tatlidede

Dünya Tarihi I - John Roberts Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Dünya Tarihi I kimin eseri? Dünya Tarihi I kitabının yazarı kimdir? Dünya Tarihi I konusu ve anafikri nedir? Dünya Tarihi I kitabı ne anlatıyor? Dünya Tarihi I PDF indirme linki var mı? Dünya Tarihi I kitabının yazarı John Roberts kimdir? İşte Dünya Tarihi I kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 24.01.2023 07:00
Dünya Tarihi I - John Roberts Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: John Roberts

Çevirmen: İdem Erman

Orijinal Adı: The Penguin History of the World

Yayın Evi: İnkılap Kitabevi

İSBN: 9789751030658

Sayfa Sayısı: 548

Dünya Tarihi I Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

J. M. Roberts'ın gezegenimizin tarihini kayıt altına aldığı eserin bu ilk cildi Afrika savanalarındaki kökenlerimizden ilk uygarlıkların doğuşuna, eski imparatorluk çağlarından tüm dünya için önemli bir dönüm noktası olan Sanayi Devrimi'ne kadar uzanan tarihi kapsıyor. Çağlar boyu farklı uygarlıkların gelişimlerini, 18. yüzyıla kadar gerçekleşen çalkantı ve değişim dönemlerini, düzendeki ve güçteki uluslararası kaymaları Dünya Tarihi'nin bu ilk cildinde bulabilirsiniz.

"Harikulade bir başarı… Günümüz için rakipsiz bir dünya tarihi; inanılmaz olayların ve tartışılmaz değerlendirmelerin kitabı."

A. J. P. Taylor, The Observer (Londra)

"Başarılı bir kitap… Şimdiye kadar yazılmış en olağanüstü tarih."

J. H. Plumb

"Eğitici... Sürükleyici olduğu kadar da düşündürücü bir kitap."

Christopher Hibbert

"En iyi dünya tarihi kitabı."

The Times

J. M. Roberts: Britanyalı tarihçi J.M Roberts 1928 yılında İngiltere'nin Bath kentinde doğdu. Oxford, Keble College'da burslu öğrenim gördü. Doktorasını aynı üniversitede "Fransız Devrimi ve Napoleon Bonaparte Döneminde İtalya Cumhuriyeti" konusu üzerine yaptı. Princeton, Yale ve Columbia gibi saygın üniversitelerde akademik çalışmalarda bulundu. Alanında saygın bir yeri olan Profesör Roberts, popüler tarih alanında pek çok başarılı çalışmaya imza attı. Roberts, 2003 yılında öldü.

İdem Erman: 1958'de İstanbul'da doğdu. Bugüne kadar kitap ve sinema filmleri başta olmak üzere pek çok makale ve belgeseli Türkçeye çevirdi. Emekli TV yöneticisi olan İdem Erman, çeviri çalışmalarına devam etmektedir.

Dünya Tarihi I Alıntıları - Sözleri

  • Hayvanların derilerinin ve postlarının yüzüldüğüne dair bulgulardan Neanderthallerin giysi kullandıklarını biliyoruz.Bunlardan hiçbiri kalmamış olsa bile; en eski giysili ceset Rusya’da bulunmuş ve otuz beş bin yıl öncesine ait olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Sezar ayrıca gayet soğukkanlı, sabırlı ve acımasız bir adamdır. Hakkında anlatılan hikayelerden biri de şudur: Bir gün kendisini yakalamış olan korsanlarla şakalaşmakta ve zar atmaktadır. Yaptığı şakalardan biri, özgürlüğüne kavuştuğu gün onları çarmıha gereceğidir. Korsanlar ona gülerler ama Sezar söylediği gibi onları çarmıha gerer.
  • Uygarlığa doğru ilerleyen eski dünya, insanın insan üzerindeki sömürüsüne dayanıyordu; bu çok zalimce gelebilir ama işlerin başka türlü yürümesi herhalde mümkün değildi.
  • Arpa muhtemelen ana tahıl olmuştur, bu da hiç kuşkusuz eski Mezopotamya’da alkolün sık görülmesini açıklayan bir faktördür.
  • Belki de mağara sanatı fenomeni, avcı insanlar için büyük önem taşıyan av sürülerinin bolluğunu veya hareketlerini etkilemekle bağlantılıydı.Son buzul çağının buzları çekilir ve rengeyiği her yıl biraz daha azalırken, insanlar av sürecini etkilemek için yeni büyü teknikleri geliştirdiler.
  • Kabaca konuşacak olursak, antikitenin İslam içinde yayılışı astroloji, astronomi, ve matematikle olmuştur, bu konular birbiriyle yakın ilişkilidir. Ptöleme’nin astronomisi Batı’ya bu yolla ulaşır ve 16. yüzyıla kadar kozmoloji ve denizcilik alanında tatmin edici bir temel oluşturur. İslami kartografya, ortaçağ boyunca Avrupa’dan çok daha fazla ilerlemiştir ve Arap denizcileri, yön tayini için Avrupalı benzerlerinden çok daha önce mıknatıs kullanmaya başlamışlardır (ancak yine de büyük okyanus keşiflerini Avrupalılar yapacaktır).
  • Köleliğin kökeni büyük bir ihtimalle fetihlerdir; şurası açık ki kölelik tarihin ilk dönemlerinde savaşlarda kaybedilenlerin ve bunların eşleriyle çocuklarının kaderidir.
  • Sümer dininin önemli siyasi yanları vardır. Bütün toprakların asıl sahibi tanrılardır; kral muhtemelen bir rahip kral ve savaşçı lider olarak tanrıların vekilidir.
  • İbranilerin kutsal kitabında dünyanın Tanrının isteğiyle sulardan çıktığı anlatılır. Dikkatli baktığımızda, destanla İncil’in en iyi bilinen hikayelerinden biri olan Nuh’un Gemisi arasındaki paralellikleri görebiliriz(Gılgamış Destanı).
  • Seller, belki de çok büyük bir facia olarak görülmektedir. Belki de bazı araştırmacıların tespit etmiş oldukları Sümer dinindeki karamsar fatalizmin anahtarı da budur. Bu karamsar ruh hali destanı da belirler. Gılgamış, insanın zaafları nedeniyle konmuş olan tanrıların demirden yasalarına karşı kendini öne atar ve bitip tükenmez arayışı sırasında çok büyük şeyler yapar ama sonunda zafer yine tanrılarındır. Gılgamış da ölmelidir.

Dünya Tarihi I İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Merhaba tekrar :) Dünya Tarihi için kaynak ararken buldum. Tamamı 2.cilt, henüz 1. Cildi bitirdim. Severek , kolayca okudum. Benim gibi amatörseniz rahatlıkla okuyabilirsiniz. zaten öncelikle genel bir bilgilendirme, kronoloji takibini görmek sonrasında detaylara girmek istiyordum. Sevenlere keyifli okumalar, sevgiyle kalın :) (ESRA KADIOGLU)

Dünya tarihi içerikli bir kitap fikrini kabullenmek pek kolay değil, o kadar olay göz önünde bulundurulduğunda. Nasıl sığdırılabilir ki diye düşünülmeden edilemiyor. Bununla birlikte düşünüldüğü kadar göz korkutucu bir içeriğe sahip de değil bu kitap, 500-600 sayfadan iki cilt. Çok kısa bir özet şeklinde. Fakat akılda bir şablon oluşturmak adına olumlu. Okuması oldukça zevkli. Kitap 1. cildinde insanın ilk atalarından yola çıkıp 18. yüzyıla kadar tüm dünyanın tarihini coğrafyalara göre 548 sayfada anlatmakta, ama ağırlık Orta doğu ve Avrupa uygarlıklarında. Bunda yazarın İngiliz olmasından ziyade medeniyetin bu coğrafyalarda gelişmesiyle birlikte daha fazla materyale ulaşılabilmesinin payı olmalı. Ayrıca batı uygarlığının günümüzde dünya üzerindeki genel anlamda üstünlüğü düşünüldüğünde kaçınılmaz bir gerçek. Zaten kitabı okudukça dünyanın şu anda vardığı noktanın sorumlusunun batı uygarlığı olduğunu anlıyorsunuz, sebepleriyle birlikte. Örneğin uzak doğulu uygarlıklar Avrupa'dan çok çok önceleri matbaa, barut gibi materyalleri icat ediyorlar. Fakat Avrupa'nın bunları elde etmesiyle birlikte etkin olarak kullanabilmesinin sebebi tamamen zihniyet farkı. Avrupalılar bu icatları geliştirip Çin'e geri götürdüklerinde onlara kullanma, yapım tekniklerini öğretmelerine rağmen 18. yüzyıla kadar Çinlilerin etkin olarak bunları kullanamadıkları aktarılıyor. Buna dair Avrupa'nın zihniyetinin kökenleri yüzeysel olarak anlatılmakta, ama Çin'in zihniyetine Avrupa'nınki kadar değinilmiyor. Özetle kitap içerik olarak bu örnekteki gibi olaylar barındırıyor. Bunların yanında tam bir araştırmacı zihniyetiyle yazılmış ve olabildiğince nesnel kalınmaya çalışılmış. Yönlendirmeye çalışmaması, her anlayışa eşit mesafede duruş göstermeye çalışması olumlu bence, ya da bunu pek hissettirmemesi diyeyim. Ayrıca kitabın pür dikkat okunması gerek, çok fazla bilgi, fikir, anlayış barındırıyor anlatılan çağlara dair. Mevzu bahis olanlar öyle kısa küçük ama heyecanlı bırakılıyor ki bilmeye dair hırs bürüyor bir süre sonra zihni. Genel anlamda çeviri üslubu ise son derece makul, sade. Bazı redaksiyon hataları ve birkaç anlatım bozukluğu mevcut cümlelerde, ama bunlar çok dikkat çekici olmamakla birlikte ileriki baskılarda düzeltilebilir. Bir de kitap içinde birkaç yerde metin kendini tekrar ediyor, "ben bunu okumuştum." dedirtiyor. Kitabın eksik bir noktası ise haritalardaki karmaşa. Haritalar kitap gibi siyah beyaz basılmak ile birlikte kullanılan belirteçler hiç de belirtici değil. Grinin tonları kullanılarak ve çizgiler noktalar eğriler ile yapılmaya çalışılmış, ama anlaşılması bazen çok güç, çoğunlukla imkansız, ama bu tabii ki ikinci cildi okumada sabırsızlanmak için bir engel değil. (Lemniscato)

