# YÜKSEK HİZMET BEDELİ MAKBUZLA GÜNDEMDE: VEYSİ DUYAN’DAN YÜZDE 50 İNDİRİM ÖNERİSİ

> Mardin Ticaret ve Sanayi Odası seçim sürecinde, üyelerin ticaret sicili işlemlerinde karşılaştığı hizmet bedelleri yeniden gündeme geldi. MTSO Başkan Adayı Veysi Duyan, sermaye artırımı işlemlerinde Oda tarafından alınan hizmet bedelinin düşürülmesine yönelik tarife değişikliği önerisini kamuoyuyla paylaştı.

- Kaynak: Mardin Life
- URL: https://www.mardinlife.com/gundem/yuksek-hizmet-bedeli-makbuzla-gundemde-veysi-duyan-dan-yuzde-50-indirim-onerisi
- Dil: tr-TR
- Yayın tarihi: 2026-09-23T13:15:23+03:00
- Güncelleme: 2026-09-23T13:14:00+03:00
- Yazar: BEŞİR ŞAVUR
- Kategori: GÜNDEM
- Görsel: https://cdn.mardinlife.com/2026/09/23/yuksek-hizmet-bedeli-makbuzla-gundemde-veysi-duyan-dan-yuzde-50-indirim-onerisi-701602.webp

Kamuoyuna sunulan bir tahsilat makbuzunda, “Ticaret Sicil Hizmet Bedelleri” kapsamında yer alan “Sermaye Artırımı Alt Limit” işlemi için 9.000 TL tahsil edildiği görülüyor.

Duyan’ın gündeme getirdiği öneri, devlet tarafından belirlenen harçlar, ilan ücretleri veya diğer zorunlu resmi ödemeleri değil; Oda’nın kendi hizmet tarifesi kapsamında belirlenen hizmet bedelini kapsıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın yayımladığı bilgilere göre oda ve borsalarda belge ve hizmet bedelleri, belirlenen yasal sınırlar çerçevesinde yönetim kurullarının teklifi ve meclislerinin onayıyla yürürlüğe giren tarifeler üzerinden belirleniyor.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası da 15 Eylül 2026 tarihli açıklamasında ticaret sicili harçları, ilan ücretleri ve Rekabet Kurumu payı gibi mevzuatla belirlenen kalemlerle, Oda tarafından hizmet karşılığı alınan ücretlerin birbirinden farklı olduğunu açıkladı. Aynı açıklamada, hizmet ücretlerine ilişkin bir sonraki yılın tarifesinin Oda Meclisi tarafından belirlendiği ifade edildi.

Veysi Duyan’ın önerisi ise bu tarife kapsamındaki sermaye artırımı hizmet bedelinin yüzde 50 oranında aşağı çekilmesi yönünde. Mevcut makbuzdaki 9.000 TL’lik bedel üzerinden değerlendirildiğinde, önerilen düzenleme hizmet bedelinin 4.500 TL seviyesine indirilmesini öngörüyor. Bu işlem Mardin’deki başka bir ticaret ve sanayi odasında da bu indirim oranıyla yapılabiliyor.

Duyan’ın seçim çalışmaları kapsamında gündeme taşıdığı bu önerinin hayata geçmesi halinde, değişikliğin ilgili yönetim kurulu ve Oda Meclisi süreçlerinden geçerek yeni tarifeye yansıtılması gerekecek. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamalarında da hizmet bedellerinin bu yöntemle belirlendiği belirtiliyor.

---
Kaynak: [Mardin Life](https://www.mardinlife.com/gundem/yuksek-hizmet-bedeli-makbuzla-gundemde-veysi-duyan-dan-yuzde-50-indirim-onerisi)