tatlidede

Büyülü Gezgin - Nikolay Leskov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Büyülü Gezgin kimin eseri? Büyülü Gezgin kitabının yazarı kimdir? Büyülü Gezgin konusu ve anafikri nedir? Büyülü Gezgin kitabı ne anlatıyor? Büyülü Gezgin PDF indirme linki var mı? Büyülü Gezgin kitabının yazarı Nikolay Leskov kimdir? İşte Büyülü Gezgin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 26.01.2023 18:00
Büyülü Gezgin - Nikolay Leskov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Nikolay Leskov

Çevirmen: Kayhan Yükseler

Yayın Evi: Everest

İSBN: 9786051418155

Sayfa Sayısı: 312

Büyülü Gezgin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Roman, öykü ve oyun yazarı Nikolay Semyonoviç Leskov (1831-1895), on dokuzuncu yüzyıl Rus edebiyatı geleneğinde bir bomba etkisi yaratmıştır. Gerçekçi geleneğe karşı olmasa da mitsel, ayrıksı bir Rusya'dır onun resmettiği; askerlerin, rahiplerin, serflerin, prenslerin, çılgın Tatarların ve Çingenelerin cirit attığı, büyülü, düşsel, kabına sığmaz bir dünyadır.

Sözlü anlatım geleneğine dayanan, meselsi, alegorik, sembolik ve çok-katmanlı örneklerden oluşan Büyülü Gezgin, Leskov'un olağanüstü imgelemiyle ilk kez tanışacak okurlar için ideal bir seçki sunuyor.

"Bu hikâyeler gerçeküstü, sürükleyici, yabani ve komik."

-Margaret Atwood-

"Leskov olmadan Bulgakov da olmazdı, Çehov da, dahası Garcia Marquez de, Julio Cortázar da olmazdı… Leskov kelimenin tam anlamıyla bir hikâye anlatıcısı: O dünyayı resmetmiyor, yaratıyor - tüm ihtişamı, dehşeti ve büyüsüyle…"

-Alberto Manguel-

"Leskov, ekonomik ilerlemenin yetersizliğine işaret eden ilk yazardır... Dostoyevski'nin bu kadar çok okunması gariptir... Buna karşılık, Leskov'un okunmamasını bir türlü anlamıyorum. Leskov, hakikate sadık bir yazar."

-Tolstoy-

"Fabl kadar güçlü, hayat gibi çılgın hikâyeler."

-Alice Munro-

"Leskov, kökleri en derin biçimde ... halkın içinde olan, bütün yabancı etkilerden uzak kalan yazardır." -Maksim Gorki-

(Tanıtım Bülteninden)

Büyülü Gezgin Alıntıları - Sözleri

  • Tasanın, özlemin de dibi yok...
  • Kış güneşi, yaz güneşi gibi ısıtmaz ki, o asla benim gibi sevemez.
  • Onurumu hiç kimseye satmam.
  • Tanrı yolunu açık etsin.
  • Hayatımı mahvettim, ama kendimi bir türlü yok edemedim.
  • “Zaruret en büyük olduğunda yardımda en yakın yerdedir.”
  • Sonunda bir yerlerde ölüp gideceğiz. Orası olmuş burası olmuş fark eder mi?
  • “Onun için örnek kişi, dünyada kendi yolunu dünya işlerine çok fazla bulaşmadan bulandır.”
  • “…kendimle nasıl baş edeceğimi görmek istiyordum: Perhizle mi yoksa iyilikle mi ?”
  • Bir erkek alçalarak nasıl bir gerekçeyle bir kadını sonsuza dek perişan edebilir?

Büyülü Gezgin İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Podcast: Büyülü Gezgin, Nikolay Leskov: I. Bölüm: https://youtu.be/g6ostN-OxOI II. Bölüm https://m.youtube.com/watch?v=hWp9Iz7yEb0 Selam kitapçokseverler. İki bölümden oluşan poscast serimizin birinci bölümünde; roman, öykü ve oyun yazarı Nikolay Semyonoviç Leskov'un gerçekçi geleneğe karşı olmasa da mitsel, ayrıksı bir Rusya’yı resmettiği; askerlerin, rahiplerin, serflerin, prenslerin, çılgın Tatarların ve Çingenelerin cirit attığı, büyülü, düşsel, kabına sığmaz bir dünyayı anlattığı Büyülü Gezgin yapıtı üzerine sohbet ediyoruz. Edebiyat dünyasında Leskov'a dair görüşler: “Leskov olmadan Bulgakov da olmazdı, Çehov da, dahası Garcia Marquez de, Julio Cortázar da olmazdı… Leskov kelimenin tam anlamıyla bir hikâye anlatıcısı: O dünyayı resmetmiyor, yaratıyor – tüm ihtişamı, dehşeti ve büyüsüyle…” Alberto Manguel. “Leskov, ekonomik ilerlemenin yetersizliğine işaret eden ilk yazardır... Dostoyevski’nin bu kadar çok okunması gariptir... Buna karşılık, Leskov’un okunmamasını bir türlü anlamıyorum. Leskov, hakikate sadık bir yazar." Tolstoy. “Leskov, kökleri en derin biçimde ... halkın içinde olan, bütün yabancı etkilerden uzak kalan yazardır.” Maksim Gorki. İkinci bölümde ise; Alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısı Walter Benjamin'in yazdığı "Hikaye Anlatıcısı Nikolay Leskov'un Eseri Üzerine Gözlemler" makalesini tartışıyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. (Okur Sohbetleri)

