tatlidede
tatlidede

Gelecek 10 Yıl - George Friedman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Gelecek 10 Yıl kimin eseri? Gelecek 10 Yıl kitabının yazarı kimdir? Gelecek 10 Yıl konusu ve anafikri nedir? Gelecek 10 Yıl kitabı ne anlatıyor? Gelecek 10 Yıl PDF indirme linki var mı? Gelecek 10 Yıl kitabının yazarı George Friedman kimdir? İşte Gelecek 10 Yıl kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...
  • 21.06.2022 07:00
Gelecek 10 Yıl - George Friedman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: George Friedman

Çevirmen: Tayfun Törüner

Orijinal Adı: The Next Decade

Yayın Evi: Pegasus Yayınları

İSBN: 9786054456291

Sayfa Sayısı: 320

Gelecek 10 Yıl Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Dünyanin En Güvenilir Politik Kâhininden Gelecek 10 Yıl İçin Öngörüler

Avrupalılar Türk göçünden korkmaları sebebiyle Türklerin AB'ye girişlerine engel olacaklar. Türkiye gelecek 10 yılda kesinlikle daha güçlü olacak ama tek başına hareket etmeye hazır değil.

Gelecek 10 yılda bölgede etkin olmak için Türkiye ve İran yarışacak ama Türkiye uzun vadede, İran tarafından durdurulamaz. Türkiye ekonomik açıdan çok daha dinamik bir ülke ve bu yüzden daha gelişmiş bir ordu kurabilir.

Geoerge Friedman'ın büyük ilgi gören Gelecek 100 Yıl kitabında önümüzdeki yüzyılda gerçekleşecek olan büyük olayların ve trendlerin nefes kesici bir portresini sunmuştu. Friedman şimdi de kendisini hem medyada hem de akademik ve siyasi çevrelerde öne çıkartan tarih bilgisi ve öngörüsüyle, analizerini önümüzdeki on yıla, tüm dünyanın karşısına çıkacak olan önemli olaylar ve zorluklara odaklıyor.

Önümüzdeki on yıl büyük bir değişim dönemi olacak. Şu anda hayal etmesi zor olsa bile İslam dünyasındaki savaşlar azalacak, biz terörizmle yaşamayı öğreneceğiz, teknoloji ve enerji gerçekleri yepyeni yönlere sapacak. Amerika Birleşik Devletleri Makyavelist değerlerle satranç oynarken İran'la uyum sağlamaya başlayacak ve Çin ufukta görünen bir krizle yüzleşmek zorunda kalacak. Birleşik Devletler ile İsrail arasındaki ilişkilerde köklü değişiklikler yaşanacak ve ekonomik açıdan dünyayı ekonomik krizlerin pençesine aldığı bir dönemden işgücü kıtlıklarının yaşanacağı bir döneme doğru yol alacağız. En önemlisi, bu on yıl içinde Amerikan başkanının temel görevi Birleşik Devletler'in modern dünyada bir imparatorluk halini aldığı gerçeğini kabul edip bu imparatorluğu yönetebilmesi olacak.

Gelecek 10 Yıl'da George Friedman hemen önümüzde uzanan yıllara dair etkileyici öngörülerde bulunuyor. Bu çalışmasıyla Friedman hem önümüzdeki on yılı görebilmemizi hem de daha önce hiç görmediğimiz şekliyle geçmiş yüzyılları anlamamızı sağlıyor. Gelecek 10 Yıl liderlerin özellikle Amerikan başkanının bakış açısından dünya olaylarına yoğunlaşıyor ve gelecekteki çatışmalar ile fırsatları tespit ediyor. Sonuçta ortaya çıkan, seçkin ve bilgili bir kalemden çıkmış, yakın tarihin ilginç bir manzarası.

