tatlidede

Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları - Sönmez Kutlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları kimin eseri? Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları kitabının yazarı kimdir? Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları konusu ve anafikri nedir? Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları kitabı ne anlatıyor? Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları PDF indirme linki var mı? Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları kitabının yazarı Sönmez Kutlu kimdir? İşte Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 27.11.2022 13:00
Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları - Sönmez Kutlu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Sönmez Kutlu

Yayın Evi: Fecr Yayınları

İSBN: 6055482237

Sayfa Sayısı: 208

Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İslam coğrafyasının değişik bölgelerinde farklı adlarla ortaya çıkan çağdaş dinî akımlar, pek çok araştırmacının ve araştırma merkezlerinin dikkatini çekti. Bunun üzerine yüzlerce makale ve eser kaleme alındı. Maalesef yapılan araştırmalarda bu olgu farklı kavramlar altında ve farklı yöntemler doğrultusunda incelendi. Çoğu kere belli bir bölgeye has bir hareket, genelleme yapılmak suretiyle bütün İslam dünyasına ait bir olgu olarak görüldü. Halbuki hiçbir hareket içinde doğduğu şartlardan soyutlanarak ele alınıp ortaya konulamaz. Örneğin Mısır’daki Müslüman Kardeşler ile Hindistan’daki Cemaat-i İslamiyye veya Türkiye’deki Nurculuk, bazı söylemlerinde benzerlikler olsa da, birbirinden farklı yapılardır. Bunların tamamını tek bir yöntemle veya aynı kavramlarla ele almak yanlıştır. Ayrıca Batının İslam’a olan düşmanlığı ve ön yargıları bu araştırmalara dolaylı veya doğrudan yansımıştır. Bu dinî oluşumları tanımlamak için kullanılan Fundamentalizm, Radikalizm ve benzeri kavramlar incelendiğinde, sürekli olarak İslam’la şiddet arasında veya Müslümanlarla şiddet arasında bir bağ kurulmaktadır. Böylece İslam ve genel olarak Müslümanlar sanık sandalyesine oturtularak yargısız infaza tabi tutulmaktadır. Bu yüzden farklı coğrafyalarda ortaya çıkan çağdaş dinî hareketler ayrı ayrı ele alınarak incelenmeli ve daha sonra bu hareketlerin genel bir görünümü ortaya konulmalıdır. Bunun için öncelikle Batılı araştırmaların bu olguyu tanımlamak için kullandığı kavramlar ve olguyu ele alış biçimleri ciddî bir eleştirel süzgeçten geçirilmelidir.

Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları Alıntıları - Sözleri

  • İslam, tarihte Hint Medeniyeti, Bizans Medeniyeti ve Sasani Medeniyeti karşısında gösterdiği başarıyı, bugün Batı Medeniyeti karşısında da gösterebilecek güçtedir...
  • Allah hiç kimseye, falanca şahsın veya şeyhin kitabını, niçin okuyup anlamadığını sormayacak, bütün Müslümanların el kitabı olması gereken Kur'an'ı niçin okuyup anlamadığını ve Peygamber'i niçin anlamadığını soracaktır. Çünkü iman noktasında tek belirleyici ve yegane bilgi kaynağı Kur'an'dır. Diğer taraftan, o bütün insanlar için hidayet," öğüt, rehber ve en önemli bir katkıdır.
  • Müslümanların, İslam'ın sadece beş vakit namazdan ibaret olmadığını anlaması; namaz kadar, okuma ve anlamanın da farz olduğunu kabul etmesi gerekir.
  • Günümüzde, İslam'ı tebliğ ettiği iddiasıyla ortaya çıkan ancak kendi doktrinini propaganda eden pek çok mezhep, tarikat, cemaat ile pek çok dini kurum ve organizasyon bulunmaktadır.
  • Bundan dolayı bu dine inananlar, birbirleriyle karşılaştıklarında "Allah'ın barış ve esenliği üzerinize olsun" (Selamün Aleyküm) diyerek söze başlarlar.
  • ...Batı, İslam ülkelerini kendi içinde veya diğer ülkelerle birbirine düşürmeye devam ederek sürekli problem çıkarmaktadır. Hatta sırf bu problemin devamı için Arap ülkelerindeki krallık yönetimlerine destek verirken, diğer taraftan özgürlük adına ortaya çıkan bir takım yeni oluşumları da "Fundamentalist", "Radikal", "Islami Kızgınlık", "Dini Aşırılık" ve benzeri olumsuz isimlendirmelerle önlemeye çalışmaktadır." Hatta bazı Batılı yazarlar eleştirilerini doğrudan Islam'a yöneltmek ve İslam'la şiddet arasında bağ kurmakla onu karalama yoluna gitmektedir.
  • Özellikle Türkiye'de tarikatlar ve cemaatler, dini önderlerinin veya liderlerinin otoriteleri ve tasallutu altında faaliyet göstermekte ve varlığını bu kişilerle sürdürmektedirler. Diğer taraftan bazıları dolaylı veya doğrudan siyasetin içinde oldukları, partileştikleri, partilerin potansiyeli ve uydusu haline geldikleri bilinmektedir.
  • Eyvah, bu zilletlere sensin yine illet... Ey derd-i cehalet sana düşmekle bu millet Bir hale getirdin ki ne din kaldı ne namus! Ey sine-i İslam'a çöken kapkara kabus, Ey hasmi hakiki seni öldürmeli evvel; Sensin bize düşmanları üstün çıkaran el.
  • Bugün sunulan İslam mesajı, daha çok insanların siyasi yönüne ve duygusal yönüne hitap etmektedir. Halbuki insanlığın önünde açlık, yoksulluk, yolsuzluk, hırsızlık, aşırı silahlanma, etnik temizlik, çevre kirliliği, adaletsiz gelir dağılımı, dinî ve ahlaki degerlerdeki yozlaşma, zulüm, işkence, işsizlik, emeğin sömürüsü gibi çözüme kavuşturulması gereken pek çok problem bulunmaktadır. Dinî teşekküller, ilmin ve bilginin ve sınırsız bir güç olduğu gerçeğini anlayarak dikkatlerini bu alana çevirmek durumundadırlar.
  • Günümüzdeki terör ve şiddet olaylarının, soykırım ve etnik temizliğin kaynaklarından birisinin de dinî ya da din adına yapılan şiddet olduğu sık sık vurgulanmaktadır. Ancak Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm gibi din mensuplarının gerçekleştirdikleri şiddet ve insan hakları ihlalleri görmezlikten gelinerek dini şiddetin asıl faturasının İslam'a ve Müslümanlara çıkarılmaya çalışıldığı gözden kaçmamaktadır.

Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Kitabı okuyalı yaklaşık 1,5 yıl olmuş lakin bazı noktaları hala aklımda. Özellikle cemaat, tarikat gibi yapıların güncel bazı problemlerine değiniliyor adından da anlaşılacağı üzere. Şahsi kanaatim bir başyapıt olmadığı yönünde. Okumadığınız taktirde çok şey kaybedebileceğiniz bir kitap değil. Evet bir emek verilmiş ve bu tarz bir ürün ortaya koymak kolay değil ancak kitabın konusuyla alakalı okunabilecek birçok nitelikli eser varken bu kitap ancak o eserleri okuduktan sonra belki okunabilir. (Oğuz)

Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları PDF indirme linki var mı?

Sönmez Kutlu - Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sönmez Kutlu Kimdir?

1963 yılında Refahiye’nin Aydıncık Köyü'nde doğdu.İlk Okulu Aydıncık

Köyü İlk Okulu'nda okudu.Orta Okulu Erzincan'da, İmam Hatip Lisesini

Erzurum'da bitirdi.

1987 yılında Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.

1988 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak atandı.

1990’da “Mürcie’nin Doğuşu ve İ’tikadî Görüşleri” başlıklı tezi ile Yüksek Lisans’ını tamamladı.

1992’de, alanında araştırma yapmak üzere altı ay İngiltere’de bulundu.

1993’de, alanında araştırma yapmak üzere bir yıl Mısır’da bulundu.

