tatlidede
tatlidede

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin uçtan uca bir elektronik ödeme sistemidir ve 2008 mortgage krizinin ardından 31 Ekim 2008'de SatoshiNakamato isimli bir kişi tarafından bir teknik inceleme yayımlanmıştır.
  • 03.02.2023 17:55
Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin uçtan uca bir elektronik ödeme sistemidir ve 2008 mortgage krizinin ardından 31 Ekim 2008'de SatoshiNakamato isimli bir kişi tarafından bir teknik inceleme yayımlanmıştır.

Bir teknik inceleme, Bitcoin'i merkezi olmayan ve şeffaf bir kripto para birimi olarak yarattı. Bitcoin blok zincirinin kullanımı Ocak 2009'da ilk transfer ile başlamış ve kısa ömürlü popülaritesinden dolayı "birinci nesil blok zinciri" olarak anılmıştır.

Merkezi olmayan, merkezi olmayan ve şeffaf yapısı sayesinde Bitcoin, günümüz finansal düzeni karşısında çok kısa sürede yükselişe geçti. Bitcoin'in kullanımı artmış, sınırlı arzı ve getirdiği teknoloji birçok yatırımcı ve finans kuruluşu tarafından benimsenmesine yol açmıştır.

Bitcoin, kripto para dünyasında ve içerdiği teknolojilerde öncü olduğu için birçok büyük sektörün ve teknolojinin gelişmesini sağlamıştır. Bitcoin blockchain yapısının şeffaf olması ve sınırlı arzının yanı sıra Bitcoin'in getirdiği teknolojik devrim nedeniyle birçok yatırımcı onu düşük enflasyonlu potansiyel bir yatırım olarak görmektedir. Bitcoin doğduktan sonra hız ve ölçeklenebilirlik açısından yeterli kapasiteyi sağlayamadı, bu nedenle birçok farklı kripto para birimi doğdu. Bu kripto para birimlerine “alternatif paralar” veya “altcoinler” denir.

Bu kripto para birimleri, Bitcoin blok zincirine benzer veya ondan farklı yapılarla geliştirilmiş olup, programlanabilir olmalarına ve daha hızlı yapılara sahip olmalarına olanak sağlamaktadır. Farklı yerlerde farklı işlevlere sahip olarak, alternatif kripto para birimleri oluşturmak için rekabet avantajlarından yararlanıldığı için yeni tür kripto para birimleri ortaya çıkmıştır. Bu kripto para birimleri arasındaki temel farklar genellikle üretebilecekleri maksimum arz, kullanılan algoritmalarve blok zincirinin türüdür (özel/paylaşılan, izin verilen/onaylanmamış mutabakat).

Bitcoin (BTC) nasıl çalışır?

Kullanıcılar bakiyelerini ve işlem sonuçlarını yalnızca Bitcoin cüzdanlarında kontrol edebilir. Dahili olarak, Bitcoin ağı "blok zinciri" adı verilen açık bir defteri paylaşır. Bu defter, şimdiye kadar yapılmış tüm işlemlerin bir kaydını içerir. İşlemlerin dijital kayıtları "bloklar" halinde gruplandırılır. Birisi bir işlem bloğundaki tek bir harfi veya rakamı değiştirmeye çalışırsa, sonraki bloklar da etkilenecektir. Defter herkese açık olduğundan, tüm kullanıcılar herhangi bir hatayı veya düzensizliği kolayca tespit edip düzeltebilir. Kullanıcının cüzdanı, işlemin geçerliliğini doğrular. İşlem güvenliği, kullanıcının adresi olan dijital imza ile sağlanır. Bitcoin işlemleri, doğrulama işlemine ve işlem yapılan platforma bağlı olarak birkaç dakika sürebilir. Bitcoin protokolü, her bloğun oluşturulması 10 dakika sürecek şekilde tasarlanmıştır.

Bitcoin Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Bitcoin'in fiyatı teorik olarak arz ve talep arasındaki ilişki tarafından belirlenir. Piyasa arzı Bitcoin'e özgüdür, bu nedenle fiyat dengesi piyasa risk iştahı ve talebi tarafından belirlenir. Pazarın genel talebini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar:

  • Merkez bankası faiz kararları
  • Jeopolitik gerginlikler
  • Global ekonomik krizler
  • Piyasalardaki risk iştahı

gibi faktörlerin Bitcoin fiyatında etki eder. Piyasanın risk iştahına göre oluşan arz ve talep dengesi, belirli bir ürünün fiyatına ilişkin alıcı ve satıcıların ortak kararıdır. Bitcoin fiyatını belirleyen faktörler burada başlıyor. İnsanlar bitcoin almaya başladığında (çünkü dolaşımda sınırlı miktarda bitcoin olduğu için) değeri yükselmeye başlar ve insanlar onu satmaya başladığında değeri düşer. Yani Bitcoin'e olan talep (risk iştahı) arttığında fiyat yükselir, talep azaldığında ise fiyat düşüş trendine girer.

Bitcoin Güvenilir midir?

Bitcoin blok zincirinin üzerinde çalıştığı teknik altyapı nedeniyle, ağ üzerinde yapılan tüm işlemler belirli prosedürler takip eder. Bitcoin blok zincirinde yapılan tüm işlemler, işlemi yapan cüzdanın sahibi tarafından şifrelenmiş olarak gönderilir. Bu işlemler madenciler tarafından her 10 dakikada bir toplanır ve blok zincirine kaydedilir. Bu nedenle, şifreli işlemler, zincirdeki diğer veriler gibi kaydedilir. Bitcoin, felsefesi gereği özgürlükçü ve sorumlu bir yapıya sahiptir.

Bitcoin blok zinciri tamamen merkezsiz olduğundan, zincirde oluşturulan bir cüzdanın özel anahtarının kaybedilmesi, o cüzdana tüm erişimin kaybedilmesine neden olabilir. Bitcoin blok zinciri, 2008'den önce kripto para birimi deneylerinde çok önemli bir güvenlik sorunu olan çifte harcama sorununu da çözüyor. Çifte harcama, blok zincirinde aynı belirteci birden çok kez kullanmak anlamına gelir.

Örneğin 1 BTC gönderirseniz bunu iki farklı cüzdana göndermeniz gerekir. Bitcoin, bu güvenlik sorununu çözerek fonların iki kez harcanmasını engeller. Bu nedenle Bitcoin oldukça güvenli bir yapıya sahiptir.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz