tatlidede

Halifelik ne zaman kaldırıldı? Halifelik neden kaldırıldı?

Halifelik nedir? Halifelik ne demek kısaca? Halifelik neden kaldırıldı? Halifelik ne zaman kaldırıldı? Halifeliğin kaldırılması nasıl oldu? Son halife kimdir? İşte halifelik ile ilgili en çok soruların soruların kısaca cevapları...
  • 03.03.2021 10:23
Halifelik ne zaman kaldırıldı? Halifelik neden kaldırıldı?

HALİFELİK NEDEN VE NE ZAMAN KALDIRILDI?

1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ile, Sultan-Halife gibi, çifte görevi olan Osmanlı hükümdarının elinden egemenlik hakları, devlet yetkileri alınmıştı. Eski Osmanlı hükümdarına sadece, dini başkanlık yetkiler tanınmıştı. Hükümet, TBMM'nin seçtiği Halife Abdülmecid Efendi'den, sadece Müslümanların Halifesi ünvanını kullanmasını, gösterişli hareketlerde bulunmamasını istemişti. Abdülmecid, halife seçildikten sonra kendisine verilen talimata aykırı olarak, "Halife-i Müslimin" ünvanından başka sıfat ve ünvanlar taşıyarak, Cumhuriyet hükümetinin talimatı dışına çıkmıştır.

Bazı politikacılar ise; "Hilafet aynı hükümettir, hilafetin hukuk ve görevini iptal etmek hiç kimsenin hiç bir meclisin elinde değildir" diyerek, Halife'yi, Padişah gibi yaşatmak istiyorlardı. Bu durum halifelik kurumu hakkında bir an önce önlem alınmasını gerektiriyordu. Fakat Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı halifeliğin kaldırılması için zorlayan önemli sebep, Halife mevcut oldukça Türkiye'de yapılması zorunlu olan sosyal ve laik karakterdeki devrimlerin yapılamayacağı idi.

3 Mart 1924 tarihli, "Hilafetin ilgasına ve Hanedan-ı Osmaniye'nin Türkiye Cumhuriyeti memalik-i hariciyesine çıkarılmasına dair kanun"la hilafet kaldırılmıştır. Böylece, yeni Türkiye önemli bir adım daha atmıştır. Hilafetin kaldırılmasının Türkiye'de ve dünyada geniş yankıları olmuştur. Hilafetin kaldırıldığı 3 Mart 1924 günü, bir diğer kanunla da Şer'iye ve Evkaf Vekaleti (Bakanlığı) kaldırılmıştır. Şer'iye ve Evkaf Vekaleti'nin kaldırılması sonucu, bu vekalet tarafından yönetilen okullar ve medreseler de kaldırılmıştır. Ayrıca aynı gün, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye vekaleti de kaldırıldı. Böylece ordu siyaset çatışmasının da önüne geçilmiş oldu. Tevhid-i Tedrisat kanunu da o gün kabul edilmişti.

SON HALİFE KİMDİR?

Son halife Abdülmecid Efendi'dir. Osmanlı Devleti'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne geçişte halife olan Abdülmecid Efendi, halifeliğin kaldırılması ile son halife ünvanına sahip olmuştur.

HALİFELİK NEDİR?

Halifelik kelimesi, günlük hayatta vatandaşların sıklıkla kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan halifelik kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan halifelik kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir. Bu noktada, halifelik kelimesi ne demek ve TDK'ya göre anlamı nedir sorularının yanıtlarını arayanlar doğru yerdeler! Peki, halifelik kelimesinin kökeni ne halifelik kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler!

HALİFELİK NE DEMEK? TDK'YE GÖRE ANLAMI

Halifelik kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre halifelik kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Halife olma durumu
- Halifenin görevi, hilafet
- Halife niteliği ve makamı
- Halifenin egemenliği altındaki ülkeler

Yorum Yaz