(Tanıtım Bülteninden)

Gelecek 10 Yıl Alıntıları - Sözleri

  • Yani Sherlock Holmes'ün dediği gibi, "İmkansızı elediğinizde geriye kalan, her ne kadar muhtemel görünmese de gerçek olmalıdır.
  • Makyavel'in dediği gibi, "Gerekli her alanda erdemli davranmak isteyen adam, erdemli olmayanların arasında acı çeker."
  • "Korkunun kendisinden başka korkacak bir şeyimiz yok."
  • "Clausewitz'e göre savaş, politikanın başka araçlarla sürdürülmesidir."
  • "Putin KGB'de eğitim görmüştü ve bunun sonucu olarak dünyayı jeopolitik açıdan görüyordu, ideolojik açıdan değil."
  • "Afganistan ve Pakistan. Bu iki ülkenin toplam nüfusu 200 milyondan fazla ve bölgede sadece 100 bin kadar askeri olan ABD asla isteklerini dayatıp bölgede istediği gibi bir düzen sağlayamaz." (Kitabın ilk Türkçe baskısı da orijinali de 2011 tarihli. Yazar bundan 10 yıl önce bugünkü gelişmeleri oldukça net ve doğru bir şekilde tahmin etmiş. Ayrıca kitabın yazarının "Gölge CIA" olarak nitelendirilen Stratfor'un kurucusu ve en önemli ismi olduğu notunu da buraya düşelim.)
  • Kuralların değil ilkelerin kutsal olması şarttır. ( Franklin Roosevelt )
  • Sizi iki konuyu düşünmeye davet ediyorum. Birincisi, tasarlanmamış imparatorluk kavramı. Bence ABD imparatorluk olmayı tasarladığı için bir imparatorluk olmadı, tarih o şekilde gelişti. ABD bir imparatorluk olmalı mı sorusu anlamsız. O bir imparatorluk. İkinci konu, bundan sonra imparatorluğun nasıl yönetileceği ve bundan sonra benim için en önemli olan soru cumhuriyetin hayatta kalıp kalamayacağı.
  • Yüzleşilmesi gereken belirli gerçekler, alınması gereken belirli kararlar ve bu kararların olası sonuçları ile ilgili. Çoğu insan zaman dilimi ne kadar uzunsa geleceğin de o kadar belirsiz olacağını düşünür. Ben karşı görüşteyim. Kişisel eylemler tahmin edilmesi en zor şeylerdir. Bir yüzyılın akışı içinde, bir tanesi bile kritik olmayan pek çok kişisel karar verilir ve bu kararlardan her biri yüzyıla biçim veren düşünce selinde kaybolur gider. Ama on yıllık daha kısa süreli zaman dilimlerinde insanlar, özellikle de siyasi güçleri olanlar tarafından verilmiş kişisel kararlar çok daha büyük önem kazanabilir.
  • Bir yüzyıl olaylarla ilgilidir. On yıl ise insanlarla.
  • İmparatorluklar ender olarak planlanır ya da önceden tasarlanır ve böyle olanlar da Napolyon ve Hitler'inki gibi uzun ömürlü olamaz.
  • Amerikan ekonomisi bir girdap gibi herşeyi merkezine çekiyor ve onun küçük anaforları küçük ülkeleri yıkabilir veya zengin edebilir. ABD ekonomisi iyi gittiğinde bütün makineyi çalıştıran motordur; teklediğinde bütün makine bir anda bozulabilir. Dünyayı bu kadar derinden etkileyen veya böylesine etkili şekilde biraraya getiren başka bir ekonomi yok.
  • Imparatorluğa düzen getirmek bir ihtiyaç çünkü ABD çok güçlü olsa bile sınırsız bir güce sahip olmaktan uzak ve tekil güce sahip olmak tekil tehlikeler doğurur. Birleşik Devletler'in 11 Eylül'de saldırıya uğraması,kesinlikle eşsiz gücü yüzündendi. Başkanın görevi bu tür bir gücü risklerinin ve fırsatlarının bilincine vararak yönetmek, sonra da riskleri azaltıp fırsatları çoğaltmaktır.
  • Dünya ekonomisinin dörtte biri tecrit edilmişken yeşeremez ve karşılıklı ilişkiler sadece ekonomiyle sınırlı kalamaz.
  • 2011 ile 2021 arasındaki on yıl Birleşik Devletler'in dünyanın düşmanlığıyla başa çıkmayı öğrenmeye başladığı on yıl olacak.

