tatlidede

Disiplin - Ulrich Bröckling Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Disiplin kimin eseri? Disiplin kitabının yazarı kimdir? Disiplin konusu ve anafikri nedir? Disiplin kitabı ne anlatıyor? Disiplin PDF indirme linki var mı? Disiplin kitabının yazarı Ulrich Bröckling kimdir? İşte Disiplin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 23.01.2023 19:00
Disiplin - Ulrich Bröckling Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Ulrich Bröckling

Çevirmen: Veysel Atayman

Orijinal Adı: Disziplin: Soziologie und Geschichte militärischer Gehorsamsproduktion

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755393314

Sayfa Sayısı: 446

Disiplin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Modern insanın tarihi disiplin altına alınmasının tarihi olarak da okunabilir. Disiplin, aile, okul, hapishane gibi disipline edici kurumlardan biri olan orduyu Almanya özelinde inceliyor. Esas olarak erkekleri askere dönüştürmek için hangi yolların kuşllanıldığını; bir askerin emir alınca kendi hayatını tehlikeye atarak başka askerleri hatta sivilleri öldürecek duruma nasıl getirildiğini anlatıyor. "Düzen ve disiplin" tutkunu toplum mühendislerinin, toplumun en ücra köşelerine kadar askeri disiplin uygulayarak "ölmeyi ve öldürmeyi öğrenen", "güvenilir beden" ve "sadık ruh"lardan oluşan Nazizmi nasıl inşa ettiklerini gösteriyor. Ulrich Bröckling'e göre modern devlet ile ordu ayrılmaz bir bütün oluşturur. Modern devlet elindeki şiddet kullanma araçlarıyla egemenliğini garantilemiş; savaşa karar verme hakkını elinde tutmakla da insan hayatı hakkında karar verici duruma gelmiştir. Ordular, siyasal egemenliğin en etkili aygıtlarından biri olarak, bir askere devletin çıkarlarının her şeyden, kendi hayatından bile önemli olduğu gerçeğini benimseterek oluşmuştur. Kral, vatan, halk, özgürlük ya da güvenlik için ölmeye ve öldürmeye hazır olmak " devletin vatandaşı" olmanın başlıca koşullarından biridir. Kadını dışarıda bırakarak, şiddet ve saldırganlığı içselleştiren bu "erkekler beraberliği" kendini salt askerlik dönemiyle sınırlamaz. Foucault'nun "büyük bir zindan", Weber'in "çelik gibi sert kabuk" diye adlandırdığı itaati içselleştiren, "homojen biz"in yaratılmasına yönelik "düzenli ve disiplinli" bir süreç, askerlik öncesi ve sonrasında da işler... Bu sürecin çok tutarlı bir sistematiği, amacı vardır; Genç erkeği, bütün ihtiyaçlarının karşılandığı yeni bir ortamda "eski ben"ini öldürerek "çakı gibi bir asker" yapmak ve "tehdit" oluşturduğu korkusuyla "kin ve nefret"in hedefi haline getirilen "düşman"a karşı hazırlamak!..

Sürecin tarihsel bir seyri vardır; Cephe savaşlarından teknolojik savaşlara doğru bir değişim yaşanırken asker de değişecektir; dolayısıyla o askeri üreten mekanizma da... Orduların ilk dönemlerinde, bedenin amaca uygun hale getirilmesi disipline etme çabalarının merkezinde iken, on dokuzuncu yüzyılda ulus-devletlerle birlikte ideolojk seferberlik ve tektipleitirme ön plana çıkmış; askerler "vatan için kendini seve seve feda etmeye" başlamışlardır. Yirminci yüzyılın sanayileşmiş savaş ortamında ise, geleneksel sıkı talim pratikleri ve "maneci, ruhsal donanım sağlama" önlemleri sürdürülürken, disipline etme sürecinin merkezine karmaşık silah teknolojilerinin gerektirdiği donanım yerleşmiştir. 

Disiplin'de dile getirilen tezler, Almanya örnek alınarak içeriklendirilmiş olsa da kapsamlı bir kaynak taramasıyla yazıldığı için başka orduları da anlamamıza imkân verir. On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu ordusunun modernleştirilme çalışmalarına katılmış olan Helmuth von Moltke, Colmar von der Coltz ve Liman von Sanders gibi yüksek rütbeli Alman subaylarının oynadığı tarihsel rolleri anlamak için de yol göstericidir.

