tatlidede

Bir Anadolu Hümanisti Mevlana - Radi Fiş Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Anadolu Hümanisti Mevlana kimin eseri? Bir Anadolu Hümanisti Mevlana kitabının yazarı kimdir? Bir Anadolu Hümanisti Mevlana konusu ve anafikri nedir? Bir Anadolu Hümanisti Mevlana kitabı ne anlatıyor? Bir Anadolu Hümanisti Mevlana PDF indirme linki var mı? Bir Anadolu Hümanisti Mevlana kitabının yazarı Radi Fiş kimdir? İşte Bir Anadolu Hümanisti Mevlana kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 18.06.2022 00:00
Bir Anadolu Hümanisti Mevlana - Radi Fiş Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Radi Fiş

Çevirmen: Mazlum Beyhan

Yayın Evi: Evrensel Basım Yayın

İSBN: 9789756525944

Sayfa Sayısı: 272

Bir Anadolu Hümanisti Mevlana Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Mevlâna, ünü Anadolu topraklarını aşıp tüm dünyaya yayılmış bir filozof ve şairdir. Altı kitaplık destanı Mesnevi dünyanın pek çok diline çevrilmiştir. O, Yunanistan'dan İran ve Hindistan'a uzanan muazzam bir coğrafyayı kapsayan çok renkli bir düşünce dünyasının yaratılarını diyalektik biçimde özümsemiş hümanist bir doğulu bilgedir. Ne var ki, yedi yüzyıl boyunca, fikirleri ve şiirlerindeki bu hümanist-isyancı öz, resmi din ideolojilerinin damgasını taşıyan yorumlarla gözlerden gizlenmiştir. (...)

(Arka Kapak'tan)

Bir Anadolu Hümanisti Mevlana Alıntıları - Sözleri

  • "Kadın nedir? Dünya neyse odur. Sen istediğini söyle, O yine kendisidir; Sen söyledin diye kendisini yadsimaz. Hatta senin güya onu akillandirmak için söylediğin sözler, ona yarar değil zarar verir... Insan her zaman kendisine yasak olan şeyin üzerine düşer. Yasaklama sürdükçe onun da yasaklanan şeye karşı hırsı, rağbeti artar. Kadın konusunda da bu böyledir; Sen ondan kapanmasını istedikçe, herkeste onu görmek istediğini kamçılamış olursun. Herkesin tutkularını ateşlemek fesattır. Oysa sen bunu ıslah sanıyorsun. Eğer yüreği iyiyse kadının, sen yasaklasan da yasaklamasan da o iyilik yoluna gidecektir. Yok eğer bunun tersineyse yaratılışı Çaresiz gideceği yolu tutacak, senin yasaklarında ancak onun hırsını artıracaktır. Onun için yapman gereken şey onu anlamaktır. Ona yaklaş Onu anla Süsle, beze donat kendisini Kıskançlık denen şeyi bilme..."⁸
  • ''Dünyalara değersin sen, ama kendi değerinden kendinin haberi yoksa ne gelir elden.''
  • "Toprağa gömülen bir tohum olgunlaştığında uç sürerdi; Bitkilerde bile bu böyleydi de Aşkın olgunlaştırdığı insan yüreği için de aynı şeyin söz konusu olduğunu neden düşünemiyorduk? "
  • "Akılla, bilinçle değil tüm varlığıyla anlamaktı. Sözleri değil, söz giysisinin altında yatan özü anlamaktı!"
  • ... "Bir sel alıp gitti beni, yatağımı aramadayım. Ama sel ne, yatak kim, bilmiyorum bilmiyorum Gürultülü bir pazar yerinde yitmiş bir çocuğum Pazar nedir, gürültü ne, bilmiyorum bilmiyorum Bir dost, seni övüyorlar, bir başkası, yeriyorlar dedi. Öven kimdir, yeren kim, bilmiyorum bilmiyorum ...
  • Geçen geçmiştir, gelecek ise henüz yoktur, öyleyse yaşanılacak olan "şimdi"dir."
  • "Kadın Hak nurudur, Sevgili değil; Yaratıcıdır, yaratılmış değil. Peki yaratanın ne olduğunu anlayan insan hani? Kadını anlayan erkek hani?
  • Nefsin egemen olduğu sultanlık, şeytandandır.
  • Dünya yüzünde birer gölgeyiz. Hepsi bu.
  • Ona göre Tanrı sevgisi demek başkalarına zulm etmemek demekti.
  • Zenginle sağlıklının sadaka aldığı nerde görülmüş?
  • Kendini ucuza satma, çünkü bil, değerin çok yüksektir.
  • Bir kenti ele geçirdikleri zaman Moğollar genellikle halkı kent duvarlarının dışına çıkartıyorlar, sonra da kenti yağmaya başlıyorlardı. Eğer yapmaya herhangi bir şekilde karşı çıkan olursa, o zaman tüm kenti yer yüzünden siliyorlardı.
  • Üç oyuna melekler refakat eder. At yarışı, ok yarışı, kadınlarla oynaş.

