tatlidede

“Ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanmaktadır”

43. Bölge Mardin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Fatih Oral, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısı ile ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Neden ne olursa olsun, mutlak suretle çözümü vardır. Biz artık kesinlikle çözüm arıyoruz.”
  • 02.02.2023 18:17
“Ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanmaktadır”

Yaklaşık olarak 645 çeşit ilaca erişilemediğini ve bunlara her gün yenisi eklendiğini belirten 43. Bölge Mardin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Fatih Oral şunları söyledi;

İlaç yokluklarının nedenlerini gerek, Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dediği “mevsimsel hastalıklara bağlı talep artışı” gerek ilaç firmalarının Euro’da sabit ilaç kurunu normal kura göre çok düşük olması, ambalaj maliyetinin artması olsa da; Biz nedeni veya suçluyu aramıyoruz. Neden ne olursa olsun, mutlak suretle çözümü vardır.  Biz artık kesinlikle çözüm arıyoruz.

VATANDAŞLARIMIZ ÇOK ZOR DURUMDA;

Vatandaş ilacına ulaşamıyor ve tedavileri eksik kalıyor. Kronik hastalar ilacına ulaşamadığı için ciddi sağlık sorunları yaşamakta. Yazılan ilaca ulaşamayan vatandaş çaresiz bir şekilde reçetesiyle eczane eczane dolaşmakta. Vatandaşlarımız gerçekten mağdur durumda

ECZACILAR ÇOK ZOR DURUMDA;

Eczacılar hastaların mağduriyetini gidermek için her gün olmayan ilaçların bir kutusuna dahi ulaşmak için depoları aramakta, kendi meslektaşlarını aramaktan, mesleğini icra edemez hale gelmiştir. Eczacılar artık bu yoklukta nöbet tutmaktan aciz hale gelmişler. Nöbet tutan eczaneler acil hizmeti veren kuruluştaki doktorlara ulaşıp, elimizde sadece bu ilaçlar var diyecek duruma düşürülmüştür. Yeni eczane açan meslektaşlarımız depolardan sipariş ettiği ilaçların birçoğunu alamamaktadır. Eczacılar hastayla karşı karşıya bırakılmaktadır. Hiçbir günahı hiçbir suçu yokken Hasta, hasta yakını bulmadığı ilaç için Eskişehir’de bir meslektaşımız ve kardeşine saldırmıştır. Artık eczacıları bu nedenler gerçekten mesleğini icra edemez duruma gelmiştir.

DEĞERLİ VATANDAŞLARIMIZ,

İlaç yokluklarının nedeni eczacınız değildir. Bu durumda ilacına ulaşamayan hastalardan sonra en çok mağdur olan biz eczacılarız. Bunun için Bizler 27 Kasım’da Ankara’da ‘Büyük Eczacı Mitingimizi gerçekleştirdik, 20 bini aşkın meslektaşımızla. Orada ki ana temalarımızdan bir tanesi de yine bu “İlaç yokluklarına dur de” idi.

Sizler reçetenizle eczanemize geldiğinde size bu ilaç yoktur dediğimizde sizden daha çok üzülmekteyiz. Çünkü sizi en iyi anlayan “ en yakın sağlık danışmanınız olan biz eczacılarız”  çocuğuna yazılan ilacı alamayan anneyi, babasının/annesinin kronik ilacına ulaşmayan evlatların ne acı çektiğini, ne çile çektiğini yakinen gören şahit olan biz eczacılarız. Hekimle iletişime geçerek bazen o hasta için uygun olabilecek farklı bir tedavi alternatifi geliştirmeye çalışıyoruz.

Ülke genelinde 29 bin noktada ilaç ve eczacılık hizmeti vermeye çalışan eczacılar olarak artık ilaç yokluklarıyla baş edemez hale geldik. İlaçların bulunamıyor olması insan ve toplum sağlığı için ciddi bir sorun halini almış durumda. Bu bakımdan; Buradan yetkilerle tekrar sesleniyorum bu ilaç yoklukları, hatta ilaç kıtlığı da diyebileceğimiz bu durumun nedeni ne olursa olsun çözümü olmalı. Bir an evvel yetkili merciler, ilaç yoklukları daha vahim sonuçlar doğurmadan bunu çözmeleri gerekir.

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz