tatlidede
tatlidede

Devlet Bahçeli kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Devlet Bahçeli ne zaman doğdu? Devlet Bahçeli hangi görevlerde buldu, geçmişi?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli göreve gelişinin 24. yıldönümünde partililer ve sevilenleri tarafından Twitter’da #DavayaAdananBirÖmür twiti ile gündem de yer aldı. Yapılan paylaşımların ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hayatı en çok merak edilen konulardan biri oldu. İşte, Devlet Bahçeli kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Devlet Bahçeli ne zaman doğdu? Devlet Bahçeli hangi görevlerde buldu, geçmişi? Sorularının yanıtı haberimizde…
  • 06.07.2021 15:32
Devlet Bahçeli kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır? Devlet Bahçeli ne zaman doğdu? Devlet Bahçeli hangi görevlerde buldu, geçmişi?

Devlet Bahçeli Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı görevine gelişinin 24. yıldönümünde partililer ve sevilenleri tarafından Twitter’da #DavayaAdananBirÖmür twiti ile gündem de yer aldı.

Devlet Bahçeli kimdir?

Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye’de dünyaya geldi. Türk siyasetçi, ekonomist, eski başbakan yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Bahçeli, Ülkü Ocakları'nın kurucularından biridir. Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP genel başkanlığı görevini sürdürmektedir.

1999 ve 2002 yılları arasında Bülent Ecevit tarafından kurulan koalisyon hükümeti'nde başbakan yardımcısı olarak yer aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 21'inci, 23'üncü, 24'üncü, 25'inci, 26'ıncı ve 27'inci dönem Osmaniye milletvekili olarak meclise girdi.

Politikaya girmeden önce Türkiye ve dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika konularıyla ilgilenen ve bu alanlarda çalışmalar yapan Bahçeli, Alparslan Türkeş'in vefatının ardından yapılan ilk kongrede MHP genel başkanı seçildi. İlk defa 1999 Türkiye genel seçimlerinde MHP'den Osmaniye milletvekili olarak meclise girmiştir. 2002 Türkiye genel seçimlerinde partisi %10'luk seçim barajının altında kalınca, genel başkanlık görevinden istifa etti, fakat 2003 yılında yapılan kongrede genel başkanlığa tekrar seçildi.

MHP'nin Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde %4,39 oranında oy kaybederek, alınan oy %11,90 oranında azalınca 547 delege parti yönetiminden olağanüstü kurultay talep etti, fakat Bahçeli kurultay çağrılarını reddetti. Muhalifler partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde iptal davası açtı, 19 Haziran 2016 tarihinde bir kurultay yapıldı ve parti tüzüğündeki olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen madde değiştirildi. Fakat Yargıtay'ın kararıyla yapılan bu değişiklikler durduruldu.

Bahçeli 2018 ve 2021 yıllarında yapılan kongrelerde MHP genel başkanlığına tekrar seçildi. MHP, 2018 yılında AK Parti ile cumhur ittifakı adında bir seçim ittifakı kurdu. Seçimlere cumhur ittifakı çatısı altında giren MHP, 2018 Türkiye genel seçimlerinde meclise 49 milletvekili soktu, 2019 Türkiye yerel seçimlerinde de bu ittifakı sürdürdü.

Devlet Bahçeli’nin Hayatı

Devlet Bahçeli, 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde doğdu. Babası Salih Bahçeli, Osmaniye'nin tanınmış çiftçi ve tüccarlarındandır. Annesinin adı Samiye'dir. Fettahoğulları olarak bilinen geniş ve köklü bir Türkmen sülâlesine mensup olan Bahçeli, ailesinin 4 çocuğundan biridir. Babasının ilk evliliğinden olan 2 kardeşi vardır. Sol görüşlü bir ailede yetişen Bahçeli'nin babası, Cumhuriyet Halk Partisi taraftarı ve İsmet İnönü hayranıydı.

İlköğrenimini memleketi Osmaniye'de 7 Ocak İlkokulu'nda tamamladı. Ortaokulu kendisinden üç yaş büyük Servet adındaki ağabeyiyle Adana'da Özel Çukurova Koleji'nde yatılı olarak okudu. Lise eğitimi için İstanbul'a akrabalarının yanına gitti ve Emirgan Akgün Koleji'ne yazıldı, lise ikinci sınıfta Etiler'deki Özel Ata Koleji'ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı. 1967 yılında Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'ni kazandı ve dış ticaret bölümünü 1971'de bitirerek mezun oldu.

