tatlidede
tatlidede

Bizi Kuşatan Toplum - Vejdi Bilgin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bizi Kuşatan Toplum kimin eseri? Bizi Kuşatan Toplum kitabının yazarı kimdir? Bizi Kuşatan Toplum konusu ve anafikri nedir? Bizi Kuşatan Toplum kitabı ne anlatıyor? Bizi Kuşatan Toplum PDF indirme linki var mı? Bizi Kuşatan Toplum kitabının yazarı Vejdi Bilgin kimdir? İşte Bizi Kuşatan Toplum kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 25.06.2022 17:00
Bizi Kuşatan Toplum - Vejdi Bilgin Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Vejdi Bilgin

Yayın Evi: Düşünce Kitabevi Yayınları

İSBN: 9789756434260

Sayfa Sayısı: 203

Bizi Kuşatan Toplum Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Günümüzde insanların, kendilerini ve içinde yaşadıkları toplumu anlama konusunda ciddi bir şekilde çaba sarf ettiklerini görüyoruz. Bunun altında yatan temel düşünce kişisel ilişkileri daha sağlıklı yürütmek ve hayatın her alanında başarılı ve mutlu olabilmektir. Bu yüzden kişisel gelişim kitaplarına büyük bir rağbet vardır. Ancak bireyi ve toplumu anlamak için insanı konu edinen disiplinlerin temel kavramlarını ve yaklaşımlarını bilmek gerekir. Bunları kavramadığımız takdirde, uzmanlar tarafından herkese yönelik yazılan kitapları bile doğru anlamamız mümkün değildir. Çünkü her uzman kendi alanının terimleri ile eserini yazar ama bunları ayrıca açıklamaz. Bu bilgiler esas olarak o disipline ait "giriş" niteliğindeki eserlerde yer alır.

Elinizdeki bu çalışma toplumu anlamak isteyen, esas uğraşısı sosyoloji olmamakla birlikte sosyolojik düşünce ve kavramları öğrenmenin, okuma ve araştırmalarında faydalı olacağını düşünenler için hazırlanmış bir "sosyolojiye giriş" kitabıdır."