 

Disiplin Alıntıları - Sözleri

  • " Sezgilerime göre bu işte bir sorun var: Askerlikte, en kusursuz düzene ulaştığımız bu kurumda nasıl oluyor da her an can vermeye hazır olmak zorunda oluşumuzu normal karşılıyoruz? Nedenini niçinini ifade edemiyorum. Düzen, bir biçimde ölme ve öldürme ihtiyacına dönüşüyor."
  • "Ateş hattında kalmak demek, uykusuz geceler geçirmek; rutubetin, börtü böceğin, açlığın ve susuzluğun etkilerine katlanmak; ama asıl, hayatını sürekli tehdit altında hissetmek demekti."
  • Aklın, mantığın gerektirdiği katılığı ve sertliği temsil etmek, insana en az acı verici yoldur.
  • Askeri disiplin, generallerden başlayıp trampetçilere kadar uzanır. Disiplinin temelini itaat oluşturur. Boyun eğmek zorunda olanların, astların, üstler karşısında akıl yürütme, mantık arama gibi bir hakları yoktur. Şef emredince ötekiler itaat etmek zorundadır.
  • Osmanlı İmparatorluğu' nun yıkılmasından sonra da ordunun politik etkisinin sürüp gitme nedenlerinden biri, modern Türk ulus-devletinin önder kişilerinin subay kökenli olmalarıdır.
  • " Doğal olmayan doğal olanı hiçbir zaman yenemez , kötülük erdemden asla güçlü olamaz ! "
  • Her şeyi kendine boyun eğdirmek istiyorsan , kendin akla boyun eğ. Akıl seni yönetirse , sen de kitleleri yönetirsin.

Disiplin İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Eser, kendi alanında emsalsizdir. Bröckling, modern devlet ve ordu kuramı üzerinden askeri itaat ve otorite üzerine Alman idealizminin bakış açısıyla yazdığı sosyolojik eserinde disiplin'i açıklar. Kitabın Alman bakış açısı ve tarihinin etkilediği bir perspektiften yazılmış olması özellikle nazizm'in anlaşılmasını kolaylaştırır. Ölüm tutkusunun, askerlerin sadakat ve adanmışlık anlayışlarının nasıl şekillendiğini ortaya koyar. Homojen biz kavramı, kitabın okunması ile daha sağlam temeller üzerine oturtulacaktır. Kitap, toplum mühendislerinin ve kurmayların vazgeçilmezlerindendir. İlgili okurların mutlaka göz atmalarını tavsiye ederim. (Gökhan)

Askeri itaat: Kitap özellikle tarih bilincini farklı bir noktaya taşıyor. Tarihle ilgii filmlerde olusan yargıların ve kalıpların aslinda yakin tarihimizde kurgulandigini gösteriyor. Özellikle askeri itaat icin planlanan ritüellerin nedenleri ile birlikte askerlik yapan bir erkeğin geçmişe dönük bir aydınlanması. Itaat ve otorite uzerine cok açıklayıcı bir kitap. (Mustafa Bag)

Haydi Erkekler Savaşa!!!: Askerlik sisteminin günümüz modern şekline nasıl geldiğini Alman modeli üzerinden inceleyen bu eser, hem askeri eğitim hem modern devlet hem de ulus bilincini ayrıntılı olarak ele almaktadır. Alman ulusunun Nazizme kadar olan ulusal değişimini gözler önüne koyan bu eserde, disiplin kavramının Alman ulusunun günlük yaşamının en önemli parçası olmasını bize aktarmaktadır. Ayrıca askeri eğitimde kullanılan farklı yöntemlerin günümüze kadarki değişim ve gelişimini gözler önüne serdiğinden okunması gereken bir eser olarak görülmelidir... (Avare)

Disiplin PDF indirme linki var mı?

Ulrich Bröckling - Disiplin kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Disiplin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ulrich Bröckling Kimdir?

1959’da Paderborn’da doğdu. 1979-1984 arasında bedensel ve zihinsel engellilere yönelik pedagoji öğrenimi gördü. 1985-1991 arasında, Freiburg Üniversitesi’nde sosyoloji, tarih ve felsefe okudu. 1991’den 1999’a kadar bir yayınevinde editörlük yaptı. Sosyal teknolojilerin tarihi ve sosyolojisi, askerlik ve savaş sosyolojisi, antimilitarizmin tarihi özel uzmanlık alanları arasındadır. 2003-2007 arasında Üniversitede “Ötekinin Figürü” adlı bitirme tezi çalışmalarının yöneticiliğini yaptı. Berlin’de yayımlanan “Leviathan” adlı sosyoloji dergisinin yayıncıları arasında yer alan Bröckling, 2007’de, etik, politika ve retorik profesörü unvanını almıştır. Ulrich Bröckling, Disiplin’in dışında, ikisi ortak çalışma olan üç önemli kitapla günümüz toplumunda insanın kendiliği ile toplumun beklentileri ve dayatmaları arasındaki bağdaşmaz ilişkiye dikkat çeken sosyolojik incelemeler kaleme almıştır. Das Unternehmerische Selbst’te günümüz toplumunda kategorik imperatifin, öteki deyişle tartışılmaz buyruğun, kişiyi “girişimci” gibi davranma baskısı altına aldığını anlatır. ‹nsan girişimci bir “kendilik” (benlik) olmadığı halde hayatının bütün alanlarında yaratıcı, esnek, uyumlu, sorumluluğunu bilen, rizikoların farkında olan ve “müşteriye göre” davranmayı beceren bir kişilik geliştirmeye çağrılmaktadır. Ama insanı girişimci kişiliğe yönelten bu toplumsal talep aynı zamanda tedirginlik verici bir modeldir. Toplumda, herkesin olması beklenen o “şey”, aynı zamanda herkesi tehdit eden “şey”dir de. Ulrich Bröckling’in bu incelemesinde belirtilen optimal verimliliğe mecbur edilen “girişimci” kimlik ile korku ve endişe arasındaki gel-git, neoliberal toplumların en önemli karakteristik özelliklerinden biridir.