Asistanlık kariyeri

Bahçeli mezuniyetinden sonra, 1972 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda iktisat bölümünde asistan olarak görev aldı. Öğrencilerle yakından ilgilenen bir akademisyendi. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği'nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği'nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır.

Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları Asistanlığı Derneği'ni kurdu ve başkanlık görevini üstlendi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden iktisat doktoru unvanı aldı ve aynı üniversitenin iktisadi ve idarî bilimler fakültesinin iktisat politikası ana bilim dalında 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü. Dr. Bahçeli yine bu süre içerisinde Türkiye ve Dünya ekonomisi, Türk tarihi ve dış politika konularıyla ilgilendi ve bu alanlarda çalışmalar yaptı.

Erken siyasi kariyeri

Bahçeli, gençlik dönemlerinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi genel başkanı Alparslan Türkeş'in seminerlerine gitmeye başladı. 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde öğrenci iken Ülkü Ocakları kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-1971 yıllarında Millî Türk Talebe Birliği'nin genel sekreterliğini yaptı.

Bir yandan aktif olarak siyasi faaliyetleri yürütürken, diğer yandan da akademik çalışmalarını devam ettirdi. 1980 Darbesi'nden sonra cezaevine giren Milliyetçi Hareket Partisi ve Ülkücü kuruluşların yöneticileri ile mensuplarının davalarının her platformda savunulmasına dair çalışmalarda bulundu.

MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş tarafından göreve çağrılması üzerine, 17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) büyük kurultayında parti yönetimine seçildi ve genel sekreterlik görevine getirildi.

MÇP ve MHP'nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda genel sekreterlik, genel başkan yardımcılığı, merkez yürütme kurulu üyeliği, merkez karar kurulu üyeliği, genel başkan başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.

MHP Genel Başkanlığı (1997-günümüz)

MHP genel başkanı seçilmesi

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etmesinin ardından Bahçeli, 18 Mayıs 1997 tarihinde gerçekleştirilen 1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlık için Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş ile yarıştı.

İlk turda Türkeş 412, Bahçeli 359, Ramiz Ongun 231, Enis Öksüz 104, Muharrem Şemsek 80 ve İbrahim Çiftçi 13 oy aldı. Kurultayın ilerleyen saatlerinde Türkeş dışındaki tüm adaylar Bahçeli lehine adaylıktan çekildi ve ülkücüler arasında çıkan kavga sonucu kongre ertelendi.

6 Temmuz 1997 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü kongrede Tuğrul Türkeş ile Devlet Bahçeli arasında yapılan iki adaylı seçimde Bahçeli 1193 delegeden 697 oy alarak yeni genel başkan seçildi. Türkeş 487 oy alarak ikinci sırada kaldı.

Seçimler

Genel başkanlığı sırasında partisi 1999 genel seçimlerinde %8,18 olan oy oranını %17,98 çıkararak tarihindeki en yüksek oy oranını aldı ve ikinci parti oldu. Seçimlerin ardından hiçbir partinin tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamaması üzerine Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den hükümet kurma görevi alan Bülent Ecevit başkanlığında DSP, MHP ve Anavatan Partisi ile 28 Mayıs 1999 tarihinde kurulan koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı olarak yer aldı.

Böylece, MHP 21 yıl sonra ilk kez hükümete girdi. 5 Kasım 2000 tarihinde gerçekleştirilen ve 1301 delegenin oy kullandığı olağan kongrede 1283 oy alarak tekrar genel başkan seçildi. Başbakan yardımcılığı görevini 18 Kasım 2002 tarihine kadar sürdürdü.

2002 genel seçimleri için yapılan anketler MHP'nin baraj altında kalma tehlikesi olduğunu işaret etti. Bahçeli'nin 29 Kasım 2002 tarihinde seçim beyannamesi tanıtım toplantısında yapmış olduğu konuşmada seçim vaatlerinin arasında ekonomi alanında yaşanan sıkıntıların aşılması da yer aldı. Seçimlerde partisi MHP'nin oyu %9,62 oranında düşerek %8,36'ya geriledi ve baraj altında kaldı.

Bahçeli, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada "Başarısızlığın tek sorumlusuyum." açıklamasını yaparak genel başkanlık görevinden istifa etti. 12 Ekim 2003 tarihinde yapılan kongrede MHP genel başkanlığı için Ramiz Ongun, Koray Aydın ve Aytekin Yıldırım ile yarıştı. 1180 delegenin oy kullandığı kongrede 688 oy alarak yeniden genel başkan seçildi, Ramiz Ongun 300 oy alarak ikinci sırada kaldı.

