tatlidede
tatlidede

Çocuklar Neden Yalan Söyler? - Paul Ekman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Çocuklar Neden Yalan Söyler? kimin eseri? Çocuklar Neden Yalan Söyler? kitabının yazarı kimdir? Çocuklar Neden Yalan Söyler? konusu ve anafikri nedir? Çocuklar Neden Yalan Söyler? kitabı ne anlatıyor? Çocuklar Neden Yalan Söyler? PDF indirme linki var mı? Çocuklar Neden Yalan Söyler? kitabının yazarı Paul Ekman kimdir? İşte Çocuklar Neden Yalan Söyler? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 15.08.2022 00:00
Çocuklar Neden Yalan Söyler? - Paul Ekman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Ekman

Çevirmen: Çiğdem Dirhemsiz

Yayın Evi: Yakamoz Yayınları

İSBN: 9786053846741

Sayfa Sayısı: 352

Çocuklar Neden Yalan Söyler? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

"Oğlum Billy bana yalan söyledi ve o sadece beş yaşında. Bu normal mi?"

"Michael her zaman yalan söyler. Bunu bırakacak mı?"

"Heather randevularında ne yaptığını bana söylemez.

Bunun beni ilgilendirmediğini söyler ama bilmeye hakkım yok mu?"

Bunlar sadece her ebeveynin bir ya da daha fazla kez yüz yüze geldiği günlük durumlardan bazılarıdır. Bu yararlı kitapta, dünyaca ünlü yalan uzmanı Dr. Paul Ekman, ebeveynlere her yaştan çocuğun söylediği yalan çeşitleriyle -küçük beyaz yalanlardan palavraya ve övünmeye, doğrudan bilgiyi gizlemeye kadar- etkili bir şekilde nasıl başa çıkacaklarını göstermektedir.

Bir çocuğu yalan söylemek için neyin motive ettiğini, neden bazı çocukların diğerlerinden fazla yalan söylediğini merak ediyorsanız; çocuğunuzun yalan söylediğini keşfettiyseniz veya şüpheleniyorsanız; ne yapmanız gerektiğini, doğruyu söylemesi için çocuğunuzu nasıl teşvik edeceğinizi ve daha fazlasını bu kitapta bulacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

Çocuklar Neden Yalan Söyler? Alıntıları - Sözleri

  • Yanlış bir şey söylemekle doğruyu gizlemek arasında fazla bir fark yoktur.İkisi de yalandır.Amaç aynıdır.Kasıtlı olarak aldatmak.
  • "Ebeveynin öfkesinden korkmak, kuşkusuz çocuğun yalan söylemesinin en büyük nedenidir. Çocuğunuzun size karşı dürüst olmasını istiyorsanız, bir engel olan öfkenizin korkusunu azaltmaya çalışın. "
  • Çeşitli güdüler varken , neden bazi çocukların yalan söylrmek için diğerlerinden daha çok eğilim geliştirdiğini nedeni çok çeşitlidir.Bir kısmının çocuğunun kisiliğiyle ilgisi vardır.Bir kısmının, çocugun büyüdüğü çevreyle ilgisi vardır.Bir kısmının da yaşla ilgisi vardır.
  • Daha sık yalan söyleyen çocuklarín ebeveynleri de sürekli yalan söylemesi şaşırtıcı değildir.

Çocuklar Neden Yalan Söyler? İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yakan söylenin yaş ile ilgisi beler,neden yalan söyler ve çözüm olarak neler yapılabilir anlatılıyor.Ebeveyn,öğretmenler için rehber bir kitap.İyi okumalar. (Yağmur Önal)

Çocuklar neden yalan söyler? Sorusunun cevabını bize anne babalar neden yalan söylememesi gerektiğini bizlere izah eden bir bakıș açısı ile yazılmıș bir kitap. Okurken keyif aldım yapılan araștırmalar verilen örneklerle kendime yeni bir bakıș açısı kazandığimı düșünüyorum. Anne babalar ve anne baba adaylarının okumasını tavsiye ediyorum, hatta çocuk gelişimi veya eğitim fakültesine devam eden öğrencilerin bile okuması onlara güzel bakıș açısı kazandırabilecek bir kitap diyebilirim. (Müge Tavukcular)

Bence kitabı tüm anne babaların okuması gerekmektedir. Kitabı okuyunca çocuklar neden yalan söylerden çok anne ve babalar neden yalan söylememeli fikri beni daha çok ateşledi. Son bölümleri biraz akademik bilgi olsa da yine de tüm anne ve babaların okumasını tavsiye ederim. (BURHAN KABATAŞ)

Çocuklar Neden Yalan Söyler? PDF indirme linki var mı?

Paul Ekman - Çocuklar Neden Yalan Söyler? kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Çocuklar Neden Yalan Söyler? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Ekman Kimdir?

Paul Ekman (15 Şubat 1934), insan duyguları ve bunların yüz ifadeleri (mimikler) üstündeki etkileriyle ilgili yaptığı çalışmalarıyla öncü olan bir psikologdur.

Ekman'ın araştırmasının temeli insan davranışlarının ve durumlarının zaman içerisindeki gelişiminin araştırılmasına dayanmaktadır.

2009 Yılının en çarpıcı televizyon şovlarından Fox Life ve Dizimax kanallarında gösterilmekte olan Lie to Me (Bana Yalan Söyle) adlı dizide aktör Tim Roth tarafından canlandırılan Cal Lightman adlı karakter, genel hatlarıyla Paul Ekman'ın hayatı ve çalışmalarından esinlenerek yaratılmıştır.

Biyografisi

Paul Ekman 1934'te bir çocuk doktorunun oğlu olarak Washington D.C.'de Dünya'ya geldi. Çocukluğu, New Jersey, Oregon ve California arasında geçmiştir.

Lisans eğitimini Chicago ve New York üniversitelerinde tamamlamıştır. Doktorasını ise 1958'de Langley Porter Nöropsikiyatri Enstitüsünde bir yıl staj yaptıktan sonra Adelphi Üniversitesi'nden almıştır.

Kendisine 1971'de Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü (UASE) tarafından (National Institute of Mental Health (NIMH)) Araştırmacı Bilimadamı ödülü verilmiştir. Bu nişanı daha sonra 1976, 1981, 1987, 1991 ve 1997'de tekrar tekrar almıştır. 40 yılı aşkın bir süre UASE, Ekman'ın çalışmalarını burslar, ödüller ve maddi kaynak sağlamak gibi çeşitli şekillerde desteklemiştir.

2001'de Ekman John Cleese ile birlikte BBC için The Human Face (İnsan Yüzü) belgeselini hazırlamışlardır.

2004'te California Üniversitesi Psikiyatri Departmanında profesör olarak emekli oldu. 1960 - 2004 arasında Langley Porter Psikiyatri Enstitüsünde görev yaptı.

11 Mayıs 2009 tarihli Time dergisinde en çok iz bırakan 100 insan arasında adı anılmıştır.

Çalışmaları

Ekman'ın, yüz ifadeleri (mimikler) konusundaki çalışmalarının esin kaynağı, psikolog Silvan Solomon Tomkins'in (1911 – 1991) aynı konu üstünde yaptığı çalışmaları olmuştur. Ekman, Margaret Mead gibi bazı antropologların iddialarının aksine yüz ifadelerinin kültürel kökenli olmadığını, aksine tüm yüz ifadeleri ve mimiklerin evrensel olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Üstelik bu durumun sadece insanlarda değil, insanlarla aynı evrimsel köklere sahip tüm canlılarda (ör. primatlar) aynı şekilde olduğunu göstermiştir. İlk aşamada gözlemlenen en temel evrensel yüz ifadeleri (mimikler) şöyle olmuştur; kızgınlık (sinirlenme), iğrenme (tiksinme), korku, zevk, üzüntü ve şaşırma olmuştur. Bunların dışında, aşağılama (hor görme) ifadesi diğerlerine göre daha zayıf belirginliğe sahip olmasına rağmen evrensel kabul edilen bir başka ifade olarak tespit edilmiştir.