Berbat: Dünyanın en kötü Dünya Tarihi kitabı. Rahmetli, zamanda bir ileri bir geri giden yorumlarla “ben nasılsa biliyorum gerisini onlar düşünsün“ demiş. Olayı yazıp kurtulmak yerine yüzlerce sayfa lafı dolandırmış Bu adam evlilik teklif etse yorum yapar heralde asla net soru sormazdı (Tijen Odabaş)

Dünya Tarihi I PDF indirme linki var mı?

John Roberts - Dünya Tarihi I kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Dünya Tarihi I PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı John Roberts Kimdir?

İngiliz asıllı ünlü Tarih Uzmanı, 1979-1985 yılları arasında Southampton, 1985-1994 yılları arasında Merton Koleji, Oxford'da rektör yardımcılığı yapmıştır. 

J. M. Roberts, Araştırma - İnceleme, Dünya Tarihi, Tarih kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır.

Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Avrupa Tarihi, Dünya Tarihi 1. Cilt, Dünya Tarihi 2. Cilt, Kısa Dünya Tarihi, Yirminci Yüzyıl Tarihi olarak sayılabilir.

J. M. Roberts kitapları; Dost Kitabevi Yayınları, İnkılap Kitabevi aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur.

J. M. Roberts tarafından yazılan son kitap "Dünya Tarihi 2. Cilt", İnkılap Kitabevi tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.

John Roberts Kitapları - Eserleri

  • Avrupa Tarihi
  • Dünya Tarihi I
  • Kısa Dünya Tarihi
  • Dünya Tarihi II
  • Yirminci Yüzyıl Tarihi