Bahçeli, 19 Kasım 2006 tarihinde yapılan kongrede 1139 delegenin oy kullandığı kongrede 1127 oy alarak yeniden MHP genel başkanı seçildi. 2007 genel seçimlerinde partisi oyunu %5,91 oranında artırarak %14,27 oy aldı. 2011 genel seçimleri için yapılan anketlerin çoğu MHP'nin oy oranının düşeceğini işaret etti.

Bahçeli'nin seçim vaatleri arasında her yıl %7 büyüme olması ve seçim kanununun tekrar gözden geçirilmesi yer aldı. Seçimde MHP'nin oy oranı %1,26 düşerek %13,01'e geriledi. Bahçeli, 4 Kasım 2012 ve 21 Mart 2015 tarihlerindeki kongrelerde tekrar genel başkan seçildi.

Genel başkanlığını yaptığı MHP'nin Haziran 2015 genel seçimleri için kullandığı seçim kampanyasının sloganı “Bizimle yürü Türkiye!” şeklinde oldu. Seçim vaatleri arasında asgarî ücretin 1400 TL yapılacağı, emekliye yılda iki kez 1400 TL ikramiye verileceği ve terörün kökünün kazınacağına yer verildi. Seçimde partisi oyunu %3,28 oranında artırarak %16,29'a getirdi. Seçim sonrası yaptığı değerlendirmede şöyle konuştu:

"Birinci koalisyon, başlangıcından bu yana birliktelikleri devam eden AKP ile HDP arasında olması lazımdır. İkinci bir koalisyon modeli olarak AKP, CHP ve HDP'yi bir araya getirebilirsiniz. Böyle bir yapılanma içinde MHP, şerefi ve haysiyetiyle, ilkeli ve dürüst davranışıyla, politikalarıyla, çok güzel ve Meclis'te denetimi esas alan bir ana muhalefet partisi görevini üstlenmeye de hazırdır"

MHP Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri seçim kampanyası için "Sen bilirsin Türkiye!" sloganını kullandı. Seçim vaatleri arasında evi olmayan ailelere 250 lira kira yardımı yapılacağı ve muhtaç ailelere hilal kart verileceğine yer verildi. MHP seçimde %4,39 oy kaybederek %11,90 oy oranına geriledi.

Kurultay süreci

Kasım 2015 genel seçimlerinin ardından sosyal medya'da çeşitli hesaplar tarafından Bahçeli'nin genel başkanlık görevinden istifa edeceği iddiaları ortaya atıldı. Fakat Bahçeli'nin medya ve iletişimden sorumlu danışmanı Metin Özkan, "Asla istifa yok! Yola devam!" sözleriyle istifa iddialarını yalanladı. Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada istifa iddialarını değerlendirerek, "Partimizin tüm organları görevinin başındadır. MHP ilkelerinden ödün vermeden yolunda yürüyecektir" dedi.

MHP'de 547 delege olağanüstü kurultay taleplerini MHP Genel Merkezi'ne iletti. MHP eski milletvekili Meral Akşener, açtığı davayı kazanarak ihraç edildiği MHP'ye geri dönen Sinan Oğan ve Koray Aydın kurultay çağrısında bulundu ve genel başkan adayı olduklarını açıkladılar. Fakat Bahçeli kurultay çağrılarını reddederek kurultay tarihi olarak 18 Mart 2018 tarihini işaret etti.

547 imzayı MHP Genel Merkezi’ne teslim eden muhalifler, bir Kurultay Çağrı Heyeti oluşturdular. Taleplerine karşılık verilmediği gerekçesi ve partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi talebiyle dava açıldı. Parti yönetimi, karar vermek için mahkemeden süre istedi. Mahkeme, MHP'de olağanüstü kongre kararı yapılması yönünde karara vardı ve Yargıtay bu kararı oy birliğiyle onayladı.

Bahçeli’ye karşı genel başkanlığını ilan eden 6 muhalif adayın katılımıyla 19 Haziran 2016 tarihinde MHP’nin 6.Olağanüstü Büyük Kongresi toplandı. Tüzük kurultayı olarak tanımlanan kongrede, genel merkez aksini iddia etse de kurultay toplanma sayısına ulaşıldığı noter huzurunda teyit edildi. Kongrede kabul edilen değişiklik önerileriyle parti tüzüğündeki 13 madde yenilendi.

Değişikliklerle birlikte parti tüzüğündeki ‘olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılmasını’ engelleyen madde ‘seçim yapılabilir’ şeklinde değiştirildi. Fakat Yargıtay’ın kararıyla 19 Haziran’da yapılan tüzük kurultayının yürütmesi, 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından durduruldu. Yargıtay'ın bu kararı sonrasında Akşener, seçimli olağanüstü kongre talebinin reddedilmesi ile ilgili olarak 'tam kanunsuzluk' talebiyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) şikayette bulundu.