Dr. Maureen O'Sullivan ile birlikte yürüttükleri daha önceleri Diojen Projesi olarak adlandırdıkları Büyücüler Projesi (İng.Wizards Project) adlı çalışma sırasında Ekman, insan yüzünde, eğitilmemiş veya doğuştan yeteneğe sahip olmayan kişilerin göremediği mikro ifadeler (mikro mimikler) (İng.Microexpressions) bulunduğunu ve bunların gözlemlenmesi sayesinde yalan tespiti çalışmalarına yeni bir bakış açısı getirilebileceğini savunmuştur.

İleriki safhalarda, tüm sınıf ve mesleklerden oluşan 15.000 denekle yürütmüş olduğu testlerin sonucunda, aralarından sadece 50 kişi tamamen eğitimsiz olarak tam başarılı yalan tespiti yapabildikleri görülmüştür. Bu doğal yetenkli bireylere Doğruluk Büyücüleri (Truth Wizards) denilmiştir.

Bununla birlikte, Yüz Hareketleri Tanımlama Sistemi (YHTS) (Facial Action Coding System (FACS)) adını verdiği bir sınıflandırma sistemi geliştirmiştir. Bu sistemin amacı insan yüzüyle oluşturulabilecek tüm ifadelerin belli kodlar vererek sınıflandırmaktır.

Ayrıca Ekman, sözel olmayan iletişim paternleri üstüne çok miktarda araştırma yapmış ve yayımlamıştır. Özellikle yalan tespiti konusunda yapmış olduğu çalışmalar sadece yüzle sınırlı kalmamış, vücudun geri kalanını da kapsamıştır.

Bütün fiziksel ve sözel olmayan belirteçlerin dışında, sözel belirteçlerin de yalan tespiti konusunda nasıl yorumlanacağı üzerinde de çalışmıştır. Monika Lewinsky skandalıyla ilgili röportajında, eğer Bill Clinton'u ben sorgulasaydım yalanını hemen yakalardım demiştir, bunu da Bill Clinton'un Monika Lewinsky'den bahsederken kendinden uzaklaştırıcı lisan kullanmasını tespit ederek desteklemiştir.

Ekman'ın çalışmaları, sosyal olarak, yalanın nasıl ve neden söylendiği ve insanların yalan yakalamak konusundaki ilgisizliği konularının incelenmesine büyük katkı sağlamıştır. Katkıları arasında altürizm (diğergamlık), şefkat ve barışçıl insan ilişkilerinin kökenleri hakkında yaptığı bilimsel araştırmalar da vardır.

Şu anda Paul Ekman, tüm bu çalışmalarına ek olarak görsel bilişim araştırmacısı Dimitris Metaxas ile birlikte görsel yalan tespit cihazı üstünde de çalışmaktadır.

Çalışmalar sırasında kültürler arası araştırmaların temellendirilebilmesi için dış kirlenmeye çok az maruz kalmış izole bir kültüre sahip olan Papua Yeni Gine yerlilerinden referans alınmıştır. Bu çalışmanın sonucunda tüm insan halklarında, her bireyde aynı olan temel yüz ifadeleri, mikro mimikler şöyle bir listede sıralanmıştır:

Kızgınlık (sinirlenme)

İğrenme (tiksinme)

Korku

Mutluluk

Üzüntü (keder)

Şaşkınlık

Fakat 90'lı yıllara gelindiğinde araştırmalarını sürdüren Ekman bu mikro ifade listesini genişletmiştir:

Eğlenme

Aşağılama (hor görme)

Hoşnutluk

Mahçubiyet

Heyecanlanma

Suçluluk duygusu

Gurur

Rahatlama

Memnuniyet

Zevk

Utanç

FACS ve F.A.C.E Eğitimleri

Paul Ekman insan yüzünün incelenmesi ve yüz ifadelerinin anlamlandırılmasının öğretilmesi için 2 çalışma programı geliştirmiştir. Bu programlar; FACS - Facial Action Coding System ve F.A.C.E - Facial Expression.Awareness.Compassion.Emotions'dır.