Gelecek 10 Yıl İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Yazar George Friedman Amerika'da "gölge CIA" olarak vasıflandırılan bir isim. CIA'e danışmanlık hizmeti sunduğu iddiaları var. Kitabın Türkçe baskısı 2011 yılında yapılmış. Yazarın on yıllık öngörülerinin önemli bir kısmının gerçekleştiğini görüyoruz kitabı okuyunca. Tavsiye eder miyim? Para verip okumanıza değmez fakat kütüphanede denk gelirse alıp hızlı bir okumayla okuyabilirsiniz. (Aykut Türkyılmaz)

Yakın tarihimiz hakında bilgi veren strateji kitabı gelecek yüzyıl dan önce okunsa Daha iyi olur Türkiye ile ilgili bilgiler bulunuyor tahmin edilebilir bilgiler var okunması zevkli (cihan yilmaz)

Kitap amerikalı bir istihbaratçı tarafından sadece ve anlaşılır bir dille ele alınmış. Bir amerikalının gözünden günümüz dünyasında gelişen siyasi olayları görebileceğimiz bir eser. Bolivya’dan Japonya’ya ABD dış politikasını ve dünya da değişen siyasi ilişkileri gün yüzüne çıkaran bir kitap. Maalesef kitapta da anlaşılacağı gibi bu ilişkilerde ezilen her zaman küçük ülkeler ve onların halkı oluyor. Siyasi kitapları okuyan herkesin başucunda bulunması gereken bir kitap. (Veysel Karani Zeren)

Gelecek 10 Yıl PDF indirme linki var mı?

George Friedman - Gelecek 10 Yıl kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Gelecek 10 Yıl PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı George Friedman Kimdir?

1949 yılında Macaristan’da doğan Friedman, aynı yıl ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. City College of New York’ta siyaset bilimi üzerine eğitim alan Friedman, daha sonra Cornell Üniversitesinde doktora yaptı. 1974-1994 arası Dickinson College’da siyaset bilimi dersleri verdi.

Friedman, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1991’de ABD-Japonya ilişkilerini konu alan ‘Japonyayla Yaklaşan Savaş’ kitabını yazdı. Bilgisayar tabanlı savaş oyunlarının ilk tasarımcıları arasında yer alan Friedman, aynı zamanda, ‘Amerika’nın Gizli Savaşı’, ‘Savaşların Geleceği’ gibi çok satılan kitapların yazarı.

Louisiana State Üniversitesinde 1994’te kurduğu Jeopolitik Araştırmalar Merkezinde geçirdiği iki yılın ardından Friedman, 1996’da danışmanlık şirketi STRATFOR’u kurdu. Halen başkanlığını yürüttüğü şirket, dış politika ve uluslararası ilişkiler üzerine analizler üretiyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a danışmanlık yapan Friedman, SHAPE, ABD Harp Okulu, Milli Savunma Üniversitesi gibi kurumlarda milli güvenlik ve savunma dersleri veriyor.

George Friedman Kitapları - Eserleri

  • Gelecek 100 Yıl
  • Gelecek 10 Yıl
  • Amerika'nın Gizli Savaşı
  • Avrupa Krizi
  • Savaşın Geleceği
  • Flashpoints