Fakat YSK, Çankaya Seçim Kurulu'nun "MHP'de kongre yapılamaz" kararına Akşener'in yaptığı itirazı reddetti. MHP Genel Merkezinin, 10 Temmuz'da yapılacak kongreyi yapmaktan vazgeçtiğine dair dilekçesi nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi. MHP'li muhalifler basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası yapılan açıklamada, 4 genel başkan adayı, ortak hareket edeceklerini, en kısa sürede kurultayı toplayacaklarını söyledi.

Bahçeli "10 Temmuz bizim için amaç ve anlamını yitirmiştir. Artık önümüze bakacağız, oyalanmayacağız. 18 Mart 2018’de Olağan Büyük Kurultayımızı kardeşlik ve ülküdaşlık hukuku içinde yapacağız" açıklamasını yaptı.

Meral Akşener, Yusuf Halaçoğlu ve Ümit Özdağ gibi isimler MHP Disiplin Kurulu'nun kararıyla partiden ihraç edildi. Ayrılan bu isimler Meral Akşener önderliğinde 25 Ekim 2017 tarihinde İYİ Parti'yi kurdular. 18 Mart 2018 tarihinde gerçekleşen MHP 12. Olağan Kongresinde tekrar genel başkan seçilmiştir.

Cumhur İttifakı (2018-günümüz)

20 Şubat 2018 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve MHP ortaklığında Cumhur İttifakı adında bir seçim ittifakı kurulmuştur. 14 Mart 2018'de siyasi partilerin seçimlerde ittifak yapabilmesini sağlayan kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

Seçim barajında ittifakın oylarının toplamının geçmesinin yeterli sayılacağı ittifak kanunu ile siyasi partilerin seçimlerde başka siyasi partileri desteklemesini yasaklayan hüküm kaldırıldı. Cumhur İttifakına Büyük Birlik Partisi de katılmıştır.

Bahçeli'nin genel başkanlığını yaptığı MHP, 16 Nisan 2017 referandumundan sonra yapılan ilk seçim olan 2018 Türkiye Genel Seçimleri'ne Cumhur İttifakı ile katılmıştır. Bahçeli seçimlerde MHP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını, Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini ifade etti.

Erdoğan 2018 seçimlerinde %52,6 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmiştir. MHP %11,10 oy alarak 49 milletvekili meclise girmiş, Cumhur ittifakı toplamda %53,66 oy almıştır. 2018 genel seçimleri sonrası Erdoğan'ı tebrik etmiş, MHP'nin tarihi bir başarıya imza attığını beyan etmiştir.

2019 yerel seçimlerinde MHP tekrar Cumhur İttifakı çatısı altında seçime girmiştir. MHP; İstanbul, Ankara ve İzmir'de aday göstermeme kararı almış, AK Parti'nin göstereceği adayları desteklemiştir. Erdoğan MHP'nin bu hamlesini 'jest olarak gördüğünü ve karşılık vereceklerini ifade etmiştir. AK Parti de Kütahya, Erzincan, Kırşehir, Zonguldak ve Aydın'da belediye başkan adayı göstermemiştir.

Seçimler tarihi

Devlet Bahçeli genel başkan seçilmesinden 2 yıl sonra yapılan 1999 genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Osmaniye milletvekili olarak meclise girdi. 2002 genel seçimlerinde Osmaniye milletvekili adayı oldu fakat partisi baraj altında kalınca meclise giremedi.

Devlet Bahçeli ilk defa 1999 genel seçimlerinde MHP Osmaniye milletvekili olarak meclise girdi. 2002 genel seçimlerinde partisi baraj altında kalınca meclise giremedi. 2007 genel seçimlerinde MHP Osmaniye milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 ve 2018 genel seçimlerinde de MHP Osmaniye milletvekili olarak tekrar meclise girdi.

Devlet Bahçeli’nin özel yaşamı

Devlet Bahçeli bekârdır.

Sağlık durumu

Kronik bir sağlık sorunu bulunmayan Bahçeli, 2004 yılında Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde kalp ameliyatı oldu ve 4 damarında müdahalede bulunuldu. 2016 yılında Kocaeli'de özel bir hastanede tekrar kalp ameliyatı oldu.

Üst solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle 23 Eylül 2019'da Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde gördüğü bir günlük tedavinin ardından bir süre dinlenen Bahçeli, bu istirahatinin 21 gün sonrasında, 14 Ekim 2019'da mesaisine başladı.