Bizi Kuşatan Toplum Alıntıları - Sözleri

  • Kültürün en önemli taşıyıcısı dildir. Dile basitçe bir kültür ürünü olarak bakmak çok eksik bir yaklaşım olacaktır, dil aynı zamanda kültürün gelecek nesiller üzerindeki mimarıdır. Dil olmasaydı kuşakların birbirine aktardıkları birikimler ancak biyolojik devamlılığı sağlayan temel ihtiyaç becerileri olacaktı. Toplumları ve dolayısıyla kültürleri birbirinden farklı ve zaman içerisinde zengin kılan dildir. "Bir dili öğrenmek o kültürü öğrenmektir." Sözü bu açıdan gayet anlamlıdır.
  • Her insan kültürlüdür. Tabiatta toplum hayatından tamamen uzak yetişen istisna örnekler dışında kültürsüz bir insandan bahsedemeyiz.
  • İbn Haldun'un toplum bilimleri açısından ifade ettiği önem, kendi çağdaşlarına göre ihata edilemeyecek şekilde ileri kabul edilir. Bir başka ifadeyle çağdaşı olan ve daha sonra gelen bilim adamları onun neyi ortaya koymak istediğini dahi anlayamamışlar ve onu bir siyasetname yazarı ya da tarihçi olarak düşünüp bu çerçevede eleştirilerini sürdürmüşlerdir.
  • İbn Haldun insanların bir arada yaşamasının zorunlu olduğunu söyler. Çünkü bir takım ihtiyaçlar söz konusudur ve bunları tek başlarına yerine getiremezler. Toplumun hacmi arttıkça yeme, içme, giysi, ev eşyası yapımı, barınak vb. ihtiyaçları yeterli miktarda karşılamask için insanların dayanışma içinde olmaları gerekir.
  • Yüksek kültürlü edebiyat, bilim, sanat vb. alanlarda bir toplumun tarihinden birikim yoluyla getirdiği, üzerinde çalışılmış ve sonraki nesillere formel yıllarla aktarılan kültürdür. Bunun karşısında halk kültürü yer alır ki, burada düşünce ve sanat endişesi azalır, kültürün aktarımı şifahi ve doğal yollarla olur; ancak halk kültürü de yoğun bir birikimi ifade eder, köklerini toplumun tarihinden ve ortak yaşantılarından alır.
  • Psikolojik vakalar göz ardı edilecek olursa sosyolojik olarak bütün insanların sosyal birer kişi olduğu açıktır. Günde bir defa kapıcıyla kurduğu iletişim bile onun sosyal bir kişi olması için yeterlidir.
  • İbn Haldun insanların bir arada yaşamasının zorunlu olduğunu söyler. Çünkü bir takım ihtiyaçlar söz konusudur ve bunları tek başlarına yerine getiremezler. Toplumun hacmi arttıkça yeme, içme, giysi, ev eşyası yapımı, barınak vb. ihtiyaçları yeterli miktarda karşılamask için insanların dayanışma içinde olmaları gerekir.
  • Evrim ve değişme birbirini zorunlu kılar. "Sosyal Evrim" dediğimizde bunun istisnası yoktur; sürekli olarak bir değişim ve akış anlaşılır. Ama "Sosyal Değişme" denince tarih içinde sürekli bir değişme ve akış anlaşılmaz. Yani değişim içinde kendi kendine bir zorunluluk yoktur. Toplum bazen değişir bazen değişmeyebilir; yani akış durabilir.
  • Toplumsal değişim, toplumsal yapıda meydana gelen değişimdir; yani toplumun içinde çoğunluk tarafından paylaşılan örüntülerde zaman içerisinde görülen değişim. Feodal Avrupa ile modern Avrupa arasındaki değişim, Çarlık Rusyası arasındaki değişim sosyal yapıdaki değişimi ifade eder.
  • Her insan kültürlüdür. Tabiatta toplum hayatından tamamen uzak yetişen istisna örnekler dışında kültürsüz bir insandan bahsedemeyiz.
  • Kişinin toplumun normlarını öğrenmesi ve içselleştirmesi formel bir eğitim veya kişisel okumalardan ziyade sosyal öğrenme dediğimiz bir yöntemle olur. Sosyal öğrenme iki ya da daha fazla kişi arasında ve aynı anda cereyan eden davranışlar ile meydana gelir. Yaşayarak öğrenmeyi ifade eder.
  • Evrim ve değişme birbirini zorunlu kılar. "Sosyal Evrim" dediğimizde bunun istisnası yoktur; sürekli olarak bir değişim ve akış anlaşılır. Ama "Sosyal Değişme" denince tarih içinde sürekli bir değişme ve akış anlaşılmaz. Yani değişim içinde kendi kendine bir zorunluluk yoktur. Toplum bazen değişir bazen değişmeyebilir; yani akış durabilir.
  • Avrupalılar; 1488'de Ümit burnunun keşfiyle doğu ticareti için Müslüman ülkelere mahkum olmaktan çıktılar. 1492'de Amerika kıtasının keşfi de yeni sömürü imkanlarını Avrupa'nın önüne açtı. 1517 yılında Almanya merkezli Protestan hareketin başlaması, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde kilisenin toplum üzerindeki baskısının, üstünlüğünün zayıflamasına yol açtı. 1543'de Kopernik'in güneş merkezli evren iddiası bir taraftan bilim-kilise çatışmasını körüklerken, Avrupada gelişen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin habercisi gibiydi.
  • 1850'lerde zirveye ulaşan sanayi devrimine esas ivmeyi kazandıran James Watt'ın 1775'te buhar makinesini tamamlamasıdır.
  • Şüphesiz aile hiçbir zaman sosyalleşme için tek başına yeterli bir araç değildir. Toplumun en küçük birimi olsa da hiçbir zaman tam olarak toplumu temsil etmez. Aynı zamanda aileler bilgi düzeyleri, toplumsal normları içselleştirme, kendilerine ait normlar oluşturma gibi konularda farklılık gösterir.

