tatlidede

Boyun tutulması neden olur? Nasıl Geçer? Boyun Tutulması Ne İyi Gelir?

Boyun tutulması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. masabaşında uzun zaman hareketsiz durmak, çok fazla bilgisayar ve TV başında vakit geçirmek, yanlış uyku pozisyonu, stres gibi birçok nedende dolayı boyun tutulması olabilir. Boyun tutukluğu geçmediği taktirde günlük yaşamı oldukça kötü etkileyebiliyor. Peki, boyun tutulmasına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur, ne kadar sürer? İşte boyun tutulması ile ilgi önemli bilgiler...
  • 15.02.2022 00:48
Boyun tutulması neden olur? Nasıl Geçer? Boyun Tutulması Ne İyi Gelir?

Boyun tutulması nedir?

Boyun tutulması, başı bir yöne doğru hareket ettirirken ağrı ve zorluk hissedilmesi olarak tarif edilebilir. Boyun tutulması bazen, baş ağrısı, omuz ağrısı ve / veya kol ağrısı ile birlikte olabilir. Boyun tutulması sonrasında birey yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için bütün vücudunu döndürmek zorunda kalır.

Boyun tutulmasının en yaygın nedeni kas gerilmesi veya yumuşak doku burkulmasıdır. Özellikle, levator skapula kasları yaralanmalara karşı hassastır. Levator skapula kası, boynun servikal omurgasını boynun arkasında ve yanında bulunan omuz ile birleştirir. Bu kas üçüncü ve dördüncü servikal sinirler tarafından kontrol edilir (C3, C4). Bu sinirlerdeki sorunlardan kaynaklanan servikal omurga rahatsızlıklarından da boyun tutulmaları gerçekleşebilir.

Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Boyun tutulmasında başı belirli bir yöne doğru çevirmek pek mümkün değildir. Boyun hareketleri kısıtlanır ve ağrı yapar. Bu ağrı genel olarak üç farklı şekilde görülebilir.

Keskin ağrı: Tek bir noktada görün bu ağrı, bıçak batırılıyormuş gibi bir his verir.

Genel ağrı: Boyun bölümünün büyük bir kısmında görülen ağrıdır.

Yayılan ağrı: Bir sinir boyunca boyun bölgesinden omuzlara, kollara ya da ikisine birden yayınlan ağrıdır.

Diğer bir belirti ise baş ağrısıdır. Boyun bölgesinde gerçekleşen bir tahriş, kafaya bağlı kaslar veya sinirler, baş ağrısını tetikler. Boyun kaslarının gerilmesi sebebiyle de baş ağrısı meydana gelebilir.

Boyun Tutulması Nedenleri Nelerdir?

- Uyku esnasında boynun ters bir konumda kalması,
- Kafadan yana düşme ya da kafaya alınan ani darbeler,
- Kafanın sürekli tekrarlamak durumunda kaldığı hareketler,
- Uzun süre aynı pozisyonda bilgisayar başında oturmak ya da cep telefonuna bakmak,
- Kasların gerilmesine neden olan stres ve kaygılar,
- Uzun süre boyun ya da omuzda bir cisim taşımak boynun tutulmasına neden olur.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulmasına ne iyi gelir ve boyun tutulması kaç günde geçer sorularının cevabı altta yatan nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tutukluk ve eşlik eden belirtilerin hafif bir seyir izlemesi halinde muhtelif uygulamalar ile bu şikayetin giderilmesine katkı sağlanabilir.

- Buz Koyma

Bir buz torbasının boyun bölgesine uygulanması ile ağrı, şişlik ve inflamasyon (iltihaplanma) gibi durumlarda rahatlama sağlanabilir. Soğuk uygulamaların etkisi genellikle tutukluğun oluşmasını takiben 2 günlük zaman zarfı içinde en yüksek olarak kabul edilir.

Buz koyma sırasında kullanılan torbanın etrafının sarılarak buz yanığı oluşmaması için tedbir alınabilir. Soğuk uygulamalar için muamele süresi çoğu zaman 20 dakika olarak gerçekleştirilmelidir ve uygulamalar içinde ortalama yarım saatlik mola yapılmalıdır.

- Sıcak Uygulamalar

Bazı kişilerde buz koyma gibi soğuk uygulamalar yerine sıcak uygulamalar, boyun tutulmasının kontrolünde daha müessir olabilir.

- Esneme Hareketleri (Boyun Tutulması Egzersizleri)

Boynun nazik ve yavaş halde yanlara doğru hareket ettirilmesi yada omuzlar ile yapılan geri-ileri hareketler boyun tutulmasının kontrolüne katkı sağlayabilecek esneme hareketleridir. Bu hareketler esnasında ağrı hissedilmesi halinde uygulamaya son verilmelidir.

- Uyku ve Uyuma İle İlgili Değişiklikler

Uyku pozisyonunda ferdin başı, boynu ve sırtı aynı hizada bulunmalıdır. Uyku amacıyla kullanılan yastık bu uyku pozisyonuna müsait olarak seçilmelidir.

Yan şekilde yatarak uyuyan kişilerde daha büyük yastıklar tercih edilebilir. Sırt üzeri yatan kişilerde ise daha düz bir yastık kullanılması baş ve boyun pozisyonunun organik olmasında destekleyici etki izah edebilir.

- Diş Problemlerinin Tedavisi

Boyun tutulması, baş ağrısı ve çene ağrısı birlikteliği geceleri diş sıkma (bruksizm) için bir işaret olabilir. Diş hekimi tarafınca dişler çene eklemi üzerinde geceleri diş gıcırdatmaya dair izler incelenir.

Bu problemden muzdarip kişilere diş hekimi tarafınca geceleri dişlerini gıcırdatmasını ve daha fazla hasar oluşmasını engelleyici araçlar önerilebilir. Bu uygulama ile beraber kişide bruksizm sebebiyle ortaya çıkan boyun tutulması şikayetinde de iyileşme sağlanabilir.

- Stres Yönetimi

Stres ve kaygı boyun tutulması nedenleri içinde yer alır. Yaşamın içinde stresten sürekli olarak kaçınabilmek mümkün değildir. Ancak karşılaşılan stres etmenleri ile baş etme şekilleri mevzusunda profesyonel destek alınarak bu durumun önüne geçilebilir.

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz