tatlidede

Elhamdulillah Ne Demek? Elhamdulillah Zikrinin Fazileti? Elhamdulillah Ne Zaman Denir?

Elhamdülillah, sıklıkla kullanılan dinen değerli kelimelerden biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından dinen büyük önem taşıyan faziletli kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Elhamdülillah kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Elhamdülillah ne demek? Elhamdülillah ne zaman denir? Elhamdulillah zikrinin fazileti ve Türkçe anlamı konularını sizler için derledik.
  • 17.05.2021 23:08
Elhamdulillah Ne Demek? Elhamdulillah Zikrinin Fazileti? Elhamdulillah Ne Zaman Denir?

Müslüman âlemi için çok önemli bir yere sahiptir. En çok söylenen dua ve zikir cümlelerinden birisidir. Hadis kaynaklarında da elhamdülillah zikri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) Allah'a hamd ile başlanmayan her işin eksik ve bereketsiz olduğunu açıklamış, aksıran her müminin "elhamdülillâh" demesini emretmiş, hamdetmeye dair duaları okumanın günahların bağışlanmasına vesile olacağını, tahmîdin en faziletli zikirlerden biri olduğunu, bu zikirlere devam edenlerin büyük mükâfatlara erişeceklerini ve bunun sadaka yerine geçeceğini haber vermiştir.

Elhamdulillah zikrinin fazileti ve Türkçe anlamı

Elhamdülillah, Allah'a (C.C) hamd olsun anlamını taşımaktadır. Her Müslümanın sıkça söylemesi gereken zikir ve dua cümlesidir. Bir hadise göre, Peygamber Efendimiz, hamd ile başlamayan her işin eksik ve bereketsiz olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle de İslam dinine inanalar açısında bu zikir cümlesi oldukça önem taşır.

Elhamdülillah faziletli bir sözcük olup, tesbih çekerken de zikredilen kıymetli bir sözcüktür. Bu kelimenin faziletleri şöyle sıralanabilir:

 Hadis-i Şeriflerde de buyurulmaktadır ki:

 - İnsanların en efdali, çok hamd edenlerdir. (Taberani)

 - Cennetin bedeli "La ilahe illallah", nimetin bedeli "Elhamdülillah"tır. (Deylemi)

 Ayet-i Kerimelerde de buyuruluyor ki:

 - Bana şükredin, bana nankörlük etmeyin. ( Bakara Suresi,152. ayet)

 (Nankörlük, şükretmemek, nimetleri Allahü Teala'dan bilmemek anlamına gelir. )

 Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz, hamd etmenin faziletini şöyle beyan etmektedir: “Temizlik imanın yarısıdır. "Elhamdülillah" duası mizanı, "Sübhanallahi ve’l-hamdülillah" sözleri ise, yer ile gökler arasını sevap ile doldurur. Namaz nurdur; sadaka burhandır; sabır ziyadır. Kur’an, senin ya lehinde ya da aleyhinde delildir. Herkes sabahtan (pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu azad, kimi de helak eder.” (Müslim, Taharet 1; Tirmizi, Deavat 85/3517)

 Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimiz; bu hadis-i şerifte; "Elhamdülillah" ifadesinin Rabbimiz Teala’nın katındaki değerine işaret etmektedir. Gerçekten bu ifade; şükür, övgü ve sena gibi kutsi manaları içinde barındıran yüce bir ifade-i celiledir.

 “Allah kuluna bir nimet ihsan ettiğinde, kulun; "Elhamdülillah!" diyerek hamd etmesi, o nimetten daha değerlidir.” (İbn-i Mace, Edeb, 55)

 Tüm yukarıda belirtilen değerli hususlar dikkate alındığında biz Müslümanların Rabbimizin verdiği nimetlere her zaman şükretmemiz gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bize sayısız güzel nimetler veren Rabbimize şükrümüzü eda etmek kul olarak da vazifemizdir.

Ne zaman Elhamdülillah denir?

Elhamdülillah demenin ne demek olduğu artık biliyorsak, her bir nimete kavuştuğumuzda, yemekten önce ve sonra, işe başlarken ve işimizi bitirdikten sonra, hastalanıp şifa bulduktan sonra, borcumuzu ödeyince, derdimize derman bulunca her güzel şeylerden önce ve sonra denmelidir.

Hatta hiç bir şey yokken bile, aklımıza geldikçe, nefes aldıkça Allah'a şükrümüzü belirtmeli, müslüman olduğumuz için Elhamdülillah ben müslümanın bile demeliyiz. Kısacası Allah'ın verdiği maddi ve manevi nimetler için teşekkür etmenin, bir hamd ve şükür olduğunu bilmeli ve ''Elhamdülillah'' diyerek şükrümüzü dil ile eda etmeliyiz.

Elhamdülillah’ı her yerde diyebiliriz. Cenab-ı Hakk'ın bize gelmiş, ulaşmış, ulaşmamış bütün nimetlerine karşı Elhamdülillah deriz. Allah’tan bize ulaşmış veya ulaşabilme durumunda mümkünolan onun mutlak kemâli, kemaldeki cemali ve cemâl haline gelmiş kemâline karşı biz her an Elhamdülillah deriz. Musibete karşı Elhamdülillah deriz, nimete karşı Elhamdülillah deriz, belâya karşı Elhamdülillah deriz. Ama şükre gelince, o bir nimet karşısında yapılır. Onun için belaya, musibete maruz kalan “Allah'a çok şükür” demiyecek, çünkü o bir nimet karşılığında yapılır. O zaman Elhamdülillah diyecek, fakat mutlak surette Rabb-i Kerimden bir nimet, bir kerem gelmiş, ulaşmışsa Elhamdülillah da diyebilir, eş şükrülillah da diyebilir.

Ayrıca Peygamber Efendimiz (sav) farz namazlarından ardından dua ederken, 33 defa sübhânallah, 33 defa elhamdülillah ve 33 defa Allâhuekber demeyi tavsiye etmiştir.

Vatandaşlarımıza Sorduk: Elhamdülillah ne demektir?

Editör: Mustafa Kardaş

Yorum Yaz