Sıradan olmayan tarzıyla rus edebiyatında birçok yazara ilham vermiş biri Leskov. Kendisiyle geç tanışmış olmam ne vahim. Büyülü gezgin benim ilk okuduğum kitabı. Hikaye anlatımı öyle sürükleyici ki hem bir solukta okuyorsunuz hem de kitabı yazmış olduğu yılların koşullarını gözönünde bulundurunca, sınıfsal farklara, ekonomiye, dine... pekçok şeye olan eleştirel bakış açısı ve cesur kalemine hayran kalıyorsunuz. (tuğçe erçalık)

Farklı düşünen insanların destekçisiyiz. Farklı insanlar, farklı fikirler ve farklı hikayeler. Sürekli bir üçgen kuruyoruz aslında ama bunlar güzel şeyler bence. Kitaptaki hikayeleri de paylaşmak istiyorum: Büyülü Gezgin, Beyaz Kartal, Şeytan Kovalama, Aptalcık, Aleksandrit (Mistik Aydınlanmada Doğa Gerçeği) Ayrıyeten herkes övmüş, çok beğenmiş olabilir ancak bu benim de beğenmek zorunda olduğum anlamına gelmiyor. Çünkü yazarı araştırınca beklentiyi aşırı yüksek tuttum ve beklediğimi bulamadım. Bazen de sıkıldım ve hikaye ilerlemedi. Dramatik kısımlardan bahsediyorum. Sanki derde mi hasretiz? Dert mi arıyoruz? En güzel olan kısımsa gerçek hayat ve hayal dünyası arasında kurulan bağ. Zaten hepimiz az da olsa böyleyiz. Hayal dünyamız, umutlarımız, ümitlerimiz olmadıktan sonra zaten elimizde ne kalırdı ki? Aslında kitap kötü değil ama böyle dediğim gibi beklentiyi fazla tutunca bir hayal kırıklığı oluyor. Yazarı anlayacak kadar kapasitemizi büyütememiş de olabiliriz. Hatayı biraz da kendimizde aramalı. Hata olsun, mesele ‘yanlış’ olmaması. Diğer kitaplarını, yazarı biraz daha anlayacağıma inandıktan, biraz daha zihnen olgunlaştıktan sonra okuyacağım. Hepimize iyi okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)

Büyülü Gezgin PDF indirme linki var mı?

Nikolay Leskov - Büyülü Gezgin kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Büyülü Gezgin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nikolay Leskov Kimdir?

Nikolay Semyonoviç Leskov (1831-1895), Rus roman, öykü ve oyun yazarı. Bir memur ailesinin çocuğu olarak Oryol’da dünyaya geldi. Annesi soylu bir aileden geliyordu. Babasının ölümünden sonra bir süre Oryol mahkemesinde çalıştı. 1857’de arazi toplulaştırma şirketinde işe başlayan Leskov üç yıl boyunca Rusya’nın her köşesini dolaştı, yapıtlarına kaynaklık edecek pek çok zengin materyal topladı. Rus halkının geniş bir panoramasını çizdiği gerçekçi romanlar, uzun ve kısa hikâyeler yazdı. Devrimci demokratlarla polemiklere girdi. Leskov devrimci değildi; ahlaki inançla, iyi ve doğruyla, dinsel ideallerle toplumsal düzeni geliştirmeye çalışan bir yazardı. 1870’lerde kaleme aldığı “Katedral Halkı” romanında ve “Büyülü Gezgin”, “Mühürlü Melek”, “Saplantılı” gibi uzun soluklu hikâyelerinde bu eğilimlerinin derin izleri görülür. Rus halk efsanelerinden ve geleneklerinden beslendi. Öykülerinde anlatıcı, skaz tekniği kullandı. Rus halkının ulusal kimliğinin güçlü motiflerinin yoğun biçimde hissedildiği eserlerinden en önemlisi, şaheseri kabul edilen “Tulalı Şaşı Gözlü Solak ile Çelik Pirenin Masalı”dır.

