# İnönü Üniversitesi'nin sağlık alanındaki başarıları dünya çapında ses getiriyor

> İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, üniversitenin sağlık alanındaki başarılarına dikkat çekerek, "Çapraz karaciğer naklinde dünyada ikili ve üçlü nakiller yapılırken biz dörtlü, beşli, altılı, yedili ve son olarak sekizli çapraz nakil gerçekleştirerek dünya rekoru kırdık." dedi.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/inonu-universitesi-nin-saglik-alanindaki-basarilari-dunya-capinda-ses-getiriyor
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2026-11-06T20:24:02+03:00
- Güncelleme: 2026-11-06T20:24:02+03:00
- Yazar: ESRA ÜRÜNDÜ
- Kategori: GÜNDEM
- Ajans / kaynak: İLKHA
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2026/11/06/inonu-universitesi-nin-saglik-alanindaki-basarilari-dunya-capinda-ses-getiriyor-710219.webp

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş'un Malatya'da katıldığı İnönü Üniversitesi 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Rektör Prof. Dr. Nusret Akpolat, üniversitenin akademik yapısı, öğrenci ve öğretim üyesi sayısı, sağlık alanındaki başarıları ve deprem sonrası yeniden yapılanma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.


İnönü Üniversitesinin 1975 yılında kurulduğunu ve 51 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten Akpolat, üniversitenin 14 fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul, 6 enstitü ve 30 araştırma ve uygulama merkeziyle eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.


Üniversitede 32 bin ila 33 bin arasında öğrencinin eğitim gördüğünü, bin 600'den fazla öğretim üyesinin görev yaptığını kaydeden Akpolat, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının 19,6 olduğunu belirterek, bu oranın dünya ortalamasına göre oldukça iyi bir seviyede bulunduğunu söyledi. Üniversitenin bugüne kadar 165 binden fazla mezun verdiğini de aktardı.


"Üniversite hastaneleri arasında en fazla A grubu ameliyat yapan hastaneyiz"


İnönü Üniversitesinin özellikle sağlık alanında güçlü bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Akpolat, sağlık kampüsünde Turgut Özal Tıp Merkezi, Karaciğer Nakli Hastanesi, Onkoloji Hastanesi ve Diş Hekimliği Hastanesi olmak üzere dört hastanenin bulunduğunu belirtti.


Turgut Özal Tıp Merkezinin üniversitenin sağlık alanındaki en önemli gücü olduğunu ifade eden Akpolat, "Geçen yıl yaklaşık 45 bin operasyon gerçekleştirildi. Burada bir bilgiyi de sizlerle paylaşmak isterim. Bunu ilk kez paylaşacağım. Üniversite hastaneleri içerisinde en fazla A grubu ameliyat yapan hastaneyiz. A grubu ameliyatlar, Whipple ve benzeri büyük cerrahi operasyonları kapsıyor. Bu alanda en yakın rakibimizin iki katından daha fazla cerrahi operasyon gerçekleştirdik. Bunun, ülkemize ne kadar katkı sağladığımız açısından önemli bir istatistik olduğunu düşünüyorum." dedi.


"Karaciğer naklinde dünya lideriyiz"





İnönü Üniversitesinin organ nakli alanında dünya çapında bir marka haline geldiğini dile getiren Akpolat, bugüne kadar 4 bin 500'den fazla karaciğer nakli gerçekleştirildiğini kaydetti.


Kemik iliği, böbrek, kornea, ince bağırsak ve pankreas nakli gibi birçok merkezde yapılamayan önemli operasyonların üniversitede başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Akpolat, "Son 6 yıldır erişkin kemik iliği naklinde Türkiye birincisiyiz. Özellikle karaciğer naklinden bahsetmek istiyorum. Çok detaya giremeyeceğim. Çapraz karaciğer naklinde artık dünya lideriyiz. Dünyada daha önce ikili ve üçlü çapraz nakiller yapılmıştı. Biz dörtlü, beşli, altılı, yedili ve 2 ay önce de sekizli çapraz nakil gerçekleştirdik. Dünyada yapılamayan bir rekoru kırdık." ifadelerini kullandı.


Karaciğer nakli alanındaki çalışmalara da değinen Akpolat, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Özel Ödülü ve Hizmet Ödülü'nün takdim edildiğini hatırlattı.


"Depremde 20 binamızı kaybettik"


6 Şubat depremlerinde Malatya ile birlikte İnönü Üniversitesinin de ciddi hasar aldığını belirten Akpolat, eğitim binalarının yüzde 55'ine karşılık gelen 20 bloğun kaybedildiğini söyledi.


Devletin ve hükümetin desteğiyle yeniden yapılanma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Akpolat, iki binanın temelinin atıldığını belirterek, "İki yıl önce Merkez Derslik Binamızın temelini attık. Mediko-Sosyal Binamızın temelini ise geçen yıl attık. Binamızın gerçekleşme oranı yüzde 50 seviyesinde. Biraz ödenek sorunumuz var. Seneye ödenek bulursak bu binayı da açmak istiyoruz." dedi.


Üniversitenin eğitim, bilim ve araştırma alanlarında çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Akpolat, hem nitelikli insan kaynağı yetiştirmek hem de Ar-Ge ve bilim üretmek için üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını belirtti.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/inonu-universitesi-nin-saglik-alanindaki-basarilari-dunya-capinda-ses-getiriyor)