tatlidede

Cumhurbaşkanı Adaylığına düşünülen İlhan Kesici Kimdir? İLHAN KESİCİ ASLEN NERELİ

6'lı masada ismi zikr edilen ve Cumhurbaşkanı Aday olarak düşünülen İlhan Kesici Kimdir?
  • 28.01.2023 15:47
Cumhurbaşkanı Adaylığına düşünülen İlhan Kesici Kimdir? İLHAN KESİCİ ASLEN NERELİ

Siyasetci ve ekonomist kimliği ile bilinen İlhan Kesici 22 Kasım 1948 Sivas Zara'da doğdu.

İlk, orta ve lise eğitimini Sivas'da okuyan İlhan Kesici, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı fakültede tamamlayan Kesici, İngiltere Bradford Üniversitesi Proje Planlama Merkezi'nde ''Ekonomik Kalkınma ve Altyapı Projeleri'' ve Londra Kraliyet Kamu Yönetimi Enstitüsünde ''Kamu Yüksek Yöneticiliği'' eğitimleri aldı.

Kariyer Eğitimi

ODTÜ'de yüksek lisans eğitimi tez çalışması aşamasında (1972-76) Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nde (TCDD) Dünya Bankası ile İlişkiler ve Master Plan çalışmaları Proje Başmühendisi olarak çalışan Kesici 1977 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) Sektör Uzmanı olarak çalışmaya başladı.

Uzman, Daire Başkanı (1981), Genel Müdür (1984) olarak görev yapan İlhan Kesici, Avrupa Topluluğu (Birliği) Nezdinde (Brüksel) Türkiye-AT Ekonomik İlişkileri'nden sorumlu Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı olarak görev yaptı (1985).

Bir dönem Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığıdan yapan Kesici, bu sıfatla Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu Üyeliği ve Yükseköğretim Kurulu Üyeliği yaptı.

20. Dönem Anavatan Partisinden Bursa'dan 23, 25/26 ve 27. Dönem CHP'den İstanbul Milletvekili olarak seçilen Kesici, TBMM'de "Dışişleri Komisyonu", "Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu", "Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyeliği" yaptı.

GÜNDEME GELDİ

İsmi 6'lı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı olarak gündeme gelen İlhan Kesici, geçtiğimiz günlerde konuk olduğu bir programda HDP'nin kapatılmasını yanlış bulduğunu ifade ederek "Bütünüyle siyasi bir karar olarak görünür bu. Seçim yaptırımı tarzında bir karar. Normal hukuki bir tavır olarak algılanmaz. Yanlış bir karardır. Kendileri bakımından hükümet bakımından doğru zannediyorlar ama Türkiye açısından doğru olmaz" demişti.

SOSYAL HAYATI

Tambur çalabilen, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği repertuarının epey geniş olan, zor eserleri bile çok iyi söylediğini söyleyen Kesici, müziğin kendisi için ne anlam ifade ettiğini Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanından şu alıntıyla açıkladı, “Halkımıza ve hayatımıza ne kadar yaklaşırsak o kadar mesut olacağız. Biz bu türkülerin milletiyiz"; "Ben de bu türkülerin insanıyım,” diye açıkladı.

İlhan Kesici'nin İsmailağa cemaatinin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun cenaze törenine katılması büyük ses getirmişti

"6'LI MASA'YI ŞANS OLARAK GÖRÜYORUM"

6'lı Masa için de bir değerlendirmede bulunan Kesici, "6'lı Masa'yı çok büyük şans olarak görüyorum. Türkiye adına şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Hiçbir eksik, yanlışlık görmüyorum. Bu sıkıştırma, empoze ediş, 'hadi adayınızı gösterin' bunun hükümet empozesi olarak görüyorum. Biz normal olarak sayın Cumhurbaşkanımızı her işe karışıyor, her işe karar veriyor diye düşünüyoruz değil mi? İş dünyası kararları, ekonomi kararlarında da böyle. Bütün bu işler böyle iken sabahtan akşama 6'lı Masa'nın adayının belirlemesi lazım geldiğini söylüyorlar" ifadelerine yer vermişti.

Sivas Zara doğumlu Kesici, bir süredir Kirmancî ve Zazaca ağıtlara çalıştığını anlatırken, “Ağıt demek dert demektir. Türkçe’de uzun havalar gibi Kürtçe’de de ağıtlar var. Bizim Kürtlerimiz dertli, Aleviler de dertli. Aslında bütün türkülerimiz dertlidir” dedi.

Maral’dan Şev tarî (Zazaca), Aynur’dan Ahmedo (Kirmancî), Aram Tigran’dan Ay Dilberê (Kirmancî)’ye çalıştığını söyleyen Kesici, tercümana ihtiyacı olduğunda arkadaşlarından yardım istiyor.

'BABAANNEM RİŞVAN AŞİRETİ’NDENDİ'

Babaannesinin Rişvan Aşireti’nden olduğunu belirten İlhan Kesici, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki iskân politikasıyla aşiretin bir kolunun Zara’ya geldiğini şu sözlerle anlattı:

İlhan Kesici Kürt mü?

“İmparatorluk bakiyesi tam bir milliyetler bakiyesidir. Babaannemin ailesi Adıyaman Kâhta’dan Haymana’ya gelmiş, 1880’de de Zara’ya yerleşmişler. Babaannem Zara doğumluydu. Kürtçe bilmezdi. Bizimkilere sorsan Rişvan Türkmen aşiretidir, Kâhta’dakilere sorarsan Kürt aşireti. En büyük aşiretlerden biri, konargöçerlerden ve Rişvan Aşireti. Kürtlerin kahir ekseriyeti Şafii mezhebindendir. Rişvan Aşireti ise Hanefi mezhebindendir.”

“Sivas, Elaziz, Erzurum, Malatya, Diyarbekir, Urfa ve Kerkük… Türkülerin ana vatanı burasıdır” diyen İlhan Kesici’ye göre Sivas Alevi türkülerinin, deyişlerinin ayrı bir yeri var. “Leyl-i Matem’i yani Kerbela Ağıdı’nı Ender Balkır’dan dinlemelisiniz” diye hatırlatan Kesici, stüdyoya girip kayıt yapmayı düşünüyor musunuz soruma, “Düşünüyorum ama bir şarkıyı, türküyü doğru okumak için beş yüz tekrar yapmak lazım” yanıtını verdi.

İLHAN KESİCİ'NİN EŞİ KİM?

Müzik yeteneğini aldığı annesiyle “Suda balık yan gider” türküsünü çok söylediklerini anlatan İlhan Kesici eşi Binhan Hanım için söylediği Elazığ türküsünü de mırıldandı sohbet sırasında. “Binhan Hanım’ı ailesinden istediğimizde kızı bize vermek istemediler önce. Şu Elazığ türküsünü söylerdim durmadan: Bir kara kaş bir kara göz sende var. Bir tükenmez deli gönül bende var. Yedi yıldır derde derman ararım. Hiç demezsin derde derman bende var…”

1994’TE İSTANBUL İÇİN ERDOĞAN’LA YARIŞMIŞTI

Türk Sanat Müziği’nde iddialı olduğunun altını çizen Kesici, “Ben asıl Hüzzamcıyım” diyor ve en sevdiği eserin, Selahattin Pınar’ın, “Ümidini kirpiklerine bağladı gönlüm. Yıllarca o bir çift göz için ağladı gönlüm” olduğunu söylüyor. Kendisinin, Münir Nurettin Selçuk’un Segâh makamındaki eseri “Dönülmez akşamın ufkundayız” şarkısını çok iyi söylediğini de hatırlatıyor.

Dört gün önce hayatını kaybeden Türk Halk Müziği sanatçısı Mükerrem Kemertaş için Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “…Huma Kuşu da çok yükseklere uçmuş oldu. Mekânı Cennet olsun” diye yazmıştı Kesici. Kendisi “Huma Kuşu”nu, 1994 yılında Cem Özer Şov’da seslendirmişti. Programa yerel seçimdeki rakibi Zülfü Livaneli ile birlikte çıkmıştı.

Hatırlayanlar vardır. İlhan Kesici, 27 Mart 1994 Yerel Seçiminde ANAP’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı idi. O yarışta, SHP’nin adayı Zülfü Livaneli, Refah Partisi’nin adayı ise Recep Tayyip Erdoğan’dı. Erdoğan, Kesici’yi 3 puan farkla yenmişti. Kesici yüzde 22 oy aldı, Erdoğan ise yüzde 25. Sohbete başladığımızda İstanbul adaylığının söz konusu olmadığını, kendisinin ulusal ölçekte siyaset düşündüğünü söyleyen Kesici’ye, Kirmancî ve Zazaca da cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi bir hazırlık mı, diye sorduğumda gülümsemekle yetindi.

Yorum Yaz