarının duygusal ifadelerini iyi okuyamamalarının nedeni belki de başkalarını kopyalayamamalarıdır. (Benlik Yanılsaması)
  • ......karmaşık insan, dilin ta kendisidir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • İletişim, evcilleşmemizin bir parçasıdır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • "Bazen benlik yanılsamamızı çok yüzlü olarak bile tanımlarız: ev benliği, iş benliği, ebeveyn benliği, politik benlik, bağnaz benlik, duygusal benlik, cinsel benlik ve hatta saldırgan benlik. Hepsi de neredeyse farklı bireyler gibi görünür ama açıkça tek bir beden vardır." (Benlik Yanılsaması)
  • Başkalarını anlamak için onları okumamız gerekir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Yaptığımız şeyleri niçin yaptığımızı açıklayan en önemli güdülenimlerden biri, başkalarının hakkımızda ne düşündüğüdür. (Evcilleşmiş Beyin)
  • O denli toplumsal yaratıklarız ki hepimiz sürekli başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafa yorarız. Kendimizle ilgili iyi şeyler duyumsamak için en önemlisldir bu kuşkusuz. .... "Bugünlerde tanınmamak yoksul olmaktan beter" (Evcilleşmiş Beyin)
  • Uyum sağlamak yönündeki toplumsal baskı, topluluk tarafından değer verilmeyi de içerir, sonuçta başarı, önemli ölçüde aslında diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak tanımlanır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Çocukları için en iyi olanı yapmak söz konusu olduğunda çoğu aile hiçbir şeyi riske atmaz, bu yüzden bebek beyinlerini geliştirme sektörünün sürekli büyüyeceğini tahmin ediyorum. Keşke insan beyninin teknoloji kökenli bilgiyi değil de insanlar arası iletişimden kaynaklanan çok daha karmaşık ama bir o kadar da tanıdık bilgiyi özümsemek üzere evrimleştiğini anlasalardı. (Benlik Yanılsaması)
  • "Zihni , diyelim ki, herhangi bir düşünce taşımayan, üzerinde hiçbir şey yazmayan beyaz bir kağıt olarak varsayalım. Bu sayfa nasıl olur da donanır? İnsanın işlek ve sınır tanımaz imgeleminin bu boş sayfayı neredeyse sonsuz çeşitlilikte bir resimle donattığı engin depo nereden geliyor? Us ve bilgiye ilişkinin tüm bu malzeme nereden geliyor? Benim buna yanıtım tek sözcükten ibarettir, DENEYİM. " JOHN LOCKE (Evcilleşmiş Beyin)
  • Gülmeye, bastırdığımız kaygıyı serbest bırakan bir mekanizma olarak ihtiyaç duyuyor gibiyiz. (Benlik Yanılsaması)
  • Bunun en iyi örneği yaşamına iribaş benzeri bir yaratık olarak başlayan deniz fıskiyesidir. Okyanusta yapışacağı uygun bır kaya arayışıyla yüzen bu canlının hareketlerini düzenleyen yalın bır beyni, hatta “görmek“ için yine yalın bir noktası da vardır ama sonunda kayaya yapıştığında artık ev arayışı sonlanır ve beynini yitirir. Beyin işletimi pahalıdır öyleyse artık gerekmiyorsa ne diye tutasınız ki? (Evcilleşmiş Beyin)
  • “Bilinçli zihin, benlik ya da ruh bir yandaş basındır, başkomutan değil” (Benlik Yanılsaması)
  • Öyle görünüyor ki bir kez tercihimizi yapınca kendimizi kararımızı gerekçelendirmeye adıyoruz. (Benlik Yanılsaması)
  • Benlik egemenliği yanılsamasını sürdürmek konusunda o kadar ısrarcıyız ki sırf haklı olduğumuzu kanıtlamak için siyaha beyaz demeye hazırızdır. (Benlik Yanılsaması)

Yorum Yaz