FACS eğitimi insan yüzü tarafından yapılabilecek tüm hareket varyasyonlarının tek tek AU0'lara(hareket birimleri)(İng.AU - Action Unit)ayrılması ve kodlanması amacıyla yapılan bir çalışmadır. FACS eğitimi, 1978 yılından beri bireylerin kendi kendilerini eğitebilecekleri bir kullanım kılavuzu şeklinde meraklılara ve eğitim göreceklere sunulmaktadır. Şu anda CD temelli bir el kitabı olarak temin edilebilmektedir.

F.A.C.E eğitimi ise insan yüzündeki hareket kombinasyonlarından duyguların ve hislerin yakalanması için yapılan bir çalışmadır. Bu eğitim iki ayrı eğitim aracı vasıtasıyla verilmektedir.

Bu araçlar; Mikro ifade eğitim aracı METT (Micro-expression Training Tool) ve gizli ifade eğitim aracı SETT (Subtle-expression Training Tool)'dır.

Eğitimlerin ve araçların tamamı bireylerin kendi kendilerini eğitebilecekleri şekilde dizayn edilmiştir ve Paul Ekman'ın şirketinin internet sayfası üzerinden meraklılara belli ücretler karşılığında tedarik edilmektedirler.

Şu anda dünyada yaygın olarak Paul Ekman International tarafından ESaC (Emotional Skills and Competencies - Duygusal Beceriler ve Yetkinlikler) ve ETaC (Evaluating Truthfulness and Credibility - Gerçekliği ve Güvenilirliği Değerlendirmek) adlı eğitimler verilmektedir. Türkiye'de Paul Ekman International eğitimlerinin yetkili temsilcisi Sola Unitas Akademidir.

Aldığı Ödüller

1983 - Fakülte Araştırma Lektörü, California Üniversitesi, San Francisco

1991 - Üstün Bilimsel Katkı Ödülü - Temel araştırmalarda Amerikan Psikoloji Birliği'nin en büyük ödülü.

1994 - Beşeri Çalışmalar Onursal Doktoru, Chicago Üniversitesi

1998 - William James Emsal Ödülü, Amerikan Psikoloji Derneği

2001 - Amerikan Psikoloji Derneği tarafından 20. yüz yılın en iz bırakan psikologlarından biri olarak belirlendi.

2008 - Beşeri Çalışmalar Onursal Doktoru, Adelphi Üniversitesi

2009 - TIME Dergisi 2009'un en iz bırakan 100 insanı arasında seçildi.

Paul Ekman Kitapları - Eserleri

  • Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!
  • Ne Düşündüğünü Biliyorum
  • Çocuklar Neden Yalan Söyler?
  • Telling Lies