1994’de “Mürcie ve Horasan-Maveraünnehir’de Yayılışı” başlıklı tezi ile Doktor unvanını aldı.

1997 yılında Doçent unvanını aldı.1997-1999 yılları arasında Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde vekaleten Dekan Yardımcılığı yaptı ve kendi alanında dersler verdi.

2003 yılında Profesör oldu.

Halen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Fakülte Eğitim Koordinatölüğü görevini sürdürmektedir.

2001 yılından beri Din Öğretimi Genel Müdürlüğünde Program Geliştirme Komisyonunda İlk ve Orta Öğretim Programlarını geliştirme çalışmalarını devam ettirmektedir.

İngilizce, Arapça ve Kırgızca Türkçesi bilmektedir.

İslamiyat Dergisi'nde Yayın Kurulu Üyeliği, Dini Araştırmalar'da Danışma Kurulu Üyeliği ve birçok derginin Hakem kurulları üyeliği bulunmaktadır.

Yayınlanmış kitap ve pek çok makalesi bulunmaktadır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Sönmez Kutlu Kitapları - Eserleri

  • Mezhepler Tarihine Giriş
  • İmam Maturidi ve Maturidilik
  • Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar
  • Türkler ve İslam Tasavvuru
  • Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları
  • Selefiliğin Fikri Arkaplanı
  • Tarihsel Din Söylemleri Üzerine Zihniyet Çözümlemeleri
  • Türklerin İslamlaşma Sürecinde Mürcie ve Tesirleri
  • Alevilik Bektaşilik Yazıları
  • İslam Düşüncesinde İlk Gelenekçiler
  • Zahiri ve Selefi Din Yorumu
  • Güncel Dini-Siyasi Meseleler Üzerine Yazılar

