tatlidede

Haram kazançlarla alınan mallar kişinin ölümünden sonra mirasçılara helal midir? Diyanet Fetva

Haram kazançlarla alınan mallar kişinin ölümünden sonra mirasçılara helal olur mu? Caiz mi, günah mıdır? Diyanet'e göre hükmü nedir? İşte Diyanet fetvası ve cevabı...
  • 08.12.2021 14:03
Haram kazançlarla alınan mallar kişinin ölümünden sonra mirasçılara helal midir? Diyanet Fetva

SORU: Haram kazançlarla alınan mallar kişinin ölümünden sonra mirasçılara helal olur mu?

Bir kimsenin geriye bıraktığı mirasın tamamı; gasp, hırsızlık gibi meşru olmayan yollarla elde edilen mallardan oluşuyorsa, sahiplerinin bilinmesi halinde kendilerine, kendileri sağ değilse mirasçılarına, sahiplerinin bilinmemesi halinde ise fakirlere veya hayır kurumlarına verilmelidir.

Çünkü İslam’a göre haram yolla elde edilen malın sahibine verilmesi, bu mümkün değilse yoksullara verilmesi gerekir.

Haram yollarla kazanılan para ve mallara gelince; mirasçıların fakir olmaları durumunda söz konusu mirastan yararlanmaları caiz ise de, fakir olmayan mirasçıların yararlanmaları caiz değildir.

Bu tür para ve malların, fakirlere veya hayır kurumlarına verilmesi gerekir.

Bir kimsenin geriye bıraktığı miras; tümüyle haram kazanca dayanmayıp helal ile haram karışık vaziyette bulunur ve bunların birbirlerinden ayırt edilmeleri de mümkün olmazsa, mirasçıların bu tür malları paylaşmaları caizdir.

Şu kadar var ki, maddi durumu elverişli olanların bu tür para ve malları almak yerine, fakirlere veya hayır kurumlarına vermeleri takvaya uygun bir davranış olur (Alauddin, el-Hediyyetu’l-Alâiyye, 197).

Kaynak: DİYANET Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı

Yorum Yaz