tatlidede

DARA Antik Kenti nerede? Nasıl Gidilir? Mardin Dara Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Mardin'de keşfedilmeyi bekleyen ve muhteşem yapısı ve görünümü ile Efes'i geride bırakan, dünyanın ilk ve tek açık hava galeri mezarlığına sahip, dünyada ilk su barajlarının kurulduğu tarihi antik kent Dara'yı mutlaka ama mutlaka ziyaret etmelisiniz. Peki Dara'ya nasıl gidilir? Dara yol tarifi? Dara nerede? Dara Antik Kenti nasıl bir yer?
  • 04.04.2022 10:00
DARA Antik Kenti nerede? Nasıl Gidilir? Mardin Dara Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Medeniyetlerin beşiği, kültürlerin harmanı, farklı inançların buluştuğu Mardin'de Mezopotamya'da müthiş bir tarih yatıyor. Bu toprakları gezip görmek, bu tarihe, bu harmana mutlaka tanıklık etmek gerekiyor. Dara Antik Kenti nerede? Dara Antik Kenti tarihi? Dara Antik Kenti giriş ücreti? İşte Dara Antik Kenti'ne ait tüm bilgiler...

Tarihin en köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapan Mardin, doğu ve güneydoğu Anadolu kültürünün, Ortadoğu’nun tüm dinlerinin halen bir arada ve huzur içinde yaşadığı, mimarisi, arkeolojik mirası ve kültürel değerleriyle Türkiye’nin en renkli kenti. 

DARA'DA NE VAR?
Döneminde önemli bir merkez olan Dara Antik Kenti Doğu'nun Efes'i olarak anılıyor. Dünyanın dört bir tarafından yerli ve yabancı turistler bu harabeleri görmek için geliyor. Antik kentin kalıntıları arasında

  • kilise
  • zindan
  • saraylar
  • sarnıç
  • mağara evler
  • taş yapılar
  • galeri mezarlığı
  • agora
  • heykeller
  • su bentleri
  • mozaikler
  • çarşı
  • tophane

bulunuyor. Ayrıca köy çevresinde tarihleri Geç Roma Dönemi’ne kadar giden mağara evleri de görebilirsiniz.

Mardin merkeze 30 kilometre mesafede ve il merkezinin güney doğusunda yer alır. Mardin Nusaybin karayoluna 9 kilometre uzaklıktadır. Tarihte çok önemli bir yeri olan antik kent sit alanı statüsünde korunuyor. Antik kent bir açık hava müzesi durumunda ve binlerce yıllık bir tarih mirasını taşıyor. Uzun süredir arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğü alan günümüzde ziyarete açık. Alan gerekli restorasyondan geçirilmiş ve çevresi düzenlenmiş şekilde ziyaretçilerini bekliyor.


DARA ANTİK KENTİ TARİHİ
Dara Antik Kenti'nin antik adı Anastasiopolis'tir. Dara'nın tarihi o kadar eskilere dayanıyor ki kentin kuruluş yılı tam olarak bilinmiyor. Kent Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri konumundaymış. Dara, Pers İmparatoru Darius ile Büyük İskender’in savaşına da tanıklık etmiş.

Dara Antik Kenti bir dönem Roma imparatorluğunun da hakimiyeti altına girmiş. 5. yüzyılda Pers hakimiyetine giren kent yaklaşık olarak 100 yıl Perslerin elinde kalmış. Dara, 7. yüzyıl sonlarına doğru Emevilerin, daha sonra Abbasîlerin, 15. yüzyılda da Osmanlıların hâkimiyetine girmiş.

DARA ANTİK KENTİ ADINI NEREDEN ALIYOR
Yıllardır kazıları ve araştırmaları süren Dara Antik Kenti, ismini Pers Kralı Darius'tan alıyor.

DARA ANTİK KENTİ KALINTILARI
Dara harabelerini ziyaret ettiğinizde bir çok tarihi kalıntıyı görebilirsiniz. Yapılar arasında saray, çarşı, agora, köprüler, tophane, zindanlar, silolar, su benti kalıntıları, özel olarak oyulmuş mağaralar bulunuyor.

DARA ANTİK KENTİ NEREDE
Dara Antik Kenti nerede bulunuyor sorusunun yanıtı Mardin'in Güneydoğusunda bulunan Dara Köyü'nde yer alıyor. Mardin - Dara Antik Kenti arası 30 km. Bireysel aracınızla 25 dk'da harabelere ulaşabilirsiniz.


