tatlidede

Çimento - Fyodor Vasiliyeviç Gladkov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çimento kimin eseri? Çimento kitabının yazarı kimdir? Çimento konusu ve anafikri nedir? Çimento kitabı ne anlatıyor? Çimento PDF indirme linki var mı? Çimento kitabının yazarı Fyodor Vasiliyeviç Gladkov kimdir? İşte Çimento kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 30.06.2022 04:00
Çimento - Fyodor Vasiliyeviç Gladkov Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Fyodor Vasiliyeviç Gladkov

Çevirmen: Nadiye R. Çobanoğlu

Orijinal Adı: Cement

Yayın Evi: Yar Yayınları

İSBN: 2880000042525

Sayfa Sayısı: 596

Çimento Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Fyodor Gladkov (1833-1958) Maksim Gorki'nin öncülük ettiği edebi geleneklerin mirasçısı ve ilk ünlü sovyet hikayelerinden biriydi. Yazar, altı roman ve çok sayıda öykü, kısa öykü ve makale yazmıştır. Yoksul bir köylü ailesinden gelen Gladkov, küçük yaşta devrimci harekete katıldı ve baskılara katlanmak zorunda kaldı. Ekim devriminde ve İç Savaşta aktif bir rol aldı.

1922'de, beyaz Ordularla çarpışmalar bittiğinde, Gladkov, Moskova'ya gidip yazarlık mesleğine başladı (ilk basılı eseri 1900'de yayınlanmıştı). Savaş alanlarındaki dumanlar dağılır dağılmaz, İç Savaşla ilgili romanlarını yazmaya başladı. Bu eserlerden biri olan Çimento, 1924'te Yayınlandı.

Çağ, müthiş değişimler çağıydı ve bu kez emek cephesinde, kahramanca bir mücadele sürdürüyordu. Çimento, Rusya tarihinin bu harikalar dönemini canlı bir anlatımla gözler önüne seriyor.

Çimento, emekçi sınıfı konu alan ilk romanlardan biridir ve kişilerarası yeni ilişkilerin doğuşunu müjdeler. Gladkov'un bu büyük eseri, ününden hiçbir şey yitirmeden günümüze kadar gelmiştir.

(Arka Kapak)

Çimento Alıntıları - Sözleri

  • Doğru söyle bana: Karşıdan bakınca böyle cesur görünmen, alışkanlık sonucu mu?
  • O zamanlar pencere diplerindeki saksılarda açan çiçekler gibiydi o da.
  • Beni rahatlatacak bir iki güzel şey söylersin...Belki o zaman başka gözlerle bakabilirim her şeye...
  • Kuru laflarla, savıp sövmekle bir yere varılmaz. Bize olgular ve eylem lazım.
  • Sana olan aşkım korkumdan daha büyüktü.
  • Çocuklar, gelecekte de bu yaşadıkları paniği unutmayacaklardı; çünkü korku çocukların hiçbir zaman unutmadığı bir şeydi.
  • Çocukları açlıktan öldürmek ağır bir suçtur, bunun sorumluları kurşuna dizilmeyi hak eder.
  • Her geçen saat, ruhunda yeni yaralar açmaktan geri kalmıyordu.
  • Sineye çektiği acılar, gözlerinde alev alev yanıyordu.
  • Bu kadın,bu duyguyu fırtınalı savaş yılları içinde uyanarak edindi.Birlikte göğüs germe,dayanışma duygusunun içinde oluşturdu.Kadınca bir bağımsızlığın tadını alarak güçlendi.
  • Geçmişteki bütün yılları da almış birlikte götürüyordu. Belki de hiç geri gelmeyecekti, belki de bu son bakışında eskiden yaşanmış günler için derin bir hayıflanma saklıydı.
  • Coşku fırtına gibidir —kısa sürer ve bazen zarar da verebilir.
  • Mücadele benim için hayat demek, nefes almak demektir.
  • Belki de, önemli olan zaman değil anlardı, insanlık değil insandı.
  • Kalkın, yeni yaşamın çocukları, Selamlayın özgürlüğün şafağını…

