# Türkiye’nin en yüksek köprüsünden yaklaşık 1.5 milyon araç geçti

> Türkiye’nin en yüksek köprüsü Beğendik Botan Köprüsü’nden yaklaşık 1.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/turkiyenin-en-yuksek-koprusunden-yaklasik-15-milyon-arac-gecti
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2022-09-04T12:01:01+03:00
- Güncelleme: 2022-09-04T12:01:01+03:00
- Yazar: İHA
- Kategori: GÜNDEM
- Ajans / kaynak: İHA
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2022/09/04/turkiyenin-en-yuksek-koprusunden-yaklasik-15-milyon-arac-gecti-304589.jpg

Türkiye'nin en yüksek köprüsü Beğendik Botan Köprüsü'nden yaklaşık 1.5 milyon araç geçiş yaptı.
--reklam--
11 Temmuz 2020'de hizmete sunulan, Siirt'in Pervari ilçesi ile Bitlis'in Hizan ilçesi arasında yapılan köprü, Bitlis ve Van illerini birbirine bağlıyor.
--reklam--
Beğendik Botan Köprüsü'nün 210 metre orta açıklığı ile dengeli konsol sistemde Türkiye'nin en uzun orta açıklıklı kutu kesitli ard germeli köprüsü olduğu bildirilerek, köprünün uzunluğu 2 adet kenar açıklığı ile toplam 450 metreye ulaşıyor. Ayrıca, Beğendik Botan Köprüsü, 165 metre ile Türkiye'nin en yüksek köprüsü unvanına sahip. Beğendik-Pervari kesimi 8 kilometre kısalırken, köprü ile zamandan 15.6 milyon TL, akaryakıttan 8,3 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 23.9 milyon TL tasarruf sağlanıyor. Karbon emisyonu da bin 673 ton azalıyor.
--reklam--
Tasarımından proje ve inşasına kadar tamamen bu ülkenin yetiştirdiği mühendis ve işçilerin emeği ile yapılan köprüde, yüzde 100 yerli malzeme kullanıldı, açıldığı günden bu yana Beğendik Köprüsü'nden 1 milyon 489 bin araç geçiş yaptı.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/turkiyenin-en-yuksek-koprusunden-yaklasik-15-milyon-arac-gecti)