“Mtsensk İlçesi’nin Lady Macbeth’i”, “Büyülü Gezgin”, “Mühürlü Melek”, “Beyaz Kartal”, “Nöbetçi” ve “Peruk Sanatçısı” gibi uzun ve kısa hikâyeleri belli başlı yapıtlarıdır. Edebiyat diliyle halk dilini harmanlayarak renkli, canlı bir anlatım dili yarattı. Eşsiz yazı stili ve yenilikçi denemeleriyle Lev Tolstoy, Anton Çehov ve Maksim Gorki gibi ünlü Rus yazarlarının övgüsünü kazandı.

Kalp ve astım hastası olan Leskov, 1895’te hayatını kaybetti. Petersburg’da Volkovo Mezarlığı’na defnedildi.

Nikolay Leskov Kitapları - Eserleri

  • Mtsensk İlçesi’nin Lady Macbeth’i
  • Büyülü Gezgin
  • Eski Zaman Delileri
  • Mühürlü Melek
  • Çelik Pire
  • Solak

Nikolay Leskov Alıntıları - Sözleri

  • Tabii ki biliyorsunuz. Bizler basit insanlarız ama Tanrının sunduğu tabiatın ihtişamını hissediyoruz yine de. (Mühürlü Melek)
  • Hayatımı mahvettim, ama kendimi bir türlü yok edemedim. (Büyülü Gezgin)
  • Böyle saçma sapan laf ediyor, (Mühürlü Melek)
  • Bir erkek alçalarak nasıl bir gerekçeyle bir kadını sonsuza dek perişan edebilir? (Büyülü Gezgin)
  • Dünyada "her şeyin bir nedeni, sırası ve koşulu vardır" bu yüzden zincirin her halkasının şekli farklı bile olsa her halka birbirini izler, birbirine tutunur ve birbiriyle ilişki içindedir. (Eski Zaman Delileri)
  • Her kız manevi olarak erkekten daha üstündür, çünkü ondan kıyaslanmayacak derecede daha temizdir. Evlenmiş genç kız kocasından daima daha üstündür. Yaşantımızda kız ondan hem kız hemde kadın olarak üstündür. Lev Tolstoy (Çelik Pire)
  • "Seni bağışlıyorum." "Bizler bir insanı bir insanı sevmeyi beceremezken sen o vahşi hayvanı sevdin" dedi. " Bunu yapmakla kalbime dokundun, yüce gönüllülüğünle beni aştın... Dinle, sana bir iyilikte bulunmak istiyorum. Yol için yüz ruble veriyorum istediğin yere git." (Çelik Pire)
  • En iyi yılan yine de yılandır. (Çelik Pire)
  • Tasanın, özlemin de dibi yok... (Büyülü Gezgin)
  • Yola çıkacak birinin ilk işi yoldaş bulmaktır; zeki ve güvenilir bir arkadaşla soğuk ve açlık bile rahatsız edici gelmez (Çelik Pire)
  • -Peki ya ne için dua ediyorsunuz? - "Biz," diye cevap verdim, "Ölüm döşeğinde huzurla yatmak ve kıyamet gününde tanrıdan iyi bir cevap almak için dua ediyoruz." (Mühürlü Melek)
  • “Bizim eğitimimiz basittir” dedi Solak, “Kutsal Şarkılar Kitabını ve Yarı-Düşler Kitabını okuruz. Fakat aritmetik hakkında pek bir şey bilmeyiz.” (Solak)
  • "Okuma, sonuçları açısından, seçimi genç insanların zevkine bırakılamayacak çok önemli ve çok ciddi bir iştir..." (Eski Zaman Delileri)
  • "Devlet kiliselerinde tavşan yiyorlar, oysa tavşan yemek dinen haramdır. " "Haram değildir" dedi. " Tanrı'nın yarattığı bir varlık... Asıl haram demek günah." " Tavşan nasıl mekruh değilmiş, bal gibi mekruh bir hayvan... Sonra eşeğe benzer, erkeği insanın kanını koyulaştırıp melankoli yaratmaz mı?" (Çelik Pire)
  • Tanrı yolunu açık etsin. (Büyülü Gezgin)
  • Kime söyleyeceğim kederimi, Kimi çağıracağım hıçkırıklarımla? (Mühürlü Melek)
  • Bilmediğin türküyü söylemektense ıslık çalmak iyidir. (Eski Zaman Delileri)
  • Ona hasret duymaya başladım. (Mühürlü Melek)
  • “Onun için örnek kişi, dünyada kendi yolunu dünya işlerine çok fazla bulaşmadan bulandır.” (Büyülü Gezgin)
  • Ruhları iyi yerlere konsun, hatıraları kuşaktan kuşağa aktarılsın. Ölü Duası (Çelik Pire)

Yorum Yaz