# ABD’den İran havayollarına yaptırım 

> Washington yönetimi, İran’ın sivil havacılık ağını hedef alan geniş kapsamlı yaptırımlar açıkladı. 23 Eylül’den itibaren İran havayollarının küresel faaliyetleri durdurulacak.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/abd-den-iran-havayollarina-yaptirim
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2026-09-21T20:15:02+03:00
- Güncelleme: 2026-09-21T20:15:02+03:00
- Yazar: ESRA ÜRÜNDÜ
- Kategori: GÜNDEM
- Ajans / kaynak: İLKHA
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2026/09/21/abd-den-iran-havayollarina-yaptirim-701264.webp

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran’ın ticari havayollarına yönelik yeni yaptırımların devreye gireceğini duyurdu. 23 Eylül’den itibaren uygulanacak kısıtlamaların, Tahran’ın sivil havacılık ağını doğrudan felç etmeyi amaçladığı belirtildi. Yabancı şirketlerin İran uçaklarına yakıt ikmali, iniş hizmeti veya bilet satışı gibi destekler sunması halinde ABD finans sisteminden dışlanma riskiyle karşı karşıya kalacağı bildirildi.


Bessent, üçüncü taraf kuruluşlara yönelik baskının artırılacağını vurgulayarak, “Yardımcı olanları dünyanın her yerinde gördük. Kim olduklarını biliyoruz ve buna son veriyoruz.” ifadelerini kullandı. İran ile finansal işlemleri kolaylaştıran aracıların da yakından takip edildiği aktarıldı.


Ekonomik yaptırımların uygulanması noktasında Çin ile perde arkasında görüşmeler yürütüldüğü, Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng’in sürece dahil olduğu kaydedildi. Washington’ın hamlesi, İran üzerindeki ekonomik ambargoyu daha önce görülmemiş bir düzeye ulaştırmayı hedefliyor.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/abd-den-iran-havayollarina-yaptirim)