Dini görüşü

Bahçeli yaptığı bir konuşmada dinî inancının İslam olduğunu şöyle belirtmiştir:

"Hamd olsun hepimiz Müslümanız. Dünyanın gelip geçiciliğini biliyoruz. Biz Müslüman olduğumuz kadar da Türküz. Değişmeyecek kaderimiz budur. Doğumdan ölüme kadar kim olduğumuzu sormaya gerek duymadık."

Hobileri

Bahçeli Beşiktaş futbol takımını tutmaktadır. Klasik araba tutkunu olan Bahçeli, 11 araçtan oluşan bir klasik araba koleksiyonuna sahiptir. Koleksiyonuna hem yeni arabalar katmakta hem de dostlarına araba hediye ettiğini belirtmiştir.

Arabaların plakaları da Türkiye Cumhuriyeti'nin kısaltması olan T.C. , tuttuğu takımın kısaltması olan BJK ve isminin kısaltması olan DB harflerini bulunduruyor. Koleksiyonundaki araçlar MHP Genel merkezinin garajında bulunmakta, her gün temizliği yapılmaktadır.

Ayrıca Bahçeli, koleksiyonundaki araçlarla hafta sonları fırsat buldukça Ankara'da şehir turu attığını belirtmiştir. Koleksiyonundaki araçlardan 1982 model Chyrsel marka otomobilin figürünü, 9 yıldızı ve isminin kısaltması olan DB harflerinden oluşan bir yüzüğe sahiptir.

Devlet Bahçeli’nin Eserleri

Bahçeli'nin yazdığı kitapların isimleri şu şekildedir:

  • 2011 Seçim Beyannamesi
  • Türkiye Gündemi ve Genelgeler
  • Gizli Gündemler “Demokrasi, Özgürlük, Anayasa”
  • Millet ve Devlet Bekası İçin Güç Birliği
  • Referanduma Doğru İstanbul’da Bayramlaşma
  • Ülkü ve Şuur
  • Bölücü Terörün Siyasallaşma Süreci (Yıkım Projesi)
  • Bin Yıllık Kardeşliği “Yaşa ve Yaşat” Mitingi
  • “Var Ol Türkiye” MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı
  • Çözülen Ülke Türkiye ve Tavrımız
  • Çözülen Ülke Türkiye ve Ülkümüz
  • MHP 40. Yıl - Bir Hilal Uğruna
  • Ortak Akılda Buluşma
  • Siyasi Hayat ve Normalleşme Süreci
  • Yönetilmeyen Türkiye “Kutuplaşma, Kargaşa ve Kaos”
  • Teslimiyet ve Açılım Siyaseti “Demokrasi, Ekonomi, Güvenlik”
  • Terör Kıskacında Türkiye: Tarihi Uyarı

Devlet Bahçeli’nin Kronoloji hayatı

  • 1 Ocak 1948 tarihinde Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde dünyaya geldi.
  • İlkokul eğitimini 7 Ocak İlkokulunda tamamladı.
  • Ortaokulu Özel Çukurova Kolejinde tamamladı.
  • Lise öğrenimine Emirgan Akgün kolejinde başladı, diplomasını Özel Ata Kolejinden aldı.
  • 1967 yılında başladığı Ankara İktisadi ve Ticari ilimler Akademisi dış ticaret bölümünden 1971 yılında mezun oldu.
  • 1972 yılından 1987 yılına kadar iktisat bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştı ve doktor unvanı aldı.
  • 1987 yılında Alparslan Türkeş'in çağrısı üzerine üniversitedeki görevinden istifa etti ve MÇP'nin genel sekreterlik görevine getirildi.
  • MÇP ve MHP'de uzun yıllar birçok kadroda görev aldı.
  • Alparslan Türkeş'in vefatının ardından 1997 yılında yapılan kongrede MHP'nin genel başkanlığına seçildi.
  • 1999 Genel Seçimlerinde MHP Osmaniye milletvekili olarak ilk defa meclise girdi.
  • 1999 yılında Bülent Ecevit tarafından kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan yardımcısı olarak görev aldı. Bu görevini 2002 yılına kadar sürdürdü.
  • 2002 Genel Seçimlerinde partisi baraj altında kaldığı için meclise giremedi.
  • 2002 seçimleri sonrası partisi baraj altında kaldığı gerekçesiyle MHP genel başkanlığı görevinden istifa etti. 2003 yılında bu göreve tekrar seçildi.
  • 2007, 2011, Haziran 2015, Kasım 2015, 2018 genel seçimlerinde Osmaniye milletvekili olarak seçildi.

Yorum Yaz