DARA ANTİK KENTİ NASIL GİDİLİR? YOL TARİFİ
Mardin-Nusaybin yolu üzerinde bulunan antik kente giderken Akıncılar Köyü'nden 10 kilometre içeri girilmektedir. Dolmuş seferi bulunmuyor.

Harabelere gitmek isteyenler için haritadaki konumu ekliyorum. Buraya tıklayarak navigasyon yardımıyla Dara Antik Kenti'ne erişebilirsiniz.

DARA ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ
Dara Antik Kenti'ne giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde harabeleri gezebilirsiniz. Ziyaret saatleri 09.30 - 18.30 arasında gezebilirsiniz. Haftanın her günü ziyarete açık.

Dara Antik Kenti Tarihi

Dara Antik Kenti Anadolu ve Mezopotamya sınırında yer alan önemli bir yerleşimdir. Kent Tur- Abdin Dağları ile Mezopotamya Ovası’nın kesiştiği yerde kurulmuştur. Alan 4 kilometrelik bir sur yapısı ile çevrelenmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu şehri bir ordugah olarak kurmuştur. Sasaniler’in saldırılarını püskürtebilmek için inşa edilmiştir. İmparator Anastasius döneminde 507 yılında inşa edilmiştir. Yapım aşaması 3 yıl sürmüştür.


İnşasında Suriye’den getirilen işçiler çalışmıştır. Dönemin imparatorunun ismine gönderme olarak adı Anastasiupolis olmuştur. Sonraki yıllarda İmparator Justiniaus döneminde kente su sarnıçları gibi yapılar da eklenmiştir. Aynı dönemde surlar sağlamlaştırılmış ve daha küçük garnizon kaleler yaptırılmıştır. Surların yüksekliği 20 metreye kadar çıkarılmış ve kalenin etrafına hendekler kazılmıştır. Hendeklerin içi savunma amacıyla su ile doldurulmuştur. Bu dönemde kentin adı Nova olarak değiştirilmiştir. Kentin içinde 2 kilise, halk hamamları, Pazar yeri, sarnıçlar, depo ve Anastasius’un Heykeli bulunur. Bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşmıştır.

Antik Kent birçok kez el değiştirmiştir. Bölgede Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu Devlet ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait yapılar bulunur. 7’nci yüzyılda Arap istilasına uğrayan kent 15’inci yüzyılda ise Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına katılmıştır.

Dara Antik Kenti Özellikleri

Dara Antik Kenti Mezopotamya'nın Efes’i olarak anılır. Tarihte Mezopotamya'nın en önemli yerleşimleri arasında olan Dara dünyadaki ilk su barajının yapıldığı yerdir. Antik kent çok geniş bir alana kurulmuştur. Yapılan arkeolojik kazılarla kentin %30’luk kısmı açığa çıkarılmıştır. Geri kalan kısmı içinse çalışmalar devam etmektedir. Alanın içinde kale, sur, tophane gibi savunma yapılarının yanında saray, su kanalları, su sarnıçları, kilise, hamam, arasta, zindan, kaya mezarı ve yerleşim alanları gibi yapılar da bulunur.

Dara Antik Kentinin etrafına örülen surlar kuzey kapısından başlar ve Zellace bölgesinden devam edip Tophane bölgesine kadar gelir. Bu alandan bölgedeki Bertevi Sarayı’nın güney kapısı ile birleşir ve Hakni bölgesine kadar çıkar.

 

Galeri Mezarlık girişi / Toprakla kaplı olan bu alan temzilenerek bu hazine ortaya çıkarıldı. 

Galeri Mezarlıkta ortaya çıkarılan kemikler /  

Galeri Mezarlıkta komutanların mezarlığının olduğu anıt / Dara

Galeri Mezarlık topraktan temizlendiği zaman

Üçkatlı Galeri mezarlığıin ikinci ve üçüncü katındaki bölmeler

Üçkatlı Galeri mezarlığıin üç katındaki bölmeler

Üçkatlı Galeri mezarlığın tabanında yer alan bölmelerdeki kemikler

Üçkatlı Galeri mezarlığındaki en alt bölüm

Üçkatlı Galeri mezarlığında at ve insan kemikleri

Üçkatlı Galeri mezarlığıin ana girişi

Üçkatlı Galeri mezarlığın altı katındaki bölmeler

Üçkatlı Galeri mezarlığı girişindeki anıt mezarlıklar

 

Üçkatlı Galeri mezarlığı girişindeki anıt mezarlıklar

Dara'daki agora çarşısı

 

MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz