tatlidede
tatlidede

Eğitim-Sen'de yönetim değişti

Eğitim-Sen Mardin Şubesinin 8. olağan genel kurulu öğretmenevinde yapıldı.
  • 06.03.2011 09:02
Eğitim-Sen'de yönetim değişti

358 delegenin katıldığı kongreye Sivil Toplum Kuruluşları ve KESK’e bağlı sendikaların başkan ve temsilcileri katıldı. Tek listeyle gidilen kongrede sunulan listedeki asil üyeler Mehmet Can Yıldız, Erdal Arslan, Neval Orman, Sait Demir, Sinan Kaya, Gazi Aydın ve Mehmet Dinç’den oluştu.

Kongrede ayrıca üst kurul delegeliğine ise Enver Ete, Hamdullah Yıldırım, Doğan Anğay, Çetin Oral, Yusuf Bekçi, Baran İlhan, Zübeyde Akgün, Nasrettin Oral ve Mahmut Öztemel seçildi.

Eğitim-Sen eski başkanlarından Enver Ete’nin divan başkanlığını yaptığı kongre, bir önceki dönem başkanı olan Doğan Anğay’ın konuşması ile başladı.

 

EĞİTİM-SEN’E BİN 508 YENİ ÜYE

Anğay konuşmasında, üç yıllık süre içinde yaptıkları çalışmalar hakkında verdi. Anğay, ayrıca Ana Dilde eğitim konusuna atıfta bulunarak “Dilin sınırları dünyanın sınırlarıdır. Ne Kürtçe ne de başka bir dil için siz kalkıp bir sınır çizemezsiniz. Eğitim-sen olarak ana dilde eğitimin kabul edilmesi yönünde çok büyük çabalara imza attık.”dedi.

Anğay son üç yıllık süreçte yaptıkları çalışma sonunda Eğitim-Sen ailesine 1508 yeni üye kazandırdıklarını sözlerine ekledi.

                Kongrede faaliyet, mali ve denetleme raporları okundu. Okunan rapora göre 1 Mart 2008 - 3 Mart 2011 dönemleri arasında 339 bin 458 TL gideri olan sendikanın aynı dönem için 339 bin 653 TL geliri oldu.

Kongrenin temenni ve istek bölümünde söz alan Nusaybin Baş temsilcisi Abdullah Gökçen, “Eğitim-sen camiası emekçilerin yanında olmanın yanı sıra 17 yıllık mücadele içinde bir çok değerimizi de geleceğe taşıyor. Eğitim-sen sadece hakların değil demokrasi mücadelelerin de öznesi olmuş durumda. Her türlü ayrımcılığa karışı mücadele etmiş. Kamusal alanda herkesin temsil ettiği demokratik bir ülke için mücadele etmiştir. Emekçilerin temel haklarını karşılamak ve yerine getirmek için mücadele etmiştir. Eğitimin iyileştirilmesi için. Köklü değişimler gerekiyor. Özgürlüklerin yayınlaştırılması örgütlenme ile olur.  Anadilde eğitim bilimsel bir gerçekliğin yanında Anadilde eğitim yeme içme gibi bir haktır. Siyasi değil ahlaki bir haktır. Bunun önündeki engeller de kaldırılmalıdır. Anadilde eğitim ülkeyi bölme değil hakların kardeşliğini pekiştirecek seviyeye getirecek.”dedi.

 

TRT ŞEŞ’İN TRT KÜRT OLMASI LAZIM

                Kongrede söz hakkı alan Kızıltepe Temsilcisi Salih Kuda ise KESK üzerine bir özeleştiride bulundu. Nusaybin Delegesi, Kadri Baysal da “Çok uluslu olmak bir zenginliktir. Çok uluslu Mardin bunun örneği. Türkiye tek ulus üzerinde kurulmuştur. Hal böyle olunca diğer uluslar zulüm ve asimileye uğramıştır. Dil sorunu ertelenmeyecek, insani ve demokratik bir haktır. Her yıl

Bölgenin eğitimde son sıralarda bulunması, sadece ekonomik sebeplerle açıklanamaz. Bunun arka planında kendi ana dillerinden başka bir dil bilmeyen öğrencilere zorla dayattırılan bir dilde eğitim almaları da var. Anadilde eğitimi insanım diyen herkesin savunması lazım. AKP hükümeti için Kürtçe bir dil bile değildir. TRT ŞEŞ’e TRT Arap ve TRT Türk gibi TRT Kürt denilmesi gerekir.”diye konuştu.

Kongrede söz alan Mardin Artuklu Üniversitesi delegelerinden Eren Can ise sendika bünyesinde daha önce aktif olarak çalışmalarını sürdüren İşçi Filmleri Atölyesinin niçin faaliyet raporunda yer almadığını ve yeni yönetimin bu çalışmaya sahip çıkıp çıkmayacağı yönünde kısa bir açıklama yaptı.

KONUŞMALARIN BİR BÖLÜMÜ KÜRTÇE YAPILDI

Kongrede divan başkanın ana dilde eğitimi savunan bir sendikanın kongresinde Kürtçe dilinin de kullanılması gerektiği yönündeki uyarısı üzerine geriye kalan konuşmacıların bazıları konuşmalarını Kürtçe olarak yaptılar.

Kongrede ayrıca Abdülkerim Koşan ve Fahri Aydoğan da birer konuşma yaptı.

Kongre sonunda listede isimleri bulunan isimler adına bir teşekkür konuşması yapıldı. Konuşmada ayrıca emekçilere, demokratlara, seçilmiş belediye başkanlarına ve parti yöneticilerine yapılan antidemokratik uygulamalar eleştirilmiş olup Kürt sorunun barışçıl demokratik yöntemlerle çözülmesi ve demokratik özerklik vurgusu yapılarak bu çözümün mutlaka tartışılıp hayata geçirilmesi gerekliliği dikkat çekildi.

Kongrede anadilde eğitimin bir hak olduğu ve bunun tüzüğe konulması, sendika bünyesinde anadil sekreterliği oluşturulması, demokratik toplum sendikacılığı çalışması ilgili olarak verilen önergeler oy birliğiyle kabul edildi.

Bu arada yönetimin oluşturulması ise bu hafta içinde şekilleneceği bildirildi.

NEZİR GÜNEŞ

Yorum Yaz