# YÖK Başkanı Özvar’dan sosyal bilimlerde iki yeni araştırma önceliği: Demografi ve risk

> Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Dijital Üniversite Platformu’nun koordinatörlüğünü yapan Marmara Üniversitesi Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün açılışını yaptı.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/yok-baskani-ozvar-dan-sosyal-bilimlerde-iki-yeni-arastirma-onceligi-demografi-ve-risk
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2026-11-06T18:07:34+03:00
- Güncelleme: 2026-11-06T18:07:34+03:00
- Yazar: ESRA ÜRÜNDÜ
- Kategori: GÜNDEM
- Ajans / kaynak: İLKHA
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2026/11/06/yok-baskani-ozvar-dan-sosyal-bilimlerde-iki-yeni-arastirma-onceligi-demografi-ve-risk-710197.webp

Enstitünün faaliyetlerini değerlendiren Özvar, Türkiye’de sosyal bilimlerin araştırma kapasitesinin geliştirilmesi için demografi ve risk çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.


Demografinin başlı başına bir araştırma alanı olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Özvar, bu alandaki lisansüstü eğitimin güçlendirilmesini istedi. Yüksek lisans düzeyinde programlar açılabileceğini belirten Özvar, uzun vadede doktora çalışmalarına da ihtiyaç bulunduğunu söyledi.


Türkiye’de her yıl 10-15 araştırmacının demografi alanına yönelmesi gerektiğini ifade eden Özvar, “Bundan 10 sene sonra Türkiye’de hiç olmazsa 50-60 civarında bu işin teorik taraflarını halledebilen, buraya katkı yapabilen bir grup olmalı.” dedi.


Bu akademik kapasitenin temellerinin şimdiden atılması gerektiğine dikkati çeken Özvar, Avrupa ve ABD’deki demografi enstitüleri ile uluslararası düzeyde çalışma yürüten üniversite ve araştırma gruplarıyla akademik ilişkilerin güçlendirilmesini istedi. Uluslararası akademik ağlara daha fazla entegre olunmasının önemini vurgulayan Özvar, Avrupa Birliği üzerinden ortak çalışmalar geliştirilebileceğini kaydetti.


Enstitü için ikinci önemli araştırma alanının risk çalışmaları olduğunu belirten Özvar, bu konunun sosyal bilimlerden mühendisliğe, göçten ekonomiye kadar geniş bir alanı kapsadığını söyledi.


Risk konusunun kamu yönetimi ve bürokraside giderek daha fazla önem kazandığını ifade eden Özvar, Türkiye’nin risk haritasının ortaya çıkarılmasına yönelik disiplinlerarası araştırmalara ihtiyaç bulunduğuna dikkati çekti. Bu alanda geliştirilecek projelerin çok sayıda kamu kurumunun ilgisini çekebileceğini belirten Özvar, nitelikli genç araştırmacıların çalışmalarda önemli sorumluluklar üstlenebileceğini söyledi.


Sosyal bilimlerde Türkiye’nin meseleleri araştırmaların merkezine alınmalı




Türkiye’de sosyal bilimlerin gelişmesinin güncel toplumsal meselelerle daha yakından ilgilenilmesine bağlı olduğunu belirten Özvar, araştırmaların yalnızca teorik tartışmalarla sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi.


Ülkenin, toplumun, ekonominin, siyasetin, diplomasinin ve kurumların karşı karşıya olduğu meselelerin bilimsel araştırmaların merkezinde yer alması gerektiğini vurgulayan Özvar, “Sosyal bilimlerde odağın artık Türkiye’ye kayması gerekiyor.” dedi.


Sosyal bilimlerin evrensel niteliğinin yerel meselelerle ilgilenmeye engel olmadığını ifade eden Özvar, Türkiye’nin evrensel tartışmalara katkısının kendi toplumsal ve tarihsel birikiminden hareketle üretilecek çalışmalarla güçlenebileceğini belirtti.


Özvar, Türkiye’nin yanı sıra Türk dünyası ve İslam dünyasına ilişkin meselelerin de farklı disiplinlerin bakış açısıyla araştırılmasını önemsediklerini kaydetti.


Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü açıldı


Nüfus ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Zübeyir Nişancı, enstitünün çalışmaları hakkında bilgi verdi.


Daha sonra Özvar, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Okur, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik ve akademisyenlerle birlikte enstitünün açılışını gerçekleştirdi. Özvar, enstitünün tefrişatına katkıda bulunanlara plaket verdi.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/yok-baskani-ozvar-dan-sosyal-bilimlerde-iki-yeni-arastirma-onceligi-demografi-ve-risk)