# Üniversite öğrencilerinden yurt eylemi

> Mardin Artuklu Üniversitesinde eğitim gören öğrenciler yurt ve kira sorunlarından dolayı rektörlük önünde bir eylem yaptı.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/egitim/universite-ogrencilerinden-yurt-eylemi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2011-09-26T14:29:53+03:00
- Güncelleme: 2011-09-26T14:29:53+03:00
- Yazar: NEZİR GÜNEŞ
- Kategori: EĞİTİM
- Ajans / kaynak: NEZİR GÜNEŞ
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2011/09/universite-ogrencilerinden-yurt-eylemi-2434.jpg

            Diyarbakır yolu üzerindeki rektörlük binası önünde bir araya gelen bir grup öğrenci açtıkları pankartlar ve sloganlarla hem Mardinlilere hem de üniversite yönetimine tepki gösterdi. Mardinlileri kira fiyatlarını öğrencilere iki katına ücret istedikleri için eleştiren öğrenciler üniversite yönetimine de yurt sorununa çözüm bulamadıkları için tepki gösterdi. 
            “Ev Yok Sokaktayız”, “Yakıta gerek yok kiralar ısıtıyor”, “Bekar değil öğrenciyiz”, Rektör Konakta, Öğrenciler sokakta”, “Hilton’a var, öğrenciye yok”, “Okulu parkta mı bitireceğiz” pankartları açan öğrenciler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.
            Daha sonra grup adına basın açıklaması okuyan Tarih Bölümü öğrencisi Yağmur Uygur, “Bugün burada toplanmamızın sebebi Mardin Artuklu öğrencilerinin başta barınma sorunu olmak üzere genel sorunların dile getirmektedir. Üniversitemize geçen yıl başlayan öğrencilerin en başından beri dile getirdikleri ve öğrencilere üniversite tarafından sunulması gereken zorunla ihtiyaçlarından biri olan barınma sorunu halen çözüme kavuşmuş değil. 2 bin öğrenci 300 kişilik KYK yurdunda barınmaya mecbur bırakılıp aksi durumu tercih eden öğrenciler ise ev bulamaması veya kiralarlın artışı yüzünden bulunan evlere yerleşememesi öğrenci için eğitim sorununda çok daha önde gelen bir sorun olmuştur. Üniversitemize bu yıl başlayan öğrencilerimizin büyük bir kısmı ev bulamama yüzünden okul bırakma sorunu ile karşı karşıya kalmıştır.”dedi.
Mimarlık 2. sınıf öğrencisi Hasan Nimk ise “Mardin Kredi Yurtlar Kurumu Erkek Yurdunda 200 öğrenci kapasitesi olmasına rağmen 600 yedek öğrencinin sırada beklemesi ve 1500’den fazla öğrencinin ev araması karşı karşıya kaldığımız sorunun göstergesi. Bu sorun hem halk tarafından, hem yöneticiler hem de resmi kurumlar tarafından bilinmesine rağmen soruna çözüm getirmeme sorunu öğrenciler için tamamen çekilmez hale gelmiştir.Barınma sorunlarımızın sorumlular tarafından ileriki tarihlerde değil acilen çözülmesini istiyoruz.”diye konuştu. 

3 GÜNDÜR PARKTAYIZ
Hakkari’de Mardin’e okumaya gelen Antropoloji öğrencisi Samet Taşkın 3 günden beri ev bulamadıkları için arkadaşları ile birlikte parklarda kalmak zorunda kaldığını belirterek yetkililerden yardım istedi. Taşkın, ailesinin durumunun kendisine yüksek meblağda yardım yapacak seviyede olmadığı için de ev kiralayamadığını ifade etti.  Bursa’dan gelen Gamze Değer ise öğrenciler olarak bir ev kiralamaya kalkıştığınızda kişi başına 600 TL düşüyor. Bir öğrenci bu parayı nasıl karşılasın? Yetkililerden acil yardım istiyoruz.”diye konuştu.

REKTÖR’DEN ÖĞRENCİLERE DESTEK
            Üniversite rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay da öğrencilerin barınma sorununa karşı düzenledikleri basın açıklamasına kendisinin de destek verdiğini belirterek sorunun KYK tarafından acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.  Üniversitelerinde öğrenci sayısının bu yıl alınan 75 öğrenci ile birlikte 2 bin 835 öğrenciye ulaştığını dikkat çeken Rektör Omay, Mardinlilerden de öğrencilere yardımcı olmasını istedi. Üniversite vakfının 150 öğrenci kapasiteli bir yurt yapma kararı aldığını hatırlatan Rektör Omay, “Üniversitemizde mevcut 300 kapasiteli bir Kredi Yurtla bağlı bir yurdumuz var. Öğrenci sayımızın artışı ile birlikte 2 yıldan beri Mardin’de yapılması karara  bağlanan 750 kişilik yurt binası bürokratik engellerden dolayı bir türlü başlanamadı. Bu yurt binamız yapılmış olsaydı bugün barınma sorunu en asgariye inmiş olacaktı. Bölge üniversiteleri arasında en çok tercih edilen ve yerleştirme oranı ile en yüksek üniversite olmamız hasebi ile öğrenci sayımızda da artış olunca bu sorun gün ışığına çıktı. Mardinli hemşerilerimizden de bir ricamız var. Mümkünse bu öğrenciler bizim evlatlarımızdır. Fırsatlık yapma yerine onların barınma sorunların kiralarda fahiş fiyat uygulamadan kendilerine yardımcı olalım.”dedi.
            Omay, Kredi Yurtlar Kurumunun Mardin’de yapacağı 750 kişilik yurt binasının Türkiye’de bir ilk olacağını belirterek, her öğrenciye 25 metrekare alanın ayrılacağı 1-3 kişilik odalı yurt inşaatının 40 milyon TL muhammen bedelle 500 günlüğüne ihaleye verildiğini sözlerine ekledi. 
 

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/egitim/universite-ogrencilerinden-yurt-eylemi)