tatlidede

Ünlü tiyatrocu Genco Erkal kimdir? Kaç yaşında? Neden yargılanıyor?

Son dönemlerde sanatçılarla siyasetçiler arasında giderek artan gerilime bir yenisi daha eklendi. Türk tiyatro sanatçısı Genco Erkal'a Cumhurbaşkanına hakaretten açılan dava başladı. Bu nedenle ünlü tiyatrocunun hayatı merak konusu oldu. Peki Genco Erkal kimdir? Aslen nerelidir? Kaç yaşındadır?
  • 25.08.2021 15:25
Ünlü tiyatrocu Genco Erkal kimdir? Kaç yaşında? Neden yargılanıyor?

Sosyal medya hesabında attığı tweetlerle gündeme gelen ünlü tiyatrocu Genco Erkal'ın 4 yıla kadar hapsi istendi. Erkal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret etmekle suçlanırken yaptığı açıklamada herhangi bir hakaret içerikli ifade kullanmadığını belirtti. Erkal, davasının başlaması nedeniyle sanatçı dostları tarafından destek görmeye başladı.

Erkal, dün Çeşme'deki bir konserde ünlü piyanist Fazıl Say'ın kendisine verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Say, konser sırasında "Araya giren bir olay oldu. Onunla başlamak istiyorum. Bugün, Genco Erkal 83 yaşında bir sanatçıdır. Muhalif tweetleri yüzünden 4 yıl hapsi istenen dava başladı. Bundan ben utanıyorum bir Türk olarak. Bundan yalnızca utanmıyorum, aynı zamanda karşı koymaya karar verdim. Böyle bir rezilliği, böyle bir cahilliği, Genco Erkal gibi büyük bir sanatçıya yapılmaması gerekir diye düşünüyorum. Genco Erkal Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından biridir. Konsere başlamadan önce onun emeğini ayakla alkışlamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

GENCO ERKAL KİMDİR?

28 Mart 1938'de dünyaya gelen Genco Erkal aslen İstanbulludur. Robert Kolej'den mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesinin Psikoloji Bölümünü bitiren Genco Erkal 1959 yılından başlayarak Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kuruluşuna öncülük etmiştir.

Pek çok yerli ve yabancı yazarın oyunlarını yöneten Genco Erkal roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yapmıştır.

Genco Erkal Faize Hücum (1983), At (1982), Prensesin Uykusu (2010), The Market: A Tale of Trade (2008) filmleriyle tanınmaktadır. Bu filmlerden Antalya Film Festivali'nde iki kez Altın Portakal ödülünü almıştır.

Ünlü tiyatrocu can verdiği karaterlerden pek çok ödül kazanmıştır. Bunlar arasında Aslan Asker Şvayk, Bir Delinin Hatıra Defteri, Galileo, Yalınayak Sokrates gibi pek çok karakter zikredilebilir.

1993-1998 yılları arasında, Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca da oynamaya başlayan Genco Erkal, üç Fransız yapımında rol almıştır.

2009 yılında Amerikalı tarihçi ve tiyatro yazarı Howard Zinn tarafından 1999 yılında yazılan Marx in Soho adlı tek kişilik tiyatro oyununu güncelleyerek Marx'ın Dönüşü adıyla sahnelemeye başlamıştır.

Sanatçı Çağan Irmak'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği Prensesin Uykusu filminde başrolde oynamıştır. Film 19 Kasım 2010 tarihinde vizyona girmiştir.

GENCO ERKAL NE DEDİ?

Cumhurbaşkanına hakaretten ifadeye çağrıldığını sosyal medya hesabından bir fotoğrafını paylaşarak duyuran Genco Erkal, “Cumhurbaşkanına hakaretten hakkımda soruşturma açılmış. Pazartesi günü ifade vermeye gidiyorum” yorumunda bulundu.

Bir belgesel çekimi için Aydın’da bulunan Genco Erkal, 19 Nisan Pazartesi günü İstanbul Adalet Sarayı’nda ifade verecek.

GENCO ERKAL FİLMOGRAFİSİ

  • Filmografisi Prensesin Uykusu : Çağan Irmak - 2010
  • Pazar, Bir Ticaret Masalı : Ben Hopkins - 2008
  • Camdan kalp : Fehmi Yasar - 1990
  • Keşanlı Ali Destanı (Tv filmi) : Genco Erkal - 1988
  • Hakkâri'de Bir Mevsim : Erden Kıral - Dostlar Tiyatrosu - 1983
  • Faize hücum : Zeki Ökten - 1982
  • At (film) : Ali Özgentürk - 1982
  • Bir Delinin Hatıra Defteri : Tv filmi - 1974

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz