# Göçerler yayla yollarında

> Temel geçim kaynakları hayvancılık olan göçerler, havaların ısınmasıyla yaylalara çıkmaya başladılar.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/gocerler-yayla-yollarinda
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2014-05-24T16:28:47+03:00
- Güncelleme: 2014-05-24T16:28:47+03:00
- Yazar: Mardin Life
- Kategori: GÜNDEM
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2014/05/gocerler-yayla-yollarinda-15506.jpg

Temel geçim kaynakları hayvancılık olan konargöçerler, havaların ısınmasıyla Mayıs ayının ortalarına doğru yaylalara çıkmaya başladılar. Konargöçerler serin yaylalara doğru yol almaya başladılar.

Havaların soğumasıyla birlikte yaylalardan gelip ova ve vadilerine yerleşen konargöçerler, havaların ısınmasıyla birlikte tekrardan yaylalara doğru yol almaya başladılar.

Sıcakların yükseldiği havadan dolayı hayvanlarını yaylalara götürmek için durmadan yayla yolculuklarına devam eden Kozluk konargöçerleri, 10-15 günlük bir yolculuktan sonra yerlerine varabilecekler.

Atlarının ve eşeklerinin sırtlarına bindirdikleri yükleriyle birlikte, yüzlerce koyun ve keçileriyle 3 gündür yayla yolculuklarına başlayan konargöçerler, gittikleri köylerde genelde istenmiyor.

Yol güzergâhlarında bulunan köylerde geceyi geçirmelerine köylüler tarafından izin verilmediğini söyleyen konargöçerler, bütün köyleri geçtikten sonra daha rahat ve ferah bir yolculuk yaptıklarını dile getirdiler.

Yayla yolculuklarının 10- 15 günlük gibi bir sürede geçtiği öğrenilen konargöçerler, yolculuklarında tehlikeli yılan ve hayvanlara karşılık kendilerini koruyacak malzemelerini de beraberlerinde götürüyorlar.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/gocerler-yayla-yollarinda)