Yerli mahsul çıktı fiyatlar düşüşe geçti
Diyarbakır semt pazarlarında yerli mahsuller tezgahlarda yerini almaya başlarken fiyatlarda peyderpey düşmeye başladı.

Geçtiğimiz haftalarda fiyatlarda zirve yapan meyve ve sebzeler, mahsullerin çıkmasıyla fiyatları 5-10 lira aşağı çekilse de başta yakıt olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış pazar esnafını zor durumda bırakmaya devam ediyor. Kışlık hazırlıklarını yapan vatandaşlar biber, patlıcan gibi kurutmalık sebzelerin istedikleri fiyata erişmediğini dile getirdi.
İbrahim Çiçek
Diyarbakır semt pazarı esnafından İbrahim Çiçek, halkın alım gücünün olmadığına dikkat çekerek "Fiyatlar yüksek, alım gücü yok. Aldığımız eşyaları akşam toplayıp eve götürüyoruz. Şeftaliyi 80-100 liraya alıyoruz ama millet alamıyor, her şey pahalı. Bu yoksulluk nereye gidecek bilmiyorum. Fiyatlara 10 lira yakıt maliyeti eklenince bizde mecburen 5 lira eklemek zorundayız. Gelen müşteri 'fiyatlar yüksektir' diyor, alamıyor. Diyarbakır'da zaten iş-güç yok, millet perişan halde." dedi.
Hacı Sabah
"Kazancımızın yarısı yakıt ve diğer masraflara gidiyor"
Pazarda fiyatların uygun fakat satışın yapılamadığını dile getiren Hacı Sabah, "Havalar sıcak, hep oturuyoruz. Akşam yemeğini yedikten sonra satışlar oluyor. Vatandaş sıcaktan dolayı gündüz gelemiyor. Genelde meyve fiyatları çok pahalı. Bu pahalılık bize ayrıca masraf oluyor, bizden gidiyor. Kazancımızın yarısı yakıt ve diğer masraflara gidiyor." ifadelerini kullandı.
Yusuf Ökmen
Pazarların marketlere nispeten daha ekonomik olduğuna işaret eden Yusuf Ökmen, "Pazarda şu an fiyatlar normal. Halde pahalı fakat burada markete göre ucuz. Markette eriğin kilo fiyatı 100, bizde 50 TL. Pazar ucuzdur, ganimet yeridir. Vatandaşlar tatile gidince 5 TL'nin hesabını yapmıyor, pazara gelince 5 TL'nin hesabını çok yapıyor." şeklinde konuştu.
Ökmen, "Son zamanlardaki yükselen akaryakıt fiyatları maliyetleri çok etkiliyor. Yerinde aldığımızda 30 TL olan ürün, pazara gelene kadar 50 TL oluyor. Tabi bizim halde aldığımız ürünlerin maliyeti yüksek; poşet, yeme-içme masraflarımızı dahil ettiğimizde maliyet bayağı artıyor." diye belirtti.
Ramazan Karabulut
"Fiyatlar, kurutmalık hazırlığını yapacak seviyede değil"
Başta yakıt olmak üzere girdi maliyetlerinden dert yanan Ramazan Karabulut, şunları söyledi:
"Yerli karpuzlar aşağı yukarı bir aydır çıkmış, fiyatları gayet uygundur. Pazarda fiyatlar 5-6, tarlada 2,5 ya da 3 TL civarındadır. Yakıt fiyatları maliyet açısından çok etkiliyor. Tarlada 3 TL olan karpuzun fiyatı pazara gelene kadar 4 TL oluyor ton başına bir lira geliyor. Vatandaş açısından da baktığımızda fiyatlar çok iyi, diğer meyvelere göre daha uygun. Bugün muzun kilosu 100 TL'den başlıyor, meyve yiyemeyen vatandaş karpuz alıyor. Tanesi 50 TL, adeta bedava."
Sefa Bingöl
Fiyatların düşmesine rağmen satışlarda istedikleri düzeye gelemediklerini kaydeden Sefa Bingöl, "Fiyatlar, vatandaşların iyi bir şekilde pazar alışverişi yapabileceği düzeyde değil. Geçim sıkıntısı olanlar, asgari ücretle çalışan bir vatandaş kışlık kurutmalık hazırlığını yapacak kadar iyi bir seviyede değil. Geçen haftaya göre fiyatlar biraz düştü. Geçen hafta domatesi 30 TL'ye veriyorduk, bu hafta fiyatlar 15 lira. Başta 'çok yüksek' diyen vatandaşlar, fiyatlar düşmesine rağmen yine alamıyor, satışlarımız düşük." ifadelerine yer verdi.
Velat Sabah
"Tatil bittikten sonra yumurta fiyatları yine yükselecek"
Pazarda yumurta satan Velat Sabah, fiyatların mevsimle beraber okulların açılıp kapanması gibi birtakım faktörlere göre değişkenlik arz ettiğini söyledi.
Sabah, "Yumurta fiyatları yüksek, işler durgun. Müşteriler 'pahalı' diyor, alamıyor. Markette etiket fiyatı ucuz görünse de en küçük boy yumurtayı veriyorlar. Biz de en büyük boy yumurtayı 10 TL fazla fiyata getiriyoruz ama yine de almıyorlar. Vatandaş 'markette yumurta bu kadar siz de neden bu kadar?' diyerek sitem ediyor, 'siz pahalıya veriyorsunuz' deyip suçu bize atıyorlar. Yumurta fiyatları bu saatten sonra düşmez. Kışa gireceğimiz zaman daha da yükselecek. Geçen sene kış ayında fiyatlar 200 TL'yi buluyordu ama okullar açıldı diye güzel satılıyordu, şu an tatildir diye durgundur. Tatil bittikten sonra yumurta fiyatları yine yükselecek." şeklinde konuştu.
Ramazan Topkaç
"Fakir fukaranın yeri halk pazarıdır"
Semt pazarında alışverişe gelen Ramazan Topkaç, market fiyatlarındaki pahalılığa dikkat çekerek "Pazarda domates fiyatı uygundur. Fakat biber, salatalık, kavun, karpuz üretici çiftçileri zarardadır. Geçen haftalara göre hemen hemen fiyatlar aynı, 5 TL civarı fark var. 2-3 gün evvel markette patlıcanı 50, dolmalık biberi 50 TL'den aldım, burada ikisi de 20 TL, aradaki farkı siz görün. Fakir fukaranın yeri halk pazarıdır. Allah hepimizin yardımcısı olsun." temennisinde bulundu.
Berçem İpek
Berçem İpek ise, "Marketlere kıyasla biraz daha iyi ama, yine de pahalı. Geçim derdi çok zor. İnsanlar 2-3 liranın hesabını bile yapacak duruma gelmiş. Henüz kurutmalıkları hazırlamadık, en geç bir aya kadar kurutulması lazım; biber ve domates 25 TL, bunun aşağısı yok yani." dedi.
İLKHA