Sönmez Kutlu Alıntıları - Sözleri

  • Bundan dolayı bu dine inananlar, birbirleriyle karşılaştıklarında "Allah'ın barış ve esenliği üzerinize olsun" (Selamün Aleyküm) diyerek söze başlarlar. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • Mezhepler, dinle özdeşleştirilmeden ve içinde doğup geliştikleri ortamdan tecrit edilmeden ele alınmalıdır. (Selefiliğin Fikri Arkaplanı)
  • Beyler ve halk aynı sınıftan geliyordu. Belli görevler, mal ve soy ile değil; yetenek, başarı, çalışkanlık ve cesaret gibi özelliklerle elde edilirdi. (Türkler ve İslam Tasavvuru)
  • Günümüzdeki terör ve şiddet olaylarının, soykırım ve etnik temizliğin kaynaklarından birisinin de dinî ya da din adına yapılan şiddet olduğu sık sık vurgulanmaktadır. Ancak Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm gibi din mensuplarının gerçekleştirdikleri şiddet ve insan hakları ihlalleri görmezlikten gelinerek dini şiddetin asıl faturasının İslam'a ve Müslümanlara çıkarılmaya çalışıldığı gözden kaçmamaktadır. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • Maturidi'ye göre, amelleri terk etmek veya günah işlemek kişiyi dinden çıkarmaz, ancak kesin nasslarla haram olan bir şeye helal demek veya onun haramlığını inkar etmek dinden çıkarır. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • İlim okumak ayrı, ilim yapmak ayrıdır. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • Görüş ayrılıklarının insanlar arasındaki sevgiyi ve saygıyı ortadan kaldırmaması temel bir ilkedir. (Mezhepler Tarihine Giriş)
  • "Sünnîler, hep Haricîler ve Şia'yı eleştirmekle meşgul olduklarından, hâkimiyet sorunlarıyla ilgilenerek yeni bir siyâset nazariyesi geliştirememişlerdir." (Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar)
  • Mezhepler, - belli bir dönemin siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel şartları içerisinde ortaya çıkmış - siyasi/dini yapılanmalardır. (Selefiliğin Fikri Arkaplanı)
  • Maturidiye göre iman, amelin sebebidir; amel, imanın oluşmasının sebebi değildir. Sonuç, sebebin yerine konulamaz. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • ..hicri 1.asırda hilafet ve bunun neticesinde gündeme gelen büyük günah ve iman problemleri etrafında Haricilik, Şia, Mürcie ve Haşviye (Şamlılar ve Mu'aviye taraftarları), hicri 2.asrın ilk çeyreğinde ise Mutezile, İslam düşüncesindeki yerlerini aldılar. (Selefiliğin Fikri Arkaplanı)
  • Kendilerinin dünyayı idare etmek üzere tanrı tarafından görevlendirildiğine inanırlardı. (Türkler ve İslam Tasavvuru)
  • İnanç ve itikat anlamına gelen din,şerîatten ayrıdır. Şerîat,ibadetler, emir ve nehiyler ile diğer dinî hükümleri içerir. (Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar)
  • Hanefî-Maturidî-Yesevî geleneğinde ilim öğrenmek dini bir vecibedir ve cehalet haramdır. İlim öğrenmek her erkek ve kadına farzdır. (Türk Müslümanlığı Üzerine Yazılar)
  • Eyvah, bu zilletlere sensin yine illet... Ey derd-i cehalet sana düşmekle bu millet Bir hale getirdin ki ne din kaldı ne namus! Ey sine-i İslam'a çöken kapkara kabus, Ey hasmi hakiki seni öldürmeli evvel; Sensin bize düşmanları üstün çıkaran el. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • Özellikle Türkiye'de tarikatlar ve cemaatler, dini önderlerinin veya liderlerinin otoriteleri ve tasallutu altında faaliyet göstermekte ve varlığını bu kişilerle sürdürmektedirler. Diğer taraftan bazıları dolaylı veya doğrudan siyasetin içinde oldukları, partileştikleri, partilerin potansiyeli ve uydusu haline geldikleri bilinmektedir. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)
  • ....Tevil'e imkan tanıyabilmek içi, "Her kim Kuran hakkında kendi reyiyle bir şey söylerse ateşteki yerini hazırlasın" hadisini "Her kim kendi reyiyle Kuran'ı tefsir ederse ateşteki yerini hazırlasın" şeklinde alarak, reyle tefsir yapılamayacağını ancak tevil yapılabileceğini iddia etmiştir. (İmam Maturidi ve Maturidilik)
  • Bilge Kağan (716-734), bir ara Buda dinine temayül göstererek, halkını şehir hayatına alıştırmak için Orhon'da etrafı surlarla çevrili bir şehir kurup, içine Tao ve Buda mabetleri inşa ettirmek istemişti. Ancak Tonyukuk, Türkler'in Çinliler karşısında sayıca az olmasına rağmen Çin'e karşı hep başarı ile karşı koymalarını, onların Tao dinine girmemeleri, yerleşik hayata geçmeyerek sulak ve otlak yerlerde konar göçer hayat yaşamaları ve Türk halkının hepsinin savaş sanatı ile uğraşmaları olduğuna inandığından bu fikre karşı çıkmıştır. (Türkler ve İslam Tasavvuru)
  • İslam toplumlarındaki fikrî gelişmenin ve donukluğun seyrini takip edebilme ve yeni açılımlar sağlayabilmenin yolu düşünce tarihini ve düşüncenin dili olan mezhepleri iyi tanımaktan geçer. (Mezhepler Tarihine Giriş)
  • ...Batı, İslam ülkelerini kendi içinde veya diğer ülkelerle birbirine düşürmeye devam ederek sürekli problem çıkarmaktadır. Hatta sırf bu problemin devamı için Arap ülkelerindeki krallık yönetimlerine destek verirken, diğer taraftan özgürlük adına ortaya çıkan bir takım yeni oluşumları da "Fundamentalist", "Radikal", "Islami Kızgınlık", "Dini Aşırılık" ve benzeri olumsuz isimlendirmelerle önlemeye çalışmaktadır." Hatta bazı Batılı yazarlar eleştirilerini doğrudan Islam'a yöneltmek ve İslam'la şiddet arasında bağ kurmakla onu karalama yoluna gitmektedir. (Çağdaş İslami Akımlar ve Sorunları)

Yorum Yaz