# Yüksel Peker kimdir? Yüksel Peker kitapları ve sözleri

> Türk yazar, şair Yüksel Peker hayatı araştırılıyor. Peki Yüksel Peker kimdir? Yüksel Peker aslen nerelidir? Yüksel Peker ne zaman, nerede doğdu? Yüksel Peker hayatta mı? İşte Yüksel Peker hayatı...

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/biyografi/yuksel-peker-kimdir-yuksel-peker-kitaplari-ve-sozleri
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-07-11T02:00:02+03:00
- Güncelleme: 2022-07-11T02:00:02+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: BİYOGRAFİ
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/07/11/yuksel-peker-kimdir-yuksel-peker-kitaplari-ve-sozleri-266060.jpg

Türk yazar, şair Yüksel Peker edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Yüksel Peker hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Yüksel Peker hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Yüksel Peker hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...Doğum Tarihi: 1961
Doğum Yeri: Konya
Yüksel Peker kimdir?
1961 Konya doğumlu. İlk ve orta öğretimini Eskişehir’de tamamladı. 1979 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi’nden ve 1985 yılında da İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Tıp mesleğinin ilk iki yılını Sivas’ta tamamladı ve 1987 yılında İsveç’e yerleşti. Tıpta uzmanlık, doktora ve akademik çalışmalarına İsveç’te devam etti; çok sayıda bilimsel makale yayımladı. 2015 yılında İstanbul’a döndü.

Yayınlanan ilk edebiyat ürünü, Amerikan şairlerinden, Richard Wilbur’dan yaptığı şiir çevirileridir (Diriliş, 1980). Conrad Aiken, Edna St Vincent Millay, Robert Bly, Emily Dickinson, Wallace Stevens, Trumbull Stickney, Carl Sanburg, William Carlos Williams, dilimize kazandırdığı diğer şairlerdir. 1983 yılında, şiirlerinin yanısıra, öykü ve deneme ağırlıklı edebiyat yazıları da yayımlandı (Diriliş).

İlk şiir kitabı, “Yapraklar” 1985 yılında Binbirdirek Yayınları tarafından yayımlandı. Bunu, 1984 yılında bir aylığına gittiği Macaristan’da kaleme aldığı “Macaristan Günlüğü” şiirleri izledi (Yedi İklim Yayınları, 1987). Almanya’nın Berlin Duvarı ile DoğuBatı diye ayrıldığı ve Sovyetler Birliği’nin dağılmadan önceki son dönemlerine yakın yıllarda yazılan bu şiirden bazı bölümler, Gösteri, Varlık, Sanat Olayı ve Yedi İklim dergilerinde yer aldı ve Macar Türkolog Edit Tasnadi tarafından da Budapeşte Radyosu Türkçe Yayınlar Bölümü’nde okundu.

Sonraki iki yılda, 2 çeviri eser ile göründü edebiyat dünyasında: T.S. Eliot’ın “Çorak Ülke” (The Waste Land) şiiri (Binbirdirek Yayınları, 1988), ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Mısır’lı yazar Necip Mahfuz’un “Miramar” romanı (Adam Yayınları, 1989).

Üçüncü şiir kitabı “Dut Yaprağında Raks” (Binbirdirek Yayınları, 1992) eserini, “Seninle Uzak Bir Ülkede” adlı kısa romanı izledi (Yedi İklim Yayınları, 1994).

Daha sonra, İsveç şairlerinden çevirilerle çalışmalarına devam etti. İsveç’te yaşayan şair Lütfi Özkök’le birlikte hazırladığı “1945 Sonrası İsveç Şiiri Antolojisi”, 17 şairden toplam 120 şiirin İsveççeden çevirisi, ve yaşayan şairlerle birlikte yapılan röportajlarla, 1996 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Uzunca bir aradan sonra, 2012 yılında, “Kelebek, Şair ve İzler” şiirleriyle yeniden edebiyat dünyasında görünen şairin (Hece Yayınları), 2013 yılında da, Seninle Uzak Bir Ülkede eserine 8 kısa öykü eklenerek “Geçmiş Zaman Deyip Geçme’’ kitabı yayımlandı (Hece Yayınları).

80 Kuşağı’ndan Yüksel Peker’in elinizdeki bu eseri, 19791992 yıllarında kaleme alınmış ve şairin ilk üç şiir kitabında yer alan şiirlerini biraraya getirmektedir.
--reklam--
Yüksel Peker Kitapları - Eserleri
Şiirler 1979-1992
Geçmiş Zaman Deyip Geçme
--reklam--
Yüksel Peker Alıntıları - Sözleri
Sanki biri içime girmiş, midemde kazınıyor tırnaklarıyla. Sanki biri beynimde bir iğneyi saplayıp çıkarıyor hiç durmamacasına. Sanki biri sivri tırnaklarını karnıma saplayarak iki eliyle ciğerimi söküp alıyor içimden canlı canlı. Yüzüm yeniden sararmış bir yaprağın üzerindeki çizgiler gibi buruşuyor ve birden katıla katıla ağlıyorum birkaç dakikalığına. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Bazen insanın rüyadan uyanması gerek. Sert bir şekilde de olsa, rüyadan uyanması gerek. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Karanlık yalnızca bir fiziksel gerçek değil, adeta fizikötesi bir güçle de ta içinden sımsıkı kavrıyor insanı. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Bazen insanın rüyadan uyanması gerek. Sert bir şekilde de olsa rüyadan uyanması gerek. Ne pahasına olursa olsun, mezardan çıkmalı! Kendi gücüm yetmiyor ama kimin gücü yetiyor ki? Yeter ki çıkmam gereksin! Ölmeden önce ölüp sonra çıkabilmek dışarı mezardan! Birden bir ışık sızıyor üstündeki topraktan içeri. Annemi görüyorum. Gülümsüyor. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Bir spor gürültüsüne, oyun kağıtlarına, kısır politikaya, alkol bataklıklarına doğru hep birlikte sürüklenirken bu dünyada attıkları her adımın hesabını tek başına vereceklerini unutmuş gibiydiler. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
“Koca bir yaz geçirdim/ Şimdi yorgunum biraz” (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Ölü bir şehirdeyim sanki ve bu kar, kefen gibi sarıyor şehri. Ve ben mezarında öylesine sessiz ve derin, süresinin dolmasını bekleyen bir ölü gibiyim. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Yalnız da kalmış olsam, o, hiç dönmeyecek de olsa yapmam gerekeni biliyordum. Evet, doğru, sevmeyi o öğretti bana. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Nesin sen ölüm? Sana dokunmak mümkün değil mi? Bilinmezlik mi herkesi sana çeken mıknatıs? Sana yalnızca şöyle bir dokunmayı mı denemek istemişti küçük kardeşim? (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Geri dönmeyeceksin, biliyorum ve yokluğun her geçen gün daha çok var olacak! (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Nedir oyun, nedir gerçek? Oyunun bittiği yerde gerçek mi başlar? Yoksa gerçek dediğimiz de bir oyun mu aslında mutlak anlamda? (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Durağanlık yasak. Tıpkı bir sarkaç gibi ruhum. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Her insan bir çeşit yaşam olmuş artık. Ve itilmiş geri plana yaşamın gerçek yüzü. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)
Bazen insanın rüyadan uyanması gerek. Sert bir şekilde de olsa, rüyadan uyanması gerek. (Geçmiş Zaman Deyip Geçme)

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/biyografi/yuksel-peker-kimdir-yuksel-peker-kitaplari-ve-sozleri)