tatlidede

Cumhurbaşkanımızın Dikkatine Ahval-ı Mardin!

Cumhurbaşkanımızın Dikkatine Ahval-ı Mardin!

Son 15 gündür Mardin’de giderek dozu artan bir telaş bir heyecan almış başını gidiyor. Nedeni ise malum olduğu üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Mardin İl Teşkilatı’nın 6. Olağan kongresi için ilimize yapacağı ziyaret sırasında kendilerini layıkıyla ağırlayıp sorunsuz bir şekilde uğurlanmasını sağlamak olduğunu hepimiz biliyoruz ve olması gereken de bu zaten.

AK Parti iktidarının başladığı günden bu güne kadar ilimizi defalarca ziyaret etmiş olan Cumhurbaşkanımızın içinde farklı bir Mardin sevgisi olduğunu bütün hemşerilerimiz bilir. Yapılan yatırımlar bir yana dursun bizlere hitabetindeki ses tonundan bile bu ayrıcalıklı sevgisini anlamışızdır hep. İşte bu durumu çok iyi bilen bir Mardinli olarak ve Cumhurbaşkanımızın hoşgörüsüne de sığınarak bir gazeteci gözüyle Mardinimizin geleceğine dair birkaç konuyu dikkatlerine sunmak istiyorum.

3 “T”

Turizm, Tarım, Ticaret

Ve bu 3 “T” yi olmaları gereken yerlere taşıyacak olan ulaşım, enerji ve eğitimin yanı sıra her şeyin başı olan sağlık.

Merkez ilçemiz Artuklu ile Midyat ilçemiz, tek başlarına bile Turizmin T’sinin altını dolduracak bir zenginliğe sahiptirler. Ancak ilimizdeki turizmin salt bu iki nokta etrafında şekillenmesi doğru değil. Zira diğer ilçelerimizde de bu “T” nin altını doldurabilecek bir yığın zenginlik vardır. Birkaç örnek verecek olursam;

Yapımı 1239 yılında tamamlanan ve bir oturumda 1500 kişiyi içine alabilen Ulu Camisi, Ğurs Vadisi, Şahkulubey Kümbeti, Tarihi Köprü ve yüzlerce höyüğü ile Kızıltepe,

Zeynelabidin’i, Mar Yakup’u, Beyazsu Vadisiyle Nusaybin,

Aynalı Köşkü, serin ve organik meyve bahçeleriyle Savur,

Kırmızı Kilisesi ve Turcel Dağı ile Derik…

Bir şaheser olan Meryem Ana Kilisesi ve Anıtlı Köyü ile Dargeçit...

Saklı yeraltı şehirleri ve mağaraları ile Ömerli...

Derametinan Kalesi ile Mazıdağı...

Saklı bahçeleri ve doğal güzellikleri ile Yeşilli...

Diyeceğim o ki; örneklerini çoğaltabileceğim bu yerlerin de Turizm öğesinin içinde yer alabilmelerini sağlayabilmek için bir Marka kent projesi yaparak uygulamaya sokmak gerektiğini düşünüyorum.  Sayın Cumhurbaşkanımız Mardin’in yıllık turist hedefini deklere ettiğinde de aslında böyle bir Mardin hedeflediğini de apaçık ortaya koyuyor.

Mardin merkezden ovaya bakıldığında uçsuz bucaksız düzlüğüyle Mezopotamya ovası görülür. Dünyanın en güzel ve en verimli topraklarına sahip olan bu ovada yetişen ürünlerin kalitesi, Mardinimizin farklı bir yüzünü yansıtır. Bu güzelim ovada yaptıkları üretimle Mardinimizin yüz akı olan çiftçilerimizin Cumhurbaşkanımızdan beklentileri var tabi ki. Bu beklenti iki harfli bir kelimeden ibaret.

SU!..

