# Okuma Uğruna Bebekleriyle Birlikte Sınavda Ter Döktüler

> Maddi imkânsızlıklar ve çevresel etkenlerden dolayı ilköğretimi bitirme olanağı bulamayan kadınlar, hayata geçirilen “Kızlarımız Geleceğimizdir” projesi kapsamında, ikamet ettikleri köylerden servislerle Derik ilçe merkezine taşınıp burada sınava alındı.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/egitim/okuma-ugruna-bebekleriyle-birlikte-sinavda-ter-doktuler
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2011-06-23T15:16:09+03:00
- Güncelleme: 2011-06-23T15:16:09+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: EĞİTİM
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2011/06/okuma-ugruna-bebekleriyle-birlikte-sinavda-ter-doktuler-1531.jpg

             Mardin Valiliği ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen Derik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü “ Kızlarımız Geleceğimizdir” SODES projesi kapsamında Derik merkez ve köylerinde ikamet eden 385 kadın;  ilköğretimi açık ilköğretim yoluyla bitirmek için sınava girdi.             
           Maddi imkânsızlıklar ve çevresel etkenlerden dolayı ilköğretimi bitirme olanağı bulamayan kadınlar, hayata geçirilen “Kızlarımız Geleceğimizdir” projesi kapsamında, ikamet ettikleri köylerden servislerle Derik ilçe merkezine taşınıp burada sınava alındı. 
Sınava girip ilköğretim mezunu olmak isteyen kadınlar; çocuklarıyla birlikte sınava gelince renkli ve nadiren karşılaşılan tablolar oluştu. Sınava 8 aylık bebeğiyle gelen Boyaklı Köyünden katılan Nuriye Kızıl, zamanında imkansızlıklardan dolayı ilköğretimi bitiremediğini, bu proje sayesinde çok istediği okuma hayalini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi. Kızıl, bebeğiyle birlikte sınava gelerek imkan sağlandığı takdirde kadınların da en az erkekler kadar başarılı olabileceğini dile getirdi. Kızıl zamanında okuyabilseydi öğretmen olmak istediğini anlata Kızıl, “Okumanın yaşının olmadığını bugün bir kez daha anlamış oldum. Bana bu imkanları sağlayanlara teşekkür ediyorum. İnşallah liseyi de açık bir şekilde bitirdikten sonra üniversiteyi de okumak isterim.”dedi. Kızıl bir yandan masanın üzerinde yatırdığı  8 aylık bebeğini susturmak için elini birşeyler verirken öbür yandan ise soruları cevaplamak zorunda kaldı.
Konu ile ilgili olarak Proje koordinatörü Cahit Söylemez ise “Bölgenin en büyük yaralarından biri olan kız çocuklarının okutulmaması düşüncesinin değişmesi için annelerin bu gayretleri ve bebekleriyle birlikte sınava gelmeleri Türkiye için büyük önem arz etmektedir.  Kadınlarımızın bu gayretleri bölgemizde eğitim çıtasını daha da yükseltecek, toplumsal ve sosyal birlikteliğin pekişmesine, bölgelerarası sosyal eşitsizliklerin giderilmesine katkı sağlayacaktır.”dedi.                

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/egitim/okuma-ugruna-bebekleriyle-birlikte-sinavda-ter-doktuler)