# İlker Özünlü kimdir? İlker Özünlü kitapları ve sözleri

> Profesyonel Rehber, Öykü ve Roman Yazarı, Çevirmen ve Araştırmacı İlker Özünlü hayatı araştırılıyor. Peki İlker Özünlü kimdir? İlker Özünlü aslen nerelidir? İlker Özünlü ne zaman, nerede doğdu? İlker Özünlü hayatta mı? İşte İlker Özünlü hayatı...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/biyografi/ilker-ozunlu-kimdir-ilker-ozunlu-kitaplari-ve-sozleri
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2023-06-27T08:00:03+03:00
- Güncelleme: 2023-06-27T08:00:03+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: BİYOGRAFİ
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2023/06/27/ilker-ozunlu-kimdir-ilker-ozunlu-kitaplari-ve-sozleri-434759.jpg

Profesyonel Rehber, Öykü ve Roman Yazarı, Çevirmen ve Araştırmacı İlker Özünlü edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında İlker Özünlü hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. İlker Özünlü hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte İlker Özünlü hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 
Doğum Yeri: 
İlker Özünlü kimdir?
Zonguldak Devrek doğumlu Özünlü genç yaşlarda edebiyat dünyasına atıldı ve daha sonra kültür turizmi rehberliğine yöneldi. Yabancı misafirler ile Anadolu turları yanında, Türkiye’den katılımcılar ile Akdeniz Havzası ve Güney Amerika destinasyonlarında kendisini geliştirdi. Uzun yıllar Endülüs’te yaşadı. Akdeniz ve Latin Amerika uygarlıklarına ilişkin farklı araştırma ve çalışmalarını muhtelif gazete, dergi ve radyo programlarında yayınlama şansı buldu. Açık Radyo’da bir dönem Diyar-ı Endülüs programını hazırlayıp sundu, radyoculuk serüvenine Güney Amerika kültürlerini konu alan programlarla devam etti.
--reklam--
İlker Özünlü Kitapları - Eserleri
Endülüs
Serseri
Derin Virüs
Miryam
Vazoya Bir Gül Düştü
Parçalı Bulutlar Ülkesi
Kar Çiçekleri
Kedigözü Öyküler
Akdeniz'de Kısa Paslaşmalar
Akdeniz Akdeniz
--reklam--
İlker Özünlü Alıntıları - Sözleri
Öfkeye bilinç katılmazsa suyu verilmeyen çeliğe benzer, tez kırılır. (Derin Virüs)
Arapların sokaklarda hem dolaşıp hem mani ya da gazel okuması gelenektendi. Okunan bu ezgilere Arapçada mevval deniyor. Oldukça garip bir boşluk olmuş ve Türkçeye bakın nasıl bir hata sonucu girmiş bu sözcük. Osmanlı döneminde hacca gidenler, hiç alışık olmadıkları, sokağa bağıra çağıra türkü çığırma adetini yanlış yorumlayarak, Kuran'dan ayetler okunduğunu sanmışlar. Çok sonraları gerçek öğrenildiğinde, mevval, "bana maval okuma"daki maval olmaktan kurtulamamış doğal olarak! (Endülüs)
Granada'nın El Caiceria'sı (El kayseriya okunur)...duyduğumuz "kayseriya" sözcüğünün kulağımıza tanıdık gelmesine şaşırabiliriz, sonuçta Anadolu'nun Kayseri'si nere, burası nere değil mi?
Ama öyleymiş, yani her iki isim de kaynağını aslı "kayser" olan Sezar'dan almış. Roma döneminde...merkezlerin "kayser"e ait oluşunu vurgulamak üzere caesarea deniliyordu. Araplar az bir değişiklikle aynı adı kullandılar ve onlardan miras bir Anadolu'da, bir de Endülüs'ün Granada'sında "kayseriya"lar kaldı günümüze. (Endülüs)
Kimsesi olmayan zamanın bilinmek gibi bir derdi yoktu zaten. (Derin Virüs)
Sevginin dereceleri vardır oğlum. Su ne kadar kızgın olursa olsun, kaynamadığı, buharlaşmadığı sürece hâlâ sudur, değil mi? Eğer istediğin buharın havada uçuşmasıysa, suyun ne kadar sıcak olduğunun ne önemi var? (Miryam)
Papirüs, parşömen ve kağıt... Batı'yı Batı yapan tüm yapıtaşları, onu bugün ironik bir hayranlıkla izleyen Doğu'nun yaratıcılık ve alın teriyle döşenmiş bir zamanlar. Boşuna Avrupa' nın ilk ve en büyük Kütüphanesi eski Kurtuba'da ortaya çıkmadı. El-Hakem zamanında(796-822) kütüphanedeki kitapların sayısı 600.000 cilde ulaşıyordu ve bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Fransa'nın tanık olacağı ilk kütüphane bundan dört yüzyıl sonra Bilge Sage'nin çabalarıyla kurulabilmiş ve ancak 900 eserle sınırlı kalabilmiştir. (Endülüs)
Allah aşkına hangi anne kedi eniklerinin kulağına
 isim fısıldar? İnsan icadı bu da ; kedileri insanlaştırma tarihsel sürecinin sonuçlarından biri. Neyse bunu fazla deşmeyeyim; siyasete giriyor, tehlikeli sular....