John Roberts Alıntıları - Sözleri

  • Günümüzdeki sığırların soyundan geldiği yaban öküzünün MÔ 6000 yıllarında Girit'te evcilleştirildiği anlaşılmaktadır. (Avrupa Tarihi)
  • Köleliğin kökeni büyük bir ihtimalle fetihlerdir; şurası açık ki kölelik tarihin ilk dönemlerinde savaşlarda kaybedilenlerin ve bunların eşleriyle çocuklarının kaderidir. (Dünya Tarihi I)
  • Belki de mağara sanatı fenomeni, avcı insanlar için büyük önem taşıyan av sürülerinin bolluğunu veya hareketlerini etkilemekle bağlantılıydı.Son buzul çağının buzları çekilir ve rengeyiği her yıl biraz daha azalırken, insanlar av sürecini etkilemek için yeni büyü teknikleri geliştirdiler. (Dünya Tarihi I)
  • Isyandan sonra Ingiltere kamu düzeni açısından Hintlilerin geleneklerine karışarak gereksiz yere onlarn düşmanlığını çekmemeye özen gösterdiler. Çizgiyi çektikleri yer kız bebeklerin öldürülmesiydi (bunların gelecekteki çeyizleri ebeveynler tarafından gereksiz bir masraf olarak görülüyordu) ama çocuk evliliklerini engellemeye çalışmadılar. (Kısa Dünya Tarihi)
  • Uygarlığa doğru ilerleyen eski dünya, insanın insan üzerindeki sömürüsüne dayanıyordu; bu çok zalimce gelebilir ama işlerin başka türlü yürümesi herhalde mümkün değildi. (Dünya Tarihi I)
  • Lincoln bir keresinde bunun için şu meşhur tanımı vermişti: 'Halkın, halk tarafından, halk için yönetimi'. (Kısa Dünya Tarihi)
  • 1939-1945 savaşı sırasında İngilizler ve Amerikalılar nükleer silahları üretmek için büyük bir çabaya giriştikleri zaman ortaya çıkan Manhattan Projesi'nin, insanlığın, kayıtlı tarihinin başından o tarihe kadar bilimsel araştırmalar için harcadığı tüm paraya eşit bir maliyete sahip olduğu tahmin edilmişti. (Kısa Dünya Tarihi)
  • İnsan, çevrede mümkün olan değişikliklerle ve bunları meydana getirmenin yollarıyla ilgili düşüce geliştiren yagane varlıktır (Kısa Dünya Tarihi)
  • Yahudi efsaneleri ve imkanları Yunan ve Latin dilleri sayesinde İsa'nın çarmıha gerildiği tarihte siyasi birlik halinde olan bir dünyaya aktı. Yüzyıllar boyunca insanlar Yunanlıların "barbar" kültürü olarak değerlendireceği Yahudi inançlarına o birlik içinde yer bulmak için mücadele etti. (Avrupa Tarihi)
  • Eski dönemlerde uygarlıklar insanın insan tarafından sömürülmesine dayanmaktaydı. Eğer bunun çok zalimce olduğu düşünülmediyse, bu durum, kimsenin işlerin başka türlü yürütebileceğini tasavvur ekaynaklanmakedememesindentaydı. (Kısa Dünya Tarihi)
  • Hayvanların derilerinin ve postlarının yüzüldüğüne dair bulgulardan Neanderthallerin giysi kullandıklarını biliyoruz.Bunlardan hiçbiri kalmamış olsa bile; en eski giysili ceset Rusya’da bulunmuş ve otuz beş bin yıl öncesine ait olduğu ortaya çıkmıştır. (Dünya Tarihi I)
  • Sezar ayrıca gayet soğukkanlı, sabırlı ve acımasız bir adamdır. Hakkında anlatılan hikayelerden biri de şudur: Bir gün kendisini yakalamış olan korsanlarla şakalaşmakta ve zar atmaktadır. Yaptığı şakalardan biri, özgürlüğüne kavuştuğu gün onları çarmıha gereceğidir. Korsanlar ona gülerler ama Sezar söylediği gibi onları çarmıha gerer. (Dünya Tarihi I)
  • Arpa muhtemelen ana tahıl olmuştur, bu da hiç kuşkusuz eski Mezopotamya’da alkolün sık görülmesini açıklayan bir faktördür. (Dünya Tarihi I)
  • Geçmiş yanlış çıkmış öngörülerle doludur. (Kısa Dünya Tarihi)
  • Avrupa'nın en eski neolitik yerleşimleri Yunanistan ve Balkanlar'da bulundu. MÖ 5600'de Makedonya'da çömlekçilik yapıldığı ortaya çıkarıldı. Uzun bir süre, kıtanın güneydoğusundaki yerleşimlerin çok bilgi verici olduğu düşünülmüştü. Bazıları hala uygarlığı öğrenme sürecinin Ege Denizi'nin etrafında, Asya kıtasındaki daha gelişmiş kültürlerden alındığının kesin olduğunu düşünmektedir. (Avrupa Tarihi)
  • Seller, belki de çok büyük bir facia olarak görülmektedir. Belki de bazı araştırmacıların tespit etmiş oldukları Sümer dinindeki karamsar fatalizmin anahtarı da budur. Bu karamsar ruh hali destanı da belirler. Gılgamış, insanın zaafları nedeniyle konmuş olan tanrıların demirden yasalarına karşı kendini öne atar ve bitip tükenmez arayışı sırasında çok büyük şeyler yapar ama sonunda zafer yine tanrılarındır. Gılgamış da ölmelidir. (Dünya Tarihi I)
  • Sümer dininin önemli siyasi yanları vardır. Bütün toprakların asıl sahibi tanrılardır; kral muhtemelen bir rahip kral ve savaşçı lider olarak tanrıların vekilidir. (Dünya Tarihi I)
  • Kötü tarih tehlikeli bir efendidir. Ancak hiçbir zaman sağlam bir tarihe bu kadar ihtiyacımız olmamıştı. (Kısa Dünya Tarihi)
  • İbranilerin kutsal kitabında dünyanın Tanrının isteğiyle sulardan çıktığı anlatılır. Dikkatli baktığımızda, destanla İncil’in en iyi bilinen hikayelerinden biri olan Nuh’un Gemisi arasındaki paralellikleri görebiliriz(Gılgamış Destanı). (Dünya Tarihi I)
  • Avrupa'yı araştırmaya Avrasya kara kütlesinin batı ucundaki bu alt kıtanın bugünkü şeklini az çok kazandığı yaklaşık on bin yıl öncesinden başlayabiliriz. (Avrupa Tarihi)

Yorum Yaz