Bizi Kuşatan Toplum İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Sosyolojiye ilgisi ya da merakı olanlar harika bir kitapla geldim karşınıza. Vejdi Bilgin Hoca sosyolojininin tanımı, tarihi , kavram ve kuramlarını çok samimi bir dille anlatıyor. Daha önce sosyoloji dersi almışsanız ya da bu alana ilginiz varsa bilgilerinizi daha sistematik hale getirecektir. Dili sohbet havasında yazılmış . Bilgi içerikli olsa da insanı yormuyor. Vejdi Hoca okuyucuya "gel sana sosyolojinin bilinmesi gerekenlerini anlatayım" diyor. (Ümit Demirbolat)

eğer sosyolojiye ilgi duyuyor ve ilgili temel bilgilere sahip olmak istiyorsanız ideal bir kitap. bölümüm sosyoloji değil, hâliyle teorik bilgilere fazla hakim değildim. sosyoloji literatürüne de pek vakıf olmadığım için çoğu ders kitabı beni tatmin etmiyordu. vejdi bilgin gayet anlaşılır bir dilde farklı başlıklar altında sosyolojinin ne olduğunu, nasıl olduğunu, nereye doğru ilerlediğini birer birer anlatmış. aralarda öyle güzel alıntılar yapmış ki okuduğunuzda sarsılıyorsunuz. gayet sevdim, çoğu zaman da elimin altında bulunduracağım bir kitap. (niktalji)

Sosyoloji disiplininin basit bir giriş kitabı zamanında hocamız aldırmıştı fakat o zaman bi başlayıp bırakmıştım diye hatırlıyorum birkaç ay önce alıp sosyologlardan bahsettiği kısmı okudum. Özetin özeti bilginin yer aldığı ama dili temiz. Marx Ibn Haldun Weber vs vs hakkında kısa ama iyi. (Maksut Koray Öksüz)

Bizi Kuşatan Toplum PDF indirme linki var mı?

Vejdi Bilgin - Bizi Kuşatan Toplum kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Bizi Kuşatan Toplum PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vejdi Bilgin Kimdir?

1994’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 1996 yılında yüksek lisansını, 2001 yılında da doktorasını tamamladı. 1995-1998 yılları arasında O.M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 1998 yılından bu yana Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapmaktadır. 2003-2004 öğretim yılında, Türkmenistan’daki Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi’nde dersler verdi. 2004’te Yardımcı Doçent oldu, 2008’de “Din, Bilgi ve Kültür Sosyolojisi” alanında “Doçent” unvanını aldı. Din sosyolojisi alanında yayınlanmış kitap ve makaleleri vardır.

Vejdi Bilgin Kitapları - Eserleri

  • Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı
  • Bizi Kuşatan Toplum
  • Enes'in Günlüğü
  • Putlar Yıkılırken
  • Sonsuz Huzur Düşü
  • İbadet
  • Adım Müslüman!
  • Fakih ve Toplum
  • Behremend
  • Din ve Toplum
  • Sosyal Çözülme ve Din

Vejdi Bilgin Alıntıları - Sözleri

  • "Kimin arzusu ahiret olursa, Allah onun kalbine zenginlik verir, işlerini düzene koyar ve artık o adama dünya hakir gelmeye başlar. Kimin arzusu da dünya olursa, Allah onun alnına fakirlik yazar, işlerini de darmadağın eder. Sonuçta o adamın eline kendisine takdir edilmiş olandan fazlası geçmez." (Hz.Peygamber a.s) (Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı)
  • "Ey Allah'ın elçisi! Bu hastalıkların hikmeti nedir? Niçin Allah'ın mümin kulları hasta olurlar?" "Hastalığın hikmeti derindir" dedi. Peygamber. Kim isyan etmeyip tevekkül ederse Allah ondan razı olur." (Enes'in Günlüğü)
  • " Peki, ey Allah'ın Elçisi" dedi adam."Bu dünyadaki amellerimize karşılık ahirette bize ne verilecek?" "Ümmetimin ahirette ne kazanacağı bana gösterildi" dedi Peygamber."Yüce Allah her güzel fiile karşılık verecek. Hatta bir kişi Mescitte görüp kaldırdığı bir çöp için bile karşılık alacak." Peygamber bir süre sustu ve sonra devam etti. "Ama ümmetimin işlediği günahların cezası da bana gösterildi. Bu günahlar içinde, bir kimsenin Allah'ın lütfü olarak öğrenip sonra unuttuğu bir süreden daha büyüğünü görmedim." (Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı)
  • -"Müminlerin en faziletlisi kimdir ey Allah'ın Elçisi?" -"Ahlakı en güzel olandır." -"Peki, müminlerin en akıllısı kimdir? " -"Ölümü en çok anan ve ölüm gelmeden önce ahirete hazırlık yapan kişidir. Bu dünyadaki her güzel iş ahiret için hazırlık olmalı. Zira bir kişi ölünce cenezaye katılanların onun ardında yürümesi gibi üç şey daha yürür. Ailesi,malı ve bu dünyadaki amelleri. Ailesi ve malı mezardan geri döner, ama amelleri o insanla baki kalır." (Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı)
  • Velid bin Muğire " İki şeye aciz kaldık. Kur'an'ın ifade gücü ve Muhammed'in azmi." (Putlar Yıkılırken)
  • "Ey Rabbim! Sen ne kadar sabırlısın! Kudretin olduğu halde cezalandırmakta acele etmiyorsun." (Putlar Yıkılırken)
  • Kişinin toplumun normlarını öğrenmesi ve içselleştirmesi formel bir eğitim veya kişisel okumalardan ziyade sosyal öğrenme dediğimiz bir yöntemle olur. Sosyal öğrenme iki ya da daha fazla kişi arasında ve aynı anda cereyan eden davranışlar ile meydana gelir. Yaşayarak öğrenmeyi ifade eder. (Bizi Kuşatan Toplum)
  • Peygamber bir gün namaz esnasında kıble duvarında tükürük gördü. Bu onun çok ağırına gitti. Namazdan sonra bizzat kendi temizledi ve yüzünü cemaate dönerek: "Sizden biri namaza durduğunda artık Rabbi ile konuşmaya başlamıştır" dedi. O yüzden hiç kimse kıble tarafına aksırmasın, tükürmesin. Yere de tükürmesin. İlla da tükürmek zorunda kalmışsa üstüne toprak örtsün. (Enes'in Günlüğü)
  • "Dünya sevgisi her çeşit yanlış davranışın başıdır. Bir şeye olan sevgin seni kör ve sağır yapar" diye devam etti Peygamber. "İnsanoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs. İnsanın iki vadi dolusu malı olsa, mutlaka üçüncü vadiyi ister. O yüzden insanın bu bitmek bilmez hırsını ancak toprak doyurur." (Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı)
  • Bu manzara kim bilir kaç ressamı tüketir önünde (Sonsuz Huzur Düşü)