Paul Ekman Alıntıları - Sözleri

  • "Ve daha da kötüsü kendini inandırmay8 başaran bir yalancının, kendi yalanının doğru olduğuna inanır hale gelmesidir. Bu tip yalancılar tespit edilemez. Sadece yalan söylediklerinin farkında olan yalancılar yakalanabilir."" (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • “Mutluluk terimi sorunlu bir terimdir;çünkü mutsuzluk gibi yeterince açıklayıcı değildir.” (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Yüzdeki samimi bir neşe duygusu, yüzdeki büyük elmacık kası ile gözkapakları çevre kasının kasılması ile ifade olur. Sahte neşe ve yalancı gülüşler bu ikinci kasın kasılmasına sebep olmaz (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • "Yalanların çoğu, kimse yalanın nasıl yakalanacağını anlamaya çalışmadığı için başarılı olur." (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • Hiçbir hareket, mimik ya da kas seğirmesi özünde birinin yalan söylediği anlamını taşımaz. Sadece kişinin yetersiz hazırlandığını gösteren izler ve izlediği stratejiye uymayan duygusal işaretler vardır. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • Birinin görünüş itibariyle etrafa yanlış bir izlenim vermesi her zaman yalan söyleyeceği anlamına gelmez. Bir peygamber devesinin yaprağa benzemek için kamuflaj yapması, alnı yüksek olan bir insanın daha zeki izlenimini vermesinden farklı değildir ve yalan olarak görülemez. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • “En çok değer verdiğimiz kişilere en fazla kızmamızın nedenlerinden biri de,bu kişilerin bizi en yakından tanıyan,korkularımızı, zayıflıklarımızı ve bizi en fazla incitecek şeyin ne olduğunu en iyi bilen kişiler olmalarıdır.” (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • "Ebeveynin öfkesinden korkmak, kuşkusuz çocuğun yalan söylemesinin en büyük nedenidir. Çocuğunuzun size karşı dürüst olmasını istiyorsanız, bir engel olan öfkenizin korkusunu azaltmaya çalışın. " (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)
  • İnsanların çoğu gizlenen duyguların kendini belli etmesine neden olan dördüncü bir kaynak olduğuna inanırlar: Gözler. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • İnsanların gözlemcilikleri, oyunculuklarından daha iyidir. (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • “ Depresyonda olan kişiler kendilerini çaresiz hissederler. Bir şeylerin iyi gideceğine inanmazlar. Bu haldeyken, üzüntü ve agoniye ek olarak suçluluk ve utanç duyguları da güçlü bir biçimde hissedilir. Depresyondaki kişilerin yukarıda bahsedildiği gibi düşünmelerinin nedeni kendilerini değersiz olduğuna inanmalıdır. Depresyon yaşam içinde meydana gelebilen bir olaya tepki veya aşırı tepki olarak ortaya çıkabilir ya da nedensiz yere ortaya çıktığı da gözlemlenebilir. “ (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Güceniklik, iltihap toplamışsa intikam alma olasılığı da büyük olacaktır. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Çeşitli güdüler varken , neden bazi çocukların yalan söylrmek için diğerlerinden daha çok eğilim geliştirdiğini nedeni çok çeşitlidir.Bir kısmının çocuğunun kisiliğiyle ilgisi vardır.Bir kısmının, çocugun büyüdüğü çevreyle ilgisi vardır.Bir kısmının da yaşla ilgisi vardır. (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)
  • Tepkilerimizi sonlandıramıyor oluşumuz, onları idare edemeyeceğimiz anlamına gelmez. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Duyguların ifadesi gibi, sosyal olarak önem taşıyan her şey öğrenme sürecinin bir ürünüydü ve kültürden kültüre farklılıklar göstermekteydi. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Kişinin kaygı duyduğunu gösteren ifadenin sahte olması da bir olasılıktır ancak üzüntü durumunda yapılan kas hareketlerinin çoğu planlı yapılabilecek kolay hareketler değildirler. (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • "Yalan söylemek hayatın öyle merkezi bir unsurudur ki onu daha iyi anlamak neredeyse tüm insan ilişkilerinde işe yarar. Kimileri bu söylemden ürkebilir, çünkü onlar yalanı kınanması gereken bir şey olarak görürler.'' (Ne Düşündüğünü Biliyorum)
  • Yanlış bir şey söylemekle doğruyu gizlemek arasında fazla bir fark yoktur.İkisi de yalandır.Amaç aynıdır.Kasıtlı olarak aldatmak. (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)
  • “Ne her şey bizi duygulandırır,ne de her zaman duygularla sarmalanmışızdır.Duygular gelir ve geçer.Bir an bir duyguyu hissederiz,sonra bakmışız başka bir an hiçbir şey hissetmiyoruz.” (Yalan Söylediğimi Nasıl Anladın?!)
  • Daha sık yalan söyleyen çocuklarín ebeveynleri de sürekli yalan söylemesi şaşırtıcı değildir. (Çocuklar Neden Yalan Söyler?)

Yorum Yaz