# Brüksel Özgür Üniversitesi'ndeki işgal eylemi polis müdahalesiyle sona erdi

> Belçika'nın başkentindeki Brüksel Özgür Üniversitesi'nde iki haftadır devam eden yerleşme eylemi, mahkeme kararı doğrultusunda düzenlenen polis operasyonuyla sonlandırıldı.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/bruksel-ozgur-universitesi-ndeki-isgal-eylemi-polis-mudahalesiyle-sona-erdi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2026-11-07T17:12:02+03:00
- Güncelleme: 2026-11-07T17:12:02+03:00
- Yazar: ESRA ÜRÜNDÜ
- Kategori: GÜNDEM
- Ajans / kaynak: İLKHA
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2026/11/07/bruksel-ozgur-universitesi-ndeki-isgal-eylemi-polis-mudahalesiyle-sona-erdi-710384.webp

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Brüksel Özgür Üniversitesi'nde (ULB) 22 Ekim'de başlayan işgal ve protesto eylemi, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sona erdi. Üniversitenin Solbosch yerleşkesindeki P1 binasında sürdürülen eyleme, 07 Kasım sabahı erken saatlerde mahkeme kararı doğrultusunda operasyon düzenlendi.


Yerel kaynaklara göre polis ekipleri, bina çevresinde kurulan barikatları aşarak yerleşkeye girdi. Eylemciler ve destek grupları, operasyon sırasında bazı öğrencilerin gözaltına alındığını öne sürdü. Yetkililer ise operasyona ilişkin gözaltı sayısı konusunda ayrıntılı bilgi paylaşmadı.


İşgal edilen bina, vize başvurusunun reddedildiği belirtilen Gazzeli öğrenci Aişa Aboubaia'nın adını taşıyordu. Eyleme üniversite öğrencilerinin yanı sıra çeşitli lise ve sanat okulu öğrencilerinin de destek verdiği ifade edildi.


Operasyonun ardından açıklama yapan ULB Rektörü Annemie Schaus, protestocuların üniversiteye ait bazı ofislere izinsiz girdiğini, eğitim faaliyetlerini aksattığını ve binada hasara yol açtığını iddia etti. Schaus, üniversite yönetiminin öncelikle diyalog yolunu tercih ettiğini ancak binanın boşaltılmasına yönelik çağrıların sonuçsuz kalması üzerine hukuki sürece başvurulduğunu belirtti.


Üniversitede benzer protestolar daha önce de yaşanmıştı. Mayıs 2024'te Filistin'e destek amacıyla gerçekleştirilen ve uzun süre devam eden başka bir işgal eylemi de güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sona ermişti.


Öğrenci grupları ve dayanışma ağları ise son operasyonu eleştirerek, üniversite yönetiminin protesto ve ifade özgürlüğünü kısıtladığını savundu. Tartışmaların önümüzdeki günlerde Belçika'daki üniversite çevrelerinde ve siyasi gündemde yerini koruması bekleniyor.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/bruksel-ozgur-universitesi-ndeki-isgal-eylemi-polis-mudahalesiyle-sona-erdi)