Bir Anadolu Hümanisti Mevlana İncelemesi - Şahsi Yorumlar

"Gel": Hz.Mevlana... Âlim, şair, fakih, hümanist. Hoş görü ve barışın sembolü bir mutasavvıf. Din, dil, ırk, kısacası etnik kimliği bir kenara bırakarak, tüm insanlığı olduğu gibi kucaklamış bir değer. Hz.Mevlana'nın iç dünyasını keşfe çikmak, yaşam felsefesinden dersler almak, insan ruhunun yüceliği ile tanışmak isterseniz bu kitap size iyi bir rehber olacaktır derim. Celâleddîn' in çocukluk anılarından başlayarak, güneşim dediği dostu Şems ile dünyasına farklı bir mana ve anlam katan Hz. Mevlana' nın hikayesini bir de bu kitaptan okumanızı tavsiye ederim. Benim bu kitaptan nasibimi aldığım şey ise; Bilinen ve yazılanın dışında, her insanın kendine ait söyleyecek bir sözü ve geride bırakabileceği bir izinin olması gerektiği oldu. Çünkü her insan aslında içinde kendi cevherini taşıyordu ve yapması gereken tek şey de onu ortaya çıkaracak doğru pusulayı bularak, haritadan şaşmadan yol alabilmeyi başarmaktı. Her ne kadar bu dünyada bir kum tanesi kadar yer kapladığımızı düşünsek de, aslında bu evrenin bizim için ve bizim etrafimizda dönuyor olduğunu idrak edebilmek Bu kitapta bize tam olarak işte bunu fark edebilmeyi atfediyor. "Yaşam senin içinde, aşk senin kalbinde" iyi okumalar. Nur. "İnsanı gördüklerinden ibaret sanma Görmediklerinde ara İçidir hakikatin resmi Dışı sadece bi manzara" Hz.Mevlana (Nur..)

Türk şairler üzerine yaptığı çalışmalarla da bilinen Rus Türkolog Radi Fiş bu kitabında Mevlana’yı anlatıyor. Yaklaşık 20 yıllık çalışmanın bir ürünü olan bu biyografik roman için yazar anlatılan olayların tümünün gerçek olduğunu ancak araya renkler serpiştirdiğini ifade etmiştir. Doğrusu yazarın kattığı gerçeklik öyle etkili ki kitabı okurken kendinizi 1200'lerin Anadolu'sunda, Selçuklu Devleti'nde, Şam'da, Horasan'da ve daha nice yerde bulmamanız imkansız. Kurgusu ve kişileri insanı sıkmadan sarıyor. Bir süreliğine kendinizi zamanla mekandan soyutlamak ve Rumi'den sonsuzluğa açılan beyitlerde kendinizi aramak istiyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. (Melike)

Mükemmel insanı aramakla, mükemmel insan olabilmek için nefsini terbiye etmekle geçmiş koca bir ömür. Tüm insanları eşdeğer kılar, Rabbi insanın kendinde arar, hoşgörü içinde bütün inanç sahiplerini kucaklayarak çağırır: Gel, ne olursan ol, GEL! Ve aradan geçen yedi yüz küsur yıla rağmen aktarılmış saf duygularla koşar Mevlana’ya onbinler her gün. Döneminde yaşamış onca şan, şöhret, para, mevki sahibi muktedirin adı anılmazken, sevgi ve saflık asla unutulmaz... Nefsini dizginleyen, azmini güçlendiren, iradesini çelikleştiren çileler çeker yıllarca Celaleddin. Hayatı boyunca dinsel dogmaların boyunduruğunu reddeder. Sert, acımasız kalıplarına karşı insan ruhunun özgürlüğüne inanır. Moğol istilası ve Haçlı Seferleri gibi fanatizmlerin şahlandığı karmaşık bir dönemde tüm insanların eşit olduğunu, din, dil, ırk ayrımı gözetmeden savunma cesareti gösterir. Türlü defans ve yobazlıklara rağmen yolundan dönmez. Belh' te başlayıp Konya'da sonlanan 70 yıllık hayatı, eşsiz bir senfoni gibi kulaklarınıza fısıldanıyor yazar tarafından. Kendi fikirleri ve yorumları, Mevlana’nın felsefesi sentezleniyor. Ayrıca tarihi itibariyle dönem ayrıntıları belgesel izler gibi dönüyor fonda. Şems' in yoldaşı Mevlana, kendi hayatını kendi anlatır fazla söze gerek bırakmaz vesselam. " Hamdım, Piştim, Yandım"... (Iraz)

Bir Anadolu Hümanisti Mevlana PDF indirme linki var mı?

Radi Fiş - Bir Anadolu Hümanisti Mevlana kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bir Anadolu Hümanisti Mevlana PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Radi Fiş Kimdir?

Sovyet yazar.1924 yılında Leningrad'da doğdu. Moskova Şarkiyat Enstitüsünün Türkçe Bölümünde okudu. Orhan Kemal, Melih Cevdet Anday ve Sabahattin Ali'nin şiirlerini rusçaya çevirdi. Nazım Hikmet'le yakın dost olan Radi Fiş, Nazımın Çilesi, Ben de Kendi Halimce Bedrettinem, Bir Anadolu Hümanisti Mevlana isimli eserleri vardır. İkinci mesleği gemiciliktir.