Jack (Kedigözü Öyküler)
Aşk mutlaka bir gün kapıyı çalar, o zaman da açana yalnızca boyun eğmek düşer (Miryam)
Ağır bir yenilgiyle şekillenmiş geçmiş, bugünün peşinden gelir ve yüzleşmedikçe bizi gelecekten yoksun bırakır. (Parçalı Bulutlar Ülkesi)
"Aslında aşk falan yok," diyordu, "Tanrı gibi aşkı da biz yaratıyoruz. Yaratıyor ve onu yansıtacak eşimizi arıyoruz.Aşk ona gidiyor, onunla buluşuyor, sonra yansıyıp yeniden sahibine, yani kendimize geri dönüyor." (Miryam)
Dünya küçülürken bazen ne yazık ki bizler de küçülüyoruz; insanlar, ilişkiler...Metroyu bir düşünsene.Görünürde bütün dünya dirsek dirseğe, ama gerçekte herkes hâlâ kendi ülkesi kadar uzak birbirine. (Miryam)
Dolu geçinen mekanların kuru kalabalığında tek başınalık çok daha keskin gelir insana, yalnızlığının içine çelik uçlu bir bıçak gibi dalar. (Miryam)
Nasıl bakarsak öyle yaşarız ve nasıl yaşarsak da öyle bakarız. (Miryam)
..İskenderiye Kütüphanesi dünyada rakipsiz kalsın diye Mısırlılar Bergama Krallığı'na papirüs ihracatını durdurunca, Bergamalılar da, devrin ikinci en büyük kütüphanesine sahip bir halk olarak dehalarını kullanmış ve keçi derisinden kendi krallıklarının adıyla anılacak parşömeni icat etmişlerdi. (Endülüs)
Bir yanım dünyayı hiç umursamaz, sadece keyif ve mutluluk ararken, öteki yarım aynı dünyayı önceleri hiç olmadığı kadar ciddiye alıyor, hesap soruyordu.Hem boş veriyor hem sahipleniyordum. (Miryam)
Bugün İspanyolcada, "Bakalım her şey yolunda mı?" karşılığı "A ver si hay moros en la costa? gibi deyimler (deyimin bire bir çevirisi, "Bakalım sahilde Araplar var mı?"), sözcüklerin taşıdıkları anlam ne kadar değişirse değişsin geçmişi hala gündelik yaşama taşımaya devam ediyor. (Endülüs)
"Paolo, aşk sence ne kadar gerçek, söyler misin lütfen?!"
"Şair,Hayat yürüyen bir gölgeden başka ne ki? dediğinde,hayatın ne kadar gerçek olduğunu söylemeye çalışıyorsa o kadar gerçek.İnsanoğlunun yarattıkları arasında yanılsamalar kadar güçlü olanı var mı? Bu doğru olmasa,sanata bu kadar ilgi ve düşkünlüğümüz olur muydu,ne dersin?" (Miryam)
“Boş ver, asıl olan aşk degil sevgidir. Ama sevgiyi özgür bırakacaksın.” (Kedigözü Öyküler)
Sanırım iki türlü gerçeklik var Omar: Görünen ve görünenin gerisinde saklı olan.Asıl gerçeklik ikincisi olmalı.Ama insanlar birinciyle yaşıyorlar, birinciye alışıklar. (Miryam)
Yalnızca kendi için var olanlar zaten hiç var olmadılar ki. (Derin Virüs)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/biyografi/ilker-ozunlu-kimdir-ilker-ozunlu-kitaplari-ve-sozleri)