# Esnafın yüzü gülüyor

> Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kalması nedeniyle çarşılara akın eden vatandaşlar, alışverişin tadını çıkartıyor. Çocuklarını da yanlarına alan vatandaşlar, fiyatları da kontrol ederek, ihtiyacı oldukları ürünleri alıyor. Gündüz sıcağında oruçlu olarak çarşıya çıkmak istemeyen vatandaşlar, akşam serinliğinde iftardan sonra çarşıları dolduruyor.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/esnafin-yuzu-guluyor
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2016-07-03T09:41:00+03:00
- Güncelleme: 2016-07-03T09:41:00+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: GÜNDEM
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2016/07/esnafin-yuzu-guluyor-27069.jpg

Ramazan Bayramı'na sayılı saatler kala Mardinli vatandaşlar çarşı pazara akın etti.
 Bayrama bir gün kala yoğunlaşan alışveriş ile birlikte gece açık olan dükkan sayısı da arttı. Ramazan ayı boyunca dört gözle bayram alışverişini bekleyen esnaf, son 3-4 günde çarşı pazara çıkan vatandaşların alışverişi ile rahat bir nefes aldı.
 Esnafın imdadına her yıl olduğu gibi yine bayram alışverişi yetişti. Hareketliliğin yaşandığı yerlerin başında konfeksiyon, market ve tatlıcı esnafı geliyor. 
 Esnaf, bayrama bir gün kala işlerin yoğunluğundan iftarlarını iş yerlerinden açtıklarını belirterek, gece yarılarına kadar hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi. Öte yandan bayram öncesi berber ve kuaförlerde de müşteri yoğunluğu yaşanmaya başladı. Bayram öncesi bazı berber ve kuaförler yoğunluk nedeniyle müşterilerine saatli randevu vermeye başladı.
ŞEKER SATIŞLARI PATLADI
 Şeker satışları halk arasında "Şeker Bayramı" olarak da bilinen Ramazan Bayramı'nda bayramlık şeker üreticilerinin yüzünü güldürüyor. 
 Şeker ve türlerini üreten firmalar düzenledikleri kampanyalarla satışlarını artırırken, birbirinden cazip ürün ve ambalajlarla tüketiciyi kendine çekiyor. Yapılan tahminlere göre, harcamaların yaklaşık yüzde 40'ı yiyecek içecek, yaklaşık yüzde 30'u giyim kuşam ve yaklaşık yüzde 30'u ulaşım ve tatil gibi ihtiyaçlara gidiyor.

FİYATLAR NORMAL
 Alış-veriş yapan vatandaşlar fiyatları normal buluyor. Bu bayramda şeker fiyatlarında fazla artış olmadığı gözlenirken, şekerlerin kilosu ortalama 3 ile 30 lira arasında değişiyor.
 Bayram alış-verişine çıkan Abdullah Işık, artık eskisi gibi bayram heyecanlarının kalmadığını söyledi. Sattıkları elbiselerin kaliteli ve ucuz olduğunu dile getiren esnaf ise müşterilerin kaliteden memnun olduklarını söyledi.
 Esnaf Mehmet Yüksel, işlerden gayet memnun olduklarını söyledi. Yüksel, “İnsanla-rımız Tarihi Mardin Çarşısı’na gelerek gıdadan giyime, giyimden giyeceğe kadar ihtiyacı olduğu tüm ürünleri alıp evine götürüyor. Çok şükür tüm esnaf bu bereketten nasibini aldı. Ramazan olduğu için insanların genelde iftarını açtıktan sonra geliyor. İftardan sonra başlayan alışveriş sahura kadar sürüyor.” dedi.
 Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan ise çarşıdaki hareketliliğin bayrama kadar süreceğini dile getirdi. Gazan, “Bayramlar bizim manevi heyecanlarımız, değerlerimizdir. Esnafımız bayram hazırlıklarını neredeyse tamamladı. Bayram indirimine giden ve her talebe cevap verebilmek için ürünlerini stoklayan esnafımız, bayram hareketliliğini lehine çevirmeye kararlı… Bütün çarşı esnafına Allah kolaylık versin. Herkesin bayramı şimdiden mübarek olsun.” dedi.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/esnafin-yuzu-guluyor)