tatlidede

Ham madde fiyatlarındaki artış bakırcıları olumsuz etkiliyor

Covid-19 salgını sürecinde döviz kurundaki yükselişin ardından bakırın ham madde fiyatının yüzde 100 oranında artması bakırcı esnafını mağdur ediyor.
  • 26.01.2021 11:57
Ham madde fiyatlarındaki artış bakırcıları olumsuz etkiliyor

Bakır ham maddesinde yüzde 100’ü aşan fiyat artışları yaşanırken ham maddede yaşanan fiyat artışı bakır ürünlerine de zam olarak yansıdı. Üreticiler, iç piyasa ile birlikte ihracatta da sıkıntı yaşandığına dikkat çekiyor.

Son dönemlerde özellikle gıda ürünlerinde fiyat yükselişleri yaşanıyor. Artan talep, girdi maliyetlerinin yükselmesi, küresel ısınma ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 süreci gibi sebepler, gıda ürünlerine zam olarak yansıyor.

Son zamanlarda fiyat yükselişleri sadece gıda ürünleri ile sınırlı kalmazken bakırın ham maddesinde de fiyatlar yüzde 100’ü aşan oranda arttı. Ham madde üreticilerinin “fırsatçılık” yaparak fiyatların yükselmesine neden olduğunu ileri süren sektör temsilcileri, söz konusu ham maddeden elde edilen bakır ürünlerine de ham madde fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 15 oranında zam yapıldığına dikkat çekti.


Geleneksel yöntemlerle üretilen bakır eşyalarının üretimini yapan esnaf, zor günlerden geçiyor. Bakırın ham madde fiyatının artmasına tepki gösteren esnaf, yetkililere çağrıda bulunarak bu duruma el atılmasını istedi.

Bir yıl içerisinde yükselen bakırın ham madde fiyatının Covid-19 salgını nedeniyle zor günlerden geçen bakırcı esnafını olumsuz etkilediğini ifade eden Celal Açık, geçen yıla oranla ham madde fiyatının yüzde 100’ü aşan oranda artmasının üreticilere çok zor günler yaşattığına dikkat çekti.

Ham madde fiyatının aşırı derecede yükselmesinden dolayı zorlandıklarını ve satışların çok düştüğünü ifade eden Açık, ham maddeye zam üstüne zam yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Ham madde fiyatlarında çok ciddi yükselişler yaşandığını söyleyen Açık, “Ham madde 40 liradan 73-74 liraya yükseldi. Bakırın ham maddesine yapılan bu zammı sürekli gündeme getiriyoruz, buna bir ‘dur’ demek lazım. İşimizi biraz rayına oturtuyoruz, bu defa zam bizi mağdur ediyor. Zaten pandemi sürecinde millet ayakta zor duruyor. Kendimizi biraz toparlamaya çalışıyoruz, bir de zam çıkıyor. 43 yıldır bu mesleğin içerisindeyim böyle bir zam görmedim. Bir ürüne 3-5 lira zam yapılır ve biz de ona göre fiyatlarımızın üzerine küçük bir miktar zam ekleriz ve işimize devam ederiz.” dedi.

Bakırın ham maddesine günlük zam yapıldığını ifade eden Açık, “Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Bakır ürünlere bir kaç lira zam yapıyoruz, ertesi gün bakırın ham maddesi tekrar yükseliyor ve müşterimize ‘Tekrar zam yaptık.’ desek hem müşterilerimiz hem de biz mağdur oluruz. Bu konuda bir istikrarsızlık var. Bu istikrarsızlığa çözüm bulunması lazım. Zaten çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Şu anda en büyük sıkıntıyı esnaf çekiyor. Buna rağmen esnaf durumuna şükrediyor. Bu pandemi sürecini fırsata çevirmeyelim. Pandemi sürecinde esnaf ayakta zor duruyor. Elimizi taşın altına koyalım ve inşallah bu süreci atlatırız.” ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinin esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Açık, “Esnaf işyerini açamayacak duruma geldi. Çünkü siftah yapamayacak duruma geldi. Sokağa çıkma yasakları zaten bizi mahvetti. Biz meslek olarak daha çok yerli ve yabancı turistlere hitap ediyoruz. Bu havada turist nasıl gelsin? Hafta içi saat 21.00’den sonra sokağa çıkma yasağı var. Cumartesi ve pazar günü sokağa çıkma yasağı var. Turist nasıl gelsin? Ama biz bu şartlarda yine de fedakârlık ediyoruz. Biz bu şartlara rağmen şükür ediyoruz, günü geçiriyoruz. Ama bir de bu zam çıkıyor. Burada bir yerde fırsatçı var ve bu fırsatçıyı da bulmamız lazım. Çünkü bu durum artık bizi aşıyor. Fabrikalara yapılan zamların nedenini soruyoruz, onlar da hurdanın fiyatının yükseldiğini söylüyor. Herkesin kendine göre bir mazereti var. Bu hurdanın fiyatı nasıl yükseliyor?” şeklinde konuştu.

Ham maddeye yapılan zamlara bir çözüm bulunmasını istediklerini belirten Açık, Covid-19 salgınından dolayı zor günlerden geçen esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığına dikkat çekti.

Editör: Aydın

Yorum Yaz