Çimento İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çimento'yu okuduğum zaman Sovyet dönemini en iyi tanımlayan kitap olduğunu anladım ve Sovyetler Birliği hakkında o kadar çok araştırma vs. okumama karşın bu kitabı okumadan aslında o dönemin tam olarak anlaşılamayacağını kavradım. Evet arkadaşlar, bu kitap o derece önemliydi Sovyetler Birliği'ni anlamak için. Peki şimdi şu soruyu soralım: bu kitabı o kadar önemli kılan şey neydi? Tarihi çok güzel anlatması mıydı mesela? Ya da dönemin siyasetini iyi yansıtması mıydı? Bütün bunlar kitapta yer almasına rağmen yine de onun asıl etkileyiciliği bunlardan değildi. Kitabı asıl değerli kılan şey Sovyet ruhunu, yani sosyalist toplumun temel değerlerini bize aktarabilmesiydi: bu değer hiç şüphe yoktur ki kollektivizmdir, toplumculuktur. İşte yazarın romanını mükemmel kılan şey budur. Yazar bu kitapta bizlere örgütlü işçilerin dağı bile ufalayabileceğini anlatmış ve kitabında da bunu söylemiştir. Kitapta binlerce işçinin el ele kol kola muazzam başarılara imza attıkları ve olmaz denilen şeyi dişlerini tırnağına takarak yaptıkları anlatılıyor. ''İşte'' deniyor, ''bizim dünyayı yenmek için silahlarımız bunlardır.'' Gerçekten de Sovyetler Birliği'ni bir süpergüç haline getiren şey nedir diye sorarsak bunun temeli de kitapta anlatıldığı gibi emektir, kollektif toplumdur. Kitabın içeriğine gelecek olursak: İç savaşta çalıştığı fabrikadan ayrılıp gönüllü olarak Kızıl Ordu'ya katılan ve savaş sona erdikten sonra(3 yıl sonra) çilingir ustası olarak çalıştığı fabrikasına geri dönen Gleb Çumalov, fabrikanın çalışmadığını, beyazların fabrikayı savunma karargahı ve sonra ahır yaptıklarını öğrenince yüreği burkuluyor. Fabrikayı çalıştırmak ve muazzam sorunlara çözüm bulmak da onun ve işçilerin örgütlülüğü sayesinde oluyor. Çumalov kahraman bir bolşeviktir. İşte sosyalist toplum da yeni nesil Çumalov'lar yetiştirecektir. Tabi bu anlatılırken bir yandan da Parti ile işçilerin ilişkilerini, Parti'nin kuyusunu kazan ve yolsuzluklar yapan bürokratlarını da anlatıyor. Tabi ki Parti bu bürokratların daha fazla sabotajına da müsaade etmeyecek ve onların başına da çekici indirecektir. Kitap sürükleyicidir, zor sıkılırsınız ancak edebi unsur çok yoğun olduğu için (devrik cümleler, sık betimlemeler vs.) hiç roman tarzında şeyler okumuyorsanız bunu tavsiye etmeyeceğim. Fakat bu edebi ağırlık dili de zenginleştirmiş ve güzel bir çeviri sunmuştur bize. İyi okumalar... (Arda Çolakoğlu)

Ekim devriminden sonra kapitalistlerin elinden alınan bir çimento fabrikasının önce terk edilen daha sonra ise eski bir fabrika işçisi olan Gleb’in kızıl ordudaki görevi bittikten sonra tekrardan fabrikayı hayata geçirmek için çetin uğraşını çok güzel bir şekilde anlatıyor kitap aynı zaman da bir rüya olan komünizmin uygulamaya geçilemediğini de gözler önüne seriyor kitap devrimden sonra bile halen çürük elmalar kasanın içindeki sağlam elmaları bozmaya devam ettiğini görüyoruz. Ama anlatılan komünizmin teorik olarak çok güzel olduğu için pratiğe dökülememesidir bize iç burukluğu yaşatan. Kitabı okurken işçi sınıfın birleşmesini ve kendini kominist diye niteleyen başkanlarına bile başkaldırması hakkını aramasını hayret ile gözlerimin önünde geçirdim. Kendi fikrimce okunması gereken güzel bir kitap. (Fatih Baskan)

Sovyet Edebiyatı klasiklerinden, Gladkov’un eseri Çimento, Bolşevik Devrimi’nden sonra köyüne dönen Gleb Çumalov’un köyündeki çimento fabrikasını tekrar üretim yapar hale getirme mücadelesini anlatıyor. Bir yandan da, devrimden sonra yaşanan ekonomik ve toplumsal sıkıntılara ve hala kırsalda, dağlarca süren Kızıllarla Beyazlar arasındaki çatışmalara şahit oluyoruz. Çok severek okudum. Daha önce Fabrika adıyla da basılan bu eserdeki karakterleri Gladkov, gerçek hayatta tanıdığı kişilerden esinlenerek yaratmış. Toplumcu gerçekçi türde roman seven herkese mutlaka tavsiye ederim. (İpek Dadakçı)

Çimento PDF indirme linki var mı?

Fyodor Vasiliyeviç Gladkov - Çimento kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çimento PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Fyodor Vasiliyeviç Gladkov Kimdir?

Fyodor Gladkov (1883-1958), Maksim Gorki’nin öncülük ettiği edebi geleneklerin mirasçısı ve ilk ünlü Sovyet hikayecilerinden biriydi. Yazar, altı roman ve çok sayıda öykü, kısa öykü ve makale yazmıştır. Yoksul bir köylü ailesinden gelen Gladkov, küçük yaşta devrimci harekete katıldı bu yüzden baskılara uğradı. Ekim Devriminde ve İç Savaşta aktif bir rol aldı.

1922’de, Beyaz Ordularla çarpışmalar bittiğinde, Gladkov, Moskova’ya gidip yazarlık mesleğine devam etti (ilk basılı eseri 1900’de yayınlanmıştı). Savaş alanlarındaki dumanlar dağılır dağılmaz, İç Savaşla ilgili romanlarını yazmaya başladı. Bu eserlerden biri olan Çimento, 1924’te yayınlandı. Romanın en büyük desteği, militan hümanizmdir ve Gladkov’un kendisinin de belirttiği gibi Çimento, onun yazdığı otobiyografik öykülerden de daha fazla, yazarın hayatını anlatır. Eser, Türkiye’de “Fabrika” adıyla da yayınlanmıştır.

Fyodor Vasiliyeviç Gladkov Kitapları - Eserleri

  • Çimento
  • Devrimle Doğanlar

Fyodor Vasiliyeviç Gladkov Alıntıları - Sözleri

  • Coşku fırtına gibidir —kısa sürer ve bazen zarar da verebilir. (Çimento)
  • Kuru laflarla, savıp sövmekle bir yere varılmaz. Bize olgular ve eylem lazım. (Çimento)
  • Bu kadın,bu duyguyu fırtınalı savaş yılları içinde uyanarak edindi.Birlikte göğüs germe,dayanışma duygusunun içinde oluşturdu.Kadınca bir bağımsızlığın tadını alarak güçlendi. (Çimento)
  • Kalkın, yeni yaşamın çocukları, Selamlayın özgürlüğün şafağını… (Çimento)
  • Mücadele benim için hayat demek, nefes almak demektir. (Çimento)
  • O zamanlar pencere diplerindeki saksılarda açan çiçekler gibiydi o da. (Çimento)
  • Doğru söyle bana: Karşıdan bakınca böyle cesur görünmen, alışkanlık sonucu mu? (Çimento)
  • Çocuklar, gelecekte de bu yaşadıkları paniği unutmayacaklardı; çünkü korku çocukların hiçbir zaman unutmadığı bir şeydi. (Çimento)
  • Her geçen saat, ruhunda yeni yaralar açmaktan geri kalmıyordu. (Çimento)
  • Çocukları açlıktan öldürmek ağır bir suçtur, bunun sorumluları kurşuna dizilmeyi hak eder. (Çimento)
  • Beni rahatlatacak bir iki güzel şey söylersin...Belki o zaman başka gözlerle bakabilirim her şeye... (Çimento)
  • Sineye çektiği acılar, gözlerinde alev alev yanıyordu. (Çimento)
  • Geçmişteki bütün yılları da almış birlikte götürüyordu. Belki de hiç geri gelmeyecekti, belki de bu son bakışında eskiden yaşanmış günler için derin bir hayıflanma saklıydı. (Çimento)
  • Sana olan aşkım korkumdan daha büyüktü. (Çimento)
  • Belki de, önemli olan zaman değil anlardı, insanlık değil insandı. (Çimento)

Yorum Yaz