GAP Sulama Kanalları’nın biran önce hızlandırılarak bereketli toprakların GAP’ın cazibeli suyu ile buluşmasını sağlamak, tarımsal sulamada olduğu gibi ilçe merkezlerinin de başına bela olan elektrik problemini de bitirecektir.  Gerçi son iki yıl itibarıyla önemli aşamalar geride kaldı. Derik’te inşa edilen GAP Suyu Depolama göletine deneme amaçlı da olsa su bırakıldığına heyecan içinde şahit olduk. İşte bu heyecanın kalıcı mutluluğa dönüşmesi için Mardinli tarım üreticileri, Sayın Cumhurbaşkanımızdan projenin hızlandırılması ve suyun akacağı tarihle ilgi vereceği müjdeli haberin yolunu gözlüyor. Tabi üreticilerimiz GAP’tan gelecek suyun tarihini beklerken diğer tarafta akıllarında DEDAŞ’la yıllardır süre gelen elektrik sorunu ve bu sorundan kaynaklı bölge çiftçisinin yaşadığı mağduriyetler söz konusudur. Mardinli çiftçilerin kuruma olan borçlanmaları, kaliteli enerji alamamalarına karşın Mardinlilerin elektrik hırsızlığıyla yaftalaması, tabiri caizse rastgele cezai uygulamalara, abartılı ve orantısız faturalara maruz bırakılarak mağdur edilen vatandaşların sayısında her geçen gün biraz daha artış olması ve bu da yetmezmiş gibi tarımsal desteklenmelere bloke konulacak kadar ileri gidilen ciddi sorunların yaşanmakta olduğunu da ifade etmek gerekiyor.

Ve eminim ki; gıda üretiminin sanayileşmeye dönüştüğü, bölgede 1 milyar dolar ihracat rakamıyla kendi rekorunu kıran şehir olan Mardin’in ve Mardinlilerin üretim alanındaki atılımlarının önündeki engelleri kaldırma konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın bir müdahalesi olacaktır.

“ÇEVRE YOLU ZORUNLU HALE GELDİ”

Tarım konusunu ele aldığım satırlarda bahsettiğim bir milyar dolarlık ihracat ile ilimizdeki ticaretin ne boyutta olduğunu gözler önüne serdim aslında. Tarım üretimi üzerinden sanayileşen Mardinimizde atılan dev adımları göz önünde bulundurduğumuzda, şehrin hali hazırda sahip olduğu mevcut altyapı ve üst yapı kalitesinin de gelecekte hedeflenen büyümenin önünde yetersiz kaldığı gerçeğiyle karşı karşıya kalırız. Büyükşehir statüsünde olan Mardin’in ulaşım ağının talepleri karşılayamadığı her Mardinlinin malumu. Büyükşehir olup da halen bir çevre yoluna sahip olamayan kaç şehir var bu ülkede doğrusu araştırmadım ama şu bir gerçek ki; Türkiye’de AK Parti İktidarının en önemli hizmetlerinin başında gelen otoyollar, otobanlar ve çevre yollarından muaf ve mahrum bırakılan tek büyük şehirin Mardin olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir Belediye Başkan vekilimiz de olan Mardin Valimiz Sayın Mustafa Yaman’ın özel gayretleri ile yapılan köy yollarının yanı sıra merkez ilçedeki Kızıltepe kavşağında açılışı için gün sayılan Kızıltepe Kavşağı Battı-çıktı çalışması var. Bu proje Mardin merkez ilçesi olan Artuklu’da şehir içi ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacak olsa da tek başına çözüm olmayacağı hepimizin malumudur. Bu çalışma Özellikle Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinin tam da orta noktasından ayıran tarihi İpekyolu’nun üzerindeki ağır tonajlı araç yoğunluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi, Midyat’a, Dargeçit’e, Derik’e Mazıdağı’na giden yollarda ise rahatlama sağlayamayacağı muhakkaktır. Onun içindir ki; Hem Irak’a hem Suriye’ye komşu olan, potansiyeli yüksek bir şehrin günümüz şartlarında halen bir çevre yoluna sahip olmamasını önemli bir eksiklik olarak görüyorum.  Şehrin kırsal kesimlerindeki mahalleler, kaliteli beton asfaltlarla birbirine bağlanması ile ilgili çalışmalar takdire şayandır ama bu çalışmalar şehrin ana artel ulaşımını rahatlatacak çevre yolu ihtiyacını kesinlikle ortadan kaldırmayacak bilakis zorunlu hale getirecektir.

