# Ürdün'de muhalefete baskı: 7 Müslüman Kardeşler yöneticisine hapis cezası

> Ürdün'de Müslüman Kardeşler'in yedi yönetici ve mensubuna 6 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmesi, ülkede muhalif siyasi hareketlerin üzerindeki baskılara ilişkin kaygıları yeniden gündeme getirdi. Gazze'ye yardım amacıyla toplandığı belirtilen bağışlar üzerinden yürütülen davada verilen kararlar henüz kesinleşmezken, sanıkların avukatları dosyanın siyasi boyutuna dikkat çekerek kararlara itiraz edeceklerini bildirdi.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/dunya/urdun-de-muhalefete-baski-7-musluman-kardesler-yoneticisine-hapis-cezasi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2026-10-26T07:51:02+03:00
- Güncelleme: 2026-10-26T07:51:02+03:00
- Yazar: ESRA ÜRÜNDÜ
- Kategori: DÜNYA
- Ajans / kaynak: İLKHA
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2026/10/26/urdun-de-muhalefete-baski-7-musluman-kardesler-yoneticisine-hapis-cezasi-707873.webp

Ürdün'de Müslüman Kardeşler'in yedi yönetici ve mensubu hakkında, bağış toplama ve kara para aklama iddiaları kapsamında hapis cezaları verildi. 25 Ekim'de açıklanan kararlara göre, hareketin eski genel gözetmeni Murad el-Adayile ile yöneticilerden Tarık er-Rukab 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer beş sanık hakkında ise üçer yıl hapis cezası verildi.


Kararlar, Ürdün'de Müslüman Kardeşler'in yasaklanmasının ardından hareketin faaliyetlerine yönelik baskıların ve muhalif siyasetin hareket alanına ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi. Muhalif bir siyasi hareketin yöneticilerinin ağır hapis cezalarıyla karşı karşıya kalması, ülkede siyasi çoğulculuk ve muhalefetin çalışma imkânları bakımından soru işaretlerini artırdı.


Gazze yardımları üzerinden açılan dava


Dava, Müslüman Kardeşler ile bağlantılı olduğu belirtilen bağışların toplanması ve kullanılması hakkındaki soruşturmaya dayanıyor. Ürdün makamları, yaklaşık 30 milyon Ürdün dinarı, yani 42 milyon dolar civarındaki bağışların toplanma ve yönetilme biçiminde usulsüzlükler bulunduğunu öne sürüyor.


Savcılık iddialarında, Gazze halkına destek amacıyla toplandığı belirtilen paraların bir bölümünün açıklanan yardım faaliyetleri dışında kullanıldığı ve yurt dışına aktarıldığı ileri sürülüyor. Ürdün'ün resmî haber ajansının daha önce yayımladığı bir haberde de toplanan bağışların yüzde 1'inden azının resmî olarak yardım kuruluşlarına aktarıldığı belirtilmişti.


Ancak sanıkların savunmaları bu iddiaları çürütüyor. Yerel basına yansıyan bilgilere göre sanıklar, toplanan paraların Gazze halkına destek amacıyla kullanıldığını belirtiyor. Savunma tarafı, davanın siyasi boyutları bulunduğunu ve hareketin Filistin meselesi ile direnişe ilişkin desteğinin da bu süreçte etkili olduğunu ifade ediyor.


İki sanık kara para aklama suçlamasından beraat etti


Mahkeme, Murad el-Adayile ve Tarık er-Rukab'a yasa dışı bağış toplama suçundan altışar ay hapis cezası verirken, el-Adayile'yi kara para aklama mevzuatını ihlal etme suçlamasından beraat ettirdi.


Üç yıl hapis cezası verilen beş kişi ise Ahmed ez-Zurkan, Arif Hamdan, İbrahim Hicazi, Muhammed Alyan ve Ömer Yasin oldu. Bu isimler, kara para aklama mevzuatını ihlal etme ve yasa dışı bağış toplama suçlamaları kapsamında mahkûm edildi.


Yedi sanık hakkındaki kararların kesinleşmediği ve karar tarihinden itibaren 30 gün içinde istinaf yoluna başvurulabileceği bildirildi. Savunma tarafının, mahkûmiyet kararlarının kaldırılması ve sanıkların beraat etmesi talebiyle yasal süreci sürdürmesi bekleniyor.


Müslüman Kardeşler'in yasaklanmasının ardından baskılar arttı


Ürdün yönetimi, Nisan 2025'te Müslüman Kardeşler'in faaliyetlerini yasaklamış, hareketin bürolarının kapatılması ve mal varlıklarına el konulması yönünde adımlar atmıştı. Karar, ülkede uzun yıllardır etkili olan muhalif İslami siyasi hareketin faaliyet alanını önemli ölçüde daralttı.


Hükümet, yasaklama kararını ulusal güvenlik ve kamu düzenine ilişkin iddialarla gerekçelendirirken, hareketle bağlantılı suçlamaları reddeden taraflar siyasi faaliyetlerin hedef alındığını belirtiyor. Müslüman Kardeşler'le bağlantılı siyasi çizginin geçmişte parlamentoda önemli bir temsil gücüne ulaşmış olması da gelişmelerin siyasi önemini artırıyor.


Ürdün'de son kararlar, muhalefetin hangi sınırlar içinde faaliyet gösterebileceği sorusunu yeniden gündeme taşıdı. Suçlamaların yargı sürecinde değerlendirilmesi gerekirken, siyasi hareketlerin faaliyetlerinin yasaklanması ve yöneticilerinin hapis cezalarıyla karşı karşıya kalması, ülkedeki çoğulculuk ve muhalefet özgürlüğü bakımından yakından izlenmesi gereken bir gelişme olarak öne çıkıyor.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/dunya/urdun-de-muhalefete-baski-7-musluman-kardesler-yoneticisine-hapis-cezasi)