Bröckling’in, Suzanne Krasmann ve Thomas Lemke ile birlikte yayımladığı çalışmada, assesement center, biopolitik, coaching, cool, empire, synergie, riziko, wellnes gibi, günümüzün bazı yaygın kavramları irdeleniyor. ‹nsanların içinde yaşadıkları dünyayı anlamlandırmak için dillerinden düşürmedikleri bu “araçlar”, aynı zamanda kendilerini anlamanın da anahtar sözcükleri olarak anlaşılır kılınıyor. Yazarlar, “Gouvernementalität der Gegenwart. Studien zur Ökonomisierung des Sozialen” adlı bu çalışmalarında “gouvernalite/yönetilebilirlik” kavramının izini sürerek, hükümet etme, yönetme, idare etme bağlamında çeşitli düşünürleri değerlendiriyor ve kendi özgün görüşleriyle konuyu destekliyorlar.

YAYIMLADIĞI YAPITLAR: Disziplin. Soziologie und Geschichte militärischer Gehorsamsproduktion; Münih, Wilhelm Fink Verlag, 1997 [Disiplin. Askeri ‹taat Üretiminin Sosyolojisi ve Tarihi, çev.: Veysel Atayman, Ayrıntı Yayınları, 2001]; Armeen und ihre Desserture. Vernächlassigte Kapitel einer Militärgeschichte der Neuzeit, Michael Sikora ile birlikte, Göttingen, Verlag Vandenhoeck and Ruprecht, 1998 [Ordular ve Firarileri; Yeniçağ Askeri Tarihinin ‹hmal edilmiş bir Bölümü]; Gouvernementalität der Gegenwart. Studien zur Ökonomisierung des Sozialen, Thomas Lemke ve Suzanne Krasmann ile birlikte, Frankfurt/M: Suhrkamp Verlag, 2000 [Günümüzde Yönetilebilirlik. Sosyal Olanın Ekonomikleştirilmesi Üzerine Çalışmalar]; Das Unternehmerische Selbst - Soziologie einer Subjektivi- erungsform: Suhrkampf Verlag, 2007 [Girişimci Kendilik - Bir Öznelleştirilme Biçiminin Sosyolojisi]

Ulrich Bröckling Kitapları - Eserleri

  • Disiplin

Ulrich Bröckling Alıntıları - Sözleri

  • "Ateş hattında kalmak demek, uykusuz geceler geçirmek; rutubetin, börtü böceğin, açlığın ve susuzluğun etkilerine katlanmak; ama asıl, hayatını sürekli tehdit altında hissetmek demekti." (Disiplin)
  • " Doğal olmayan doğal olanı hiçbir zaman yenemez , kötülük erdemden asla güçlü olamaz ! " (Disiplin)
  • Osmanlı İmparatorluğu' nun yıkılmasından sonra da ordunun politik etkisinin sürüp gitme nedenlerinden biri, modern Türk ulus-devletinin önder kişilerinin subay kökenli olmalarıdır. (Disiplin)
  • Aklın, mantığın gerektirdiği katılığı ve sertliği temsil etmek, insana en az acı verici yoldur. (Disiplin)
  • " Sezgilerime göre bu işte bir sorun var: Askerlikte, en kusursuz düzene ulaştığımız bu kurumda nasıl oluyor da her an can vermeye hazır olmak zorunda oluşumuzu normal karşılıyoruz? Nedenini niçinini ifade edemiyorum. Düzen, bir biçimde ölme ve öldürme ihtiyacına dönüşüyor." (Disiplin)
  • Askeri disiplin, generallerden başlayıp trampetçilere kadar uzanır. Disiplinin temelini itaat oluşturur. Boyun eğmek zorunda olanların, astların, üstler karşısında akıl yürütme, mantık arama gibi bir hakları yoktur. Şef emredince ötekiler itaat etmek zorundadır. (Disiplin)
  • Her şeyi kendine boyun eğdirmek istiyorsan , kendin akla boyun eğ. Akıl seni yönetirse , sen de kitleleri yönetirsin. (Disiplin)

Yorum Yaz