  • Bir ince bakış kalır zamanda Bir de güz rüzgarlarının hiç dinmeyen fısıltısı. (Sonsuz Huzur Düşü)
  • Şimdi eminim hepiniz bana sormak istiyorsunuz ,"Peygamber nasıl biriydi?diye. O her şeyiyle mutedil bir insandı.Ne uzun boylu ne de kısaydı;orta boyluydu. Teninin rengi ne bembeyaz ne de karaydı; hafif kırmızıya çalan beyazlıktaydı.Saçları ne Sudanlilar gibi kıvırcık nede düzdü. Hafif dalgaliydi ve kulak memesini geçecek uzunluktaydi. Medine'de on yıl yaşadı ve Allah'ın huzuruna gitmeden önce saçında sakalında yirmi kadar ak tel yoktu. Beyazlıklar da onun şakaklarinda ve dudağının altındaydı .Elleri ,ayakları kalındı ve avuç içleri genişti.Ellerinin yumuşacık olduğunu söylemeliyim. Ben hayatımda onun elinden daha yumuşak bir ipeğe dokunmadım.Yine onun kokusundan daha hoş bir koku duymadım.Onu ne kadar anlatsam şüphesiz yeterli olmayacak .Zira ben ne ondan önce ne de ondan sonra bu derece güzel bir insan gördüm. (Vejdi Bilgin) (Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı)
  • Şüphesiz aile hiçbir zaman sosyalleşme için tek başına yeterli bir araç değildir. Toplumun en küçük birimi olsa da hiçbir zaman tam olarak toplumu temsil etmez. Aynı zamanda aileler bilgi düzeyleri, toplumsal normları içselleştirme, kendilerine ait normlar oluşturma gibi konularda farklılık gösterir. (Bizi Kuşatan Toplum)
  • Her insan kültürlüdür. Tabiatta toplum hayatından tamamen uzak yetişen istisna örnekler dışında kültürsüz bir insandan bahsedemeyiz. (Bizi Kuşatan Toplum)
  • Kur'an'ın bizim için dediği gibi çok mu gururluyuz acaba? (Putlar Yıkılırken)
  • Ebû Talha ve yakın arkadaşları bazen bizim evde toplanırlar ve içki içerlerdi. Yine böyle içki meclisinin olduğu bir günde kapı çaldı. Kapıyı açtım. Gelen Ebû Talha’nın arkadaşlarından biriydi. Onları içki içerken görünce hayretle sordu: “Haberiniz yok mu?” Onlar da şaşırdılar: “Ne haberi? Ne oldu?” “İçki haram kılındı” Babalığım ve arkadaşları birbirlerine baktılar. Sonra ellerindeki bardakları yere bıraktılar. Babalığımın bir arkadaşı bana dönüp: “Enes , şarap testilerini dök” dedi. İnsanlar islâmiyet’e işte böyle samimiyetle bağlı idiler. Kapılarına uğrayan bir arkadaşlarının sözü üzerine, ne zaman ve niçin sorularını sormadan, buna lüzum da hissetmeden içkiyi bıraktılar. (Enes'in Günlüğü - Enes Bin Malik'in (r.a.) Hayatı)
  • Evrim ve değişme birbirini zorunlu kılar. "Sosyal Evrim" dediğimizde bunun istisnası yoktur; sürekli olarak bir değişim ve akış anlaşılır. Ama "Sosyal Değişme" denince tarih içinde sürekli bir değişme ve akış anlaşılmaz. Yani değişim içinde kendi kendine bir zorunluluk yoktur. Toplum bazen değişir bazen değişmeyebilir; yani akış durabilir. (Bizi Kuşatan Toplum)
  • "Ey Allah'ın elçisi?Biz de ahirette sevdiklerimizle beraber olacak mıyız? "Elbette dedi Peygamber. "İnsan sevdiğiyle beraber olacak." (Enes'in Günlüğü)
  • Güzelliğin sevilip bitmesi mi kötü, Yoksa bilinmeden yitip gitmesi mi? (Sonsuz Huzur Düşü)
  • Bir an gülümserken herkes Dursun zaman ve kaybolsun dış dünya Silinsin bütün arzular içimizden Rüya, gerçek veya yakaza Arınalım bütün düşüncelerimizden Kalalım, sadece Huzur içinde... (Sonsuz Huzur Düşü)

Yorum Yaz