George Friedman Alıntıları - Sözleri

  • "En önemli etken Türkiye' nin yükselişi. Tamamen düz bir çizgide değil ama çevresinde ki ülkelerin çoğu zayıflarken ya da çatışırken o güçleniyor." (Avrupa Krizi)
  • ABD istihbarat topluluğu, profesyonellerin ve kariyer yapmak isteyenlerin ilerlemesine izin verir ama kendini özel ve çok üstün görenleride ezer. (Amerika'nın Gizli Savaşı)
  • Henry Ford, hiçbir zaman dünyanın en iyi otomobilini üretmedi ama en etkin üretilen aracını yaptı. Yani ABD çok sayıda, kullanılabilir ama nadiren olağandışı silahlar üretti. (Savaşın Geleceği)
  • El-Kaide ile çatışmaktan kaçınan ülkeleri zorlayarak, örgütün yaşam-destek sistemlerini bozmak, yok etmek gerekiyordu. (Amerika'nın Gizli Savaşı)
  • Tüm büyük trajedilerde olduğu gibi, Avrupa'nın büyüklüğünden sorumlu olan erdemler tam da onu yok edenlerdi. As in all great tragedies, the virtues responsible for Europe’s greatness were precisely those that destroyed it. (Flashpoints)
  • Science and enlightenment had reduced humans to their physical nature and appetites. If that is all they were, then what were their obligations to each other and themselves? What is moral and how do you know it? (Flashpoints)
  • ABD istihbaratının önce geçmiş dönemine bakarsak, teşkilatın aksiyona önem verdiğini görürüz. (Amerika'nın Gizli Savaşı)
  • Civilizations are divided into three phases. The first phase is barbarism, a time when people believe that the laws of their own village are the laws of nature, as George Bernard Shaw put it. The second phase is civilization, where people continue to believe in the justice of their ways but harbor openness to the idea that they might be in error. The third phase, decadence, is the moment in which people come to believe that there is no truth, or that all lies are equally true. (Flashpoints)
  • İstihbarat yöntemleri içinde sezgiye asla yer yoktur. (Amerika'nın Gizli Savaşı)
  • Birinci Dünya Savaşında o kadar çok insan öldü ki, ölüm trajik olmaktan çıktı. (Flashpoints)
  • "Uygarlıkların üç evresi vardır. Birinci evre barbarlik; Shakerpeare'in deyişiyle insanların kendi köylerinin yasalarının, doğa yasaları olduğuna inandığı zaman. İkinci evre uygarlik; insanların kendi adaletlerine inanmaya devam ettiği ama yanlış yapıyor olabilecekleri fikrine kısmen açık oldukları dönem. Üçüncü evre çöküş; insanların gerçek diye bir şey olmadığıma ya da tüm yalanların aynı ölçüde gerçek olduğuna inanmaya başladığı an." (Avrupa Krizi)
  • "Fakat bağımlılık iki ucu da keskin kılıç gibidir." (Gelecek 100 Yıl)
  • ABD El-Kaide'yle olan mücadelesini uzun vadeli bir savaş olarak görmeye başladı. (Amerika'nın Gizli Savaşı)
  • ABD yalnız başına savaşmazdı.ABD yerli halktan ya da müttefiklerden toplanan askerlerle oluşturulan koalisyonlarla birlikte savaşırdı. (Amerika'nın Gizli Savaşı)
  • Amerikan ekonomisi bir girdap gibi herşeyi merkezine çekiyor ve onun küçük anaforları küçük ülkeleri yıkabilir veya zengin edebilir. ABD ekonomisi iyi gittiğinde bütün makineyi çalıştıran motordur; teklediğinde bütün makine bir anda bozulabilir. Dünyayı bu kadar derinden etkileyen veya böylesine etkili şekilde biraraya getiren başka bir ekonomi yok. (Gelecek 10 Yıl)
  • Yükselen bir güç aşırı tepki gösterir. Olgun bir güç denge arar. Zayıflayan bir güç ise dengeyi sağlama becerisini kaybeder. (Gelecek 100 Yıl)
  • "15.yy 'dan kalma bir dua var: Tanrım bizi şeytandan, Türk'ten ve kuyruklu yıldızdan koru. Şeytan gayet anlaşılabilir ve 15.yy da büyük bir kuyruklu yıldız Avrupa' yi korkutmuştu. Türkler ise onları herşeyden daha da fazla korkuttu." (Avrupa Krizi)
  • "Müslümanlar birbirleri ile savaştıkça, ABD savaşı kazanmış olacaktır.' (Gelecek 100 Yıl)
  • Karl Marx'ın dediği ve çoğu insanın aktardığı gibi "İnsanoğlu, çözümü olmayan bir sorunu sorun yapmaz." (Gelecek 100 Yıl)
  • Makyavel'in dediği gibi, "Gerekli her alanda erdemli davranmak isteyen adam, erdemli olmayanların arasında acı çeker." (Gelecek 10 Yıl)

Yorum Yaz