“DEMİRAĞLAR ATIL KALMAMALI”

Mardinimizin gerek tarım gerek turizm ve gerekse ticari potansiyelini yükseltebilecek asıl konulardan biri de demiryolu ağıdır. 1970’li yıllara kadar faal olan bir demiryolu ağımız var ve 40 yılı aşkın bir süreden beridir de atıl durumdadır. Gerek yüksek hızlı trenle yolcu taşımacılığı ve gerekse organize sanayi bölgemize bağlanabilecek yük taşımacılığı için gerekli olan raylı sistemlerle ilgili olarak her Mardinlinin Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından duyacağı bir müjdeye açlığı vardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu da dikkate alacağından emin olduğumu ifade ederek eğitime geçmek istiyorum.

“MEVCUT DURUMDA TEKLİ ÖĞRETİM HAYAL”

Mardinimizdeki öğretmen açığı, yıllardır süregelen bir sorun olmaktan çıkmalıdır artık. Öğretmen açığının yanı sıra derslik sayısı konusunda da sıkıntılar yok değil. Taşıma suyla değirmen nasıl dönmüyorsa mevsimlik işçi misali görevlendirilen vekil öğretmenlerle de eğitimin kalitesini yükseltmemiz mümkün değildir. Sadece Kızıltepe ilçemizdeki doğum sayısına bakıldığında bile salt bu ilçemize günde bir dersliğin yapılması gerektiği gerçeğini de unutmamak lazım. Halen ikili öğretim yapılan okullarımızda bu anlamdaki sıkıntılar mevcutken millet olarak arzuladığımız tekli öğretime geçişin nasıl yapılabileceğini merak ediyorum doğrusu. Bu konuda da gayet duyarlı olduğunu bildiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu anlamda da müjdeli haberler duyacağımıza inanıyorum.

“ŞEHİR HASTANESİ ŞEHİR EFSANESİ Mİ OLACAK”

Tarım, ticaret, turizm, enerji, ulaşım, eğitim derken her şeyin başı olan sağlığa geldi sıra.

Sayın Cumhurbaşkanım;

            Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliği referandum çalışmaları sırasında Mardinimizi ziyaret etmiş ve konuşma yapacağınız meydanı hınca hınç dolduran kalabalığa Mardin’e bir şehir hastanesi sözü vermiştiniz. Bu sözünüz, meydanda toplanan vatandaşlarımızın coşkusuna coşku katmıştı. Mardin’e verdiğiniz şehir hastanesi sözünün ardında yaşanan heyecanı gazeteciler olarak günlerce sütunlarımıza taşıdık ve halkımızın heyecanına heyecan kattık. Gerçi Mardinliler olarak bizler, Üniversitemiz bünyesinde kurulacak bir eğitim araştırma hastanesinin Mardin’in tek başına 30 yıllık sağlık yatırımı ihtiyacını karşılayabileceğini düşünerek araştırma hastanesinin şehrimize kurulmasını yana yıkıla istemiş ve bunun için de kampanyalar düzenlemiştik belki ama reis “şehir hastanesi” diyorsa bir sebebi hikmeti vardır diyerek ona da ikna olmuş olduk. İşte tam da bu sıralarda Sağlık bakanlığından gelen ekipler, alan incelemesi ve yer tespitiyle ilgili çalışmalarını gerçekleştirip gittiler. Ama gidiş o gidiş. Halk arasında “Şehir hastanesi şehir efsanesine dönüştü” esprileri dolaşmaya başladı.

Türkiye’de en çok dış hasta sevki olan şehir olarak istatistiklere yansıyan Mardinimiz için sizin emrinizle planlanan şehir hastanesinden vazgeçildiğini ve mevcut hastaneye ek bina yapılarak yatak kapasitesinin 200 kadar arttırılacağı ile ilgili olarak yeni bir planlamanın olduğunu bilmenizi istiyoruz. Mardin Devlet Hastanesi’nin yatak sayısını 500’e çıkarmakla Mardin’in şehir hastanesi ihtiyacını ortadan kaldıramayacağımız gibi, bu şehrin sağlık alanındaki taleplerini en iyi ihtimalle 10 yıl ötelemekten ileri gitmemiş oluruz. Hastaneye yapılacak ek bina Şehir Hastanesi İhtiyacını ortadan kaldırmayacaktır ve yapılan yatırım da üzerinden yıl geçmeden yeni bir yatırımı zorunlu kılacaktır. Hem Mardin’den nüfus olarak çok daha küçük olan Türkiye’nin 39 şehrinde Şehir hastanesi bulunuyorken Mardin’i Şehir Hastanesi olmayan şehir olarak bırakmak AK Parti’nin sağlık alanındaki devrimini Mardin adına gölgelemeyecek midir?

Bizler, Sayın Cumhurbaşkanımızı sözünün eri, verdiği vaatleri ne pahasına olursa olsun yerine getiren güçlü bir lider olarak biliyoruz ki öyledir. Bundan hiç şüphemiz yok, olmaz da. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunları, yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeleri takip ettiğiniz yoğunluğun içindeyken Mardin için hayati önem taşıyan “Mardin’e Çevre Yolu projesi planlaması yapıldı mı, GAP Sulama Kanalları Mezopotamya Ovasına ulaştı mı, Şehir Hastanesi Projesi’nin hangi aşamaya geldiğini, Mardin’de eğitim alanındaki 2 bin öğretmen açığı giderildi mi, okullardaki derslik açığında durum nedir? diye sıralayabileceğimiz bu sorunları takip edememiş olabileceğinizi düşünüp, yeri gelmişken bilgilendirmek istedim.

Türkiye’yi yeniden inşaa eden hükümetin lideri olan zatı alinize duyurmak üzere kaleme aldığım bu konuları, daha önce kendisini Mardin temsilciniz olarak kamuoyuna açıklayan; siyasi zevattan - sivil toplum kuruluşlarına, bürokratından akademisyenine varana kadar her alanda, her fırsatta ve her kesime "racon" kesen Artuklu Üniversitesi Rektörü olan hemşerimiz Prof Dr. Ahmet Ağırakça üzerinden sizlere ulaştırmayı düşünüyordum ki; kongre süreci nedeniyle şehrimize geleceğinizi öğrenince bu fikrimden vazgeçerek gazetemizin sütunları üzerinden sizlere direk ulaştırmanın daha mantıklı olacağını düşündüm. Öyle ya, Siyasi açıdan Mardin’de sizleri AK Parti İl Başkanının, İdari açıdan da İl Valisinin temsil ettiği malumun ilamıdır.

       Saygılarımla…

Yorumlar

Image
sedat
16.03.2018 / 17:11

yılın yazarı olmak kolay olunmuyor. sizi kutluyorum, içimizi okumuşsun ve yazmışsın Allah senden razı olsun kardeşim.

Image
Fethullah Akdoğan
16.03.2018 / 13:32

Kadir bey, tebrik ediyorum, bütün konuları çok güzel işlemişsiniz. İnşallah bu konular çöüzm bulduğunda Mardin tam anlamıyla büyükşehir olur. Hastane ve çevre yolu konusunu işlediğiniz için özellikle teşekkür ediyoruz.

Image
Mahmut Özer
15.03.2018 / 23:42

Tek kelimeyle mükemmel olmuş ve taraflı gazeteci olmadığınızı her anlamda Mardinimizin sıkıntılarını paylaşmışsınız yazan elleriniz dert görmesin sayın başkan

Image
SÜLEYMAN
15.03.2018 / 23:20

şahsi menfaat olmadan, tamamen toplumsal konulara parmak basmışsınız işte bu yüzden bir daha kutluyorum sizi yazarların, düşünen insanlarının,mu halkın adına konuşanlara kulak verilmeli. İşte bunun için sizi önemsiyorum.

Yorum Yaz