Radi Fiş Kitapları - Eserleri

  • Ben de Halimce Bedreddinem
  • Nazım'ın Çilesi
  • Bir Anadolu Hümanisti Mevlana

Radi Fiş Alıntıları - Sözleri

  • Bilgi, yalnızca belleğinizin bir parçasıdır. Anlamaksa varlığınızın bir parçası. (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • Herkes gibi ben de ona gıyaben, hayrandım. Ve herkes gibi, kimbilir neden, ona kızıyordum. Herkes gibi nedenini bilmeden onu seviyordum. Muazzam, koca şair ... (Nazım'ın Çilesi)
  • İnsanda zekâ sınırlıdır, aptallığınsa sınırı yoktur. (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • "Akılla, bilinçle değil tüm varlığıyla anlamaktı. Sözleri değil, söz giysisinin altında yatan özü anlamaktı!" (Bir Anadolu Hümanisti Mevlana)
  • Utanç, utançla temizlenir (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • O mavi gözlü bir devdi. Minnacık bir kadın sevdi. Kadının hayali minnacık bir evdi, bahçesinde ebruli hanımeli açan bir ev.. (Nazım'ın Çilesi)
  • Bir kenti ele geçirdikleri zaman Moğollar genellikle halkı kent duvarlarının dışına çıkartıyorlar, sonra da kenti yağmaya başlıyorlardı. Eğer yapmaya herhangi bir şekilde karşı çıkan olursa, o zaman tüm kenti yer yüzünden siliyorlardı. (Bir Anadolu Hümanisti Mevlana)
  • Exupery, “sevmek , birbirinin gözüne bakmak değil , aynı yöne doğru bakmaktır” diyordu. (Nazım'ın Çilesi)
  • Bir şeye tutuldular mıydı, nasıl da duygusuz bir aptala dönüveriyor şu erkekler! En okumuşları, en bilge olanları bile! (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • Başgardiyan yardımcısı üstelik aşık. Kadınlar binasından bir mahpusu seviyor. Ona perilerden, var olmanın sırlarından ve başka romantik şeylerden bahseden mektuplar yazıyor. Kadın da ona tutup nasıl bir cevap verse beğenirsiniz? "Bitlendim, beni seviyorsan bir somun ekmek, bir kalıp sabun gönder, kuvvetsiz düştüm. Dışarı çıkınca öderim." Herif öfkesinden az kalsın aklını oynatıyordu. "Kadın denir mi buna? Yuh, inek! Ben ona aşkın sırlarından bahsediyorum; bu da 'bitlendim, ekmek gönder'!" Raşit'le güç bela onu yatıştırdılar. İşte bizim romantiklerimiz! (Nazım'ın Çilesi)
  • Zenginle sağlıklının sadaka aldığı nerde görülmüş? (Bir Anadolu Hümanisti Mevlana)
  • Bir Tanrı olmak kolay,hayvan da olmak kolay.İnsan olmak zordur. (Nazım'ın Çilesi)
  • Uzun lafın kısası, topraklar beylerin elinden alınacak... Ama kime verilecek? - Hiç kimseye... Amacımız bir zorbayi defedip yerine başka bir zorba getirmek degil. Zorbalığı ortadan kaldırmak... (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • Yaş kırk. .. Bütün bir hayat geçti. N'olacak sanki! Kötü mü geçti? Yooo, niye ... ? Fakat geçti ya, sen ona bak. Yaaa, Nazım Hikmet Ran! (Nazım'ın Çilesi)
  • "Toprağa gömülen bir tohum olgunlaştığında uç sürerdi; Bitkilerde bile bu böyleydi de Aşkın olgunlaştırdığı insan yüreği için de aynı şeyin söz konusu olduğunu neden düşünemiyorduk? " (Bir Anadolu Hümanisti Mevlana)
  • "Acaba beni herkes neden bir nevi kahraman olarak görmek istiyor?Ben kusurlarımla,meziyetlerimle normal bir insanım.Siz insanların bana olan sevgisinden bahsediyorsunuz ve diyorsunuz ki bu sevgi,ağırbaşlı olmamı icap ettirir; bence böyle bir sevgi insanların bana değil,bende görmek istedikleri kimseye,yani kendi hayallerine duyduklari sevgidir." (Nazım'ın Çilesi)
  • Kimbilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin. Kimbilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden belki bu kadar yalan olamazdık birbirimize ... (Nazım'ın Çilesi)
  • Taçlar, tahtlar hep ahmaklar üzerine kılıç zoruyla yükselir. (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • iktidar demek, yalan demekti, baskı demekti. (Ben de Halimce Bedreddinem)
  • Ona göre Tanrı sevgisi demek başkalarına zulm etmemek demekti. (Bir Anadolu Hümanisti Mevlana)

Yorum Yaz